Όταν η κατάψυξη κρύβει θησαυρούς

Η κατάψυξη κρύβει θησαυρούς Facebook Twitter
Οι μετανάστες στην Ελλάδα έφεραν μαζί τους μια μεγάλη ποικιλία από κατεψυγμένα προϊόντα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

ΜΕΧΡΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΜΕΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ, και πριν γίνει η επέλαση των ασιατικών μπακάλικων, στην ελληνική αγορά μπορούσες να βρεις κυρίως κατεψυγμένα λαχανικά, κρέατα, ψάρια και διάφορα ψαρικά, γαρίδες, καλαμάρια, μύδια, και κάποια συσκευασμένα τρόφιμα, προμαγειρεμένα. Από τη δεκαετία του 2000 ξαφνικά οι καταψύξεις απέκτησαν ενδιαφέρον, γιατί οι μετανάστες στην Ελλάδα έφεραν μαζί τους μια μεγάλη ποικιλία από κατεψυγμένα προϊόντα, που ήταν –και είναι– διαθέσιμα σε πολύ καλή τιμή.

Τα κόκκινα φρούτα των πολωνικών και των ρωσικών μπακάλικων, για παράδειγμα, τα dumplings, τα samosa και τα gyoza των ασιατικών, τα spring rolls και τα φιλέτα πάπιας, τα τσαπάτι και τα naan με σκόρδο και αργότερα τα edamame, τα mochi και τα κορεάτικα τηγανητά κοτόπουλα, οι γαρίδες butterfly, τα καντονέζικα ρολά, ένα σωρό κατεψυγμένα εξωτικά υλικά, τσάτνεϊ, κέικ ρυζιού, μανιτάρια, noodles, ζύμες για wonton, γλυκόξινα κρέατα και θαλασσινά, buns, παγωτά, έτοιμες σούπες, yakitori και άλλα πολλά έγιναν μέρος της νεοελληνικής διατροφής.

Αυτήν τη στιγμή, οι επιλογές για φαγώσιμα που μπορείς να έχεις στην κατάψυξη για να μαγειρέψεις ανά πάσα στιγμή είναι πάρα πολλές και από πολύ διαφορετικές κουζίνες. Ταυτόχρονα, στα σούπερ μάρκετ οι καταψύξεις έγιναν ολόκληρο section, γιατί δίπλα στα λαχανικά εμφανίστηκαν έτοιμα σπανακόρυζα, μπριάμ, αγκινάρες αλά πολίτα, ριζότι, αλλά και μια μεγάλη ποικιλία από έτοιμα γεύματα σε ταψιά που θέλουν απλά ψήσιμο.

Αυτές που υπάρχουν πλέον σε μεγάλη ποικιλία (και κάποιες σε πολύ καλή ποιότητα) είναι οι πίτες, ακόμα και βιολογικές, έτοιμες για ψήσιμο, που μπορούν να σε βγάλουν από τη δύσκολη θέση σε επισκέψεις φίλων, ή να γίνουν ένα πολύ καλό και εύκολο βραδινό. Τυρόπιτες, σπανακόπιτες, πρασόπιτες, κολοκυθόπιτες, κιμαδόπιτες, κασερόπιτες, σφακιανές, πατσαβουρόπιτες κρητικές, στριφτές, μπουρέκια, πιτάκια, πίτσες υπάρχουν σε κάθε κατάψυξη και φυσικά ζύμες, σφολιάτες και φύλλα, αν έχεις διάθεση να φτιάξεις μόνος/μόνη σου.

Δίπλα τους υπάρχουν και αρκετά ελληνικά γλυκά, παραδοσιακά ή όχι και τόσο, από γαλακτομπούρεκα, μπουγάτσες και μπακλαβάδες, μέχρι σοκολατόπιτες και κρουασάν.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ