Μια συνταγή για κέικ με μήλα, μπαχαρικά και frosting κανέλας

Μια συνταγή για κέικ με μήλα, μπαχαρικά και frosting κανέλας Facebook Twitter
H Ρένα έφτιαξε ένα φανταστικό κέικ με μήλο και μπαχάρια που μπορείς και εσύ να δημιουργήσεις, ακολουθώντας την αναλυτική της συνταγή.
0

Το Choc O' Rock βρίσκεται στον Χολαργό, σε ένα μικρό στενό, κρυμμένο από τον δρόμο. Η είσοδός του είναι στο βάθος ενός περίβολου και η βιτρίνα του είναι μικρή. Πιθανότατα θα το βρεις γιατί θα σε αναγκάσει η μυρωδιά του βουτύρου και της σοκολάτας να γυρίσεις το κεφάλι σου προς το μέρος του. Με το πρώτο βλέμμα, όμως, που θα του ρίξεις θα καταλάβεις ότι κάτι όμορφο συμβαίνει στο εσωτερικό του.

Το διαφορετικό που έχει αυτό το petit ζαχαροπλαστείο είναι ότι μοιάζει με φωτεινή και φιλόξενη κουζίνα, που θα μπορούσε κάποιος να βρει σε μια μικρή πόλη της Γαλλίας. Τα ράφια του είναι λίγα και γεμάτα με γυάλινα βάζα που περιέχουν κουλουράκια και cookies, αφράτα τσουρέκια και panettone ενώ η μικρή του βιτρίνα περιέχει συγκεκριμένα γλυκά, κέικ, τάρτες και γλυκά σε ποτήρι, που φτιάχνονται με τα πιο αγνά υλικά στο πίσω μέρος του μαγαζιού.

Από τα γλυκά που έχουν ξεχωρίσει και αγαπηθεί πολύ είναι η τάρτα λεμόνι με την ανάλαφρη γεύση, που είναι ό,τι πρέπει για να ολοκληρώσεις όμορφα ένα γεύμα, αλλά και το εντυπωσιακό red velvet cake, το κέικ καρότου και τα cheesecake. Αυτή την εποχή, όμως, στο Choc O' Rock πρωταγωνιστούν οι κουραμπιέδες, σε τρεις διαφορετικές εκδοχές, κλασικοί, με κομμάτια σοκολάτας και με κουρκουμά, αλλά και τα μελομακάρονα, που πραγματικά αξίζει να δοκιμάσεις γιατί είναι από αυθεντική πολίτικη συνταγή με βούτυρο και έχουν ιδιαίτερη γεύση.

Αυτή την εποχή, όμως, στο Choc O' Rock πρωταγωνιστούν οι κουραμπιέδες, σε τρεις διαφορετικές εκδοχές, κλασικοί, με κομμάτια σοκολάτας και με κουρκουμά αλλά και τα μελομακάρονα, που πραγματικά αξίζει να δοκιμάσεις γιατί είναι από αυθεντική πολίτικη συνταγή με βούτυρο και έχουν ιδιαίτερη γεύση.


Στα καλά νέα του Choc O' Rock είναι το μικρό, limited edition box το οποίο μπορεί κάποιος να γεμίσει με σοκολατάκια ή όποιο άλλο γλυκό και να το προσφέρει δώρο. Ένα όμορφο κουτί, που εμπνεύστηκε η Ρένα Οροκλού για να ρίξει λίγη περισσότερη μαγεία στις γιορτινές μέρες και να ευχαριστήσει τους πελάτες της.

Για εμάς, πάλι, η Ρένα έφτιαξε ένα φανταστικό κέικ με μήλο και μπαχάρια που μπορείς και εσύ να δημιουργήσεις, ακολουθώντας την αναλυτική της συνταγή. Αν πάλι δεν τα καταφέρνεις με τη ζαχαροπλαστική, αναζήτησε αυτές τις μέρες τους κορμούς σοκολάτας σε διάφορες εκδοχές αλλά και το κέικ με μόκα και πεκάν ή το κέικ με μαύρη μπίρα. Απλά, φρόντισε να τα προπαραγγείλεις για να ξέρεις ότι θα υπάρχουν σίγουρα.


Για το κέικ

1 κούπα ηλιέλαιο

1 κούπα ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

½ κούπα ζάχαρη καστανή

3 μεγάλα αυγά

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κ.γ. κανέλα

½ κ.γ. μοσχοκάρυδο

½ κ.γ. τριμμένο τζίντζερ

1 κ.γ. μαγειρική σόδα

½ κ.γ. αλάτι

4 κούπες ψιλοκομμένα μήλα Golden ή Granny Smith

1 κούπα ψιλοκομμένα πεκάν ή καρύδια ή και τα δύο

Για το frosting

300 γρ. κρέμα τυρί (θερμοκρασία δωματίου)

150 γρ. βούτυρο (όχι μαργαρίνη, θερμοκρασία δωματίου)

300 γρ. ζάχαρη άχνη

1 κ.γ. κανέλα

Λίγη βανίλια

1 πρέζα αλάτι

Επιπλέον και αν το επιθυμούμε, λίγο μαύρο ρούμι ή κονιάκ για το ράντισμα του κέικ

Καρύδια ή πεκάν για τη διακόσμηση

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας, στον αέρα, στους 175°C.


Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε τις δύο ζάχαρες και το ηλιέλαιο και ξεκινάμε να ανακατεύουμε με ένα σύρμα. Προσθέτουμε τα αυγά. Ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τη βανίλια, το αλάτι, τη σόδα και τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το αλεύρι και συνεχίζουμε. Τέλος, ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα μήλα και τα καρύδια ή πέκαν και η ζύμη μας είναι έτοιμη.


Μοιράζουμε τη ζύμη σε δύο καλά λαδωμένα στρογγυλά ταψάκια (διαμέτρου περίπου 23-25 εκ.) και ψήνουμε τους δύο δίσκους κέικ για περίπου 35 λεπτά. Φροντίζουμε να μην τα παραψήσουμε και τσεκάρουμε συχνά. Αφήνουμε τους δίσκους να κρυώσουν καλά.


Στη συνέχεια φτιάχνουμε το frosting/κρέμα.

Στον κάδο του μίξερ και χρησιμοποιώντας το σύρμα, ρίχνουμε το τυρί κρέμα και αρχίζουμε να το ανακατεύουμε στη δυνατή ταχύτητα, να μαλακώσει καλά και να αφρατέψει ελαφρώς.


Στη συνέχεια, προσθέτουμε το βούτυρό μας, αρκεί να είναι πολύ μαλακό. Αν δεν έχει μαλακώσει πολύ στη θερμοκρασία δωματίου, ίσως θα πρέπει να το ζεστάνουμε ελαφρώς, αλλά όχι να λιώσει. Έχει σημασία το βούτυρο να μην είναι σκληρό.


Χτυπάμε τυρί κρέμα και βούτυρο για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να ενωθούν ελαφρώς και σιγά σιγά αρχίζουμε να προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη. Βοηθάμε με μια σπάτουλα στα τοιχώματα του κάδου, προσθέτουμε το αλάτι, τη βανίλια και την κανέλα και συνεχίζουμε το χτύπημα για ένα περίπου λεπτό, μέχρι η κρέμα μας να γίνει αφράτη, λεία και βελούδινη. Προσοχή, δεν χτυπάμε την κρέμα πολύ. Μόλις τα υλικά ενωθούν και χτυπηθούν για ένα λεπτό, είναι έτοιμη.


Σε μια πιατέλα, τοποθετούμε τον πρώτο δίσκο του κέικ μας και αν το θέλουμε, ραντίζουμε με λίγο ρούμι ή κονιάκ. Απλώνουμε το 1/3 περίπου της κρέμας/frosting και τοποθετούμε και τον δεύτερο δίσκο, ακολουθώντας πάλι τη διαδικασία του ραντίσματος με το αλκοόλ. Με την υπόλοιπη κρέμα, «τυλίγουμε» το κέικ μας. Πασπαλίζουμε από πάνω με πέκαν ή καρύδια και είναι έτοιμο.


Αν δεν καταναλωθεί άμεσα, το διατηρούμε για μία με δύο ημέρες στο ψυγείο.


(Στην αγορά κυκλοφορούν ιδιαίτερα αρωματικά ρούμια με μπαχαρικά που θα δώσουν στο γλυκό μια ξεχωριστή χειμωνιάτικη νότα)


Choc O' Rock Pastry Lab, Βουτσινά 105, Χολαργός, Τηλέφωνο: 21 1012 2512 (παραγγελίες και μέσω wolt ή efood)

 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μηλόπιτα με αλμυρή καραμέλα, κέικ και μπακλαβάς: Τρεις γλυκές συνταγές με μήλο

Γεύση / Μηλόπιτα με αλμυρή καραμέλα, κέικ και μπακλαβάς: Τρεις γλυκές συνταγές με μήλο

Ο pastry chef Μάρκος Κωνσταντινίδης μας προτείνει τρεις γλυκές παρασκευές με μήλο που είναι ό,τι πρέπει, τόσο για καθημερινή απόλαυση όσο και για πρωταγωνιστικό γλυκό στο τραπέζι των γιορτών.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
«Σουit»: Δοκιμάζουμε τα εξαιρετικά γλυκά του νέου ζαχαροπλαστείου στο Παλαιό Φάληρο

Γεύση / «Σουit»: Δοκιμάζουμε τα εξαιρετικά γλυκά του νέου ζαχαροπλαστείου στο Παλαιό Φάληρο

Μέλος της dream team των Ελλήνων ζαχαροπλαστών, με πορεία σε εστιατόρια όπως το Funky Gourmet και το Opso του Λονδίνου, ο Μπάμπης Ζιντίλης μόλις άνοιξε τον δικό του χώρο στα νότια προάστια.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ