«Μπακαλιαράκια του Δαμίγου»: Σε μια από τις πιο παλιές ταβέρνες της Αθήνας

«Μπακαλιαράκια του Δαμίγου»: Σε μια από τις πιο παλιές ταβέρνες της Αθήνας Facebook Twitter
«Δεν υπάρχει μυστικό στον μπακαλιάρο. Μόνο ότι πρέπει να είναι καλής ποιότητας και να ξαρμυρίζεται σωστά, που σημαίνει τόσο όσο». Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
0

Τα μπακαλιαράκια του Δαμίγου βρίσκονται στην οδό Κυδαθηναίων στην Πλάκα από το 1865 και παραμένουν στα χέρια της ίδιας οικογένειας, που έχει περάσει πλέον στην τέταρτη γενιά της.

Η ιστορία πάει κάπως έτσι: Ο παππούς Γιώργος Δαμίγος (1902-1987) ήρθε στην Αθήνα από τη Σαντορίνη και το 1925 παντρεύτηκε τη γιαγιά Μαρουλία Καραμαλέγκου, που καταγόταν κι αυτή από τη Σαντορίνη.

Η οικογένειά της ήταν οι πρώτοι ιδιοκτήτες της ταβέρνας, αλλά ο Γιώργος Δαμίγος ήταν αυτός που την έκανε ξακουστή για τον τηγανητό της μπακαλιάρο και τη σκορδαλιά.

Όσο θα περιμένετε να αδειάσει κάποιο τραπέζι, θυμηθείτε ότι στο ίδιο υπόγειο έχουν κατεβεί προσωπικότητες, εγχώριες και ξένες, πρωθυπουργοί και ηθοποιοί.

«Δεν υπάρχει μυστικό στον μπακαλιάρο. Μόνο ότι πρέπει να είναι καλής ποιότητας και να ξαρμυρίζεται σωστά, που σημαίνει τόσο όσο.

Έπειτα, το κουρκούτι είναι εντελώς απλό. Γίνεται μονάχα με νερό και αλεύρι. Ούτε μπίρα προσθέτουμε ούτε μαγιά. Τον τηγανίζουμε σε καθαρό λάδι, έτσι ώστε να είναι χρυσαφένιος, αφράτος σαν χιόνι και τραγανός.

Αυτό, άλλωστε, είναι που τον καθιέρωσε ως σήμα κατατεθέν της ταβέρνας από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας της.

Η σκορδαλιά, από την άλλη, δεν γίνεται τόσο δυνατή όσο παλιά, μια και γούστα έχουν αλλάξει αλλά και γιατί δεν θέλουμε να σοκάρονται γευστικά οι τουρίστες που έρχονται για να δοκιμάσουν τη περίφημη σπεσιαλιτέ» λέει ο κ. Ισίδωρος Χατζηκυριάκος.

«Μπακαλιαράκια του Δαμίγου»: Μπήκαμε σε μια από τις πιο παλιές ταβέρνες της Αθήνας Facebook Twitter
Το κουρκούτι είναι εντελώς απλό. Γίνεται μονάχα με νερό και αλεύρι. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Το υπόγειο κουτούκι λειτουργεί και ως μια μηχανή του χρόνου, αφού σχεδόν τίποτα δεν έχει αλλάξει εσωτερικά.

Ο χώρος αποτελείται από τρεις μικρές αίθουσες. Τα ξύλινα βαρέλια με το κρασί είναι ακόμα εκεί, όπως και οι φωτογραφίες στους τοίχους που απεικονίζουν τον Γιώργο Δαμίγο να βραβεύεται για τη ρετσίνα του – ήταν η εποχή που η ρετσίνα δοξαζόταν.

Πλάι σε αυτές υπάρχουν και σκίτσα ξένων δημοσιογράφων αλλά και μια φωτογραφία με το αγέρωχο βλέμμα της γιαγιάς Μαρουλίας.

Σήμα κατατεθέν του μαγαζιού είναι μια αρχαία μαρμάρινη κολόνα, αγνώστου χρονολογίας, που στηρίζει το ταβάνι της κυρίας αίθουσας.

Τη μέρα της 25ης Μάρτιου γίνεται λαϊκό προσκύνημα στο υπόγειο κουτούκι και δεν δέχονται κρατήσεις.

Όσο θα περιμένετε, λοιπόν, να αδειάσει κάποιο τραπέζι, θυμηθείτε ότι στο ίδιο υπόγειο έχουν κατεβεί προσωπικότητες, εγχώριες και ξένες, πρωθυπουργοί και ηθοποιοί.

«Μπακαλιαράκια του Δαμίγου»: Μπήκαμε σε μια από τις πιο παλιές ταβέρνες της Αθήνας Facebook Twitter
Ο Ισίδωρος Χατζηκυριάκος, υπεύθυνος στα «Μπακαλιαράκια του Δαμίγου». Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
«Μπακαλιαράκια του Δαμίγου»: Μπήκαμε σε μια από τις πιο παλιές ταβέρνες της Αθήνας Facebook Twitter
Σήμα κατατεθέν του μαγαζιού είναι μια αρχαία μαρμάρινη κολόνα, αγνώστου χρονολογίας, που στηρίζει το ταβάνι της κυρίας αίθουσας. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Τα μπακαλιαράκια του Δαμίγου, Κυδαθηναίων 41, Πλάκα, 210 3220395

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ