Στο «Κουκουνάρι» στο Πάπιγκο για χορτόπιτα, χειροποίητο τραχανά και cheesecake με κατσικίσιο τυρί

Κουκουνάρι Πάπιγκο Facebook Twitter
Γεύσεις αλμυρές και γλυκές, φτιαγμένες από τοπικά προϊόντα, ετοιμάζονται καθημερινά στην κουζίνα από τα χεράκια της Κατερίνας.
0

Η Ήπειρος είναι ένας τόπος που σε κάνει να ξαναερωτευτείς την Ελλάδα και να θυμηθείς για ποιον λόγο δεν αλλάζεις αυτήν τη χώρα με τίποτα. Σαν μια σχέση ετών που σε απογοητεύει μέσα στην καθημερινή τριβή, αλλά κάθε τόσο κάνει κάτι εξαιρετικό και σου θυμίζει τι είναι αυτό που αγάπησες σ’ εκείνη. Έτσι είναι και η Ήπειρος, ένας εξαιρετικός τόπος που σε μαγεύει με τη φύση, τους ανθρώπους, την παράδοση, τη μουσική της και, φυσικά, τις γεύσεις της κουζίνας της.

Δεν είναι δύσκολο να σε παρασύρει ένας τέτοιος έρωτας. Να σε παρασύρει στην αλήθεια του, στην αγνότητα, σε όλα εκείνα που σε τραβούν μακριά από την πόλη και την καθημερινή ρουτίνα μιας ζωής που συνοψίζεται στην ιδιότητα της επαγγελματικής σου κάρτας. Η Κατερίνα και ο Γιώργος υπέκυψαν –ή μάλλον υποκλίθηκαν– στην ομορφιά των Ζαγοροχωρίων και έκαναν το Πάπιγκο, ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Ηπείρου, τόπο διαμονής και δημιουργίας, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή τους – απ’ αυτά που γράφονται χειρόγραφα και όχι σε μια ψυχρή οθόνη αφής.

Ξέρεις τι λένε για τους τόπους… Μεγαλουργείς εκεί όπου μένεις από επιλογή και όχι από επιβολή. Και το Κουκουνάρι της Κατερίνας και του Γιώργου επιβεβαιώνει τον κανόνα. Ένα κουκλίστικο παντοπωλείο-καφενείο που θα βρεις στημένο πάνω σε μια βεραντούλα, καθώς βγαίνεις από το χωριό, ακριβώς εκεί όπου βρίσκονται οι φυσικές πισίνες της περιοχής, τις οποίες και θα επισκεφτείς οπωσδήποτε.

Άλλωστε, δεν υπάρχει περίπτωση να μην προσέξεις το Κουκουνάρι, γιατί ειδικά τώρα το καλοκαίρι θα τραβήξουν το βλέμμα σου η ανθισμένη κληματαριά, τα ξύλινα τραπεζάκια με τις χρωματιστές κουρελούδες και, φυσικά, οι μυρωδιές από τα καλούδια που ετοιμάζει στην κουζίνα η Κατερίνα.

Φεύγοντας από το Κουκουνάρι, θα αγοράσεις τοπικά προϊόντα που πωλούνται ολόφρεσκα, για να πάρεις μαζί σου ένα μικρό μέρος από τη φύση της Ηπείρου.

Το Κουκουνάρι ακολουθεί την παραδοσιακή πέτρινη αρχιτεκτονική του χωριού, αλλά ακόμα περισσότερο εκφράζει την παραδοσιακή φιλοξενία της Ηπείρου. Σαν ένα στέκι που νιώθεις ότι βρισκόταν από πάντα εκεί, να σου εύχεται καλό κατευόδιο καθώς βγαίνεις από το χωριό ή να σε κερνάει κρύο νερό μετά την κατάβαση στις πηγές. Και παρά την απόλυτη εναρμόνισή του με το περιβάλλον του χωριού, το Κουκουνάρι παραμένει διαφορετικό απ’ όσα θα συναντήσεις στο Πάπιγκο.

Κουκουνάρι Πάπιγκο Facebook Twitter
Ο Γιώργος και η Κατερίνα επέλεξαν το Πάπιγκο για να δημιουργήσουν ένα ιδιαίτερο στέκι που γίνεται αφορμή να επισκέπτεσαι ξανά και ξανά την περιοχή.

Γεύσεις αλμυρές και γλυκές, φτιαγμένες από τοπικά προϊόντα, ετοιμάζονται καθημερινά στην κουζίνα από τα χεράκια της Κατερίνας. Από την ομελέτα με χωριάτικα αυγά και ζυμωτό ψωμί-επιτομή της ελληνικής γαστρονομίας, την αλευρόπιτα με χυλό και φέτα Ζαγορίου μέχρι την μπατσαριά, δηλαδή τη χωριάτικη χορτόπιτα με κρούστα από καλαμποκάλευρο, το Κουκουνάρι ανεμίζει υπερήφανα τη σημαία της αγνής διατροφής που ταιριάζει στην vegeterian φιλοσοφία.

Στα must-try o χειροποίητος τραχανάς με μανιτάρια της περιοχής, λάδι τρούφας και κεφαλογραβιέρα, τον οποίο πρέπει να γευτείς ασχέτως εποχής, για να ξανανιώσεις ότι δημιουργείς μια νέα γευστική ανάμνηση, σαν εκείνες των παιδικών σου χρόνων. Το cheesecake με κατσικίσιο τυρί από την περιοχή θα σου ξανασυστήσει το αγαπημένο σου γλυκό σε μια παραδοσιακή εκδοχή του και το κέικ καρότου της Κατερίνας είναι ιδανικό συνοδευτικό για το πρωινό ή απογευματινό καφεδάκι σου.

Η σπιτική λεμονάδα, άκρως δροσιστική, είναι ό,τι καλύτερο κάτω από τη σκιά της κληματαριάς, ενώ το βράδυ ο Γιώργος φροντίζει προσωπικά τα κοκτέιλ με αποστάγματα, βότανα και μυρωδικά, αλλά και τα ρακόμελα και τα οινόμελα που βρίσκουν τη θέση τους πάνω στα τραπεζάκια σε μια ατμόσφαιρα η οποία σε κάνει να νιώθεις πως ίπτασαι πάνω από τη γη, σε ένα μαγικό μικροσύμπαν.

Κουκουνάρι Πάπιγκο Facebook Twitter
Η γωνιά με τα βιβλία των εκδόσεων Άγρα είναι μια αναπάντεχη έκπληξη.

Ατμοσφαιρικές μουσικές, από electro επιλογές μέχρι ελληνικές διασκευές, θα σε κρατήσουν στο Κουκουνάρι, απολαμβάνοντας αυτές τις μικρές χαρές που έρχονται αναπάντεχα και πρέπει να τις ζεις όσο πιο έντονα μπορείς. Αν είσαι τυχερός, θα πετύχεις κάποια στιγμή ένα από εκείνα τα μοναδικά live στη βεράντα με φίλους των παιδιών από τα Γιάννενα, που θα σε κάνουν να αισθανθείς μέλος μιας παρέας που μόλις γνώρισες και θα θυμάσαι για πολύ καιρό.

Η γωνιά με τα βιβλία των εκδόσεων Άγρα είναι μια αναπάντεχη έκπληξη. Ένα μικρό βιβλιοπωλείο με προτάσεις που θα απολαύσεις τα ήσυχα απογεύματα στο Κουκουνάρι, είτε στη δροσιά της βεράντας είτε δίπλα στο τζάκι, αν είσαι χειμερινός επισκέπτης. Σε διαφορετικά σημεία του χώρου πωλούνται χειροποίητα κοσμήματα, παραδοσιακά υφαντά και άλλα προϊόντα από νέους σχεδιαστές, που μοιάζουν με μικρούς θησαυρούς τους οποίους μόλις ανακάλυψες σε ένα οικογενειακό σεντούκι και σε συνδέουν με την παράδοση των προγόνων σου.

Φεύγοντας από το Κουκουνάρι, θα αγοράσεις τοπικά προϊόντα που πωλούνται ολόφρεσκα, για να πάρεις μαζί σου ένα μικρό μέρος από τη φύση της Ηπείρου. Κι αν αυτό το κομμάτι είναι αναλώσιμο, είναι σίγουρο πως μέσα σου θα κρατήσεις μια άλλη εμπειρία που δεν αλλοιώνεται και θα σε συνοδεύει μαζί με το χαμόγελο της Κατερίνας και του Γιώργου. Δύο νέων ανθρώπων που επέλεξαν το Πάπιγκο για να δημιουργήσουν ένα ιδιαίτερο στέκι που γίνεται αφορμή να επισκέπτεσαι ξανά και ξανά την περιοχή.

Κουκουνάρι Πάπιγκο Facebook Twitter
Το cheesecake με κατσικίσιο τυρί από την περιοχή θα σου ξανασυστήσει το αγαπημένο σου γλυκό σε μια παραδοσιακή εκδοχή του

Κουκουνάρι στο Πάπιγκο, Καφενείο - Παντοπωλείο - Βιβλιοπωλείο

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ
4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή

Γεύση / Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης, μετά το Κουκάκι, άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, κρατώντας το όνομα και τον μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα, σαν αυτά που θα 'θελε να βλέπει κι ο ίδιος σε ένα μενού.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ