«Μπακαλιαράκια του Δαμίγου»: Σε μια από τις πιο παλιές ταβέρνες της Αθήνας

«Μπακαλιαράκια του Δαμίγου»: Σε μια από τις πιο παλιές ταβέρνες της Αθήνας Facebook Twitter
«Δεν υπάρχει μυστικό στον μπακαλιάρο. Μόνο ότι πρέπει να είναι καλής ποιότητας και να ξαρμυρίζεται σωστά, που σημαίνει τόσο όσο». Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
0

Τα μπακαλιαράκια του Δαμίγου βρίσκονται στην οδό Κυδαθηναίων στην Πλάκα από το 1865 και παραμένουν στα χέρια της ίδιας οικογένειας, που έχει περάσει πλέον στην τέταρτη γενιά της.

Η ιστορία πάει κάπως έτσι: Ο παππούς Γιώργος Δαμίγος (1902-1987) ήρθε στην Αθήνα από τη Σαντορίνη και το 1925 παντρεύτηκε τη γιαγιά Μαρουλία Καραμαλέγκου, που καταγόταν κι αυτή από τη Σαντορίνη.

Η οικογένειά της ήταν οι πρώτοι ιδιοκτήτες της ταβέρνας, αλλά ο Γιώργος Δαμίγος ήταν αυτός που την έκανε ξακουστή για τον τηγανητό της μπακαλιάρο και τη σκορδαλιά.

Όσο θα περιμένετε να αδειάσει κάποιο τραπέζι, θυμηθείτε ότι στο ίδιο υπόγειο έχουν κατεβεί προσωπικότητες, εγχώριες και ξένες, πρωθυπουργοί και ηθοποιοί.

«Δεν υπάρχει μυστικό στον μπακαλιάρο. Μόνο ότι πρέπει να είναι καλής ποιότητας και να ξαρμυρίζεται σωστά, που σημαίνει τόσο όσο.

Έπειτα, το κουρκούτι είναι εντελώς απλό. Γίνεται μονάχα με νερό και αλεύρι. Ούτε μπίρα προσθέτουμε ούτε μαγιά. Τον τηγανίζουμε σε καθαρό λάδι, έτσι ώστε να είναι χρυσαφένιος, αφράτος σαν χιόνι και τραγανός.

Αυτό, άλλωστε, είναι που τον καθιέρωσε ως σήμα κατατεθέν της ταβέρνας από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας της.

Η σκορδαλιά, από την άλλη, δεν γίνεται τόσο δυνατή όσο παλιά, μια και γούστα έχουν αλλάξει αλλά και γιατί δεν θέλουμε να σοκάρονται γευστικά οι τουρίστες που έρχονται για να δοκιμάσουν τη περίφημη σπεσιαλιτέ» λέει ο κ. Ισίδωρος Χατζηκυριάκος.

«Μπακαλιαράκια του Δαμίγου»: Μπήκαμε σε μια από τις πιο παλιές ταβέρνες της Αθήνας Facebook Twitter
Το κουρκούτι είναι εντελώς απλό. Γίνεται μονάχα με νερό και αλεύρι. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Το υπόγειο κουτούκι λειτουργεί και ως μια μηχανή του χρόνου, αφού σχεδόν τίποτα δεν έχει αλλάξει εσωτερικά.

Ο χώρος αποτελείται από τρεις μικρές αίθουσες. Τα ξύλινα βαρέλια με το κρασί είναι ακόμα εκεί, όπως και οι φωτογραφίες στους τοίχους που απεικονίζουν τον Γιώργο Δαμίγο να βραβεύεται για τη ρετσίνα του – ήταν η εποχή που η ρετσίνα δοξαζόταν.

Πλάι σε αυτές υπάρχουν και σκίτσα ξένων δημοσιογράφων αλλά και μια φωτογραφία με το αγέρωχο βλέμμα της γιαγιάς Μαρουλίας.

Σήμα κατατεθέν του μαγαζιού είναι μια αρχαία μαρμάρινη κολόνα, αγνώστου χρονολογίας, που στηρίζει το ταβάνι της κυρίας αίθουσας.

Τη μέρα της 25ης Μάρτιου γίνεται λαϊκό προσκύνημα στο υπόγειο κουτούκι και δεν δέχονται κρατήσεις.

Όσο θα περιμένετε, λοιπόν, να αδειάσει κάποιο τραπέζι, θυμηθείτε ότι στο ίδιο υπόγειο έχουν κατεβεί προσωπικότητες, εγχώριες και ξένες, πρωθυπουργοί και ηθοποιοί.

«Μπακαλιαράκια του Δαμίγου»: Μπήκαμε σε μια από τις πιο παλιές ταβέρνες της Αθήνας Facebook Twitter
Ο Ισίδωρος Χατζηκυριάκος, υπεύθυνος στα «Μπακαλιαράκια του Δαμίγου». Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
«Μπακαλιαράκια του Δαμίγου»: Μπήκαμε σε μια από τις πιο παλιές ταβέρνες της Αθήνας Facebook Twitter
Σήμα κατατεθέν του μαγαζιού είναι μια αρχαία μαρμάρινη κολόνα, αγνώστου χρονολογίας, που στηρίζει το ταβάνι της κυρίας αίθουσας. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Τα μπακαλιαράκια του Δαμίγου, Κυδαθηναίων 41, Πλάκα, 210 3220395

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ