Μήπως να σταματήσουμε να σνομπάρουμε τις φακές σούπα;

Μήπως να σταματήσουμε να σνομπάρουμε τις φακές σούπα; Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO
0

«Πιστεύω πως οι φακές είναι ένα παρεξηγημένο πιάτο γιατί θυμόμαστε να είμαστε παιδιά και να μας πιέζουν να τις φάμε. Βέβαια, βλέπω ότι μεγαλώνοντας οι περισσότεροι αρχίζουμε να βλέπουμε τα όσπρια με άλλο μάτι, γενικά τα φαγητά που μας ζόριζαν στο σπίτι να φάμε ενώ εμείς τα σιχαινόμασταν. Στις δικές μου αναμνήσεις είναι χειμώνας, τρώω μια χορταστική σούπα φακή, χωρίς να φέρνω αντίρρηση στη μάνα μου. Μάλλον ήμουν εξαίρεση».  

Τα τελευταία 16 χρόνια, το  Άνετον έχει αφιερωθεί στη μοντέρνα ελληνική κουζίνα, στα comfort πιάτα που βασίζονται στα προϊόντα εγχώριων παραγωγών που εναλλάσσονται στο μενού του ακολουθώντας την εποχικότητα.

Το κομψό εστιατόριο του Συντάγματος δημιούργησε πριν από έναν χρόνο, σε συνθήκες καραντίνας, κι ένα delivery μενού, σε μια εποχή δηλαδή που είδαμε πολλά καλά μαγαζιά της πόλης να βγάζουν το φαγητό τους έξω από τις σάλες τους, μια κατάσταση που ήταν έτσι κι αλλιώς για όλους πρωτοφανής.

Οι φακές μπορούν να είναι ψιλές ή χοντρές, κόκκινες ή μαύρες.  Στη Βόρεια Ελλάδα καλλιεργούνται οι χοντρές, στην Κεντρική οι ψηλές. Ο Βασίλης Ζωής επιλέγει βιολογικές από τον Δομοκό και την ευρύτερη περιοχή της Φθιώτιδας, βρίσκει πιο νόστιμες τις συγκεκριμένες.   

Στην κατηγορία «σούπες» του Άλφα by Άνετον θα βρείτε φακές βιολογικές με ντομάτα και σκόρδο. «Είναι ο νούμερο ένα κωδικός μας σε πωλήσεις, απίστευτο;», όπως μου είπε ο Δημήτρης Φωτόπουλος, ιδιοκτήτης του εστιατορίου για το πιάτο που φαίνεται να έχει χορτάσει πολλά γραφεία του κέντρου. 

Συνιδιοκτήτης και σεφ του Άνετον είναι ο Βασίλης Ζώης που –παραδόξως– είχε από μικρός αδυναμία στις φακές. «Επέλεξα να τις βάλω στο delivery μενού γιατί είναι ένα πιάτο θρεπτικό, υγιεινό, πλούσιο σε φυτικές ίνες, μέταλλα και πρωτεΐνες, άκρως ελληνικό, πεντανόστιμο και παράλληλα οικονομικό για τον πελάτη». 

Μήπως να σταματήσουμε να σνομπάρουμε τις φακές σούπα; Facebook Twitter
Ο συνιδιοκτήτης και σεφ του Άνετον Βασίλης Ζώης. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO

Ποιο είναι το πιο συχνό λάθος που κάνουμε όταν μαγειρεύουμε φακές; «Συνήθως μας βγαίνουν ή “λάσπη” ή νερόβραστες. Πρέπει να προσέχουμε την αναλογία νερού με φακή. Επίσης, ο χρόνος μαγειρέματος παίζει μεγάλο ρόλο, ώστε να πετύχετε τη σωστή υφή που θα σας κάνει να αγαπήσετε τις φακές».

Οι φακές μπορούν να είναι ψιλές ή χοντρές, κόκκινες ή μαύρες. Στη Βόρεια Ελλάδα καλλιεργούνται οι χοντρές, στην Κεντρική οι ψηλές. Ο Βασίλης Ζωής επιλέγει βιολογικές από τον Δομοκό και την ευρύτερη περιοχή της Φθιώτιδας, καθώς βρίσκει πιο νόστιμες τις συγκεκριμένες.

«Οι φακές καταναλώνονται σε όλη την Ελλάδα, οι γιαγιάδες μας τις μαγείρευαν και τις μαγειρεύουν ακόμα. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούμε τις φακές αλ ντέντε σε σαλάτες, οι κόκκινες φακές γίνονται πολύ ωραίο χούμους, οι μαύρες μαζί με ρεβίθια και κινόα δίνουν τέλειο κεφτέ τύπου φαλάφελ που θα τον βρείτε στο μενού μας».

Τώρα που πλησιάζει ο χειμώνας, θα βρείτε στο Άνετον μια σαλάτα με καμένο λάχανο σχάρας, με μαύρες φακές και ρύζι, πικάντικη σάλτσα πιπεριάς και καβουρδισμένους ανάμεικτους σπόρους – άλλη μια συνταγή-επιτυχία του εστιατορίου.   

Μήπως να σταματήσουμε να σνομπάρουμε τις φακές σούπα; Facebook Twitter
Υλικά για τις φακές σούπα. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO

«Οι πελάτες που επιλέγουν τις φακές μας είναι οι vegan και οι vegetarian αλλά κι αυτοί που θέλουν να προσέξουν την διατροφή τους. Γενικά, βλέπω μια τάση προς την υγιεινή διατροφή, ο κόσμος πλέον γνωρίζει τι τρώει, είναι επιλεκτικός και πολύ καλά κάνει».

Οι φακές του Άνετον κατάφεραν να κερδίσουν κι ένα κοινό που συνήθως δεν το έχουν. «Μου έκανε εντύπωση όταν ένα μεσημέρι μας επισκέφθηκε μια οικογένεια για φαγητό και το παιδί του τραπεζιού επέλεξε φακές. Τελικά είπε ότι είναι καλύτερες κι από της μαμάς του. Δεν χρειαζόταν να ακούσω τίποτα άλλο».  

Ποια είναι τα μυστικά για να βγει μια σούπα φακές πραγματικά νόστιμη και απολαυστική; «Εκτός από την αναλογία νερού-φακής, μη φοβηθείτε να προσθέσετε σκόρδο, κρεμμύδι και τα λαχανικά της επιλογής σας. Προσωπικά προσθέτω ένα μείγμα μπαχαρικών με βάση το κύμινο όταν μαγειρεύω φακές, το ras el hanout που συναντάται σε πολλές συνταγές της μαροκινής κουζίνας, το οποίο έχει, μεταξύ άλλων, κάρδαμο, κόλιανδρο, κανέλλα, γαρύφαλλο, μπαχάρι, κουρκουμά και πολλά άλλα. Το προτείνω ανεπιφύλακτα». 

Και ποια είναι τα ιδανικά συνοδευτικά κατά τον σεφ; «Παστά ψάρια, ελιές, παξιμάδια, λουκάνικο, σύγκλινο, καπνιστά κρέατα, διάφορα τουρσιά, ψητό ψωμί στη σχάρα. Ο γιος μου τις προτιμά με ένα κομμάτι φέτα και φρέσκο ψωμί, εγώ επιλέγω σαρδέλα και ελιές».  

Μήπως να σταματήσουμε να σνομπάρουμε τις φακές σούπα; Facebook Twitter
Σοτάρουμε ελαφριά σε μέτρια φωτιά και σε βαθιά κατσαρόλα το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO
Μήπως να σταματήσουμε να σνομπάρουμε τις φακές σούπα; Facebook Twitter
Μαζί με το νερό προσθέτουμε στην κατσαρόλα και τον πελτέ. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO

H συνταγή για τη σούπα φακές του Άνετον 

Υλικά  

500 γρ. βιολογικές φακές ψιλές

2 λίτρα νερό περίπου

120 γρ. πελτέ

150 γρ. καρότο ψιλοκομμένο

250 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο

3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

120 γρ. ελαιόλαδο

4 φύλλα δάφνης

½ κουταλάκι της σούπας ras el hanout

Αλάτι, πιπέρι 

Μήπως να σταματήσουμε να σνομπάρουμε τις φακές σούπα; Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO

Εκτέλεση

Σοτάρουμε ελαφριά σε μέτρια φωτιά και σε βαθιά κατσαρόλα το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο με το μισό λάδι, ίσα-ίσα να μαραθούν και να γυαλίσουν. 

Ξεπλένουμε σε ένα σουρωτήρι τις φακές και τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα μας μαζί με το νερό και τον πελτέ. Προσθέτουμε τη δάφνη και αφήνουμε να πάρει μια βράση για περίπου 20 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το ras el hanout και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για άλλα 20 λεπτά περίπου. 

Παρακολουθούμε τη σούπα μας και προσθέτουμε νερό, αν χρειαστεί, ή ανεβάζουμε τη θερμοκρασία για να εξατμίσουμε τα υγρά ώστε να πετύχουμε το σωστό χύλωμα.  

Σερβίρουμε σε μπολ και προσθέτουμε λίγες σταγόνες ξίδι. 

Καλή όρεξη! 

Μήπως να σταματήσουμε να σνομπάρουμε τις φακές σούπα; Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO
Μήπως να σταματήσουμε να σνομπάρουμε τις φακές σούπα; Facebook Twitter
Το εστιατόριο Άνετον. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO

Άνετον, Ναυάρχου Νικοδήμου 3, Σύνταγμα, 2108066700

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ