Μια συνταγή για κέικ με μήλα, μπαχαρικά και frosting κανέλας

Μια συνταγή για κέικ με μήλα, μπαχαρικά και frosting κανέλας Facebook Twitter
H Ρένα έφτιαξε ένα φανταστικό κέικ με μήλο και μπαχάρια που μπορείς και εσύ να δημιουργήσεις, ακολουθώντας την αναλυτική της συνταγή.
0

Το Choc O' Rock βρίσκεται στον Χολαργό, σε ένα μικρό στενό, κρυμμένο από τον δρόμο. Η είσοδός του είναι στο βάθος ενός περίβολου και η βιτρίνα του είναι μικρή. Πιθανότατα θα το βρεις γιατί θα σε αναγκάσει η μυρωδιά του βουτύρου και της σοκολάτας να γυρίσεις το κεφάλι σου προς το μέρος του. Με το πρώτο βλέμμα, όμως, που θα του ρίξεις θα καταλάβεις ότι κάτι όμορφο συμβαίνει στο εσωτερικό του.

Το διαφορετικό που έχει αυτό το petit ζαχαροπλαστείο είναι ότι μοιάζει με φωτεινή και φιλόξενη κουζίνα, που θα μπορούσε κάποιος να βρει σε μια μικρή πόλη της Γαλλίας. Τα ράφια του είναι λίγα και γεμάτα με γυάλινα βάζα που περιέχουν κουλουράκια και cookies, αφράτα τσουρέκια και panettone ενώ η μικρή του βιτρίνα περιέχει συγκεκριμένα γλυκά, κέικ, τάρτες και γλυκά σε ποτήρι, που φτιάχνονται με τα πιο αγνά υλικά στο πίσω μέρος του μαγαζιού.

Από τα γλυκά που έχουν ξεχωρίσει και αγαπηθεί πολύ είναι η τάρτα λεμόνι με την ανάλαφρη γεύση, που είναι ό,τι πρέπει για να ολοκληρώσεις όμορφα ένα γεύμα, αλλά και το εντυπωσιακό red velvet cake, το κέικ καρότου και τα cheesecake. Αυτή την εποχή, όμως, στο Choc O' Rock πρωταγωνιστούν οι κουραμπιέδες, σε τρεις διαφορετικές εκδοχές, κλασικοί, με κομμάτια σοκολάτας και με κουρκουμά, αλλά και τα μελομακάρονα, που πραγματικά αξίζει να δοκιμάσεις γιατί είναι από αυθεντική πολίτικη συνταγή με βούτυρο και έχουν ιδιαίτερη γεύση.

Αυτή την εποχή, όμως, στο Choc O' Rock πρωταγωνιστούν οι κουραμπιέδες, σε τρεις διαφορετικές εκδοχές, κλασικοί, με κομμάτια σοκολάτας και με κουρκουμά αλλά και τα μελομακάρονα, που πραγματικά αξίζει να δοκιμάσεις γιατί είναι από αυθεντική πολίτικη συνταγή με βούτυρο και έχουν ιδιαίτερη γεύση.


Στα καλά νέα του Choc O' Rock είναι το μικρό, limited edition box το οποίο μπορεί κάποιος να γεμίσει με σοκολατάκια ή όποιο άλλο γλυκό και να το προσφέρει δώρο. Ένα όμορφο κουτί, που εμπνεύστηκε η Ρένα Οροκλού για να ρίξει λίγη περισσότερη μαγεία στις γιορτινές μέρες και να ευχαριστήσει τους πελάτες της.

Για εμάς, πάλι, η Ρένα έφτιαξε ένα φανταστικό κέικ με μήλο και μπαχάρια που μπορείς και εσύ να δημιουργήσεις, ακολουθώντας την αναλυτική της συνταγή. Αν πάλι δεν τα καταφέρνεις με τη ζαχαροπλαστική, αναζήτησε αυτές τις μέρες τους κορμούς σοκολάτας σε διάφορες εκδοχές αλλά και το κέικ με μόκα και πεκάν ή το κέικ με μαύρη μπίρα. Απλά, φρόντισε να τα προπαραγγείλεις για να ξέρεις ότι θα υπάρχουν σίγουρα.


Για το κέικ

1 κούπα ηλιέλαιο

1 κούπα ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

½ κούπα ζάχαρη καστανή

3 μεγάλα αυγά

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κ.γ. κανέλα

½ κ.γ. μοσχοκάρυδο

½ κ.γ. τριμμένο τζίντζερ

1 κ.γ. μαγειρική σόδα

½ κ.γ. αλάτι

4 κούπες ψιλοκομμένα μήλα Golden ή Granny Smith

1 κούπα ψιλοκομμένα πεκάν ή καρύδια ή και τα δύο

Για το frosting

300 γρ. κρέμα τυρί (θερμοκρασία δωματίου)

150 γρ. βούτυρο (όχι μαργαρίνη, θερμοκρασία δωματίου)

300 γρ. ζάχαρη άχνη

1 κ.γ. κανέλα

Λίγη βανίλια

1 πρέζα αλάτι

Επιπλέον και αν το επιθυμούμε, λίγο μαύρο ρούμι ή κονιάκ για το ράντισμα του κέικ

Καρύδια ή πεκάν για τη διακόσμηση

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας, στον αέρα, στους 175°C.


Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε τις δύο ζάχαρες και το ηλιέλαιο και ξεκινάμε να ανακατεύουμε με ένα σύρμα. Προσθέτουμε τα αυγά. Ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τη βανίλια, το αλάτι, τη σόδα και τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το αλεύρι και συνεχίζουμε. Τέλος, ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα μήλα και τα καρύδια ή πέκαν και η ζύμη μας είναι έτοιμη.


Μοιράζουμε τη ζύμη σε δύο καλά λαδωμένα στρογγυλά ταψάκια (διαμέτρου περίπου 23-25 εκ.) και ψήνουμε τους δύο δίσκους κέικ για περίπου 35 λεπτά. Φροντίζουμε να μην τα παραψήσουμε και τσεκάρουμε συχνά. Αφήνουμε τους δίσκους να κρυώσουν καλά.


Στη συνέχεια φτιάχνουμε το frosting/κρέμα.

Στον κάδο του μίξερ και χρησιμοποιώντας το σύρμα, ρίχνουμε το τυρί κρέμα και αρχίζουμε να το ανακατεύουμε στη δυνατή ταχύτητα, να μαλακώσει καλά και να αφρατέψει ελαφρώς.


Στη συνέχεια, προσθέτουμε το βούτυρό μας, αρκεί να είναι πολύ μαλακό. Αν δεν έχει μαλακώσει πολύ στη θερμοκρασία δωματίου, ίσως θα πρέπει να το ζεστάνουμε ελαφρώς, αλλά όχι να λιώσει. Έχει σημασία το βούτυρο να μην είναι σκληρό.


Χτυπάμε τυρί κρέμα και βούτυρο για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να ενωθούν ελαφρώς και σιγά σιγά αρχίζουμε να προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη. Βοηθάμε με μια σπάτουλα στα τοιχώματα του κάδου, προσθέτουμε το αλάτι, τη βανίλια και την κανέλα και συνεχίζουμε το χτύπημα για ένα περίπου λεπτό, μέχρι η κρέμα μας να γίνει αφράτη, λεία και βελούδινη. Προσοχή, δεν χτυπάμε την κρέμα πολύ. Μόλις τα υλικά ενωθούν και χτυπηθούν για ένα λεπτό, είναι έτοιμη.


Σε μια πιατέλα, τοποθετούμε τον πρώτο δίσκο του κέικ μας και αν το θέλουμε, ραντίζουμε με λίγο ρούμι ή κονιάκ. Απλώνουμε το 1/3 περίπου της κρέμας/frosting και τοποθετούμε και τον δεύτερο δίσκο, ακολουθώντας πάλι τη διαδικασία του ραντίσματος με το αλκοόλ. Με την υπόλοιπη κρέμα, «τυλίγουμε» το κέικ μας. Πασπαλίζουμε από πάνω με πέκαν ή καρύδια και είναι έτοιμο.


Αν δεν καταναλωθεί άμεσα, το διατηρούμε για μία με δύο ημέρες στο ψυγείο.


(Στην αγορά κυκλοφορούν ιδιαίτερα αρωματικά ρούμια με μπαχαρικά που θα δώσουν στο γλυκό μια ξεχωριστή χειμωνιάτικη νότα)


Choc O' Rock Pastry Lab, Βουτσινά 105, Χολαργός, Τηλέφωνο: 21 1012 2512 (παραγγελίες και μέσω wolt ή efood)

 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μηλόπιτα με αλμυρή καραμέλα, κέικ και μπακλαβάς: Τρεις γλυκές συνταγές με μήλο

Γεύση / Μηλόπιτα με αλμυρή καραμέλα, κέικ και μπακλαβάς: Τρεις γλυκές συνταγές με μήλο

Ο pastry chef Μάρκος Κωνσταντινίδης μας προτείνει τρεις γλυκές παρασκευές με μήλο που είναι ό,τι πρέπει, τόσο για καθημερινή απόλαυση όσο και για πρωταγωνιστικό γλυκό στο τραπέζι των γιορτών.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
«Σουit»: Δοκιμάζουμε τα εξαιρετικά γλυκά του νέου ζαχαροπλαστείου στο Παλαιό Φάληρο

Γεύση / «Σουit»: Δοκιμάζουμε τα εξαιρετικά γλυκά του νέου ζαχαροπλαστείου στο Παλαιό Φάληρο

Μέλος της dream team των Ελλήνων ζαχαροπλαστών, με πορεία σε εστιατόρια όπως το Funky Gourmet και το Opso του Λονδίνου, ο Μπάμπης Ζιντίλης μόλις άνοιξε τον δικό του χώρο στα νότια προάστια.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ