Μηλόπιτα με αλμυρή καραμέλα, κέικ και μπακλαβάς: Τρεις γλυκές συνταγές με μήλο Facebook Twitter
Κέικ με μήλο και γλάσο σοκολάτας.

Μηλόπιτα με αλμυρή καραμέλα, κέικ και μπακλαβάς: Τρεις γλυκές συνταγές με μήλο

0

Το μήλο υπήρχε πάντα στη ζωή μας. Εκτός από το πρώτο φρούτο που δοκιμάσαμε ως βρέφη, είναι αυτό που μας εισήγαγε στην έννοια της αμαρτίας, με την επική ιστορία της Εύας στον Παράδεισο, και αυτό που, ως μήλον της έριδος, μας έκανε να υποψιαστούμε πως οι πολεμικές συρράξεις ξεσπούν για εγωκεντρικούς και παράλογους λόγους, όπως συνέβη με τον Τρωικό Πόλεμο.

Εννοείται πως στο πίσω μέρος του μυαλού μας θα υπάρχει πάντα το γνωμικό που λέει ότι «ένα μήλο την ημέρα κάνει τον γιατρό πέρα», παρότι δεν τεκμηριώθηκε ποτέ επιστημονικά.

Βέβαια, κανείς από αυτούς τους λόγους δεν εξηγεί τη μεγάλη αγάπη που έχουμε για το συγκεκριμένο φρούτο. Για τη σταθερή προτίμησή μας σε αυτό η μόνη απάντηση είναι η γεύση του, η τέλεια σάρκα του με τους ατελείωτους χυμούς και η ικανότητά του να στέκεται άξια τόσο σε γλυκές όσο και σε αλμυρές συνταγές.


Διανύοντας την εποχή του και λίγο πριν ξεκινήσει ο χειμώνας, οπότε το απολαμβάνουμε με μέλι και κανέλα στο τζάκι ή το μεταμορφώνουμε σε πικάντικο τσάτνεϊ με τζίντζερ και πιπέρι, ζητήσαμε από τον pastry chef Μάρκο Κωνσταντινίδη να μοιραστεί μαζί μας τρεις γλυκές συνταγές με μήλο. Θα σας προτείνουμε να ξεκινήσετε με τη μηλόπιτα με σάλτσα αλμυρής καραμέλας. Απολαμβάνεται τέλεια με ένα ζεστό ρόφημα και συντροφεύει ιδανικά τις χαλαρωτικές στιγμές στον καναπέ παρέα ένα βιβλίο.

Μηλόπιτα με αλμυρή καραμέλα, κέικ και μπακλαβάς: Τρεις γλυκές συνταγές με μήλο Facebook Twitter
O pastry chef Μάρκος Κωνσταντινίδης μοιράζεται μαζί μας τρεις γλυκές συνταγές με μήλο.

Κέικ

Υλικά

1 φλ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

2 φλ. ζάχαρη

6 αυγά

1/2 φλ. φρέσκο γάλα

1 φλ. κακάο (άγλυκο)

2 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1 πρέζα αλάτι

έξτρα αλεύρι + βούτυρο για τη φόρμα

1 κ.γ. baking powder

1 κ.γ. baking soda

1 φλ. κομπόστα αχλάδι ψιλοκομμένο

1 φλ. κομπόστα μήλα ψιλοκομμένα

Για το γλάσο

200 γρ. κουβερτούρα (ή σταγόνες σοκολάτας)

1 φλ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

Εκτέλεση

Κοσκινίζουμε όλα τα στερεά υλικά, βανίλιες, κακάο, αλεύρι, αλάτι και baking powder. Προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη, τα αυγά και το γάλα. Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για 4 λεπτά. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε για άλλα 4 λεπτά, έως ότου γίνουν ένα ωραίο μείγμα.


Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ. Αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε το κέικ κακάο στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, στους 170°C για 50-55 λέπτα, μέχρι να φουσκώσει και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Αφού ψηθεί, το αφήνουμε για 10 λεπτά στη φόρμα. Το ξεφορμάρουμε σε σχάρα για να κρυώσει καλά.

Για το γλάσο σοκολάτας

Κομματιάζουμε τη σοκολάτα και τη βάζουμε σε κατσαρόλα. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος. Σε πολύ χαμηλή φωτιά αφήνουμε να λιώσει και να ομογενοποιηθεί το γλάσο, ανακατεύοντας αρκετά συχνά. Το αφήνουμε λίγο να κρυώσει.


Αφού τοποθετήσουμε το κέικ σε πιατέλα, το περιχύνουμε με το γλάσο του. Αν θέλουμε, διακοσμούμε με λίγα φρούτα κομπόστας.

Μηλόπιτα με αλμυρή καραμέλα

Μηλόπιτα με αλμυρή καραμέλα, κέικ και μπακλαβάς: Τρεις γλυκές συνταγές με μήλο Facebook Twitter

Υλικά

250 γρ. βούτυρο

1½ φλ. ζάχαρη μαύρη

5 αυγά

1 συσκευασία μήλα κομπόστα σε μικρά κομμάτια

1 φλ. γιαούρτι

1 κ.γ. κανέλα

500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Έξτρα βούτυρο

Έξτρα αλεύρι για τη φόρμα

Καραμέλα

300 γρ. ζάχαρη

40 γρ. βούτυρο

700 ml κρέμα γάλακτος

Μια πρέζα αλάτι

Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη, να ασπρίσει και να αφρατέψει. Στη συνέχεια, ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά, έτσι ώστε να τα απορροφήσει σταδιακά το μείγμα.


Προσθέτουμε τον πολτό από τα μήλα, αφού τα έχουμε σουρώσει, το γιαούρτι, την κανέλα και, τέλος, το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να ομοιογενοποιηθεί η ζύμη.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα του κέικ. Ρίχνουμε μέσα το μείγμα και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170οC με αέρα.

Για την καραμέλα

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος, τη βγάζουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε στην άκρη.


Σε άλλο κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, λιώνουμε τη ζάχαρη σιγά-σιγά, μέχρι αυτή να γίνει καραμέλα. Προσθέτουμε σταδιακά τη ζεστή κρέμα γάλακτος και αφήνουμε για 3-4 λεπτά σε μέτρια φωτιά να βράσει. Τέλος, αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε σε μικρά κομμάτια το βούτυρο και το αλάτι. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα ταψί και αφήνουμε να κρυώσει.

Αφού κρυώσει, γαρνίρουμε το κέικ μήλου με τη σάλτσα καραμέλας που φτιάξαμε.

Μπακλαβάς με μήλα και καρύδι

Μηλόπιτα με αλμυρή καραμέλα, κέικ και μπακλαβάς: Τρεις γλυκές συνταγές με μήλο Facebook Twitter

Υλικά

600 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

400 ml νερό

60 γρ. γλυκόζη

1 στικ κανέλα

1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση

Για τον μπακλαβά

500 γρ. φύλλα κρούστας για γλυκά

400 γρ. βούτυρο λιωμένο

1 κ.σ. γεμάτη κανέλα τριμμένη

300 γρ. μήλο κομπόστα ψιλοκομμένο

200 γρ. καρύδια

Εκτέλεση

Για το σιρόπι

Βάζουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε μέσα όλα τα υλικά. Με το που πάρει μια βράση, λιώσει η ζάχαρη και γίνει διαφανές το μείγμα, το αφαιρούμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.

Για τον μπακλαβά

Θρυμματίζουμε με τη βοήθεια του μούλτι τα καρύδια, έτσι ώστε να γίνουν μικρά κομμάτια και όχι τρίμμα. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τη γέμισή μας με καρύδια, μήλα, κανέλα. Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί 35x25 εκ. με τη βοήθεια ενός πινέλου και ξεκινάμε να απλώνουμε τα φύλλα μας, φτιάχνοντας τη βάση. Βάζουμε 6 φύλλα που έχουμε βουτυρώσει στο κάτω μέρος του ταψιού μας και με ένα κουτάλι απλώνουμε τη γέμιση σε όλη την επιφάνεια του ταψιού. Συνεχίζουμε με ακόμη 6 φύλλα που έχουμε βουτυρώσει καλά από πάνω. Βουτυρώνουμε καλά και στη συνέχεια βάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά, για να κρυώσει το βούτυρο και να μπορέσουμε να χαράξουμε τον μπακλαβά σε μικρά κομμάτια. Για να τον χαράξουμε χρησιμοποιούμε ένα κοφτερό μαχαίρι και προσέχουμε να μην κόψουμε τα κομμάτια μέχρι κάτω.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 C. Ψήνουμε στον φούρνο για 1 ώρα, μέχρι να γίνει τραγανός ο μπακλαβάς. Μόλις τον βγάλουμε από τον φούρνο και είναι ακόμα καυτός τον σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσει και να τραβήξει το σιρόπι και μετά τον σερβίρουμε.

Μπορείτε να βρείτε τα γλυκά του Μάρκου Κωνσταντινίδη στο ζαχαροπλαστείο του στο Χαλάνδρι, Κωνσταντινίδης 1925. Εκτός από τις παραδοσιακές γεύσεις της οικογένειας Κωνσταντινίδη, τις οποίες θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε, θα ανακαλύψετε πολλά ακόμη γλυκά αλλά και επιλογές με stevia. Τα γλυκά του Μάρκου μπορείτε να τα παραγγείλετε και μέσω Wolt, για να αποφύγετε την μετακίνηση.


Κωνσταντινίδης 1925, Αγίας Παρασκευής 101, Χαλάνδρι, 210 6854449, www.konstantinidis1925.gr, Instagram, Facebook

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ