Στο «Κουκουνάρι» στο Πάπιγκο για χορτόπιτα, χειροποίητο τραχανά και cheesecake με κατσικίσιο τυρί

Κουκουνάρι Πάπιγκο Facebook Twitter
Γεύσεις αλμυρές και γλυκές, φτιαγμένες από τοπικά προϊόντα, ετοιμάζονται καθημερινά στην κουζίνα από τα χεράκια της Κατερίνας.
0

Η Ήπειρος είναι ένας τόπος που σε κάνει να ξαναερωτευτείς την Ελλάδα και να θυμηθείς για ποιον λόγο δεν αλλάζεις αυτήν τη χώρα με τίποτα. Σαν μια σχέση ετών που σε απογοητεύει μέσα στην καθημερινή τριβή, αλλά κάθε τόσο κάνει κάτι εξαιρετικό και σου θυμίζει τι είναι αυτό που αγάπησες σ’ εκείνη. Έτσι είναι και η Ήπειρος, ένας εξαιρετικός τόπος που σε μαγεύει με τη φύση, τους ανθρώπους, την παράδοση, τη μουσική της και, φυσικά, τις γεύσεις της κουζίνας της.

Δεν είναι δύσκολο να σε παρασύρει ένας τέτοιος έρωτας. Να σε παρασύρει στην αλήθεια του, στην αγνότητα, σε όλα εκείνα που σε τραβούν μακριά από την πόλη και την καθημερινή ρουτίνα μιας ζωής που συνοψίζεται στην ιδιότητα της επαγγελματικής σου κάρτας. Η Κατερίνα και ο Γιώργος υπέκυψαν –ή μάλλον υποκλίθηκαν– στην ομορφιά των Ζαγοροχωρίων και έκαναν το Πάπιγκο, ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Ηπείρου, τόπο διαμονής και δημιουργίας, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή τους – απ’ αυτά που γράφονται χειρόγραφα και όχι σε μια ψυχρή οθόνη αφής.

Ξέρεις τι λένε για τους τόπους… Μεγαλουργείς εκεί όπου μένεις από επιλογή και όχι από επιβολή. Και το Κουκουνάρι της Κατερίνας και του Γιώργου επιβεβαιώνει τον κανόνα. Ένα κουκλίστικο παντοπωλείο-καφενείο που θα βρεις στημένο πάνω σε μια βεραντούλα, καθώς βγαίνεις από το χωριό, ακριβώς εκεί όπου βρίσκονται οι φυσικές πισίνες της περιοχής, τις οποίες και θα επισκεφτείς οπωσδήποτε.

Άλλωστε, δεν υπάρχει περίπτωση να μην προσέξεις το Κουκουνάρι, γιατί ειδικά τώρα το καλοκαίρι θα τραβήξουν το βλέμμα σου η ανθισμένη κληματαριά, τα ξύλινα τραπεζάκια με τις χρωματιστές κουρελούδες και, φυσικά, οι μυρωδιές από τα καλούδια που ετοιμάζει στην κουζίνα η Κατερίνα.

Φεύγοντας από το Κουκουνάρι, θα αγοράσεις τοπικά προϊόντα που πωλούνται ολόφρεσκα, για να πάρεις μαζί σου ένα μικρό μέρος από τη φύση της Ηπείρου.

Το Κουκουνάρι ακολουθεί την παραδοσιακή πέτρινη αρχιτεκτονική του χωριού, αλλά ακόμα περισσότερο εκφράζει την παραδοσιακή φιλοξενία της Ηπείρου. Σαν ένα στέκι που νιώθεις ότι βρισκόταν από πάντα εκεί, να σου εύχεται καλό κατευόδιο καθώς βγαίνεις από το χωριό ή να σε κερνάει κρύο νερό μετά την κατάβαση στις πηγές. Και παρά την απόλυτη εναρμόνισή του με το περιβάλλον του χωριού, το Κουκουνάρι παραμένει διαφορετικό απ’ όσα θα συναντήσεις στο Πάπιγκο.

Κουκουνάρι Πάπιγκο Facebook Twitter
Ο Γιώργος και η Κατερίνα επέλεξαν το Πάπιγκο για να δημιουργήσουν ένα ιδιαίτερο στέκι που γίνεται αφορμή να επισκέπτεσαι ξανά και ξανά την περιοχή.

Γεύσεις αλμυρές και γλυκές, φτιαγμένες από τοπικά προϊόντα, ετοιμάζονται καθημερινά στην κουζίνα από τα χεράκια της Κατερίνας. Από την ομελέτα με χωριάτικα αυγά και ζυμωτό ψωμί-επιτομή της ελληνικής γαστρονομίας, την αλευρόπιτα με χυλό και φέτα Ζαγορίου μέχρι την μπατσαριά, δηλαδή τη χωριάτικη χορτόπιτα με κρούστα από καλαμποκάλευρο, το Κουκουνάρι ανεμίζει υπερήφανα τη σημαία της αγνής διατροφής που ταιριάζει στην vegeterian φιλοσοφία.

Στα must-try o χειροποίητος τραχανάς με μανιτάρια της περιοχής, λάδι τρούφας και κεφαλογραβιέρα, τον οποίο πρέπει να γευτείς ασχέτως εποχής, για να ξανανιώσεις ότι δημιουργείς μια νέα γευστική ανάμνηση, σαν εκείνες των παιδικών σου χρόνων. Το cheesecake με κατσικίσιο τυρί από την περιοχή θα σου ξανασυστήσει το αγαπημένο σου γλυκό σε μια παραδοσιακή εκδοχή του και το κέικ καρότου της Κατερίνας είναι ιδανικό συνοδευτικό για το πρωινό ή απογευματινό καφεδάκι σου.

Η σπιτική λεμονάδα, άκρως δροσιστική, είναι ό,τι καλύτερο κάτω από τη σκιά της κληματαριάς, ενώ το βράδυ ο Γιώργος φροντίζει προσωπικά τα κοκτέιλ με αποστάγματα, βότανα και μυρωδικά, αλλά και τα ρακόμελα και τα οινόμελα που βρίσκουν τη θέση τους πάνω στα τραπεζάκια σε μια ατμόσφαιρα η οποία σε κάνει να νιώθεις πως ίπτασαι πάνω από τη γη, σε ένα μαγικό μικροσύμπαν.

Κουκουνάρι Πάπιγκο Facebook Twitter
Η γωνιά με τα βιβλία των εκδόσεων Άγρα είναι μια αναπάντεχη έκπληξη.

Ατμοσφαιρικές μουσικές, από electro επιλογές μέχρι ελληνικές διασκευές, θα σε κρατήσουν στο Κουκουνάρι, απολαμβάνοντας αυτές τις μικρές χαρές που έρχονται αναπάντεχα και πρέπει να τις ζεις όσο πιο έντονα μπορείς. Αν είσαι τυχερός, θα πετύχεις κάποια στιγμή ένα από εκείνα τα μοναδικά live στη βεράντα με φίλους των παιδιών από τα Γιάννενα, που θα σε κάνουν να αισθανθείς μέλος μιας παρέας που μόλις γνώρισες και θα θυμάσαι για πολύ καιρό.

Η γωνιά με τα βιβλία των εκδόσεων Άγρα είναι μια αναπάντεχη έκπληξη. Ένα μικρό βιβλιοπωλείο με προτάσεις που θα απολαύσεις τα ήσυχα απογεύματα στο Κουκουνάρι, είτε στη δροσιά της βεράντας είτε δίπλα στο τζάκι, αν είσαι χειμερινός επισκέπτης. Σε διαφορετικά σημεία του χώρου πωλούνται χειροποίητα κοσμήματα, παραδοσιακά υφαντά και άλλα προϊόντα από νέους σχεδιαστές, που μοιάζουν με μικρούς θησαυρούς τους οποίους μόλις ανακάλυψες σε ένα οικογενειακό σεντούκι και σε συνδέουν με την παράδοση των προγόνων σου.

Φεύγοντας από το Κουκουνάρι, θα αγοράσεις τοπικά προϊόντα που πωλούνται ολόφρεσκα, για να πάρεις μαζί σου ένα μικρό μέρος από τη φύση της Ηπείρου. Κι αν αυτό το κομμάτι είναι αναλώσιμο, είναι σίγουρο πως μέσα σου θα κρατήσεις μια άλλη εμπειρία που δεν αλλοιώνεται και θα σε συνοδεύει μαζί με το χαμόγελο της Κατερίνας και του Γιώργου. Δύο νέων ανθρώπων που επέλεξαν το Πάπιγκο για να δημιουργήσουν ένα ιδιαίτερο στέκι που γίνεται αφορμή να επισκέπτεσαι ξανά και ξανά την περιοχή.

Κουκουνάρι Πάπιγκο Facebook Twitter
Το cheesecake με κατσικίσιο τυρί από την περιοχή θα σου ξανασυστήσει το αγαπημένο σου γλυκό σε μια παραδοσιακή εκδοχή του

Κουκουνάρι στο Πάπιγκο, Καφενείο - Παντοπωλείο - Βιβλιοπωλείο

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM