Explainer: Τελικά, πότε τρώμε καλή ντομάτα;

Explainer: Τελικά, πότε τρώμε καλή ντομάτα; Facebook Twitter
Οι ραβδώσεις που έχει μια ντομάτα είναι ένα καλό κριτήριο για τις διαλέξετε, δύσκολα ντομάτα με ραβδώσεις να μην είναι καλή.
0

— Πόσα είδη ντομάτας υπάρχουν και πόσα από αυτά ευδοκιμούν στην Ελλάδα;
Υπάρχουν άπειρα είδη ντομάτας, για την ακρίβεια υπολογίζεται πως είναι πάνω από δέκα χιλιάδες οι ποικιλίες σε όλο τον κόσμο που προέρχονται είτε από αρχαίους είτε από νεότερους σπόρους, και τα περισσότερα από αυτά, με την κατάλληλη φροντίδα, μπορούν να ευδοκιμήσουν και στη χώρα μας. 

— Ποια από όλα αυτά τα χιλιάδες είδη φτάνουν συνήθως στο πιάτο μας;
Ελπίδες ή ελπιδούλες λέγονται οι περισσότερες ντομάτες που συναντάμε σε λαϊκές και σουπερμάρκετ στην Ελλάδα, ενώ ντομάτες ekstasis, belladonna, optasia, beef και ροζ –όλες τους είναι μεγαλόκαρπες και αναρριχώμενες– θα βρείτε πιο συχνά σε ενημερωμένα μανάβικα.

— Πώς μπορούμε να καταλάβουμε ποια ντομάτα είναι καλή, πριν ακόμα τη δοκιμάσουμε; 
Στη γεύση της ντομάτας σημαντικό ρόλο παίζει η ωρίμανση, είναι πιθανό μια ώριμη ελπίδα να είναι πιο νόστιμη από μια belladonna. Οι ραβδώσεις που έχει μια ντομάτα είναι ένα καλό κριτήριο για τις διαλέξετε, δύσκολα ντομάτα με ραβδώσεις να μην είναι καλή. Επίσης, μην ψάχνετε τις πιο «όμορφες», τέλεια σχηματισμένες ντομάτες. Βέβαια, η ομοιομορφία στο καφάσι είναι κάτι άλλο. Όταν βρίσκετε πολλές ομοιόμορφες ντομάτες μαζί, σημαίνει πως είναι διαλογής, δηλαδή ο αγρότης βάζει μαζί τις χοντρές, μαζί τις μέτριες, μαζί τις ψηλές και τις πουλάει ανάλογα. Η διαλογή και η ομοιομορφία λοιπόν είναι κάτι καλό. 

Ο Μαραθώνας, τα Φιλιατρά, η Ανάβυσσος, τα Τρίκαλα, η Κόρινθος, κομμάτια της Ιεράπετρας και το Άργος είναι μόνο μερικές από τις δικαίως φημισμένες ντοματομάνες. 

— Αν πέσουμε σε κακή ντομάτα, υπάρχει τρόπος να την αξιοποιήσουμε; 
Μπορείτε να περιμένετε να ωριμάσει και να την κάνετε σάλτσα, αν και, πάλι, σε περίπτωση που δεν θέλετε να της προσθέσετε πολλά παραπάνω υλικά, το αποτέλεσμα που θα σας δώσει αυτή η ντομάτα θα είναι μια άγευστη σάλτσα. 

Αν είναι καλές, οι ντομάτες είναι ένα πάρα πολύ ωραίο φαγητό από μόνες τους, μπορούμε να τις καταναλώσουμε μόνο ρίχνοντάς τους λίγο αλάτι. Προσωπικά τρώω κάθε μέρα ντομάτες χωρίς αλάτι για να διαλέξω ποιες θα βάλω στο μαγαζί. 

Explainer: Τελικά, πότε τρώμε καλή ντομάτα; Facebook Twitter
Αυτό που είναι μύθος και δεν ισχύει είναι πως όλες οι εκτός θερμοκηπίου, υπαίθριες ντομάτες είναι και οι καλύτερες ποιοτικά που μπορούμε να φάμε. 

— Οι καλοί παραγωγοί ντομάτας είναι πολλοί στην Ελλάδα; Υπάρχουν περιοχές που δικαίως φημίζονται για την παραγωγή τους;
Οι καλοί παραγωγοί ντομάτας στην Ελλάδα είναι πάρα πολλοί. Ο Μαραθώνας, τα Φιλιατρά, η Ανάβυσσος, τα Τρίκαλα, η Κόρινθος, κομμάτια της Ιεράπετρας και το Άργος είναι μόνο μερικές από τις δικαίως φημισμένες ντοματομάνες. 

— Τελικά, η ντομάτα έχει εποχή; Πότε τρώμε καλή ντομάτα; 
Επειδή θέλουμε να καταναλώνουμε και να βρίσκουμε όλο τον χρόνο τα πάντα, πλέον έχουμε φτάσει στο σημείο να μην έχει κανένα λαχανικό και φρούτο εποχή. Έτσι, βρίσκουμε όλο τον χρόνο ντομάτες, πορτοκάλια, λεμόνια αλλά και μπρόκολα, κουνουπίδια, μήλα και αχλάδια.

Εμπειρικά, οι καλύτερες στιγμές της ντομάτας είναι κατά τον Ιούνιο, αλλά και πάλι, έχει να κάνει με τον καιρό, οι ακραίες για την εποχή καιρικές συνθήκες δεν βοηθούν να έχουμε καλές ντομάτες, όπως δεν βοηθούν καμία καλλιέργεια. Οι καλοκαιρινές ντομάτες βγαίνουν τον Μάιο, με την πρώτη σοδειά να είναι μέτρια μέχρι να στρώσουν και γύρω στον Ιούνιο να έχουμε τις πιο ωραίες. Μετά το φυτό αρχίζει να γερνάει, οπότε μπορεί να μη χάνει σε γεύση, αλλά αρχίζει να έχει περιττά κοτσάνια και περισσότερη άσπρη ψίχα. Βέβαια, και τον περασμένο Νοέμβριο οι ντομάτες είχαν στρώσει και ήταν καλές. 

— Υπάρχει κάποιος μύθος γύρω από το ποια είναι καλή ντομάτα και ποια όχι;
Η ντομάτα που φυτεύει κάποιος στο μποστάνι του προκειμένου να έχει μια περιορισμένη παραγωγή για ιδιωτική χρήση, αν έχει προμηθευτεί καλούς σπόρους, αν την έχει φροντίσει και αν την έχει προστατεύσει από τα ζώα που διαφορετικά ενδέχεται να ουρήσουν δίπλα της, αυτή η ντομάτα μπορεί να είναι η καλύτερη. Αυτό που είναι μύθος και δεν ισχύει είναι πως όλες οι εκτός θερμοκηπίου, υπαίθριες ντομάτες είναι και οι καλύτερες ποιοτικά που μπορούμε να φάμε. 

Επίσης, οι απόψεις διίστανται σχετικά με τα σπόρια που μπορεί να περιέχει μια ντομάτα. Γενικά, η σποριάρα ντομάτα θεωρείται κακή. Εμένα όμως μου αρέσουν οι ντομάτες με σπόρια γιατί αλλάζουν την υφή τους και ενίοτε έχουν και γεύση. Το ίδιο ισχύει και με την ξινίλα, πολλοί θα πουν ότι μια ντομάτα που αφήνει αυτήν τη γεύση δεν είναι καλή, ενώ άλλοι την αναζητούν. Σε κάθε περίπτωση, το ζητούμενο πια είναι η ντομάτα να έχει γεύση. 

Το Μποστάνι, Ιφικράτους 2, Πλατεία Μεσολογγίου, 2177080091

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

4 αγροκτήματα φέρνουν φρέσκα λαχανικά και φρούτα στην πόρτα μας

Γεύση / 4 αγροκτήματα φέρνουν φρέσκα λαχανικά και φρούτα στην πόρτα μας

Κτήματα και βιοκαλλιεργητές που φέρνουν τα προϊόντα τους στην πόρτα μας, απαλλάσσοντάς μας από τον κόπο να τους επισκεφτούμε ή να τους αναζητήσουμε στις βιολογικές λαϊκές με τις οποίες συνεργάζονται.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Lucinda

Γεύση / Lucinda: Η νέα πίτσα της Αθήνας έχει την υπογραφή τριών ηχηρών ονομάτων της γεύσης

Ο Δημοσθένης Κουβαράκης του Juicy Grill, o Αντώνης Δρακουλαράκος του Sushimou και ο Κυριάκος Λιοδάκης της Granello pizza αποφάσισαν να φτιάξουν ένα μαγαζί για να τρώνε επιτέλους καλή πίτσα στον Χολαργό. Για να είμαστε ακριβείς, ο Αντώνης Δρακουλαράκος ήταν εκείνος που επέμενε ότι δεν είχε βρει κάτι που να τον ικανοποιεί στη γειτονιά του και οδηγούσε μέχρι την Καισαριανή για βρει πίτσα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν δοκιμάζεις κάτι που είχες καιρό στο μυαλό σου, συχνά απογοητεύεσαι. Εκτός κι αν πρόκειται για ένα ζυγούρι με χυλοπίτες που θα μπορούσε να τρώει και αποκλεισμένος με χιονοθύελλα σε βουνό, και να μην τον νοιάζει.
ΡΕΜΙ
Gimjang αλά ελληνικά

Γεύση / Έτσι γίνεται το κίμτσι. Η κορεάτικη κοινότητα μάς έμαθε τα μυστικά

Tο περασμένο Σάββατο, η Πρεσβεία της Κορέας προσκάλεσε 30 Έλληνες και Ελληνίδες να συμμετάσχουν σε ένα ιδιαίτερο πρότζεκτ αφιερωμένο στο κίμτσι, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο σε συνεργασία με την κορεάτικη κοινότητα της Ελλάδας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ
4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή

Γεύση / Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης, μετά το Κουκάκι, άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, κρατώντας το όνομα και τον μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα, σαν αυτά που θα 'θελε να βλέπει κι ο ίδιος σε ένα μενού.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ