Όταν η κατάψυξη κρύβει θησαυρούς

Η κατάψυξη κρύβει θησαυρούς Facebook Twitter
Οι μετανάστες στην Ελλάδα έφεραν μαζί τους μια μεγάλη ποικιλία από κατεψυγμένα προϊόντα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

ΜΕΧΡΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΜΕΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ, και πριν γίνει η επέλαση των ασιατικών μπακάλικων, στην ελληνική αγορά μπορούσες να βρεις κυρίως κατεψυγμένα λαχανικά, κρέατα, ψάρια και διάφορα ψαρικά, γαρίδες, καλαμάρια, μύδια, και κάποια συσκευασμένα τρόφιμα, προμαγειρεμένα. Από τη δεκαετία του 2000 ξαφνικά οι καταψύξεις απέκτησαν ενδιαφέρον, γιατί οι μετανάστες στην Ελλάδα έφεραν μαζί τους μια μεγάλη ποικιλία από κατεψυγμένα προϊόντα, που ήταν –και είναι– διαθέσιμα σε πολύ καλή τιμή.

Τα κόκκινα φρούτα των πολωνικών και των ρωσικών μπακάλικων, για παράδειγμα, τα dumplings, τα samosa και τα gyoza των ασιατικών, τα spring rolls και τα φιλέτα πάπιας, τα τσαπάτι και τα naan με σκόρδο και αργότερα τα edamame, τα mochi και τα κορεάτικα τηγανητά κοτόπουλα, οι γαρίδες butterfly, τα καντονέζικα ρολά, ένα σωρό κατεψυγμένα εξωτικά υλικά, τσάτνεϊ, κέικ ρυζιού, μανιτάρια, noodles, ζύμες για wonton, γλυκόξινα κρέατα και θαλασσινά, buns, παγωτά, έτοιμες σούπες, yakitori και άλλα πολλά έγιναν μέρος της νεοελληνικής διατροφής.

Αυτήν τη στιγμή, οι επιλογές για φαγώσιμα που μπορείς να έχεις στην κατάψυξη για να μαγειρέψεις ανά πάσα στιγμή είναι πάρα πολλές και από πολύ διαφορετικές κουζίνες. Ταυτόχρονα, στα σούπερ μάρκετ οι καταψύξεις έγιναν ολόκληρο section, γιατί δίπλα στα λαχανικά εμφανίστηκαν έτοιμα σπανακόρυζα, μπριάμ, αγκινάρες αλά πολίτα, ριζότι, αλλά και μια μεγάλη ποικιλία από έτοιμα γεύματα σε ταψιά που θέλουν απλά ψήσιμο.

Αυτές που υπάρχουν πλέον σε μεγάλη ποικιλία (και κάποιες σε πολύ καλή ποιότητα) είναι οι πίτες, ακόμα και βιολογικές, έτοιμες για ψήσιμο, που μπορούν να σε βγάλουν από τη δύσκολη θέση σε επισκέψεις φίλων, ή να γίνουν ένα πολύ καλό και εύκολο βραδινό. Τυρόπιτες, σπανακόπιτες, πρασόπιτες, κολοκυθόπιτες, κιμαδόπιτες, κασερόπιτες, σφακιανές, πατσαβουρόπιτες κρητικές, στριφτές, μπουρέκια, πιτάκια, πίτσες υπάρχουν σε κάθε κατάψυξη και φυσικά ζύμες, σφολιάτες και φύλλα, αν έχεις διάθεση να φτιάξεις μόνος/μόνη σου.

Δίπλα τους υπάρχουν και αρκετά ελληνικά γλυκά, παραδοσιακά ή όχι και τόσο, από γαλακτομπούρεκα, μπουγάτσες και μπακλαβάδες, μέχρι σοκολατόπιτες και κρουασάν.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ