Μια Gastro pub στην Πλάκα!

Μια Gastro pub στην Πλάκα! Facebook Twitter
7 Food Sins Gastropub
0

Μέσα στα επτά αμαρτήματα, σύμφωνα με την παράδοση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, συμπεριλαμβάνεται και η λαιμαργία. Κάτι που μάλλον θα αγνοήσεις, όταν δοκιμάσεις τα φαγητά που σερβίρονται στο ολοκαίνουργιο 7 Food Sins Gastro pub, που σε κάνει να θέλεις να αμαρτάνεις με τις γεύσεις. Η ιδέα της gastro pub εισάγει νέα γαστρονομικά ήθη σε μία από τις ιστορικές γειτονιές της Αθήνας. Η 7 Food Sins βρήκε τη θέση της σε ένα εκπληκτικό νεοκλασικό κτίριο του 1896 πάνω στην πλατεία Φιλομούσου Εταιρείας στην Πλάκα. Τα τραπεζάκια, πάνω στο πλακόστρωτο της πλατείας, «αγκαλιάζουν» τα ιστορικά κτίρια και η αίσθηση της γραφικής αυλής ενισχύεται από το άρωμα της παλιάς Αθήνας. Το όμορφα φωτισμένο νεοκλασικό σε γοητεύει – δύσκολα να πάρεις το βλέμμα σου από πάνω του. Η κουζίνα του είναι σοφά μελετημένη και ξεκινάει από το πρωί, σερβίροντας καφέ, φρεσκοστυμμένη λεμονάδα, ανοιχτά σάντουιτς και egg benedict, πριν περάσει η σκυτάλη στο ανάλαφρο μεσημεριανό μενού που διαφοροποιείται από το ενισχυμένο για το βράδυ. Πήραμε γεύση από το γαστρονομικό βραδινό μενού και μεταδίδουμε. Την κάρτα έχει επιμεληθεί ο σεφ Τάσος Στεφάτος και στην κουζίνα μαγειρεύει με κέφι και πάθος ο Κώστας Χρόνης. Αρχή με σαλάτα χωριάτικη στα κάρβουνα (€7,50), με τα συνοδευτικά λαχανικά –κρεμμύδι, πιπεριές στικ αγγουριού– , εκτός από την ντομάτα, να έρχονται ψημένα. Στο τραπέζι προσγειώνεται ένας διαφορετικός, τραγανός μουσακάς (€8,50) και είναι μια ωραία και απόλυτα γευστική ιδέα. Εντυπωσιακή η παρουσία του πιάτου, με τον μουσακά να σερβίρεται σε ρολό τραγανό απέξω, ενώ στην καρδιά του βρίσκει μελιτζάνα, πατάτα και γευστικό κιμά που μοσχοβολάει κανέλα. Το σύνολο πανάρεται, περνάει ιδανικά από το τηγάνι και συνοδεύεται με ντοματίνια, κύβους φέτας και ρόκα – ξεχειλίζει νοστιμιά. «Πειραγμένο» έρχεται και το κλασικό τυλιχτό σουβλάκι Inside-Out (€4), που ο σεφ φέρνει τα υλικά του μέσα έξω, με «πίτα» από κρέας, τηγανητή πατάτα τριμμένη, πιπεριά, κολοκύθι σε μπαστουνάκια και ανάλαφρο τζατζίκι. Τρώγεται ευχάριστα. Αξίζει να δοκιμάσετε το πιάτο PH-8 (€8,50), πρόκειται για γκουρμεδιά. Ο σεφ συνδυάζει με τέχνη αυγό ποσέ με μπέικον, σπαράγγια, λάδι τρούφας και ζωηρή πράσινη σάλτσα σπανάκι. Φινετσάτη γεύση, με καλή ισορροπία και το άρωμα τρούφας να δίνει τον τόνο. Το πιάτο με την ονομασία «c.s.i. Athens» (€10,50) αποτελείται από καπνιστό σολομό που φτιάχνει ο σεφ στο καπνιστήριο της κουζίνας και τον πετυχαίνει τέλεια. Η γεύση είναι ισορροπημένη και πάει στον σολομό το σουσάμι με το οποίο είναι ραντισμένος. Συνοδεύεται από σορμπέ λεμόνι και βασιλικό που θα ήθελα να βγάζει περισσότερο την όξινη γεύση του λεμονιού. Λιμπιστικά είναι τα μοσχαρίσια πλευρά (€15,50) που λιώνουν στο στόμα κατακλύζοντας τον ουρανίσκο με την πληθωρική γεύση τους και σιγοντάρονται από ωραίο πουρέ πατάτας. Επιδόρπιο επιβάλλεται να πάρετε. Η πορτοκαλόπιτα με παγωτό βανίλια (€6,50) μέσα σε γυάλινο βαζάκι είναι προκλητικά γευστική. Η κάρτα των κρασιών προσφέρει καλές προτάσεις με καλή τιμολόγηση, σίγουρα όμως θα βρείτε ενδιαφέρουσα την πλούσια λίστα με μπίρες που περιλαμβάνει μια μεγάλη συλλογή από 8 draft και πάνω από 60 εμφιαλωμένες από όλο τον κόσμο. Αλήθεια, είναι αμαρτία να σε διεγείρουν οι γεύσεις;

☛ 7 Food Sins Gastropub, Φιλομούσου Εταιρείας 1, Πλάκα, 210 7011108

Μια Gastro pub στην Πλάκα! Facebook Twitter
Μήπως


Το Μήπως στο Κερατσίνι είναι ένα μεζεδοπωλείο όπου η αύρα της οικειότητας είναι διάχυτη. Το «τρέχει» ένα νεαρό ζευγάρι, ο Γιάννης και η Έλλη Τσούτα, που η απροσποίητη φιλοξενία τους και η καλή τους διάθεση σε κερδίζουν αμέσως. Αυτή την αίσθηση του ζεστού και του χαλαρού ενισχύει και η διακόσμηση της σάλας με το ξύλο στο χρώμα της σοκολάτας και το παλιό τουβλάκι, ενώ σε μια γωνιά φιγουράρει το πικάπ περασμένων δεκαετιών και οι μικροί δίσκοι βινυλίου. Με ζωντανές τις καλοκαιρινές αναμνήσεις, τα τραπεζάκια έξω στην δροσιά προσφέρονται για να συναντηθεί η παρέα. Ο Γιάννης Τσούτας έχει θητεύσει δίπλα σε σπουδαίους σεφ και μαγειρεύει με πάθος και γνώση. Δεν κάνει εκπτώσεις στην καλή πρώτη ύλη και τα πάντα ετοιμάζονται τη στιγμή που θα δοθεί η παραγγελία, κάτι που αναγράφεται και στο μενού. Η κουζίνα του είναι ελληνική, με μεζέδες λιμπιστικούς. Πράγματι, η κουζίνα ακολουθεί πιστά τη φιλοσοφία του χώρου. Αρχή με Μιρμιζέλι (€8), μια παραδοσιακή σαλάτα με καταγωγή από το νησί της Καλύμνου, όπου ντομάτα, αγγούρι, κρεμμύδι, φέτα και σπασμένο παξιμάδι μπλέκουν όμορφα και γευστικά. Ακολουθεί μια παρέλαση από μικρά πιάτα για τσιμπολόγημα. Η φέτα Ελασσόνας χτυπητή με πράσινη πιπεριά, μια ιδέα ξίδι και χειροποίητο μπούκοβο (€4) τρώγεται ευχάριστα – για όσους δεν αντέχουν τα καυτερά φαγητά και συνδυάζεται με το ψητό ψωμί. Τα ποτήρια τσουγκρίζουν και τα πιρούνια βυθίζονται στη... ρεβιθάδα (€4,50), που στην πραγματικότητα πρόκειται για μια σαλάτα ρεβιθιών με λιαστή ντομάτα, φέτα και μπόλικο ευωδιαστό φρέσκο δυόσμο. Δροσερή και ευχάριστη, ερεθίζει όμορφα την όρεξη. Το πιάτο με το χαλούμι (€6,50) μοσχοβολάει πριν έρθει στο τραπέζι. Ο σεφ το περνάει από το τηγάνι με βούτυρο γάλακτος και το θρονιάζει επάνω σε ψητές πιτούλες. Από τα μεσαία πιάτα του καταλόγου, το παστουρμακλί (€7) είναι για δυνατούς παίχτες. Πρόκειται για μια πίτα με χειροποίητο φύλλο που στην καρδιά της κλείνει λεπτοκομμένες φέτες καλού παστουρμά, ντομάτα και τυρί και σερβίρεται μόλις βγει από τον φούρνο – πληθωρική γεύση. Το λαχματζούν (€7) είναι ρολό από φύλλο που ανοίγει ο σεφ με τα χεράκια του και γεμίζει με κιμά, σάλτσα ντομάτας, σουτζούκι και κόκκινη πιπεριά. Μερακλίδικος μεζές, καυτερός και φουλ νοστιμάδας – δεν έμεινε ψίχουλο στο πιάτο. Εξαιρετικό το μοσχαρίσιο λουκάνικο (€8) με σάλτσα από κόκκινο κρεμμύδι και γλυκό τσίλι, που πολύ του πήγαινε. Από δίπλα, χειροποίητο ψωμάκι, τραγανό. Στο τραπέζι προσγειώθηκε ένα λαχταριστό βουναλάκι από πανσετάκια (€9) ψημένα ιδανικά στην πυρά, στεφανωμένα με καραμελωμένο κρεμμύδι, που συνόδευαν ντομάτα και πίτα. Παρέλαση πρωτεΐνης που θα ικανοποιήσει απόλυτα τους εραστές της. Το Μήπως είναι ένα μερακλίδικο μαγαζί με φροντισμένη, νόστιμη κουζίνα και τιμές «γλυκές». Θα φύγεις με τη γεύση από το λικέρ κανέλα που τρατάρουν για καλό κατευόδιο.

☛ Μήπως, Πλάτωνος 89, Κερατσίνι, 210 4616850

Μια Gastro pub στην Πλάκα! Facebook Twitter
Cibo Matto


Ένα καινούργιο ιταλικό εστιατόριο έχει ξεκινήσει εδώ και τρεις μήνες την πορεία του στο Κεφαλάρι της Κηφισιάς. Και το όνομα αυτού Cibo Matto, που σημαίνει «τρελό φαγητό». Πάντως, οι προτάσεις του Iταλoύ σεφ Ciro Cerbo που διαβάζεις στο μενού δύσκολα σε προϊδεάζουν για κάτι τρελό. Η κάρτα του προτείνει κλασικά και γνωστά πιάτα από την ιταλική κουζίνα, με αφορμή τη γη αλλά και τη θάλασσα. Μην αναζητήσετε πίτσα, δεν σερβίρουν. Το Cibo Matto βρίσκεται σε όροφο με ωραία, χαλαρή βεράντα και δροσερή, με την πλούσια φυλλωσιά των δέντρων ολόγυρα στην πλατεία. Η σάλα, σε γκρι απόχρωση με διακοσμητικές βιομηχανικές πινελιές, είναι cozy –όπως λένε και οι Ιταλοί–, με κόκκινους δερμάτινους καναπέδες καπιτονέ, ψηλά τραπέζια, σκαμπό και κομψές ροτόντες. Κλασικό ξεκίνημα με καρπάτσιο από φιλέτο μοσχαριού (€9) που ήρθε λεπτοκομμένο και γευστικό, αποκαλύπτοντας την καλή του ποιότητα. Ευχάριστη και δροσερή είναι η σαλάτα Verde (€8) με ποικιλία μαρουλιών, φινόκιο, κολοκύθι, αβοκάντο και σος μουστάρδας που της χάριζε τσαχπινιά. Αν αναζητάς την ιταλική κουζίνα με λαχτάρα από τα χέρια του Ιταλού σεφ, τότε το σπαγγέτι με αυγό, παρμεζάνα και spek (€8), η γνωστή καρμπονάρα, θα σε απογοητεύσει με την αδυναμία της. Μας αποζημίωσε το κυρίως πιάτο, ένα φιλέτο που ήρθε ψημένο όπως το ζητήσαμε, με τους χυμούς του, κι επάνω είχε αυγό μάτι ενισχυμένο με κρέμα από σπαράγγια και τρούφα (€19) που ανέβαζε τη γευστική ένταση. Δοκιμάζοντας την τύχη μας στο σοκολατένιο επιδόρπιο που μας πρότεινε η ευγενική σερβιτόρα, δεν ευτυχήσαμε γιατί είχε ξεφύγει στο ψήσιμο. Ελπίζουμε, στην επόμενη επίσκεψή μας, το Cibo Matto να έχει βρει τον βηματισμό του.

☛ Cibo Matto, Δηληγιάννη 56, Κηφισιά, 210 8014906

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ