ΣTA PODCAST THΣ LIFO

Ορεινά Κτήματα Αντωνόπουλου: Η ποικιλία Μοσχοφίλερο γίνεται κεφάλαιο της οινικής ιστορίας

Ορεινά Κτήματα Αντωνόπουλου: Η ποικιλία Μοσχοφίλερο γίνεται κεφάλαιο της οινικής ιστορίας Facebook Twitter
0

Το συναρπαστικό με το κρασί είναι ότι κάθε ποικιλία ξετυλίγει μπροστά σου μια ολόκληρη ιστορία. Μια ιστορία γεμάτη από εικόνες και γευστικά χαρακτηριστικά που σε μεταφέρουν στον τόπο καταγωγή της. Τα Ορεινά Κτήματα Αντωνόπουλου, επαναφέρουν την ποικιλία Μοσχοφίλερο μέσα από μια ιστορία που μοιάζει με παραμύθι.

Ένα κρασί με απαλό τριανταφυλλί χρώμα, πολύ καλή ισορροπία με δροσερή οξύτητα και διακριτική μεταλλικότητα. Η αρωματική ένταση που αναδύεται σε κάθε ποτήρι  αποκαλύπτει τα χαρακτηριστικά στοιχεία της ποικιλίας, όπως τριαντάφυλλο, άνθη και φλούδες εσπεριδοειδών. Η μακρά του επίγευση σε συνοδεύει για ώρα καθώς συνδυάζεται ιδανικά με πιάτα της ελληνικής κουζίνας, όπως γαρίδες, καλαμαράκια, χταπόδι, αλλά και με πιο παραδοσιακά φαγητά όπως γεμιστά ή διαφορετικά είδη ζυμαρικών. Ένας οίνος που αποκτά μια διαφορετική αξία μέσα στον χρόνο, καθώς η παλαίωσή του προσφέρει μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη της ποικιλίας.

Ορεινά Κτήματα Αντωνόπουλου: Η ποικιλία Μοσχοφίλερο γίνεται κεφάλαιο της οινικής ιστορίας Facebook Twitter

Αυτή είναι η ποικιλία του Μοσχοφίλερου και για την οινοποίησή του ο οινοποιός πρέπει να περιμένει υπομονετικά την κατάλληλη αρωματική και φαινολική ωριμότητα. Αυτό σημαίνει πως ο τρύγος αυτής της ερυθρωπής ποικιλίας πραγματοποιείται το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν όλη την προηγούμενη χρονιά.

Ακολουθεί η κρύα εκχύλιση του σταφυλοπολτού στους 10ºC για αρκετές ώρες, ώστε να απελευθερωθούν τα ιδιαίτερα αρώματα και τα φαινολικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας από τις φλούδες στον μούστο και στη συνέχεια αρχίζει η αλκοολική ζύμωση σε ανοξείδωτη δεξαμενή σε χαμηλές θερμοκρασίες, η απολάσπωση και η εμφιάλωση.

Ορεινά Κτήματα Αντωνόπουλου: Η ποικιλία Μοσχοφίλερο γίνεται κεφάλαιο της οινικής ιστορίας Facebook Twitter

Το ταξίδι αυτό, μέχρι να φτάσει μια φιάλη Ορεινά Κτήματα Αντωνόπουλου στα χέρια μας, είναι μόνο ένα κομμάτι της ιστορίας του. Τα υπόλοιπα κεφάλαια γράφονται εδώ και χρόνια, αφού το όνομα Ορεινά Κτήματα είναι από τις πρώτες ετικέτες του οινοποιείου και χρονολογείται από το τέλος της δεκαετίας ‘80. Δεν πρόκειται για μια ακόμα ποικιλία. Τα Ορεινά Κτήματα ήταν αυτά που ανέδειξαν το Μοσχοφίλερο και η ετικέτα συνέδεσε το όνομά της με την ποικιλία που τα επόμενα χρόνια έγινε διεθνώς γνωστή. Η εμφιάλωση αυτού του κρασιού έδειξε τον δρόμο στους Έλληνες οινοποιούς ώστε να στραφούν στην οινοποίηση του Μοσχοφίλερου, να ανακαλύψουν μια σειρά από γηγενείς ποικιλίες και ακόμα περισσότερο να βρουν τον δρόμο προς την ποιοτική οινοποίηση που τότε δεν ήταν και τόσο διαδεδομένη. Τα Ορεινά Κτήματα συνδέουν το όνομά τους με ένα κομμάτι της οινικής ιστορίας όπως την ξέρουμε σήμερα. Το 1996 η παραγωγή της ετικέτας διακόπηκε και αντικαταστάθηκε από την Μαντινεία Αντωνόπουλος.

Έπρεπε να περάσουν 22 χρόνια ώστε αυτή η σημαντική ονομασία να ξαναβρεί τη θέση που της αξίζει στην οινική παραγωγή. Το νέο κεφάλαιο των Ορεινών Κτημάτων άρχισε να γράφεται το 2008 όπου πραγματοποιήθηκαν φυτεύσεις Μοσχοφίλερο στους ιδιόκτητους ορεινούς αμπελώνες στα Δεμέστιχα Αχαΐας. Οι αμπελώνες με το αμμοαργιλώδες έδαφος βρίσκονται στα 850  μέτρα υψόμετρο, δηλαδή πιο ψηλά από το οροπέδιο της Μαντινείας. Το καλοκαίρι η θερμοκρασία είναι ήπια κατά τη διάρκεια της ημέρας και πέφτει σε χαμηλές θερμοκρασίας τη νύχτα δίνοντας ιδανικές συνθήκες για τη σωστή ωρίμανση της ποικιλίας έτσι ώστε να εκφράζει στο έπακρο τα αρωματικά χαρακτηριστικά της.

Ορεινά Κτήματα Αντωνόπουλου: Η ποικιλία Μοσχοφίλερο γίνεται κεφάλαιο της οινικής ιστορίας Facebook Twitter

Από το 2018 η ετικέτα Ορεινά Κτήματα παράγεται και πάλι αποκλειστικά από τους ορεινούς αμπελώνες Αντωνόπουλου, δίνοντας ξανά ζωή σε μια ιστορική ποικιλία,  αλλά υλοποιώντας ταυτόχρονα το όραμα του ίδιου του Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου, που δεν πρόλαβε να το ολοκληρώσει. Αυτό το κρασί που συνδέεται με την ίδια την έννοια της ποιοτικής οινοποίησης στην Ελλάδα, συνεχίζει αυτό που ξεκίνησε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος τη δεκαετία του ’80 προσφέροντας στιγμές απόλαυσης μέσα από τα γευστικά και αρωματικά του χαρακτηριστικά αλλά κυρίως χαράσσοντας πάντα τη δική του ιστορική διαδρομή στον δρόμο του κρασιού.

Γεύση
0

ΣTA PODCAST THΣ LIFO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Δέκα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Ris Project: Tο νέο καφέ του Παγκρατίου είναι “human friendly”

Γεύση / Tο πρώτο καφέ για σκύλους άνοιξε στο Παγκράτι

Από εκεί που κάποιοι Αθηναίοι έψαχναν τα φιλικά προς τα ζώα μέρη για να πιουν τον καφέ τους ή να εργαστούν εκτός σπιτιού, πλέον υπάρχει ένα μαγαζί που ετοιμάζει γλυκά χωρίς ζάχαρη και υγιεινά treats για σκύλους, ενώ φροντίζει να έχει κάτι και για εμάς.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
To έθιμο της Καμήλας

Γεύσεις της δικής μας παράδοσης / To έθιμο της Καμήλας στη Θεσσαλία

Στο δεύτερο επεισόδιο της σειράς podcasts «Γεύσεις της δικής μας παράδοσης», εμπνευσμένης από τα προϊόντα «Nώμα» της Lidl Eλλάς, ο σεφ Ανδρέας Λαγός συζητά με τον μουσικό Θωμά Κωνσταντίνου για το έθιμο της Καμήλας που συναντάμε στη Θεσσαλία την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, αλλά και με τον σεφ Δημήτρη Αϊβαλιώτη για την παραδοσιακή κουζίνα της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Wine is Fine: Για κρασί στον δρόμο των πομολάδικων

Γεύση / Wine is Fine: Για κρασί στον δρόμο των πομολάδικων

Δύο Παριζιάνοι, ένας Έλληνας σεφ με νομαδικές τάσεις, φυσικά κρασιά, φαγητό με επιρροές από διαφορετικές εθνικές κουζίνες, μουσική που ξεκινάει από την ιαπωνική funk και φτάνει στην Aaliyah. Αυτή είναι μια σύγχρονη cave à manger που περιμένει με ανυπομονησία η hip Αθήνα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΚΥΡΙΑΚΗ «Κανείς μας δεν το περίμενε»: Ο Α. Τραστέλης θα διεκδικήσει ξανά το αστέρι Michelin που έχασε η Σπονδή

Γεύση / «Κανείς μας δεν το περίμενε»: Ο Α. Τραστέλης θα διεκδικήσει ξανά το αστέρι Michelin που έχασε η Σπονδή

Ο restaurateur που κατείχε επί δεκαπέντε χρόνια την υψηλότερη διάκριση που έχει δει ποτέ η εγχώρια γαστρονομική σκηνή μιλά μετά την τελευταία αξιολόγηση του αναγνωρισμένου οδηγού που δεν είχε τα καλύτερα νέα για ένα εκ των σημαντικότερων εστιατορίων της Ελλάδας.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Dear Manouka: To νέο wine bar-restaurant του Παγκρατίου ξεφεύγει από τα συνηθισμένα

Γεύση / Dear Manouka: To νέο wine bar-restaurant του Παγκρατίου ξεφεύγει από τα συνηθισμένα

Η όψη ενός νεοκλασικού σπιτιού του 1890 στον πεζόδρομο της Ηρώνδα δεν μαρτυρά με τίποτα όσα θα συναντήσετε στο εσωτερικό: fusion επιλογές, προτάσεις από τον διεθνή αμπελώνα και κλασικά κοκτέιλ με απρόβλεπτες ανατροπές.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
To έθιμο της Αρσαλής

Γεύσεις της δικής μας παράδοσης / To έθιμο της Αρσαλής στη Στερεά Ελλάδα

Στο πρώτο επεισόδιο της σειράς podcasts «Γεύσεις της δικής μας παράδοσης», εμπνευσμένης από τα προϊόντα «Nώμα» της Lidl Ελλάς, ο ηθοποιός Πέτρος Λαγούτης συζητά με την τραγουδίστρια Δέσποινα Ραφαήλ για το έθιμο της Αρσαλής που αναβιώνει στη Στερεά Ελλάδα, αλλά και με τη διαιτολόγο-διατροφολόγο Αλεξάνδρα Κοκολοπούλου για την παραδοσιακή κουζίνα της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Οι κρέπες επέστρεψαν! Πού να βρεις τις καλύτερες στην Αθήνα

Γεύση / Οι κρέπες επέστρεψαν! Πού να βρεις τις καλύτερες στην Αθήνα

Η ζύμη που η ιστορία της (μάλλον) ξεκινάει τον 13ο αιώνα στη Βρετάνη της Γαλλίας έχει περάσει από διάφορες φάσεις, έχει μετατραπεί σε πολυπόθητο γλυκό-τούρτα στο Upper East Side του Μανχάταν, έχει υπάρξει και συνεχίζει να είναι λύση μετά τα ξενύχτια των Αθηναίων. Πλέον όμως υπάρχουν μέρη στην Αθήνα που της δίνουν την προσοχή που της αξίζει και την πάνε σε άλλο επίπεδο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ