Μήπως να σταματήσουμε να σνομπάρουμε τις φακές σούπα;

Μήπως να σταματήσουμε να σνομπάρουμε τις φακές σούπα; Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO
0

«Πιστεύω πως οι φακές είναι ένα παρεξηγημένο πιάτο γιατί θυμόμαστε να είμαστε παιδιά και να μας πιέζουν να τις φάμε. Βέβαια, βλέπω ότι μεγαλώνοντας οι περισσότεροι αρχίζουμε να βλέπουμε τα όσπρια με άλλο μάτι, γενικά τα φαγητά που μας ζόριζαν στο σπίτι να φάμε ενώ εμείς τα σιχαινόμασταν. Στις δικές μου αναμνήσεις είναι χειμώνας, τρώω μια χορταστική σούπα φακή, χωρίς να φέρνω αντίρρηση στη μάνα μου. Μάλλον ήμουν εξαίρεση».  

Τα τελευταία 16 χρόνια, το  Άνετον έχει αφιερωθεί στη μοντέρνα ελληνική κουζίνα, στα comfort πιάτα που βασίζονται στα προϊόντα εγχώριων παραγωγών που εναλλάσσονται στο μενού του ακολουθώντας την εποχικότητα.

Το κομψό εστιατόριο του Συντάγματος δημιούργησε πριν από έναν χρόνο, σε συνθήκες καραντίνας, κι ένα delivery μενού, σε μια εποχή δηλαδή που είδαμε πολλά καλά μαγαζιά της πόλης να βγάζουν το φαγητό τους έξω από τις σάλες τους, μια κατάσταση που ήταν έτσι κι αλλιώς για όλους πρωτοφανής.

Οι φακές μπορούν να είναι ψιλές ή χοντρές, κόκκινες ή μαύρες.  Στη Βόρεια Ελλάδα καλλιεργούνται οι χοντρές, στην Κεντρική οι ψηλές. Ο Βασίλης Ζωής επιλέγει βιολογικές από τον Δομοκό και την ευρύτερη περιοχή της Φθιώτιδας, βρίσκει πιο νόστιμες τις συγκεκριμένες.   

Στην κατηγορία «σούπες» του Άλφα by Άνετον θα βρείτε φακές βιολογικές με ντομάτα και σκόρδο. «Είναι ο νούμερο ένα κωδικός μας σε πωλήσεις, απίστευτο;», όπως μου είπε ο Δημήτρης Φωτόπουλος, ιδιοκτήτης του εστιατορίου για το πιάτο που φαίνεται να έχει χορτάσει πολλά γραφεία του κέντρου. 

Συνιδιοκτήτης και σεφ του Άνετον είναι ο Βασίλης Ζώης που –παραδόξως– είχε από μικρός αδυναμία στις φακές. «Επέλεξα να τις βάλω στο delivery μενού γιατί είναι ένα πιάτο θρεπτικό, υγιεινό, πλούσιο σε φυτικές ίνες, μέταλλα και πρωτεΐνες, άκρως ελληνικό, πεντανόστιμο και παράλληλα οικονομικό για τον πελάτη». 

Μήπως να σταματήσουμε να σνομπάρουμε τις φακές σούπα; Facebook Twitter
Ο συνιδιοκτήτης και σεφ του Άνετον Βασίλης Ζώης. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO

Ποιο είναι το πιο συχνό λάθος που κάνουμε όταν μαγειρεύουμε φακές; «Συνήθως μας βγαίνουν ή “λάσπη” ή νερόβραστες. Πρέπει να προσέχουμε την αναλογία νερού με φακή. Επίσης, ο χρόνος μαγειρέματος παίζει μεγάλο ρόλο, ώστε να πετύχετε τη σωστή υφή που θα σας κάνει να αγαπήσετε τις φακές».

Οι φακές μπορούν να είναι ψιλές ή χοντρές, κόκκινες ή μαύρες. Στη Βόρεια Ελλάδα καλλιεργούνται οι χοντρές, στην Κεντρική οι ψηλές. Ο Βασίλης Ζωής επιλέγει βιολογικές από τον Δομοκό και την ευρύτερη περιοχή της Φθιώτιδας, καθώς βρίσκει πιο νόστιμες τις συγκεκριμένες.

«Οι φακές καταναλώνονται σε όλη την Ελλάδα, οι γιαγιάδες μας τις μαγείρευαν και τις μαγειρεύουν ακόμα. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούμε τις φακές αλ ντέντε σε σαλάτες, οι κόκκινες φακές γίνονται πολύ ωραίο χούμους, οι μαύρες μαζί με ρεβίθια και κινόα δίνουν τέλειο κεφτέ τύπου φαλάφελ που θα τον βρείτε στο μενού μας».

Τώρα που πλησιάζει ο χειμώνας, θα βρείτε στο Άνετον μια σαλάτα με καμένο λάχανο σχάρας, με μαύρες φακές και ρύζι, πικάντικη σάλτσα πιπεριάς και καβουρδισμένους ανάμεικτους σπόρους – άλλη μια συνταγή-επιτυχία του εστιατορίου.   

Μήπως να σταματήσουμε να σνομπάρουμε τις φακές σούπα; Facebook Twitter
Υλικά για τις φακές σούπα. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO

«Οι πελάτες που επιλέγουν τις φακές μας είναι οι vegan και οι vegetarian αλλά κι αυτοί που θέλουν να προσέξουν την διατροφή τους. Γενικά, βλέπω μια τάση προς την υγιεινή διατροφή, ο κόσμος πλέον γνωρίζει τι τρώει, είναι επιλεκτικός και πολύ καλά κάνει».

Οι φακές του Άνετον κατάφεραν να κερδίσουν κι ένα κοινό που συνήθως δεν το έχουν. «Μου έκανε εντύπωση όταν ένα μεσημέρι μας επισκέφθηκε μια οικογένεια για φαγητό και το παιδί του τραπεζιού επέλεξε φακές. Τελικά είπε ότι είναι καλύτερες κι από της μαμάς του. Δεν χρειαζόταν να ακούσω τίποτα άλλο».  

Ποια είναι τα μυστικά για να βγει μια σούπα φακές πραγματικά νόστιμη και απολαυστική; «Εκτός από την αναλογία νερού-φακής, μη φοβηθείτε να προσθέσετε σκόρδο, κρεμμύδι και τα λαχανικά της επιλογής σας. Προσωπικά προσθέτω ένα μείγμα μπαχαρικών με βάση το κύμινο όταν μαγειρεύω φακές, το ras el hanout που συναντάται σε πολλές συνταγές της μαροκινής κουζίνας, το οποίο έχει, μεταξύ άλλων, κάρδαμο, κόλιανδρο, κανέλλα, γαρύφαλλο, μπαχάρι, κουρκουμά και πολλά άλλα. Το προτείνω ανεπιφύλακτα». 

Και ποια είναι τα ιδανικά συνοδευτικά κατά τον σεφ; «Παστά ψάρια, ελιές, παξιμάδια, λουκάνικο, σύγκλινο, καπνιστά κρέατα, διάφορα τουρσιά, ψητό ψωμί στη σχάρα. Ο γιος μου τις προτιμά με ένα κομμάτι φέτα και φρέσκο ψωμί, εγώ επιλέγω σαρδέλα και ελιές».  

Μήπως να σταματήσουμε να σνομπάρουμε τις φακές σούπα; Facebook Twitter
Σοτάρουμε ελαφριά σε μέτρια φωτιά και σε βαθιά κατσαρόλα το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO
Μήπως να σταματήσουμε να σνομπάρουμε τις φακές σούπα; Facebook Twitter
Μαζί με το νερό προσθέτουμε στην κατσαρόλα και τον πελτέ. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO

H συνταγή για τη σούπα φακές του Άνετον 

Υλικά  

500 γρ. βιολογικές φακές ψιλές

2 λίτρα νερό περίπου

120 γρ. πελτέ

150 γρ. καρότο ψιλοκομμένο

250 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο

3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

120 γρ. ελαιόλαδο

4 φύλλα δάφνης

½ κουταλάκι της σούπας ras el hanout

Αλάτι, πιπέρι 

Μήπως να σταματήσουμε να σνομπάρουμε τις φακές σούπα; Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO

Εκτέλεση

Σοτάρουμε ελαφριά σε μέτρια φωτιά και σε βαθιά κατσαρόλα το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο με το μισό λάδι, ίσα-ίσα να μαραθούν και να γυαλίσουν. 

Ξεπλένουμε σε ένα σουρωτήρι τις φακές και τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα μας μαζί με το νερό και τον πελτέ. Προσθέτουμε τη δάφνη και αφήνουμε να πάρει μια βράση για περίπου 20 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το ras el hanout και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για άλλα 20 λεπτά περίπου. 

Παρακολουθούμε τη σούπα μας και προσθέτουμε νερό, αν χρειαστεί, ή ανεβάζουμε τη θερμοκρασία για να εξατμίσουμε τα υγρά ώστε να πετύχουμε το σωστό χύλωμα.  

Σερβίρουμε σε μπολ και προσθέτουμε λίγες σταγόνες ξίδι. 

Καλή όρεξη! 

Μήπως να σταματήσουμε να σνομπάρουμε τις φακές σούπα; Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO
Μήπως να σταματήσουμε να σνομπάρουμε τις φακές σούπα; Facebook Twitter
Το εστιατόριο Άνετον. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO

Άνετον, Ναυάρχου Νικοδήμου 3, Σύνταγμα, 2108066700

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα 70's

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM