Γιατί ροζέ και όχι κόκκινο ή λευκό; 8 απολαυστικά ροζέ κρασιά "απαντούν"

Γιατί ροζέ και όχι κόκκινο ή λευκό; 8 απολαυστικά ροζέ κρασιά "απαντούν" Facebook Twitter
Τα πράγματα είναι απλά: σε πολυτελείς καλοκαιρινούς προορισμούς της Μεσογείου, με εξέχοντα τον «πλανήτη Μύκονο», τα ροζέ κρασιά Προβηγκίας είναι το απόλυτο trend. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

Τα ροζέ κρασιά είναι οι ιδανικοί συνοδοί σε πολλές προτάσεις της ελληνικής κουζίνας, κυρίως για τα λαδερά. Όμως είναι αυτός ο πραγματικός λόγος για τον οποίο την τελευταία πενταετία έχει αυξηθεί κατακόρυφα η κατανάλωση των ροζέ στη χώρα μας; Κατά την άποψή μας, όχι! Τα πράγματα είναι απλά: σε πολυτελείς καλοκαιρινούς προορισμούς της Μεσογείου, με εξέχοντα τον «πλανήτη Μύκονο», τα ροζέ κρασιά Προβηγκίας είναι το απόλυτο trend. Χιλιάδες φιάλες από τα καλύτερα και ακριβότερα «σπίτια» καταναλώνονται καθημερινά − βγαίνοντας από τη θάλασσα, ως απεριτίφ, συνοδεύοντας το φαγητό ή το clubbing. Η τάση αυτή, λοιπόν, ώθησε αρκετούς Έλληνες παραγωγούς να παραγάγουν ροζέ κρασιά και είμαστε περήφανοι για το αποτέλεσμα. Πολυάριθμες αξιόλογες προτάσεις κατακλύζουν τα ράφια στις κάβες ή περιλαμβάνονται στις λίστες εστιατορίων, συνήθως σε απόλυτα λογικές τιμές.


Η πάλη ανάμεσα στο «είναι» και στο «φαίνεσθαι» κρατάει χρόνια. Ας αγνοήσουμε, λοιπόν, την τάση του «φαίνεσθαι» και ας απολαύσουμε το «είναι».

Οι παρακάτω προτάσεις αφορούν ελληνικές ροζέ ετικέτες που δοκιμάσαμε πρόσφατα και μας εντυπωσίασαν:

ΛΗΜΝΙΩΝΑ ΖΑΦΕΙΡΑΚΗ

Τύρναβος, Νομός Λάρισας

Γιατί ροζέ και όχι κόκκινο ή λευκό; 8 απολαυστικά ροζέ κρασιά "απαντούν" Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Κτήμα Ζαφειράκη / Λημνιώνα / 2015
Το αξιόλογο Κτήμα Ζαφειράκη αναδεικνύει την τοπική ερυθρή ποικιλία Λημνιώνα σε μια ροζέ εκδοχή. Φινετσάτα αρώματα φράουλας, φρουτώδης γεύση, ζωηρή οξύτητα και δροσιστικό τελείωμα. Συνοδεύει ιδανικά ελαφριά πιάτα της μεσογειακής κουζίνας.

ΜΟΣΧΑΤΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΜΙΓΑ

Τύρναβος, Νομός Λάρισας

Γιατί ροζέ και όχι κόκκινο ή λευκό; 8 απολαυστικά ροζέ κρασιά "απαντούν" Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Κτήμα Μίγα / Μοσχάτο Τυρνάβου / 2015
Επίσης από ερυθρή ποικιλία της Θεσσαλίας, εντελώς διαφορετικού στυλ όμως από το προηγούμενο. Εάν σας αρέσουν τα αρώματα τριαντάφυλλου και ροδόνερου, θα το λατρέψετε.

ΙΕΡΕΙΑ

Μαντίνεια, Νομός Αρκαδίας

Γιατί ροζέ και όχι κόκκινο ή λευκό; 8 απολαυστικά ροζέ κρασιά "απαντούν" Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Οινοποιία Μποσινάκη / Μοσχοφίλερο / 2015
Η οικογένεια Μποσινάκη επιχειρεί για πρώτη φορά την οινοποίηση της γκριζωπής αρωματικής ποικιλίας σε ροζέ εκδοχή. Το αποτέλεσμα είναι ενθαρρυντικό, μια και η πρόταση αυτή έχει όλα τα τυπικά χαρακτηριστικά του Μοσχοφίλερου: έντονα αρώματα λεμονανθών και ροδοπετάλων και χαρακτηριστική οξύτητα.

ROSE DE XINOMAVRO

Νάουσα, Νομός Ημαθίας

Γιατί ροζέ και όχι κόκκινο ή λευκό; 8 απολαυστικά ροζέ κρασιά "απαντούν" Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Αμπελώνες Θυμιόπουλου / Ξινόμαυρο / 2014
Εδώ υπάρχει ένας έρωτας μεγάλος! Ένα εξαιρετικό ελληνικό ροζέ, με μεγάλες πωλήσεις στο εξωτερικό. Πολυπλοκότητα αρωμάτων, με τη φράουλα και την ντομάτα κυρίαρχες. Γεμάτη γεύση κόκκινων φρούτων με νότες βανίλιας, στρογγυλές τανίνες, ισορροπημένη οξύτητα και ευχάριστη επίγευση.

ΔΥΟ ΜΑΖΙ

Αλάγνι, Νομός Ηρακλείου & Βατόλακκος, Νομός Χανίων

Γιατί ροζέ και όχι κόκκινο ή λευκό; 8 απολαυστικά ροζέ κρασιά "απαντούν" Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Μανουσάκης & Λυραράκης / Ρωμέικο - Μαντηλάρι / 2014
Εκεχειρία στη βεντέτα μεταξύ Ηρακλείου και Χανίων για καλό σκοπό. Δύο από τα κορυφαία κρητικά οινοποιεία παρουσιάζουν μια σειρά κρασιών με την εμπορική επωνυμία «Δύο Μαζί», με σκοπό μέρος των εσόδων να διατεθεί στην Ελληνική Εταιρεία Στήριξης και Αποκατάστασης Ανάπηρων Παιδιών. Ξεχωρίσαμε το ροζέ για την παρουσία της τοπικής ποικιλίας Ρωμέικο, την οποία συνήθως συναντάμε σε τσικουδιές και μαρουβάδες (οίνος κατά παράδοση).

GRANATUS

Μαρκόπουλο, Νομός Αττικής

Γιατί ροζέ και όχι κόκκινο ή λευκό; 8 απολαυστικά ροζέ κρασιά "απαντούν" Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Οινοποιείο Παπαγιαννάκου / Αγιωργίτικο - Cabernet Sauvignon / 2015
Η νέα ετικέτα του Βασίλη Παπαγιαννάκου −πάντρεμα του παιχνιδιάρικου Αγιωργίτικου με το δυναμικό Cabernet Sauvignon− είναι το απόλυτο καλοκαιρινό ροζέ. Ζωηρά, φρουτώδη αρώματα με πράσινες νότες, ισορροπημένη γεύση και μακρά κερασένια επίγευση.

DOMAINE COSTA LAZARIDI

Αδριανή, Νομός Δράμας

Γιατί ροζέ και όχι κόκκινο ή λευκό; 8 απολαυστικά ροζέ κρασιά "απαντούν" Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη / Merlot / 2015
Από μονοποικιλιακό ιδιόκτητο αμπελώνα Merlot, το «στήσιμο» αυτής της αριστοκρατικής ετικέτας δείχνει να προορίζεται αποκλειστικά για très chic μπαρ εστιατόρια που αναφέραμε στην εισαγωγή, όμως μας αρέσει να το απολαμβάνουμε παντού, μια και η τιμή το επιτρέπει. Γευστική ισορροπία με δροσιστική οξύτητα, φρουτώδης χαρακτήρας και επίγευση μακράς διάρκειας. Extra tip: Οι γυναίκες θα λατρέψετε το πώμα του.

ΑΛΧΥΜΙΚΟΣ

Ληξούρι, Νομός Κεφαλονιάς

Γιατί ροζέ και όχι κόκκινο ή λευκό; 8 απολαυστικά ροζέ κρασιά "απαντούν" Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Οινοποιείο Σκλάβου / Μαυροδάφνη / 2015
Κανένα ελληνικό οινοποιείο δεν έχει τόσο χαρακτήρα, όσο τα κρασιά του Ευρυβιάδη Σκλάβου. Ή τα λατρεύεις ή δυσκολεύεσαι να τα απολαύσεις. Το όνομα της ροζέ ετικέτας προέρχεται από τη λέξη «χυμός» που κάνει λογοπαίγνιο με τη λέξη «αλχημιστής» και ταιριάζει απόλυτα με τα χαρακτηριστικά του κρασιού. Πολύπλοκα αρώματα μαύρων φρούτων με νύξεις βιολέτας, έντονα λιπαρό, με λεπτεπίλεπτες τανίνες.

Ελληνικό καλοκαίρι προ των πυλών. Με ένα ποτήρι ροζέ, είμαστε όλοι ικανοποιημένοι.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM