Fysika by Dough: Στο νέο χαλαρό wine bar του Κουκακίου ψήνουν και πίτσες

CHECK Fysika by Dough: Στο νέο χαλαρό wine bar του Κουκακίου ψήνουν και πίτσες Facebook Twitter
Ας υποθέσουμε πως είστε μια παρέα που κάποιοι αγαπάνε το κρασί και κάποιοι άλλοι δεν πεθαίνουν, στο Fysika by Dough δεν θα αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

Είναι μια παρέα Θεσσαλονικιών που, έχοντας δημιουργήσει το Soulfood Thessaloniki, εδώ και μία επταετία στήνει τις μεγαλύτερες γιορτές φαγητού δρόμου μετά μουσικής στον Βορρά. Είναι πίσω από το Thessaloniki Street Food Festival και το Thessaloniki Beer Festival που είναι αφιερωμένο στις ελληνικές μικροζυθοποιίες, έχουν περάσει και από τον Βόλο, τη Λάρισα, την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα, τη Χαλκίδα με street food stands, μπίρες και κοκτέιλ, με δεκάδες ώρες σε κάθε διοργάνωση να είναι γεμάτες λάιβ και DJ sets – και δεν τρέχουν μόνο αυτά.

Σε ένα στενό των Άνω Λαδάδικων έχουν στήσει τη δική τους μικρή γειτονιά-προορισμό για street food, ψήνοντας τα φημισμένα μπέργκερ του δικού τους Tarantino και τη Νeapolitan style πίτσα του Pizza Ηood.

Το πώς να κάνουν μονοθεματικά μαγαζιά και να προσφέρουν ποιοτικό γρήγορο φαγητό το ξέρουν πολύ καλά, και αφού το απέδειξαν πάνω, έφεραν τις ιδέες και το know-how τους και κάτω. Tarantino Burgers τρώμε πια σε δύο σημεία στην Αθήνα, ενώ η πιτσαρία τους εδώ είναι η Pizza Dough.

Είναι από αυτά τα μέρη όπου νιώθεις άνετα να μπαινοβγαίνεις, να αράζεις λίγο έξω με ένα κρασί στο χέρι, να τσιμπάς από την πίτσα, να σηκώνεσαι ξανά να χαιρετήσεις έναν γνωστό, να ξαναμπαίνεις για να παραγγείλεις μια φιάλη ακόμα – τα πράγματα εκεί είναι απλά, χαλαρά και feelgood.

Και όπως στη Θεσσαλονίκη, έτσι και στην Αθήνα έχουν δημιουργήσει μια μικρή πιάτσα φαγητού στον δρόμο της Δημητρακοπούλου στο Κουκάκι. Εκεί, λοιπόν, ανάμεσα στο μπεργκεράδικο και τη Naples-style πιτσαρία τους μόλις εμφάνισαν ένα μικρό σαλόνι όλο χρώμα, με μπαουχάους πινελιές, ένα cozy wine bar με φυσικά κρασιά.

CHECK Fysika by Dough: Στο νέο χαλαρό wine bar του Κουκακίου ψήνουν και πίτσες Facebook Twitter
O εσωτερικός χώρος έγινε (και) ορθάδικο, σαν σε σπιτικό πάρτι. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Ας υποθέσουμε πως είστε μια παρέα που κάποιοι αγαπάνε το κρασί και κάποιοι άλλοι δεν πεθαίνουν· στο Fysika by Dough δεν θα αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα. Γιατί σε αυτήν τη νέα άφιξη, εκτός από κρασιά, σερβίρουν και πίτσα. Και έχουν και Noam Beer, μια ελαφριά, δροσιστική, μοντέρνα βαυαρική lager που τη βρίσκω φοβερή –να τι θα πιείτε όσοι δεν το έχετε με το κρασί.

Ποια είναι, όμως, η σχέση που έχουν ο Χρήστος Εξαρχόπουλος, ο Κωστής Καρατζιάς, ο Ντέμης Σαμαράς, ο Δάνης Κοσμίδης και ο Θανάσης Κιοσσές με το κρασί; Ο Κωστής θα μου πει ότι είναι απλοί καταναλωτές του, οι οποίοι μάλιστα πολύ πρόσφατα μπήκαν και στον κόσμο των φυσικών (ή ήπιας παρέμβασης) κρασιών, στα οποία βρίσκουν μεγαλύτερο γευσιγνωστικό ενδιαφέρον, «χωρίς να σημαίνει ότι είναι όλα τέλεια ή πως είμαστε δογματικοί. Σίγουρα μας αρέσει πιο πολύ αυτή η διαδικασία αναζήτησης στην οποία μας βάζουν τα φυσικά κρασιά».

Η Pizza dough είναι μεσοτοιχία με το Fysika by Dough, έτσι, όταν δεν είναι ενεργό και δεν έχει καλεσμένους το booth που έχουν στήσει για να επιλέγουν βινύλια, η παραγγελία του φαγητού σας βγαίνει από ένα παράθυρο που συνδέει την κουζίνα της πιτσαρίας με το σαλόνι του κρασιού. Υπάρχουν και έξω λίγα τραπέζια, ενώ το περασμένο Σάββατο που μας περίμεναν με home listening vinyl sets ο εσωτερικό χώρος έγινε (και) ορθάδικο, σαν σε σπιτικό πάρτι.

Ο κατάλογος των κρασιών τους δεν είναι χαοτικός, είναι μαζεμένος και θα ανανεώνεται, όπως θα ανανεώνονται και οι προτάσεις σε ποτήρι. Οι ετικέτες τους είναι όλες από τον ελληνικό αμπελώνα, συνεργάζονται με την eklektikon γι’ αυτές και έχουν επιλεγεί ώστε να ταιριάζουν με την πίτσα. Θέλετε να κάνετε ένα εύκολο pairing; Στην περιγραφή κάθε συνταγής της Pizza Dough αναφέρεται η επίγευση που αφήνει, όπως και κάτω από κάθε οινική πρόταση.

CHECK Fysika by Dough: Στο νέο χαλαρό wine bar του Κουκακίου ψήνουν και πίτσες Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
CHECK Fysika by Dough: Στο νέο χαλαρό wine bar του Κουκακίου ψήνουν και πίτσες Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Από τις πίτσες τους που γίνονται με ζυμάρι 48ωρης ωρίμανσης προτείνω τη vegeterian Goat με σάλτσα ντομάτας, γλυκοπατάτα, κατσικίσιο τυρί, μπούκοβο και θυμάρι, την κόκκινη Famous Pepperoni με σάλτσα ντομάτας San Marzano, μοτσαρέλα, πεπερόνι και βασιλικό, στην οποία μπορείτε να προσθέσετε και μέλι, την Ella Ella Mortabella με μασκαρπόνε, μοτσαρέλα, πέστο, κρεμμύδι, ελιές, μορταδέλα και βασιλικό, τη Zucchini με μοτσαρέλα, κολοκύθι, ξύσμα μοσχολέμονου, χυμό λεμονιού, άνηθο και βασιλικό.

Αν είστε από εκείνους που αφήνουν στην πίτσα το cornicione –το στεφάνι, αν προτιμάτε–, προσφέρουν ντιπ σαν το sriracha mayo για να το βουτήξετε και να το απολαύσετε και αυτό. Έχουν και καφέ, ένα blend της pianeta gusto ειδικά για εκείνους που μπορεί να το έχετε δοκιμάσει και στο Father της Θεσσαλονίκης. Και πανίνι φτιάχνουν, αν δεν το έχετε να φάτε πίτσα.

Λειτουργούν και ως κάβα, δίνουν κρασί και για έξω. Ετοιμάζουν πολλά events σε αυτό το μικρό σαλόνι, θα κάνουν διάφορα sets στα οποία θα ακούμε μουσική από βινύλια, όπως συμβαίνει και στο Tarantino δηλαδή, είναι της μαύρης μουσικής, της τζαζ, της disco, της boogie, το περασμένο Σάββατο έκαναν το πρώτο τους event με home listening επιλογές και guest DJs.

Το Σάββατο που έρχεται, στις 17/2, όλη τους η λίστα θα βγαίνει σε ποτήρι και όλα τα ποτήρια θα κοστίζουν πέντε ευρώ. Θα καλούν και οινοποιούς για pop-up στο Fysika by Dough, γενικά θα είναι δραστήριοι. Ετοιμάζουν διάφορα events σε αυτό το μικρό σαλόνι και η μουσική δεν θα απουσιάζει από αυτά, οι jazz, οι disco και οι boogie ρυθμοί.

Είναι από αυτά τα μέρη όπου νιώθεις άνετα να μπαινοβγαίνεις, να αράζεις λίγο έξω με ένα κρασί στο χέρι, να τσιμπάς από την πίτσα, να σηκώνεσαι ξανά να χαιρετήσεις έναν γνωστό, να ξαναμπαίνεις για να παραγγείλεις μια φιάλη ακόμα· τα πράγματα εκεί είναι απλά, χαλαρά και feelgood. Κρατήσεις δεν κάνουν.

CHECK Fysika by Dough: Στο νέο χαλαρό wine bar του Κουκακίου ψήνουν και πίτσες Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
CHECK Fysika by Dough: Στο νέο χαλαρό wine bar του Κουκακίου ψήνουν και πίτσες Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
CHECK Fysika by Dough: Στο νέο χαλαρό wine bar του Κουκακίου ψήνουν και πίτσες Facebook Twitter
Η Pizza dough είναι μεσοτοιχία με το Fysika by Dough. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Fysika by Dough, Δημητρακοπούλου 17, Κουκάκι

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ