«Μπακαλιαράκια του Δαμίγου»: Σε μια από τις πιο παλιές ταβέρνες της Αθήνας

«Μπακαλιαράκια του Δαμίγου»: Σε μια από τις πιο παλιές ταβέρνες της Αθήνας Facebook Twitter
«Δεν υπάρχει μυστικό στον μπακαλιάρο. Μόνο ότι πρέπει να είναι καλής ποιότητας και να ξαρμυρίζεται σωστά, που σημαίνει τόσο όσο». Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
0

Τα μπακαλιαράκια του Δαμίγου βρίσκονται στην οδό Κυδαθηναίων στην Πλάκα από το 1865 και παραμένουν στα χέρια της ίδιας οικογένειας, που έχει περάσει πλέον στην τέταρτη γενιά της.

Η ιστορία πάει κάπως έτσι: Ο παππούς Γιώργος Δαμίγος (1902-1987) ήρθε στην Αθήνα από τη Σαντορίνη και το 1925 παντρεύτηκε τη γιαγιά Μαρουλία Καραμαλέγκου, που καταγόταν κι αυτή από τη Σαντορίνη.

Η οικογένειά της ήταν οι πρώτοι ιδιοκτήτες της ταβέρνας, αλλά ο Γιώργος Δαμίγος ήταν αυτός που την έκανε ξακουστή για τον τηγανητό της μπακαλιάρο και τη σκορδαλιά.

Όσο θα περιμένετε να αδειάσει κάποιο τραπέζι, θυμηθείτε ότι στο ίδιο υπόγειο έχουν κατεβεί προσωπικότητες, εγχώριες και ξένες, πρωθυπουργοί και ηθοποιοί.

«Δεν υπάρχει μυστικό στον μπακαλιάρο. Μόνο ότι πρέπει να είναι καλής ποιότητας και να ξαρμυρίζεται σωστά, που σημαίνει τόσο όσο.

Έπειτα, το κουρκούτι είναι εντελώς απλό. Γίνεται μονάχα με νερό και αλεύρι. Ούτε μπίρα προσθέτουμε ούτε μαγιά. Τον τηγανίζουμε σε καθαρό λάδι, έτσι ώστε να είναι χρυσαφένιος, αφράτος σαν χιόνι και τραγανός.

Αυτό, άλλωστε, είναι που τον καθιέρωσε ως σήμα κατατεθέν της ταβέρνας από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας της.

Η σκορδαλιά, από την άλλη, δεν γίνεται τόσο δυνατή όσο παλιά, μια και γούστα έχουν αλλάξει αλλά και γιατί δεν θέλουμε να σοκάρονται γευστικά οι τουρίστες που έρχονται για να δοκιμάσουν τη περίφημη σπεσιαλιτέ» λέει ο κ. Ισίδωρος Χατζηκυριάκος.

«Μπακαλιαράκια του Δαμίγου»: Μπήκαμε σε μια από τις πιο παλιές ταβέρνες της Αθήνας Facebook Twitter
Το κουρκούτι είναι εντελώς απλό. Γίνεται μονάχα με νερό και αλεύρι. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Το υπόγειο κουτούκι λειτουργεί και ως μια μηχανή του χρόνου, αφού σχεδόν τίποτα δεν έχει αλλάξει εσωτερικά.

Ο χώρος αποτελείται από τρεις μικρές αίθουσες. Τα ξύλινα βαρέλια με το κρασί είναι ακόμα εκεί, όπως και οι φωτογραφίες στους τοίχους που απεικονίζουν τον Γιώργο Δαμίγο να βραβεύεται για τη ρετσίνα του – ήταν η εποχή που η ρετσίνα δοξαζόταν.

Πλάι σε αυτές υπάρχουν και σκίτσα ξένων δημοσιογράφων αλλά και μια φωτογραφία με το αγέρωχο βλέμμα της γιαγιάς Μαρουλίας.

Σήμα κατατεθέν του μαγαζιού είναι μια αρχαία μαρμάρινη κολόνα, αγνώστου χρονολογίας, που στηρίζει το ταβάνι της κυρίας αίθουσας.

Τη μέρα της 25ης Μάρτιου γίνεται λαϊκό προσκύνημα στο υπόγειο κουτούκι και δεν δέχονται κρατήσεις.

Όσο θα περιμένετε, λοιπόν, να αδειάσει κάποιο τραπέζι, θυμηθείτε ότι στο ίδιο υπόγειο έχουν κατεβεί προσωπικότητες, εγχώριες και ξένες, πρωθυπουργοί και ηθοποιοί.

«Μπακαλιαράκια του Δαμίγου»: Μπήκαμε σε μια από τις πιο παλιές ταβέρνες της Αθήνας Facebook Twitter
Ο Ισίδωρος Χατζηκυριάκος, υπεύθυνος στα «Μπακαλιαράκια του Δαμίγου». Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
«Μπακαλιαράκια του Δαμίγου»: Μπήκαμε σε μια από τις πιο παλιές ταβέρνες της Αθήνας Facebook Twitter
Σήμα κατατεθέν του μαγαζιού είναι μια αρχαία μαρμάρινη κολόνα, αγνώστου χρονολογίας, που στηρίζει το ταβάνι της κυρίας αίθουσας. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Τα μπακαλιαράκια του Δαμίγου, Κυδαθηναίων 41, Πλάκα, 210 3220395

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ