Όταν η κατάψυξη κρύβει θησαυρούς

Η κατάψυξη κρύβει θησαυρούς Facebook Twitter
Οι μετανάστες στην Ελλάδα έφεραν μαζί τους μια μεγάλη ποικιλία από κατεψυγμένα προϊόντα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

ΜΕΧΡΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΜΕΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ, και πριν γίνει η επέλαση των ασιατικών μπακάλικων, στην ελληνική αγορά μπορούσες να βρεις κυρίως κατεψυγμένα λαχανικά, κρέατα, ψάρια και διάφορα ψαρικά, γαρίδες, καλαμάρια, μύδια, και κάποια συσκευασμένα τρόφιμα, προμαγειρεμένα. Από τη δεκαετία του 2000 ξαφνικά οι καταψύξεις απέκτησαν ενδιαφέρον, γιατί οι μετανάστες στην Ελλάδα έφεραν μαζί τους μια μεγάλη ποικιλία από κατεψυγμένα προϊόντα, που ήταν –και είναι– διαθέσιμα σε πολύ καλή τιμή.

Τα κόκκινα φρούτα των πολωνικών και των ρωσικών μπακάλικων, για παράδειγμα, τα dumplings, τα samosa και τα gyoza των ασιατικών, τα spring rolls και τα φιλέτα πάπιας, τα τσαπάτι και τα naan με σκόρδο και αργότερα τα edamame, τα mochi και τα κορεάτικα τηγανητά κοτόπουλα, οι γαρίδες butterfly, τα καντονέζικα ρολά, ένα σωρό κατεψυγμένα εξωτικά υλικά, τσάτνεϊ, κέικ ρυζιού, μανιτάρια, noodles, ζύμες για wonton, γλυκόξινα κρέατα και θαλασσινά, buns, παγωτά, έτοιμες σούπες, yakitori και άλλα πολλά έγιναν μέρος της νεοελληνικής διατροφής.

Αυτήν τη στιγμή, οι επιλογές για φαγώσιμα που μπορείς να έχεις στην κατάψυξη για να μαγειρέψεις ανά πάσα στιγμή είναι πάρα πολλές και από πολύ διαφορετικές κουζίνες. Ταυτόχρονα, στα σούπερ μάρκετ οι καταψύξεις έγιναν ολόκληρο section, γιατί δίπλα στα λαχανικά εμφανίστηκαν έτοιμα σπανακόρυζα, μπριάμ, αγκινάρες αλά πολίτα, ριζότι, αλλά και μια μεγάλη ποικιλία από έτοιμα γεύματα σε ταψιά που θέλουν απλά ψήσιμο.

Αυτές που υπάρχουν πλέον σε μεγάλη ποικιλία (και κάποιες σε πολύ καλή ποιότητα) είναι οι πίτες, ακόμα και βιολογικές, έτοιμες για ψήσιμο, που μπορούν να σε βγάλουν από τη δύσκολη θέση σε επισκέψεις φίλων, ή να γίνουν ένα πολύ καλό και εύκολο βραδινό. Τυρόπιτες, σπανακόπιτες, πρασόπιτες, κολοκυθόπιτες, κιμαδόπιτες, κασερόπιτες, σφακιανές, πατσαβουρόπιτες κρητικές, στριφτές, μπουρέκια, πιτάκια, πίτσες υπάρχουν σε κάθε κατάψυξη και φυσικά ζύμες, σφολιάτες και φύλλα, αν έχεις διάθεση να φτιάξεις μόνος/μόνη σου.

Δίπλα τους υπάρχουν και αρκετά ελληνικά γλυκά, παραδοσιακά ή όχι και τόσο, από γαλακτομπούρεκα, μπουγάτσες και μπακλαβάδες, μέχρι σοκολατόπιτες και κρουασάν.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM