Μπάμιες, το πιο ακριβό μπέργκερ και διαμαρτυρίες

Facebook Twitter
0

Μπάμιες!

Οι μπάμιες είναι μαζί με το συκώτι, το κουνουπίδι και άλλα πολλά στην ομάδα των φαγητών που δεν τρώνε τα παιδιά και πολλοί μεγάλοι επίσης. Θέλω να υποστηρίξω όμως τις μπάμιες, οι οποίες πραγματικά, είναι πεντανόστιμες οι καημένες, αλλά έχουν προικιστεί και με ένα ζουμί που ομολογώ, είναι κάπως απωθητικό γιατί μοιάζει με… (βάλτε ό,τι θέλετε).

Χθες όμως έβαλα πατάτες και κολοκυθάκια στο φούρνο, μαζί με κρεμμύδι και σκόρδο και θυμάρι και ρίγανη και λεμόνι και πιπέρι καγιέν, και μία χούφτα μπάμιες μικρούτσικες που είδα στο σούπερ μάρκετ και μου τράβηξαν την προσοχή. Τις πατάτες τις έκοψα σε λεπτές λεπτές φετούλες, για να γίνουν μαζί με τα κολοκυθάκια. Πως γίνεται να πετυχαίνεις το φαγητό όταν δεν είναι κανείς να φάει, μεγάλο μυστήριο. Ήταν τρομερά νόστιμο, και κατέληξα στο ότι ο αφανής ήρωας ήταν οι μπάμιες.

Το ζουμί που περιέχουν οι μπάμιες είναι φοβερό στο να πήζει το φαγητό, κάτι που αρέσει σε πολλούς, αλλά στους περισσότερους φέρνει ανατριχίλες. Ούτε ξίδια ούτε μαγικά χρειάζονται: απλά μην τις μαγειρεύετε για πολλή ώρα στην κατσαρόλα. Λοιπόν, αν είναι μικρές σε μέγεθος, τρυφερές αλλά όχι μαλακές, πράσινες πράσινες και ζωηρές, κι αν τις μαγειρέψετε για λίγη ώρα στο φούρνο, τότε δεν θα τρυπήσουν ώστε να βγει αυτό το αντιαισθητικό ζουμί έξω-αντιθέτως, το περίβλημα θα αποκτήσει κι άλλο βάθος γευστικά και το ζουμί, χωρίς να βγει, θα κάνει το εσωτερικό μαλακό και πολύ πολύ νόστιμο.

Μπάμιες, οι κοσμοπολίτισσες

Είναι άπειροι οι λαοί που αγαπούν τις μπάμιες και πολλοί οι τρόποι που έχουν επινοήσει για να μην δραπετεύσει το ζουμί τους, ενώ άλλοι το χρησιμοποιούν για να δέσει, όπως κάνουν οι Έλληνες (με μεγάλους αντιπάλους). Στην Ινδία και στο Πακιστάν τις κόβουν κομματάκια και τις τηγανίζουν με μπαχαρικά. Στην Ινδία τις τηγανίζουν με ζάχαρη. Στη Μαλαισία τις γεμίσουν με σουρίμι και τις βράζουν μέσα σε σούπα με νουντλς. Στην Καραϊβική τις τρώνε σε σούπα μαζί με ψάρι. Στην Αϊτή με ρύζι αλλά και ως σάλτσα για κρέας. Στην Ιαπωνία τις κάνουν τεμπούρα. Στην Βραζιλία ως χαρακτηριστικό πιάτο με κοτόπουλο. Στη νότιο Αμερική, ειδικά στη Νότια Καρολίνα την τρώνε στο gumbo, ένα είδος στιφάδου, καυτερό με θαλασσινά ή και όχι, επίσης σε φριτέζα. Πρωταγωνιστεί επίσης σε τοπικά χαρακτηριστικά πιάτα του Τρινιδάδ και Τομπάγκο, στη Νιγηρία, στα Μπαρμπάντος και στο Βιετνάμ. Τέλος, μπορεί να είναι συστατικό της γαλλικής ρατατούιγ.

Το πιο ακριβό μπέργκερ

Πριν από μερικά χρόνια το Wall Street Burger Shoppe έκανε πρωτοσέλιδα όταν έβαλε ένα μπέργκερ που έκανε 175 δολάρια στο μενού του.

Το διάσημο αυτό μπέργκερ περιείχε μοσχάρι Kobe, τρούφες και φουά γκρα. Τρία χρόνια μετά, και συγκεκριμένα την προηγούμενη εβδομάδα, το μαγαζί έκλεισε μετά από δήλωση πτώχευσης. Ο δικηγόρος του μαγαζιού δήλωσε ότι το εστιατόριο, το οποίο βρισκόταν κοντά στη Wall Street της Νέας Υόρκης, δεν ήταν πια κερδοφόρο. Έκλεισε με ζημιές μισού εκατομμυρίου δολαρίων. Οι μέτοχοι ήταν ο ιδιοκτήτης του κτίσματος και το τμήμα Φορολογίας και Οικονομικών της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Ταυτόχρονα, αλλού

Στις 7 Ιουλίου η αστυνομία της Κένυας διέλυσε μία διαδήλωση που έγινε στην πρωτεύουσα της χώρας κατά των υψηλών τιμών στο φαγητό. Εκατό άνθρωποι, φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας πλακάτ, έκλεισαν την κυκλοφορία σε κεντρικό σημείο του Ναϊρόμπι και ανάγκασαν εμπόρους να κλείσουν τα μαγαζιά τους. Η διαδήλωση διαλύθηκε πριν καταφέρει να φτάσει στο γραφείο του προέδρου της Κένυας. Η διαδήλωση μπορεί να ήταν μικρή, αλλά τέτοιες εκδηλώσεις, οι οποίες δεν είναι συνδεδεμένες με πολιτικά γκρουπ είναι σπάνιες στην Κένυα. Η διαδήλωση διαλύθηκε επειδή δεν είχε λάβει προηγουμένως έγκριση από τις αρχές κι έτσι κρίθηκε παράνομη.

Η μικρή ομάδα λέγεται Unga Revolution. Unga σημαίνει «αλεύρι» στα Σουαχίλι και στην Κένυα σημαίνει καλαμποκάλευρο, που είναι το βασικό συστατικό διατροφής για πάρα πολλούς.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα 70's

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM