H εκδρομή των κερασιών στην Αγιά

H εκδρομή των κερασιών στην Αγιά Facebook Twitter
Στην Αγιά η Αύρα και ο Αχιλλέας θα σου μαγειρέψουν με αθώα λαχανικά του μποστανιού τους, θα σου δείξουν ό,τι ομορφότερο στην περιοχή, θα σε πάνε βόλτα στο βουνό και θα σου μάθουν πώς μαζεύονται τα κεράσια (που έχουν τον τρόπο τους).
0

Αρχές Ιούνη, η εξοχή της Αγιάς κοκκινίζει σαν καρτ-ποστάλ. Το νοστιμότερο, τραγανό και πεντάγλυκο κεράσι της Ελλάδας κρέμεται προκλητικό σε ένα απέραντο βυσσινί σύμπαν μπροστά σου κι εσύ βιώνεις το όνειρο της Εδέμ ή το παιδικό σου απωθημένο, τρώγοντας κατευθείαν από το δέντρο όσες χούφτες μπορεί να αντέξει η λαχτάρα σου.


Ένα Σαββατοκύριακο στην Αγιά, στο γραφικό, πέτρινο Μεταξοχώρι και στο Κεφαλόβρυσο ή, αλλιώς, στο Δώτιον Πεδίον ανάμεσα στην Όσσα και το Μαυροβούνι περιλαμβάνει μια βουτιά σε έναν ολοδικό σου Αγιόκαμπο που ετοιμάζεται για την τουριστική στιγμή του, βόλτες καταπράσινες πλάι σε τρεχούμενα νερά, σκιερές οξιές και καστανιές με θέα από ψηλά στην επίπεδη ευφορία του κάμπου, με τα αηδόνια να σε νανουρίζουν και τα κοτσύφια να σε ξυπνούν σε μια εύκολα προσβάσιμη, αλλά ακόμα αγνή γωνιά της Ελλάδας ανάμεσα στο βουνό και τη θάλασσα.

Αυτά που δεν πρέπει να χάσεις

H εκδρομή των κερασιών στην Αγιά Facebook Twitter
Όταν βρίσκεσαι στην Αγιά το νοστιμότερο, τραγανό και πεντάγλυκο κεράσι της Ελλάδας κρέμεται προκλητικό σε ένα απέραντο βυσσινί σύμπαν μπροστά σου.

• Η Αύρα Πανουσοπούλου, κόρη του γνωστού σκηνοθέτη, μικρή-μικρή εγκατέλειψε την πρωτεύουσα κι έχτισε στην Αγιά μια νέα ζωή, κλείνοντας, πανελλαδικά από τις πρώτες, σε βαζάκια τις νοστιμιές της κουζίνας της, που τώρα πια έχει εξελιχθεί σε ένα οργανωμένο εργαστήρι. Tα yiam μαγειρεύονται με όλα τα αγνά και άγρια που δίνουν οι τέσσερις εποχές του βουνού.

Η ζωή της πια περιλαμβάνει τρεις γιους, έναν σύζυγο-ψηφιδογράφο, τον Αχιλλέα Αρχοντή, που έχει αναπαλαιώσει μαγικά με τα χέρια του ένα πέτρινο, παλιό σηροτροφείο της Αγιάς, το οποίο μπορείς να νοικιάσεις για να μείνεις. Η Αύρα και ο Αχιλλέας θα σου μαγειρέψουν με αθώα λαχανικά του μποστανιού τους, θα σου δείξουν ό,τι ομορφότερο στην περιοχή, θα σε πάνε βόλτα στο βουνό, θα σου μάθουν πώς μαζεύονται τα κεράσια (που έχουν τον τρόπο τους) και, αν έχεις όρεξη, οργανώνουν και μαθήματα μαγειρικής ή μαθήματα ψηφιδωτού. (6932 909527)

H εκδρομή των κερασιών στην Αγιά Facebook Twitter
Η Αύρα Πανουσοπούλου, κόρη του γνωστού σκηνοθέτη, μαγειρεύει με τα αθώα λαχανικά του μποστανιού της και κλείνει στο οργανωμένο εργαστήρι της στα βαζάκια του yiam τις νοστιμιές της κουζίνας της

• Σε ένα παλιό, πέτρινο σπίτι του παρθένου, πανέμορφου Κεφαλόβρυσου η ΟΣΣΑ ΚοινΣΕπ είναι μια ευκαιρία να περιπλανηθείς στους κερασώνες για ένα σεμινάριο κεραμικής με τη Σοφία Τερζίδου, να παρακολουθήσεις τον Θεόφιλο Μπακιρτζίδη να μεταμορφώνει τους κορμούς των δέντρων σε ηλεκτρικές, πολύτιμες κιθάρες ή απλώς να ψωνίσεις σπάνια χειροποίητα κομμάτια από τη μόνιμη έκθεση που συγκεντρώνει τους καλλιτέχνες της περιοχής στο πιο απρόσμενο κατάστημα, χαμένο κάπου στην άγρια φύση. (24940 22269, 6978 413146)

• Να επισκεφτείς το διπλό μοναστήρι Εισοδίων Θεοτόκου και Αγίου Παντελεήμονα για τα βυζαντινά κτίσματα και τις τοιχογραφίες του 16ου αιώνα αλλά και τη θέα από ψηλά στον κάμπο.

H εκδρομή των κερασιών στην Αγιά Facebook Twitter
Σε ένα παλιό, πέτρινο σπίτι του παρθένου, πανέμορφου Κεφαλόβρυσου η ΟΣΣΑ ΚοινΣΕπ είναι μια ευκαιρία να περιπλανηθείς στους κερασώνες για ένα σεμινάριο κεραμικής με τη Σοφία Τερζίδου.

• Η βόλτα στα Βούναινα αξίζει για έναν περίπατο στο δάσος, το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου του Νέου αλλά και για μια επίσκεψη στο Κτήμα Γη και Υγεία. Ο Σάββας και η Βιβή καλλιεργούν βιολογικά το δικό τους δίκοκκο σιτάρι, ζέα και σίκαλη και το μεταποιούν σε ζυμαρικά και τραχανά με κατσικίσιο γάλα. Από δω θα ψωνίσεις και τα βιολογικά τους όσπρια. (6944 675600)

• Να ξεδιψάσεις με γάργαρο, βουνίσιο, κρυστάλλινο νερό στην παλιά βρύση έξω από το Κεφαλόβρυσο.

• Η διαδρομή Βελίκα-Μελίβοια είναι ένας πανεύκολος, μαγικός περίπατος μέσα από το ρέμα της Βελίκας, ένας παράδεισος φτιαγμένος από το γαλάζιο του Αιγαίου, δάση από πλατάνια, καστανιές, φτέρες και τρεχούμενα νερά, με ξύλινα γεφυράκια και οργανωμένες στάσεις για πικνίκ, ιδανική και για πιτσιρίκια, κλασική εκδρομή των σχολείων της περιοχής.

• Με αφετηρία τον Αγιόκαμπο και κατεύθυνση προς Πήλιο θα βρεις τις πιο μαγικές, απείραχτες παραλίες του βόρειου Πηλίου. Αγαπημένος ο Ρακοπόταμος, που αυτήν την εποχή προσφέρεται και για free-camping, μια φιδίσια διαδρομή με τα δέντρα να κρέμονται πάνω από το νερό, η άμμος, ύστερα τα κρυστάλλινα νερά.

Ένα μοναστήρι που δεν μοιάζει με τα άλλα

H εκδρομή των κερασιών στην Αγιά Facebook Twitter
Στη Μονή του Τιμίου Προδρόμου δεκατρείς ορθόδοξες μοναχές έχουν καταφέρει να μεταμορφώσουν σε έναν παράδεισο με καταπληκτικά εργαστήρια, κήπους, χωράφια και ζώα ένα παλιό, εγκαταλελειμμένο μοναστήρι.

Την ανάβαση στη Μονή του Τιμίου Προδρόμου την κάνεις με δύο σοβαρές αφορμές: να γνωρίσεις τον ήπιο, πανέμορφο Κίσσαβο και το Αισθητικό του Δάσος, ένα βουνό-βοτανικό κήπο, όπου οι σφένδαμοι, οι οξιές, ο μαύρος πεύκος, οι κρανιές, οι αρωματικές φλαμουριές και οι βελανιδιές καταλήγουν στην αλπική ζώνη με τα έλατα, και όλα αυτά μέσα σε μια διαδρομή μισής ώρας.

Ο δεύτερος λόγος είναι τα καταπληκτικά, αγνά προϊόντα που φτιάχνουν οι μοναχές, αυτά που δεν μπορείς να βρεις στην πρωτεύουσα. Δεκατρείς ορθόδοξες μοναχές από την Αυστρία, την Εσθονία, την Αγγλία, την Αμερική, την Αυστραλία, την Ελβετία, τη Ρωσία και την Ελλάδα, όλες νεαρές και δροσερές σαν τα νερά του βουνού, κάτω από τη σκέπη της δυναμικότα της ηγουμένης Θεοδέκτης, έχουν καταφέρει να μεταμορφώσουν σε έναν παράδεισο με καταπληκτικά εργαστήρια, κήπους, χωράφια και ζώα ένα παλιό, εγκαταλελειμμένο μοναστήρι.

Όλες με τα λάπτοπ και τα κινητά, χειρίζονται άψογα την τεχνολογία και τα τρακτέρ, καλλιεργούν οικολογικά και «πιστοποιημένα από τον Θεό και τη συνείδηση», σε μια όαση γαλήνης, σαν ανοιχτή αγκαλιά που δέχεται τους πάντες, ακόμα και σένα, για όσες μέρες δέχεσαι να προσφέρεις την προσωπική σου δουλειά στο σύνολο.

Η κοσμοπολίτικη σύνθεσή τους καθρεφτίζεται στα διαφορετικά προϊόντα τους. Καθεμιά βάζει τη σφραγίδα της χώρας της σε ό,τι παράγει: αναψυκτικά από σαμπούκο, μελισσόχορτο και άγρια μέντα, πρωτότυπα τυριά όπως το παυλοτύρι τους, που πήρε το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό του Βερολίνου, κασέρι με ρίγανη, φρέσκο αυστριακό topfen με βότανα που γίνεται χωρίς πυτιά, γραβιέρα με θρούμπι και βασιλικό, κεφίρ, τσίπουρο από σύκο και δαμάσκηνο, βιολογικό κρέας και κουνέλι, μέλι, καβουρμάς και θαυματουργές −τις έχω τσεκάρει− κρέμες για το δέρμα που φτιάχνονται με κατσικίσιο λίπος και βότανα του βουνού. «Ο κρίκος είναι η αγάπη!». Με ένα τηλεφώνημα, ό,τι θέλεις έρχεται σπίτι σου!

Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου, Ανατολή, 24940 81289

Το νοστιμότερο φαγητό

H εκδρομή των κερασιών στην Αγιά Facebook Twitter
Αξίζει να επισκεφθείς το διπλό μοναστήρι Εισοδίων Θεοτόκου και Αγίου Παντελεήμονα για τα βυζαντινά κτίσματα και τις τοιχογραφίες του 16ου αιώνα αλλά και τη θέα από ψηλά στον κάμπο.

Αυτή την οικογένεια πρώτα θα τη λατρέψεις για τη φιλικότητα και το χαμόγελό της, μετά για την πεντάμορφη αφ' υψηλού θαλασσινή θέα της ταβέρνας της, για το σπαρταριστό ψάρι, το μαγικό τουρσί μπάμια και τις μαρμελάδες που φτιάχνει η Γερμανίδα μαμά Βαλτράουτ, για το μποστάνι του μπαμπά που δίνει τα ολόγλυκα, άγρια, τρυφερά βλίτα και όλα τα λαχανικά, για το νόστιμο «χέρι» της γλυκύτατης Βίκυς στο μαγείρεμα, για το άψογο σέρβις του Δημήτρη, που ψαρεύει και την ψαριά της ημέρας.


Μία από τις νοστιμότερες ταβέρνες της επικράτειας, που αξίζει για τον παχουλό, μαρινάτο γαύρο της, την τέχνη στο ψήσιμο του καλαμαριού, τα γεμάτα φρέσκα μύδια που αχνίζονται με κρασί, τις κρασάτες σουπιές, το άψογο ψήσιμο της σαρδέλας, τις αλάδωτες, τραγανές κροκέτες από μπακαλιάρο με σκορδαλιά.

Πολυδένδρι, 69744 80113

• Για βουνίσιο φαγητό, πλάι στο κελαρυστό νερό του ποταμού και κάτω από την παχιά σκιά των πλατανιών, με υπόκρουση τα τιτιβίσματα των πουλιών, το Κεραμίδι φημίζεται για τις γάστρες του κυρίου Παναγιώτη που ψήνονται στον ξυλόφουρνο. Πρόβειο με πατάτες, ζυγούρι με μελιτζάνες, μοσχαράκι στη λαδόκολλα, κοντοσούβλι, κοκορέτσι, κουνέλι λεμονάτο και ζεστός, σπιτικός χαλβάς Φαρσάλων με τραγανή κρούστα.

Μεταξοχώρι, 24940 24030

 

H εκδρομή των κερασιών στην Αγιά Facebook Twitter
Μία από τις νοστιμότερες ταβέρνες της επικράτειας, που αξίζει για τον παχουλό, μαρινάτο γαύρο της,

• Πάνω στη γραφική πλατεία της Αγιάς, κάτω από τον ίσκιο της γιγάντιας φιλύρας, η σέξι «Ερασμία» σερβίρει ελληνικό στο μπρίκι με φόντο τα κοφτά κουρτινάκια ενός κουκλίστικου καφενέ που βγάζει και τσίπουρα με μεζέ, ντόπιο λουκάνικο και παστά, πατάτες με τυριά στον φούρνο και σουπιές κρασάτες.

Για παραθαλάσσιο καφέ και γλυκό

Το πιο παλιό, ιστορικό μπιτσόμπαρο του Αγιόκαμπου επιβιώνει πανέμορφο και ανακαινισμένο πάνω στο κύμα ή μέσα στον καταπράσινο κήπο με σπιτικά γλυκά και φαγητό για όλες τις ώρες. Από δω διοργανώνονται και όλες οι περιηγήσεις στην περιοχή, rafting, κανό, canyoning, river trekking, εκδρομές με 4x4 ή με φουσκωτό στις γύρω παραλίες. (6937 284446)

 

H εκδρομή των κερασιών στην Αγιά Facebook Twitter
Το Κεραμίδι φημίζεται για τις γάστρες του κυρίου Παναγιώτη που ψήνονται στον ξυλόφουρνο.

Ένας ωραίος φούρνος

Η κοκέτα και πρόσχαρη κυρία Φανή ανοίγει σπιτικό φύλλο για τις πίτες της, φτιάχνει εξαιρετική γαλατόπιτα και τυροπιτάκια κουρού που θα σου θυμίσουν τη μαμά σου. Ο Γιώργος, ο γιος της, αναλαμβάνει τις φιορεντίνες, τη σοκολατόπιτα, τα σοκολατένια μελοκούλουρα, το ελιόψωμο, το τυρόψωμο και τα κριτσίνια από ζέα.

Αρτοποιεία Γκουντογιάνη, πλ. Αγιάς, 24940 22444

 

H εκδρομή των κερασιών στην Αγιά Facebook Twitter
Η κοκέτα και πρόσχαρη κυρία Φανή ανοίγει σπιτικό φύλλο για τις πίτες της, φτιάχνει εξαιρετική γαλατόπιτα και τυροπιτάκια κουρού που θα σου θυμίσουν τη μαμά σου.

 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν πετάω ποτέ τίποτα, είναι πολύ σημαντικό για μένα να χρησιμοποιώ ό,τι έχω»

Αθηναίοι foodies / Ευγενία Ευσταθίου: «Δεν πετάω ποτέ τίποτα, χρησιμοποιώ ό,τι έχω»

Η 27χρονη φωτογράφος μιλά στη LiFO για την εμμονή της με τις κολοκύθες Hokkaido, την ενσυνείδητη plant-based διατροφή, καθώς και το πώς η μαγειρική την βοήθησε να επανακτήσει τον έλεγχο του σώματός της.
M. HULOT
Τρώγοντας στα πιο φημισμένα σουβλατζίδικα του Κορυδαλλού

Γεύση / Τρώγοντας στα πιο φημισμένα σουβλατζίδικα του Κορυδαλλού

Μαζί με τον Ζώη Χαλκιόπουλο, που γράφει πολλά χιλιόμετρα με το ινσταγκραμικό πρότζεκτ «searching for the perfect souvlaki», κάναμε μια βόλτα για να δοκιμάσουμε σουβλάκια με ιστορία, με κόκκινες σάλτσες που κρύβουν μυστικά και μπιφτέκια που πλάθονται το ίδιο εδώ και δεκαετίες, και ονομαστά τυλιχτά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ