Γιατί ροζέ και όχι κόκκινο ή λευκό; 8 απολαυστικά ροζέ κρασιά "απαντούν"

Γιατί ροζέ και όχι κόκκινο ή λευκό; 8 απολαυστικά ροζέ κρασιά "απαντούν" Facebook Twitter
Τα πράγματα είναι απλά: σε πολυτελείς καλοκαιρινούς προορισμούς της Μεσογείου, με εξέχοντα τον «πλανήτη Μύκονο», τα ροζέ κρασιά Προβηγκίας είναι το απόλυτο trend. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

Τα ροζέ κρασιά είναι οι ιδανικοί συνοδοί σε πολλές προτάσεις της ελληνικής κουζίνας, κυρίως για τα λαδερά. Όμως είναι αυτός ο πραγματικός λόγος για τον οποίο την τελευταία πενταετία έχει αυξηθεί κατακόρυφα η κατανάλωση των ροζέ στη χώρα μας; Κατά την άποψή μας, όχι! Τα πράγματα είναι απλά: σε πολυτελείς καλοκαιρινούς προορισμούς της Μεσογείου, με εξέχοντα τον «πλανήτη Μύκονο», τα ροζέ κρασιά Προβηγκίας είναι το απόλυτο trend. Χιλιάδες φιάλες από τα καλύτερα και ακριβότερα «σπίτια» καταναλώνονται καθημερινά − βγαίνοντας από τη θάλασσα, ως απεριτίφ, συνοδεύοντας το φαγητό ή το clubbing. Η τάση αυτή, λοιπόν, ώθησε αρκετούς Έλληνες παραγωγούς να παραγάγουν ροζέ κρασιά και είμαστε περήφανοι για το αποτέλεσμα. Πολυάριθμες αξιόλογες προτάσεις κατακλύζουν τα ράφια στις κάβες ή περιλαμβάνονται στις λίστες εστιατορίων, συνήθως σε απόλυτα λογικές τιμές.


Η πάλη ανάμεσα στο «είναι» και στο «φαίνεσθαι» κρατάει χρόνια. Ας αγνοήσουμε, λοιπόν, την τάση του «φαίνεσθαι» και ας απολαύσουμε το «είναι».

Οι παρακάτω προτάσεις αφορούν ελληνικές ροζέ ετικέτες που δοκιμάσαμε πρόσφατα και μας εντυπωσίασαν:

ΛΗΜΝΙΩΝΑ ΖΑΦΕΙΡΑΚΗ

Τύρναβος, Νομός Λάρισας

Γιατί ροζέ και όχι κόκκινο ή λευκό; 8 απολαυστικά ροζέ κρασιά "απαντούν" Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Κτήμα Ζαφειράκη / Λημνιώνα / 2015
Το αξιόλογο Κτήμα Ζαφειράκη αναδεικνύει την τοπική ερυθρή ποικιλία Λημνιώνα σε μια ροζέ εκδοχή. Φινετσάτα αρώματα φράουλας, φρουτώδης γεύση, ζωηρή οξύτητα και δροσιστικό τελείωμα. Συνοδεύει ιδανικά ελαφριά πιάτα της μεσογειακής κουζίνας.

ΜΟΣΧΑΤΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΜΙΓΑ

Τύρναβος, Νομός Λάρισας

Γιατί ροζέ και όχι κόκκινο ή λευκό; 8 απολαυστικά ροζέ κρασιά "απαντούν" Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Κτήμα Μίγα / Μοσχάτο Τυρνάβου / 2015
Επίσης από ερυθρή ποικιλία της Θεσσαλίας, εντελώς διαφορετικού στυλ όμως από το προηγούμενο. Εάν σας αρέσουν τα αρώματα τριαντάφυλλου και ροδόνερου, θα το λατρέψετε.

ΙΕΡΕΙΑ

Μαντίνεια, Νομός Αρκαδίας

Γιατί ροζέ και όχι κόκκινο ή λευκό; 8 απολαυστικά ροζέ κρασιά "απαντούν" Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Οινοποιία Μποσινάκη / Μοσχοφίλερο / 2015
Η οικογένεια Μποσινάκη επιχειρεί για πρώτη φορά την οινοποίηση της γκριζωπής αρωματικής ποικιλίας σε ροζέ εκδοχή. Το αποτέλεσμα είναι ενθαρρυντικό, μια και η πρόταση αυτή έχει όλα τα τυπικά χαρακτηριστικά του Μοσχοφίλερου: έντονα αρώματα λεμονανθών και ροδοπετάλων και χαρακτηριστική οξύτητα.

ROSE DE XINOMAVRO

Νάουσα, Νομός Ημαθίας

Γιατί ροζέ και όχι κόκκινο ή λευκό; 8 απολαυστικά ροζέ κρασιά "απαντούν" Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Αμπελώνες Θυμιόπουλου / Ξινόμαυρο / 2014
Εδώ υπάρχει ένας έρωτας μεγάλος! Ένα εξαιρετικό ελληνικό ροζέ, με μεγάλες πωλήσεις στο εξωτερικό. Πολυπλοκότητα αρωμάτων, με τη φράουλα και την ντομάτα κυρίαρχες. Γεμάτη γεύση κόκκινων φρούτων με νότες βανίλιας, στρογγυλές τανίνες, ισορροπημένη οξύτητα και ευχάριστη επίγευση.

ΔΥΟ ΜΑΖΙ

Αλάγνι, Νομός Ηρακλείου & Βατόλακκος, Νομός Χανίων

Γιατί ροζέ και όχι κόκκινο ή λευκό; 8 απολαυστικά ροζέ κρασιά "απαντούν" Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Μανουσάκης & Λυραράκης / Ρωμέικο - Μαντηλάρι / 2014
Εκεχειρία στη βεντέτα μεταξύ Ηρακλείου και Χανίων για καλό σκοπό. Δύο από τα κορυφαία κρητικά οινοποιεία παρουσιάζουν μια σειρά κρασιών με την εμπορική επωνυμία «Δύο Μαζί», με σκοπό μέρος των εσόδων να διατεθεί στην Ελληνική Εταιρεία Στήριξης και Αποκατάστασης Ανάπηρων Παιδιών. Ξεχωρίσαμε το ροζέ για την παρουσία της τοπικής ποικιλίας Ρωμέικο, την οποία συνήθως συναντάμε σε τσικουδιές και μαρουβάδες (οίνος κατά παράδοση).

GRANATUS

Μαρκόπουλο, Νομός Αττικής

Γιατί ροζέ και όχι κόκκινο ή λευκό; 8 απολαυστικά ροζέ κρασιά "απαντούν" Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Οινοποιείο Παπαγιαννάκου / Αγιωργίτικο - Cabernet Sauvignon / 2015
Η νέα ετικέτα του Βασίλη Παπαγιαννάκου −πάντρεμα του παιχνιδιάρικου Αγιωργίτικου με το δυναμικό Cabernet Sauvignon− είναι το απόλυτο καλοκαιρινό ροζέ. Ζωηρά, φρουτώδη αρώματα με πράσινες νότες, ισορροπημένη γεύση και μακρά κερασένια επίγευση.

DOMAINE COSTA LAZARIDI

Αδριανή, Νομός Δράμας

Γιατί ροζέ και όχι κόκκινο ή λευκό; 8 απολαυστικά ροζέ κρασιά "απαντούν" Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη / Merlot / 2015
Από μονοποικιλιακό ιδιόκτητο αμπελώνα Merlot, το «στήσιμο» αυτής της αριστοκρατικής ετικέτας δείχνει να προορίζεται αποκλειστικά για très chic μπαρ εστιατόρια που αναφέραμε στην εισαγωγή, όμως μας αρέσει να το απολαμβάνουμε παντού, μια και η τιμή το επιτρέπει. Γευστική ισορροπία με δροσιστική οξύτητα, φρουτώδης χαρακτήρας και επίγευση μακράς διάρκειας. Extra tip: Οι γυναίκες θα λατρέψετε το πώμα του.

ΑΛΧΥΜΙΚΟΣ

Ληξούρι, Νομός Κεφαλονιάς

Γιατί ροζέ και όχι κόκκινο ή λευκό; 8 απολαυστικά ροζέ κρασιά "απαντούν" Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Οινοποιείο Σκλάβου / Μαυροδάφνη / 2015
Κανένα ελληνικό οινοποιείο δεν έχει τόσο χαρακτήρα, όσο τα κρασιά του Ευρυβιάδη Σκλάβου. Ή τα λατρεύεις ή δυσκολεύεσαι να τα απολαύσεις. Το όνομα της ροζέ ετικέτας προέρχεται από τη λέξη «χυμός» που κάνει λογοπαίγνιο με τη λέξη «αλχημιστής» και ταιριάζει απόλυτα με τα χαρακτηριστικά του κρασιού. Πολύπλοκα αρώματα μαύρων φρούτων με νύξεις βιολέτας, έντονα λιπαρό, με λεπτεπίλεπτες τανίνες.

Ελληνικό καλοκαίρι προ των πυλών. Με ένα ποτήρι ροζέ, είμαστε όλοι ικανοποιημένοι.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM