Ορεινά Κτήματα Αντωνόπουλου: Η ποικιλία Μοσχοφίλερο γίνεται κεφάλαιο της οινικής ιστορίας

Ορεινά Κτήματα Αντωνόπουλου: Η ποικιλία Μοσχοφίλερο γίνεται κεφάλαιο της οινικής ιστορίας Facebook Twitter
0

Το συναρπαστικό με το κρασί είναι ότι κάθε ποικιλία ξετυλίγει μπροστά σου μια ολόκληρη ιστορία. Μια ιστορία γεμάτη από εικόνες και γευστικά χαρακτηριστικά που σε μεταφέρουν στον τόπο καταγωγή της. Τα Ορεινά Κτήματα Αντωνόπουλου, επαναφέρουν την ποικιλία Μοσχοφίλερο μέσα από μια ιστορία που μοιάζει με παραμύθι.

Ένα κρασί με απαλό τριανταφυλλί χρώμα, πολύ καλή ισορροπία με δροσερή οξύτητα και διακριτική μεταλλικότητα. Η αρωματική ένταση που αναδύεται σε κάθε ποτήρι  αποκαλύπτει τα χαρακτηριστικά στοιχεία της ποικιλίας, όπως τριαντάφυλλο, άνθη και φλούδες εσπεριδοειδών. Η μακρά του επίγευση σε συνοδεύει για ώρα καθώς συνδυάζεται ιδανικά με πιάτα της ελληνικής κουζίνας, όπως γαρίδες, καλαμαράκια, χταπόδι, αλλά και με πιο παραδοσιακά φαγητά όπως γεμιστά ή διαφορετικά είδη ζυμαρικών. Ένας οίνος που αποκτά μια διαφορετική αξία μέσα στον χρόνο, καθώς η παλαίωσή του προσφέρει μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη της ποικιλίας.

Ορεινά Κτήματα Αντωνόπουλου: Η ποικιλία Μοσχοφίλερο γίνεται κεφάλαιο της οινικής ιστορίας Facebook Twitter

Αυτή είναι η ποικιλία του Μοσχοφίλερου και για την οινοποίησή του ο οινοποιός πρέπει να περιμένει υπομονετικά την κατάλληλη αρωματική και φαινολική ωριμότητα. Αυτό σημαίνει πως ο τρύγος αυτής της ερυθρωπής ποικιλίας πραγματοποιείται το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν όλη την προηγούμενη χρονιά.

Ακολουθεί η κρύα εκχύλιση του σταφυλοπολτού στους 10ºC για αρκετές ώρες, ώστε να απελευθερωθούν τα ιδιαίτερα αρώματα και τα φαινολικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας από τις φλούδες στον μούστο και στη συνέχεια αρχίζει η αλκοολική ζύμωση σε ανοξείδωτη δεξαμενή σε χαμηλές θερμοκρασίες, η απολάσπωση και η εμφιάλωση.

Ορεινά Κτήματα Αντωνόπουλου: Η ποικιλία Μοσχοφίλερο γίνεται κεφάλαιο της οινικής ιστορίας Facebook Twitter

Το ταξίδι αυτό, μέχρι να φτάσει μια φιάλη Ορεινά Κτήματα Αντωνόπουλου στα χέρια μας, είναι μόνο ένα κομμάτι της ιστορίας του. Τα υπόλοιπα κεφάλαια γράφονται εδώ και χρόνια, αφού το όνομα Ορεινά Κτήματα είναι από τις πρώτες ετικέτες του οινοποιείου και χρονολογείται από το τέλος της δεκαετίας ‘80. Δεν πρόκειται για μια ακόμα ποικιλία. Τα Ορεινά Κτήματα ήταν αυτά που ανέδειξαν το Μοσχοφίλερο και η ετικέτα συνέδεσε το όνομά της με την ποικιλία που τα επόμενα χρόνια έγινε διεθνώς γνωστή. Η εμφιάλωση αυτού του κρασιού έδειξε τον δρόμο στους Έλληνες οινοποιούς ώστε να στραφούν στην οινοποίηση του Μοσχοφίλερου, να ανακαλύψουν μια σειρά από γηγενείς ποικιλίες και ακόμα περισσότερο να βρουν τον δρόμο προς την ποιοτική οινοποίηση που τότε δεν ήταν και τόσο διαδεδομένη. Τα Ορεινά Κτήματα συνδέουν το όνομά τους με ένα κομμάτι της οινικής ιστορίας όπως την ξέρουμε σήμερα. Το 1996 η παραγωγή της ετικέτας διακόπηκε και αντικαταστάθηκε από την Μαντινεία Αντωνόπουλος.

Έπρεπε να περάσουν 22 χρόνια ώστε αυτή η σημαντική ονομασία να ξαναβρεί τη θέση που της αξίζει στην οινική παραγωγή. Το νέο κεφάλαιο των Ορεινών Κτημάτων άρχισε να γράφεται το 2008 όπου πραγματοποιήθηκαν φυτεύσεις Μοσχοφίλερο στους ιδιόκτητους ορεινούς αμπελώνες στα Δεμέστιχα Αχαΐας. Οι αμπελώνες με το αμμοαργιλώδες έδαφος βρίσκονται στα 850  μέτρα υψόμετρο, δηλαδή πιο ψηλά από το οροπέδιο της Μαντινείας. Το καλοκαίρι η θερμοκρασία είναι ήπια κατά τη διάρκεια της ημέρας και πέφτει σε χαμηλές θερμοκρασίας τη νύχτα δίνοντας ιδανικές συνθήκες για τη σωστή ωρίμανση της ποικιλίας έτσι ώστε να εκφράζει στο έπακρο τα αρωματικά χαρακτηριστικά της.

Ορεινά Κτήματα Αντωνόπουλου: Η ποικιλία Μοσχοφίλερο γίνεται κεφάλαιο της οινικής ιστορίας Facebook Twitter

Από το 2018 η ετικέτα Ορεινά Κτήματα παράγεται και πάλι αποκλειστικά από τους ορεινούς αμπελώνες Αντωνόπουλου, δίνοντας ξανά ζωή σε μια ιστορική ποικιλία,  αλλά υλοποιώντας ταυτόχρονα το όραμα του ίδιου του Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου, που δεν πρόλαβε να το ολοκληρώσει. Αυτό το κρασί που συνδέεται με την ίδια την έννοια της ποιοτικής οινοποίησης στην Ελλάδα, συνεχίζει αυτό που ξεκίνησε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος τη δεκαετία του ’80 προσφέροντας στιγμές απόλαυσης μέσα από τα γευστικά και αρωματικά του χαρακτηριστικά αλλά κυρίως χαράσσοντας πάντα τη δική του ιστορική διαδρομή στον δρόμο του κρασιού.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Κήπος»: Το ιστορικό καφέ των Χανίων που στέγαζε την κρητική Βουλή

Γεύση / «Κήπος»: Το ιστορικό καφέ των Χανίων που στέγαζε την κρητική Βουλή

Λειτουργεί αδιάκοπα από το 1870 και έχει φιλοξενήσει μεγάλες προσωπικότητες της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών, όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Μάνος Χατζιδάκις και η Μαρία Κάλλας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μακαρούνες καρπάθικες με το «χερικό» της κυρίας Μαγκαφούλας

Γεύση / Μακαρούνες: Τα χειροποίητα ζυμαρικά της Καρπάθου

Η νοστιμιά του πιο παραδοσιακού καρπάθικου φαγητού αρχίζει να πλάθεται πολύ πριν το πιάτο με τα «χερίσια» ζυμαρικά –αρτυμένα με τριμμένο κεφαλοτύρι και «τσίκνωμα»– φτάσει στο τραπέζι μας.  
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ένα αθηναϊκό ζαχαροπλαστείο με ζωή ενός αιώνα και βάλε

Radio Lifo / Ένα αθηναϊκό ζαχαροπλαστείο με ζωή ενός αιώνα και βάλε

Ο Βασίλης Ασημακόπουλος, ένας από τους εκπροσώπους της τρίτης γενιάς, εξηγεί στη Μερόπη Κοκκίνη πώς το ζαχαροπλαστείο Αδελφοί Ασημακόπουλοι της Χαριλάου Τρικούπη κατάφερε να επιβιώσει και να μετεξελιχθεί στο σήμερα σαν μια κλασική αξία.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια Ρaloma για μένα παρακαλώ, ευχαριστώ»

Γεύση / Είναι η Paloma το νέο τζιν τόνικ; Στην Αθήνα σίγουρα

Το απλό κοκτέιλ που πρωτοεμφανίστηκε στο Μεξικό τη δεκαετία του '50 δεν εκτιμήθηκε ποτέ όσο του αξίζε. Μέχρι που η Αθήνα το ξαναέφερε στην επιφάνεια και το έμαθε σε μερικά από τα σημαντικότερα μπαρ του κόσμου.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ