Στο «Κουκουνάρι» στο Πάπιγκο για χορτόπιτα, χειροποίητο τραχανά και cheesecake με κατσικίσιο τυρί

Κουκουνάρι Πάπιγκο Facebook Twitter
Γεύσεις αλμυρές και γλυκές, φτιαγμένες από τοπικά προϊόντα, ετοιμάζονται καθημερινά στην κουζίνα από τα χεράκια της Κατερίνας.
0

Η Ήπειρος είναι ένας τόπος που σε κάνει να ξαναερωτευτείς την Ελλάδα και να θυμηθείς για ποιον λόγο δεν αλλάζεις αυτήν τη χώρα με τίποτα. Σαν μια σχέση ετών που σε απογοητεύει μέσα στην καθημερινή τριβή, αλλά κάθε τόσο κάνει κάτι εξαιρετικό και σου θυμίζει τι είναι αυτό που αγάπησες σ’ εκείνη. Έτσι είναι και η Ήπειρος, ένας εξαιρετικός τόπος που σε μαγεύει με τη φύση, τους ανθρώπους, την παράδοση, τη μουσική της και, φυσικά, τις γεύσεις της κουζίνας της.

Δεν είναι δύσκολο να σε παρασύρει ένας τέτοιος έρωτας. Να σε παρασύρει στην αλήθεια του, στην αγνότητα, σε όλα εκείνα που σε τραβούν μακριά από την πόλη και την καθημερινή ρουτίνα μιας ζωής που συνοψίζεται στην ιδιότητα της επαγγελματικής σου κάρτας. Η Κατερίνα και ο Γιώργος υπέκυψαν –ή μάλλον υποκλίθηκαν– στην ομορφιά των Ζαγοροχωρίων και έκαναν το Πάπιγκο, ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Ηπείρου, τόπο διαμονής και δημιουργίας, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή τους – απ’ αυτά που γράφονται χειρόγραφα και όχι σε μια ψυχρή οθόνη αφής.

Ξέρεις τι λένε για τους τόπους… Μεγαλουργείς εκεί όπου μένεις από επιλογή και όχι από επιβολή. Και το Κουκουνάρι της Κατερίνας και του Γιώργου επιβεβαιώνει τον κανόνα. Ένα κουκλίστικο παντοπωλείο-καφενείο που θα βρεις στημένο πάνω σε μια βεραντούλα, καθώς βγαίνεις από το χωριό, ακριβώς εκεί όπου βρίσκονται οι φυσικές πισίνες της περιοχής, τις οποίες και θα επισκεφτείς οπωσδήποτε.

Άλλωστε, δεν υπάρχει περίπτωση να μην προσέξεις το Κουκουνάρι, γιατί ειδικά τώρα το καλοκαίρι θα τραβήξουν το βλέμμα σου η ανθισμένη κληματαριά, τα ξύλινα τραπεζάκια με τις χρωματιστές κουρελούδες και, φυσικά, οι μυρωδιές από τα καλούδια που ετοιμάζει στην κουζίνα η Κατερίνα.

Φεύγοντας από το Κουκουνάρι, θα αγοράσεις τοπικά προϊόντα που πωλούνται ολόφρεσκα, για να πάρεις μαζί σου ένα μικρό μέρος από τη φύση της Ηπείρου.

Το Κουκουνάρι ακολουθεί την παραδοσιακή πέτρινη αρχιτεκτονική του χωριού, αλλά ακόμα περισσότερο εκφράζει την παραδοσιακή φιλοξενία της Ηπείρου. Σαν ένα στέκι που νιώθεις ότι βρισκόταν από πάντα εκεί, να σου εύχεται καλό κατευόδιο καθώς βγαίνεις από το χωριό ή να σε κερνάει κρύο νερό μετά την κατάβαση στις πηγές. Και παρά την απόλυτη εναρμόνισή του με το περιβάλλον του χωριού, το Κουκουνάρι παραμένει διαφορετικό απ’ όσα θα συναντήσεις στο Πάπιγκο.

Κουκουνάρι Πάπιγκο Facebook Twitter
Ο Γιώργος και η Κατερίνα επέλεξαν το Πάπιγκο για να δημιουργήσουν ένα ιδιαίτερο στέκι που γίνεται αφορμή να επισκέπτεσαι ξανά και ξανά την περιοχή.

Γεύσεις αλμυρές και γλυκές, φτιαγμένες από τοπικά προϊόντα, ετοιμάζονται καθημερινά στην κουζίνα από τα χεράκια της Κατερίνας. Από την ομελέτα με χωριάτικα αυγά και ζυμωτό ψωμί-επιτομή της ελληνικής γαστρονομίας, την αλευρόπιτα με χυλό και φέτα Ζαγορίου μέχρι την μπατσαριά, δηλαδή τη χωριάτικη χορτόπιτα με κρούστα από καλαμποκάλευρο, το Κουκουνάρι ανεμίζει υπερήφανα τη σημαία της αγνής διατροφής που ταιριάζει στην vegeterian φιλοσοφία.

Στα must-try o χειροποίητος τραχανάς με μανιτάρια της περιοχής, λάδι τρούφας και κεφαλογραβιέρα, τον οποίο πρέπει να γευτείς ασχέτως εποχής, για να ξανανιώσεις ότι δημιουργείς μια νέα γευστική ανάμνηση, σαν εκείνες των παιδικών σου χρόνων. Το cheesecake με κατσικίσιο τυρί από την περιοχή θα σου ξανασυστήσει το αγαπημένο σου γλυκό σε μια παραδοσιακή εκδοχή του και το κέικ καρότου της Κατερίνας είναι ιδανικό συνοδευτικό για το πρωινό ή απογευματινό καφεδάκι σου.

Η σπιτική λεμονάδα, άκρως δροσιστική, είναι ό,τι καλύτερο κάτω από τη σκιά της κληματαριάς, ενώ το βράδυ ο Γιώργος φροντίζει προσωπικά τα κοκτέιλ με αποστάγματα, βότανα και μυρωδικά, αλλά και τα ρακόμελα και τα οινόμελα που βρίσκουν τη θέση τους πάνω στα τραπεζάκια σε μια ατμόσφαιρα η οποία σε κάνει να νιώθεις πως ίπτασαι πάνω από τη γη, σε ένα μαγικό μικροσύμπαν.

Κουκουνάρι Πάπιγκο Facebook Twitter
Η γωνιά με τα βιβλία των εκδόσεων Άγρα είναι μια αναπάντεχη έκπληξη.

Ατμοσφαιρικές μουσικές, από electro επιλογές μέχρι ελληνικές διασκευές, θα σε κρατήσουν στο Κουκουνάρι, απολαμβάνοντας αυτές τις μικρές χαρές που έρχονται αναπάντεχα και πρέπει να τις ζεις όσο πιο έντονα μπορείς. Αν είσαι τυχερός, θα πετύχεις κάποια στιγμή ένα από εκείνα τα μοναδικά live στη βεράντα με φίλους των παιδιών από τα Γιάννενα, που θα σε κάνουν να αισθανθείς μέλος μιας παρέας που μόλις γνώρισες και θα θυμάσαι για πολύ καιρό.

Η γωνιά με τα βιβλία των εκδόσεων Άγρα είναι μια αναπάντεχη έκπληξη. Ένα μικρό βιβλιοπωλείο με προτάσεις που θα απολαύσεις τα ήσυχα απογεύματα στο Κουκουνάρι, είτε στη δροσιά της βεράντας είτε δίπλα στο τζάκι, αν είσαι χειμερινός επισκέπτης. Σε διαφορετικά σημεία του χώρου πωλούνται χειροποίητα κοσμήματα, παραδοσιακά υφαντά και άλλα προϊόντα από νέους σχεδιαστές, που μοιάζουν με μικρούς θησαυρούς τους οποίους μόλις ανακάλυψες σε ένα οικογενειακό σεντούκι και σε συνδέουν με την παράδοση των προγόνων σου.

Φεύγοντας από το Κουκουνάρι, θα αγοράσεις τοπικά προϊόντα που πωλούνται ολόφρεσκα, για να πάρεις μαζί σου ένα μικρό μέρος από τη φύση της Ηπείρου. Κι αν αυτό το κομμάτι είναι αναλώσιμο, είναι σίγουρο πως μέσα σου θα κρατήσεις μια άλλη εμπειρία που δεν αλλοιώνεται και θα σε συνοδεύει μαζί με το χαμόγελο της Κατερίνας και του Γιώργου. Δύο νέων ανθρώπων που επέλεξαν το Πάπιγκο για να δημιουργήσουν ένα ιδιαίτερο στέκι που γίνεται αφορμή να επισκέπτεσαι ξανά και ξανά την περιοχή.

Κουκουνάρι Πάπιγκο Facebook Twitter
Το cheesecake με κατσικίσιο τυρί από την περιοχή θα σου ξανασυστήσει το αγαπημένο σου γλυκό σε μια παραδοσιακή εκδοχή του

Κουκουνάρι στο Πάπιγκο, Καφενείο - Παντοπωλείο - Βιβλιοπωλείο

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ