Μια συνταγή για κέικ με μήλα, μπαχαρικά και frosting κανέλας

Μια συνταγή για κέικ με μήλα, μπαχαρικά και frosting κανέλας Facebook Twitter
H Ρένα έφτιαξε ένα φανταστικό κέικ με μήλο και μπαχάρια που μπορείς και εσύ να δημιουργήσεις, ακολουθώντας την αναλυτική της συνταγή.
0

Το Choc O' Rock βρίσκεται στον Χολαργό, σε ένα μικρό στενό, κρυμμένο από τον δρόμο. Η είσοδός του είναι στο βάθος ενός περίβολου και η βιτρίνα του είναι μικρή. Πιθανότατα θα το βρεις γιατί θα σε αναγκάσει η μυρωδιά του βουτύρου και της σοκολάτας να γυρίσεις το κεφάλι σου προς το μέρος του. Με το πρώτο βλέμμα, όμως, που θα του ρίξεις θα καταλάβεις ότι κάτι όμορφο συμβαίνει στο εσωτερικό του.

Το διαφορετικό που έχει αυτό το petit ζαχαροπλαστείο είναι ότι μοιάζει με φωτεινή και φιλόξενη κουζίνα, που θα μπορούσε κάποιος να βρει σε μια μικρή πόλη της Γαλλίας. Τα ράφια του είναι λίγα και γεμάτα με γυάλινα βάζα που περιέχουν κουλουράκια και cookies, αφράτα τσουρέκια και panettone ενώ η μικρή του βιτρίνα περιέχει συγκεκριμένα γλυκά, κέικ, τάρτες και γλυκά σε ποτήρι, που φτιάχνονται με τα πιο αγνά υλικά στο πίσω μέρος του μαγαζιού.

Από τα γλυκά που έχουν ξεχωρίσει και αγαπηθεί πολύ είναι η τάρτα λεμόνι με την ανάλαφρη γεύση, που είναι ό,τι πρέπει για να ολοκληρώσεις όμορφα ένα γεύμα, αλλά και το εντυπωσιακό red velvet cake, το κέικ καρότου και τα cheesecake. Αυτή την εποχή, όμως, στο Choc O' Rock πρωταγωνιστούν οι κουραμπιέδες, σε τρεις διαφορετικές εκδοχές, κλασικοί, με κομμάτια σοκολάτας και με κουρκουμά, αλλά και τα μελομακάρονα, που πραγματικά αξίζει να δοκιμάσεις γιατί είναι από αυθεντική πολίτικη συνταγή με βούτυρο και έχουν ιδιαίτερη γεύση.

Αυτή την εποχή, όμως, στο Choc O' Rock πρωταγωνιστούν οι κουραμπιέδες, σε τρεις διαφορετικές εκδοχές, κλασικοί, με κομμάτια σοκολάτας και με κουρκουμά αλλά και τα μελομακάρονα, που πραγματικά αξίζει να δοκιμάσεις γιατί είναι από αυθεντική πολίτικη συνταγή με βούτυρο και έχουν ιδιαίτερη γεύση.


Στα καλά νέα του Choc O' Rock είναι το μικρό, limited edition box το οποίο μπορεί κάποιος να γεμίσει με σοκολατάκια ή όποιο άλλο γλυκό και να το προσφέρει δώρο. Ένα όμορφο κουτί, που εμπνεύστηκε η Ρένα Οροκλού για να ρίξει λίγη περισσότερη μαγεία στις γιορτινές μέρες και να ευχαριστήσει τους πελάτες της.

Για εμάς, πάλι, η Ρένα έφτιαξε ένα φανταστικό κέικ με μήλο και μπαχάρια που μπορείς και εσύ να δημιουργήσεις, ακολουθώντας την αναλυτική της συνταγή. Αν πάλι δεν τα καταφέρνεις με τη ζαχαροπλαστική, αναζήτησε αυτές τις μέρες τους κορμούς σοκολάτας σε διάφορες εκδοχές αλλά και το κέικ με μόκα και πεκάν ή το κέικ με μαύρη μπίρα. Απλά, φρόντισε να τα προπαραγγείλεις για να ξέρεις ότι θα υπάρχουν σίγουρα.


Για το κέικ

1 κούπα ηλιέλαιο

1 κούπα ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

½ κούπα ζάχαρη καστανή

3 μεγάλα αυγά

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κ.γ. κανέλα

½ κ.γ. μοσχοκάρυδο

½ κ.γ. τριμμένο τζίντζερ

1 κ.γ. μαγειρική σόδα

½ κ.γ. αλάτι

4 κούπες ψιλοκομμένα μήλα Golden ή Granny Smith

1 κούπα ψιλοκομμένα πεκάν ή καρύδια ή και τα δύο

Για το frosting

300 γρ. κρέμα τυρί (θερμοκρασία δωματίου)

150 γρ. βούτυρο (όχι μαργαρίνη, θερμοκρασία δωματίου)

300 γρ. ζάχαρη άχνη

1 κ.γ. κανέλα

Λίγη βανίλια

1 πρέζα αλάτι

Επιπλέον και αν το επιθυμούμε, λίγο μαύρο ρούμι ή κονιάκ για το ράντισμα του κέικ

Καρύδια ή πεκάν για τη διακόσμηση

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας, στον αέρα, στους 175°C.


Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε τις δύο ζάχαρες και το ηλιέλαιο και ξεκινάμε να ανακατεύουμε με ένα σύρμα. Προσθέτουμε τα αυγά. Ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τη βανίλια, το αλάτι, τη σόδα και τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το αλεύρι και συνεχίζουμε. Τέλος, ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα μήλα και τα καρύδια ή πέκαν και η ζύμη μας είναι έτοιμη.


Μοιράζουμε τη ζύμη σε δύο καλά λαδωμένα στρογγυλά ταψάκια (διαμέτρου περίπου 23-25 εκ.) και ψήνουμε τους δύο δίσκους κέικ για περίπου 35 λεπτά. Φροντίζουμε να μην τα παραψήσουμε και τσεκάρουμε συχνά. Αφήνουμε τους δίσκους να κρυώσουν καλά.


Στη συνέχεια φτιάχνουμε το frosting/κρέμα.

Στον κάδο του μίξερ και χρησιμοποιώντας το σύρμα, ρίχνουμε το τυρί κρέμα και αρχίζουμε να το ανακατεύουμε στη δυνατή ταχύτητα, να μαλακώσει καλά και να αφρατέψει ελαφρώς.


Στη συνέχεια, προσθέτουμε το βούτυρό μας, αρκεί να είναι πολύ μαλακό. Αν δεν έχει μαλακώσει πολύ στη θερμοκρασία δωματίου, ίσως θα πρέπει να το ζεστάνουμε ελαφρώς, αλλά όχι να λιώσει. Έχει σημασία το βούτυρο να μην είναι σκληρό.


Χτυπάμε τυρί κρέμα και βούτυρο για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να ενωθούν ελαφρώς και σιγά σιγά αρχίζουμε να προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη. Βοηθάμε με μια σπάτουλα στα τοιχώματα του κάδου, προσθέτουμε το αλάτι, τη βανίλια και την κανέλα και συνεχίζουμε το χτύπημα για ένα περίπου λεπτό, μέχρι η κρέμα μας να γίνει αφράτη, λεία και βελούδινη. Προσοχή, δεν χτυπάμε την κρέμα πολύ. Μόλις τα υλικά ενωθούν και χτυπηθούν για ένα λεπτό, είναι έτοιμη.


Σε μια πιατέλα, τοποθετούμε τον πρώτο δίσκο του κέικ μας και αν το θέλουμε, ραντίζουμε με λίγο ρούμι ή κονιάκ. Απλώνουμε το 1/3 περίπου της κρέμας/frosting και τοποθετούμε και τον δεύτερο δίσκο, ακολουθώντας πάλι τη διαδικασία του ραντίσματος με το αλκοόλ. Με την υπόλοιπη κρέμα, «τυλίγουμε» το κέικ μας. Πασπαλίζουμε από πάνω με πέκαν ή καρύδια και είναι έτοιμο.


Αν δεν καταναλωθεί άμεσα, το διατηρούμε για μία με δύο ημέρες στο ψυγείο.


(Στην αγορά κυκλοφορούν ιδιαίτερα αρωματικά ρούμια με μπαχαρικά που θα δώσουν στο γλυκό μια ξεχωριστή χειμωνιάτικη νότα)


Choc O' Rock Pastry Lab, Βουτσινά 105, Χολαργός, Τηλέφωνο: 21 1012 2512 (παραγγελίες και μέσω wolt ή efood)

 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μηλόπιτα με αλμυρή καραμέλα, κέικ και μπακλαβάς: Τρεις γλυκές συνταγές με μήλο

Γεύση / Μηλόπιτα με αλμυρή καραμέλα, κέικ και μπακλαβάς: Τρεις γλυκές συνταγές με μήλο

Ο pastry chef Μάρκος Κωνσταντινίδης μας προτείνει τρεις γλυκές παρασκευές με μήλο που είναι ό,τι πρέπει, τόσο για καθημερινή απόλαυση όσο και για πρωταγωνιστικό γλυκό στο τραπέζι των γιορτών.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
«Σουit»: Δοκιμάζουμε τα εξαιρετικά γλυκά του νέου ζαχαροπλαστείου στο Παλαιό Φάληρο

Γεύση / «Σουit»: Δοκιμάζουμε τα εξαιρετικά γλυκά του νέου ζαχαροπλαστείου στο Παλαιό Φάληρο

Μέλος της dream team των Ελλήνων ζαχαροπλαστών, με πορεία σε εστιατόρια όπως το Funky Gourmet και το Opso του Λονδίνου, ο Μπάμπης Ζιντίλης μόλις άνοιξε τον δικό του χώρο στα νότια προάστια.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοκολατούχο και τυρόπιτα: Ωδή στο πιο εκρηκτικό καλοκαιρινό πρωινό

Γεύση / Σοκολατούχο και τυρόπιτα: Ωδή στο πιο εκρηκτικό καλοκαιρινό πρωινό

Σε πλοία και σε ΣΕΑ, από τα πιο κοσμοπολίτικα μέχρι τα πιο εναλλακτικά νησιά, αυτό τον συνδυασμό μπορούμε να τον βρούμε παντού το καλοκαίρι. Για κάποιους «είναι το απόλυτο brunch με το καλύτερο junk στον πλανήτη», για τους περισσότερους είναι μια ένοχη απόλαυση πολύ καλά κρυμμένη. Σε κάθε περίπτωση, αυτό είναι το πρωινό που όλους μας ενώνει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Περπατώντας στη φάρμα του Ναρλή, εκεί όπου φύεται η σιφναίικη γαστρονομία

Γεύση / Περπατώντας στη φάρμα του Ναρλή, εκεί όπου φύεται η σιφναίικη γαστρονομία

Σε ένα αγρόκτημα που καλλιεργείται άνυδρα τα τελευταία εκατό χρόνια και σήμερα τροφοδοτεί ένα από τα γαστρονομικά εστιατόρια του νησιού μπορείτε να αγγίξετε, να μυρίσετε, να δοκιμάσετε και να μαγειρέψετε όσα έχουν κάνουν τη λιτή κουζίνα της Σίφνου ξακουστή.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
(Ξανα)βγαίνουμε στο Παγκράτι

Γεύση / (Ξανα)βγαίνουμε στο Παγκράτι: Τα νέα στέκια στην πιο ωραία γειτονιά του Κέντρου!

Η πιο σταθερή πιάτσα εξόδου στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας έχει πολλά και πολύ ενδιαφέροντα νέα. Μια καινούργια σπριτζερία, μια abstract μπάρα που σερβίρει την καλύτερη διαφορετική μαργαρίτα της πόλης, ένας χώρος όπου κάτω τρώμε cinnamon buns και αυγά, ενώ πάνω κάποιοι κουρεύονται, και ένα new age ζαχαροπλαστείο που διπλοφουρνίζει τέλεια κρουασάν, ενώ παίζει ΛΕΞ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πιάτα ιδανικά για «παπάρα»

Γεύση / Πιάτα ιδανικά για «παπάρα»

Ιωδιούχοι χυμοί και πικάντικες σάλτσες, αυγά όπως τα κάνουν στον Λίβανο και στον Βοτανικό, λαδερά, κάρι, σαγανάκια θαλασσινών και κρύες σούπες. Η εθνική μας μπουκιά έχει την τιμητική της το καλοκαίρι, γι’ αυτό συγκεντρώσαμε πιάτα που μας κάνουν να αφήνουμε το πιρούνι στην άκρη και να τα «καθαρίζουμε» με ψωμί.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μπουγατσάν: Η ιστορία του πρώτου ελληνικού food viral

Μικροπράγματα / Μπουγατσάν: Η ιστορία του πρώτου ελληνικού food viral

Ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη για το πολυσυζητημένο γλυκό που πόλωσε, στηλιτεύτηκε απ' τη Λιάνα Κανέλλη και τον Ριζοσπάστη, ένωσε τον Καραμανλή με τον Φλωρινιώτη κι έκανε δημοφιλές το brunch στην Ελλάδα.
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Φαγητό και σινεμά

Pulp Fiction / Φαγητό και σινεμά: Το μεγάλο φαγοπότι

Στην αυλαία του αφιερώματος για τη γαστριμαργική επιρροή στον κινηματογράφο, ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος θυμάται ταινίες όπου το φαγητό καταλαμβάνει όχι μόνο μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά μεγάλο χώρο στην οθόνη, με την απολαυστική συντροφιά της Fischer.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ