Fysika by Dough: Στο νέο χαλαρό wine bar του Κουκακίου ψήνουν και πίτσες

CHECK Fysika by Dough: Στο νέο χαλαρό wine bar του Κουκακίου ψήνουν και πίτσες Facebook Twitter
Ας υποθέσουμε πως είστε μια παρέα που κάποιοι αγαπάνε το κρασί και κάποιοι άλλοι δεν πεθαίνουν, στο Fysika by Dough δεν θα αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

Είναι μια παρέα Θεσσαλονικιών που, έχοντας δημιουργήσει το Soulfood Thessaloniki, εδώ και μία επταετία στήνει τις μεγαλύτερες γιορτές φαγητού δρόμου μετά μουσικής στον Βορρά. Είναι πίσω από το Thessaloniki Street Food Festival και το Thessaloniki Beer Festival που είναι αφιερωμένο στις ελληνικές μικροζυθοποιίες, έχουν περάσει και από τον Βόλο, τη Λάρισα, την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα, τη Χαλκίδα με street food stands, μπίρες και κοκτέιλ, με δεκάδες ώρες σε κάθε διοργάνωση να είναι γεμάτες λάιβ και DJ sets – και δεν τρέχουν μόνο αυτά.

Σε ένα στενό των Άνω Λαδάδικων έχουν στήσει τη δική τους μικρή γειτονιά-προορισμό για street food, ψήνοντας τα φημισμένα μπέργκερ του δικού τους Tarantino και τη Νeapolitan style πίτσα του Pizza Ηood.

Το πώς να κάνουν μονοθεματικά μαγαζιά και να προσφέρουν ποιοτικό γρήγορο φαγητό το ξέρουν πολύ καλά, και αφού το απέδειξαν πάνω, έφεραν τις ιδέες και το know-how τους και κάτω. Tarantino Burgers τρώμε πια σε δύο σημεία στην Αθήνα, ενώ η πιτσαρία τους εδώ είναι η Pizza Dough.

Είναι από αυτά τα μέρη όπου νιώθεις άνετα να μπαινοβγαίνεις, να αράζεις λίγο έξω με ένα κρασί στο χέρι, να τσιμπάς από την πίτσα, να σηκώνεσαι ξανά να χαιρετήσεις έναν γνωστό, να ξαναμπαίνεις για να παραγγείλεις μια φιάλη ακόμα – τα πράγματα εκεί είναι απλά, χαλαρά και feelgood.

Και όπως στη Θεσσαλονίκη, έτσι και στην Αθήνα έχουν δημιουργήσει μια μικρή πιάτσα φαγητού στον δρόμο της Δημητρακοπούλου στο Κουκάκι. Εκεί, λοιπόν, ανάμεσα στο μπεργκεράδικο και τη Naples-style πιτσαρία τους μόλις εμφάνισαν ένα μικρό σαλόνι όλο χρώμα, με μπαουχάους πινελιές, ένα cozy wine bar με φυσικά κρασιά.

CHECK Fysika by Dough: Στο νέο χαλαρό wine bar του Κουκακίου ψήνουν και πίτσες Facebook Twitter
O εσωτερικός χώρος έγινε (και) ορθάδικο, σαν σε σπιτικό πάρτι. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Ας υποθέσουμε πως είστε μια παρέα που κάποιοι αγαπάνε το κρασί και κάποιοι άλλοι δεν πεθαίνουν· στο Fysika by Dough δεν θα αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα. Γιατί σε αυτήν τη νέα άφιξη, εκτός από κρασιά, σερβίρουν και πίτσα. Και έχουν και Noam Beer, μια ελαφριά, δροσιστική, μοντέρνα βαυαρική lager που τη βρίσκω φοβερή –να τι θα πιείτε όσοι δεν το έχετε με το κρασί.

Ποια είναι, όμως, η σχέση που έχουν ο Χρήστος Εξαρχόπουλος, ο Κωστής Καρατζιάς, ο Ντέμης Σαμαράς, ο Δάνης Κοσμίδης και ο Θανάσης Κιοσσές με το κρασί; Ο Κωστής θα μου πει ότι είναι απλοί καταναλωτές του, οι οποίοι μάλιστα πολύ πρόσφατα μπήκαν και στον κόσμο των φυσικών (ή ήπιας παρέμβασης) κρασιών, στα οποία βρίσκουν μεγαλύτερο γευσιγνωστικό ενδιαφέρον, «χωρίς να σημαίνει ότι είναι όλα τέλεια ή πως είμαστε δογματικοί. Σίγουρα μας αρέσει πιο πολύ αυτή η διαδικασία αναζήτησης στην οποία μας βάζουν τα φυσικά κρασιά».

Η Pizza dough είναι μεσοτοιχία με το Fysika by Dough, έτσι, όταν δεν είναι ενεργό και δεν έχει καλεσμένους το booth που έχουν στήσει για να επιλέγουν βινύλια, η παραγγελία του φαγητού σας βγαίνει από ένα παράθυρο που συνδέει την κουζίνα της πιτσαρίας με το σαλόνι του κρασιού. Υπάρχουν και έξω λίγα τραπέζια, ενώ το περασμένο Σάββατο που μας περίμεναν με home listening vinyl sets ο εσωτερικό χώρος έγινε (και) ορθάδικο, σαν σε σπιτικό πάρτι.

Ο κατάλογος των κρασιών τους δεν είναι χαοτικός, είναι μαζεμένος και θα ανανεώνεται, όπως θα ανανεώνονται και οι προτάσεις σε ποτήρι. Οι ετικέτες τους είναι όλες από τον ελληνικό αμπελώνα, συνεργάζονται με την eklektikon γι’ αυτές και έχουν επιλεγεί ώστε να ταιριάζουν με την πίτσα. Θέλετε να κάνετε ένα εύκολο pairing; Στην περιγραφή κάθε συνταγής της Pizza Dough αναφέρεται η επίγευση που αφήνει, όπως και κάτω από κάθε οινική πρόταση.

CHECK Fysika by Dough: Στο νέο χαλαρό wine bar του Κουκακίου ψήνουν και πίτσες Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
CHECK Fysika by Dough: Στο νέο χαλαρό wine bar του Κουκακίου ψήνουν και πίτσες Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Από τις πίτσες τους που γίνονται με ζυμάρι 48ωρης ωρίμανσης προτείνω τη vegeterian Goat με σάλτσα ντομάτας, γλυκοπατάτα, κατσικίσιο τυρί, μπούκοβο και θυμάρι, την κόκκινη Famous Pepperoni με σάλτσα ντομάτας San Marzano, μοτσαρέλα, πεπερόνι και βασιλικό, στην οποία μπορείτε να προσθέσετε και μέλι, την Ella Ella Mortabella με μασκαρπόνε, μοτσαρέλα, πέστο, κρεμμύδι, ελιές, μορταδέλα και βασιλικό, τη Zucchini με μοτσαρέλα, κολοκύθι, ξύσμα μοσχολέμονου, χυμό λεμονιού, άνηθο και βασιλικό.

Αν είστε από εκείνους που αφήνουν στην πίτσα το cornicione –το στεφάνι, αν προτιμάτε–, προσφέρουν ντιπ σαν το sriracha mayo για να το βουτήξετε και να το απολαύσετε και αυτό. Έχουν και καφέ, ένα blend της pianeta gusto ειδικά για εκείνους που μπορεί να το έχετε δοκιμάσει και στο Father της Θεσσαλονίκης. Και πανίνι φτιάχνουν, αν δεν το έχετε να φάτε πίτσα.

Λειτουργούν και ως κάβα, δίνουν κρασί και για έξω. Ετοιμάζουν πολλά events σε αυτό το μικρό σαλόνι, θα κάνουν διάφορα sets στα οποία θα ακούμε μουσική από βινύλια, όπως συμβαίνει και στο Tarantino δηλαδή, είναι της μαύρης μουσικής, της τζαζ, της disco, της boogie, το περασμένο Σάββατο έκαναν το πρώτο τους event με home listening επιλογές και guest DJs.

Το Σάββατο που έρχεται, στις 17/2, όλη τους η λίστα θα βγαίνει σε ποτήρι και όλα τα ποτήρια θα κοστίζουν πέντε ευρώ. Θα καλούν και οινοποιούς για pop-up στο Fysika by Dough, γενικά θα είναι δραστήριοι. Ετοιμάζουν διάφορα events σε αυτό το μικρό σαλόνι και η μουσική δεν θα απουσιάζει από αυτά, οι jazz, οι disco και οι boogie ρυθμοί.

Είναι από αυτά τα μέρη όπου νιώθεις άνετα να μπαινοβγαίνεις, να αράζεις λίγο έξω με ένα κρασί στο χέρι, να τσιμπάς από την πίτσα, να σηκώνεσαι ξανά να χαιρετήσεις έναν γνωστό, να ξαναμπαίνεις για να παραγγείλεις μια φιάλη ακόμα· τα πράγματα εκεί είναι απλά, χαλαρά και feelgood. Κρατήσεις δεν κάνουν.

CHECK Fysika by Dough: Στο νέο χαλαρό wine bar του Κουκακίου ψήνουν και πίτσες Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
CHECK Fysika by Dough: Στο νέο χαλαρό wine bar του Κουκακίου ψήνουν και πίτσες Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
CHECK Fysika by Dough: Στο νέο χαλαρό wine bar του Κουκακίου ψήνουν και πίτσες Facebook Twitter
Η Pizza dough είναι μεσοτοιχία με το Fysika by Dough. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Fysika by Dough, Δημητρακοπούλου 17, Κουκάκι

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT