Explainer: Τελικά, πότε τρώμε καλή ντομάτα;

Explainer: Τελικά, πότε τρώμε καλή ντομάτα; Facebook Twitter
Οι ραβδώσεις που έχει μια ντομάτα είναι ένα καλό κριτήριο για τις διαλέξετε, δύσκολα ντομάτα με ραβδώσεις να μην είναι καλή.
0

— Πόσα είδη ντομάτας υπάρχουν και πόσα από αυτά ευδοκιμούν στην Ελλάδα;
Υπάρχουν άπειρα είδη ντομάτας, για την ακρίβεια υπολογίζεται πως είναι πάνω από δέκα χιλιάδες οι ποικιλίες σε όλο τον κόσμο που προέρχονται είτε από αρχαίους είτε από νεότερους σπόρους, και τα περισσότερα από αυτά, με την κατάλληλη φροντίδα, μπορούν να ευδοκιμήσουν και στη χώρα μας. 

— Ποια από όλα αυτά τα χιλιάδες είδη φτάνουν συνήθως στο πιάτο μας;
Ελπίδες ή ελπιδούλες λέγονται οι περισσότερες ντομάτες που συναντάμε σε λαϊκές και σουπερμάρκετ στην Ελλάδα, ενώ ντομάτες ekstasis, belladonna, optasia, beef και ροζ –όλες τους είναι μεγαλόκαρπες και αναρριχώμενες– θα βρείτε πιο συχνά σε ενημερωμένα μανάβικα.

— Πώς μπορούμε να καταλάβουμε ποια ντομάτα είναι καλή, πριν ακόμα τη δοκιμάσουμε; 
Στη γεύση της ντομάτας σημαντικό ρόλο παίζει η ωρίμανση, είναι πιθανό μια ώριμη ελπίδα να είναι πιο νόστιμη από μια belladonna. Οι ραβδώσεις που έχει μια ντομάτα είναι ένα καλό κριτήριο για τις διαλέξετε, δύσκολα ντομάτα με ραβδώσεις να μην είναι καλή. Επίσης, μην ψάχνετε τις πιο «όμορφες», τέλεια σχηματισμένες ντομάτες. Βέβαια, η ομοιομορφία στο καφάσι είναι κάτι άλλο. Όταν βρίσκετε πολλές ομοιόμορφες ντομάτες μαζί, σημαίνει πως είναι διαλογής, δηλαδή ο αγρότης βάζει μαζί τις χοντρές, μαζί τις μέτριες, μαζί τις ψηλές και τις πουλάει ανάλογα. Η διαλογή και η ομοιομορφία λοιπόν είναι κάτι καλό. 

Ο Μαραθώνας, τα Φιλιατρά, η Ανάβυσσος, τα Τρίκαλα, η Κόρινθος, κομμάτια της Ιεράπετρας και το Άργος είναι μόνο μερικές από τις δικαίως φημισμένες ντοματομάνες. 

— Αν πέσουμε σε κακή ντομάτα, υπάρχει τρόπος να την αξιοποιήσουμε; 
Μπορείτε να περιμένετε να ωριμάσει και να την κάνετε σάλτσα, αν και, πάλι, σε περίπτωση που δεν θέλετε να της προσθέσετε πολλά παραπάνω υλικά, το αποτέλεσμα που θα σας δώσει αυτή η ντομάτα θα είναι μια άγευστη σάλτσα. 

Αν είναι καλές, οι ντομάτες είναι ένα πάρα πολύ ωραίο φαγητό από μόνες τους, μπορούμε να τις καταναλώσουμε μόνο ρίχνοντάς τους λίγο αλάτι. Προσωπικά τρώω κάθε μέρα ντομάτες χωρίς αλάτι για να διαλέξω ποιες θα βάλω στο μαγαζί. 

Explainer: Τελικά, πότε τρώμε καλή ντομάτα; Facebook Twitter
Αυτό που είναι μύθος και δεν ισχύει είναι πως όλες οι εκτός θερμοκηπίου, υπαίθριες ντομάτες είναι και οι καλύτερες ποιοτικά που μπορούμε να φάμε. 

— Οι καλοί παραγωγοί ντομάτας είναι πολλοί στην Ελλάδα; Υπάρχουν περιοχές που δικαίως φημίζονται για την παραγωγή τους;
Οι καλοί παραγωγοί ντομάτας στην Ελλάδα είναι πάρα πολλοί. Ο Μαραθώνας, τα Φιλιατρά, η Ανάβυσσος, τα Τρίκαλα, η Κόρινθος, κομμάτια της Ιεράπετρας και το Άργος είναι μόνο μερικές από τις δικαίως φημισμένες ντοματομάνες. 

— Τελικά, η ντομάτα έχει εποχή; Πότε τρώμε καλή ντομάτα; 
Επειδή θέλουμε να καταναλώνουμε και να βρίσκουμε όλο τον χρόνο τα πάντα, πλέον έχουμε φτάσει στο σημείο να μην έχει κανένα λαχανικό και φρούτο εποχή. Έτσι, βρίσκουμε όλο τον χρόνο ντομάτες, πορτοκάλια, λεμόνια αλλά και μπρόκολα, κουνουπίδια, μήλα και αχλάδια.

Εμπειρικά, οι καλύτερες στιγμές της ντομάτας είναι κατά τον Ιούνιο, αλλά και πάλι, έχει να κάνει με τον καιρό, οι ακραίες για την εποχή καιρικές συνθήκες δεν βοηθούν να έχουμε καλές ντομάτες, όπως δεν βοηθούν καμία καλλιέργεια. Οι καλοκαιρινές ντομάτες βγαίνουν τον Μάιο, με την πρώτη σοδειά να είναι μέτρια μέχρι να στρώσουν και γύρω στον Ιούνιο να έχουμε τις πιο ωραίες. Μετά το φυτό αρχίζει να γερνάει, οπότε μπορεί να μη χάνει σε γεύση, αλλά αρχίζει να έχει περιττά κοτσάνια και περισσότερη άσπρη ψίχα. Βέβαια, και τον περασμένο Νοέμβριο οι ντομάτες είχαν στρώσει και ήταν καλές. 

— Υπάρχει κάποιος μύθος γύρω από το ποια είναι καλή ντομάτα και ποια όχι;
Η ντομάτα που φυτεύει κάποιος στο μποστάνι του προκειμένου να έχει μια περιορισμένη παραγωγή για ιδιωτική χρήση, αν έχει προμηθευτεί καλούς σπόρους, αν την έχει φροντίσει και αν την έχει προστατεύσει από τα ζώα που διαφορετικά ενδέχεται να ουρήσουν δίπλα της, αυτή η ντομάτα μπορεί να είναι η καλύτερη. Αυτό που είναι μύθος και δεν ισχύει είναι πως όλες οι εκτός θερμοκηπίου, υπαίθριες ντομάτες είναι και οι καλύτερες ποιοτικά που μπορούμε να φάμε. 

Επίσης, οι απόψεις διίστανται σχετικά με τα σπόρια που μπορεί να περιέχει μια ντομάτα. Γενικά, η σποριάρα ντομάτα θεωρείται κακή. Εμένα όμως μου αρέσουν οι ντομάτες με σπόρια γιατί αλλάζουν την υφή τους και ενίοτε έχουν και γεύση. Το ίδιο ισχύει και με την ξινίλα, πολλοί θα πουν ότι μια ντομάτα που αφήνει αυτήν τη γεύση δεν είναι καλή, ενώ άλλοι την αναζητούν. Σε κάθε περίπτωση, το ζητούμενο πια είναι η ντομάτα να έχει γεύση. 

Το Μποστάνι, Ιφικράτους 2, Πλατεία Μεσολογγίου, 2177080091

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

4 αγροκτήματα φέρνουν φρέσκα λαχανικά και φρούτα στην πόρτα μας

Γεύση / 4 αγροκτήματα φέρνουν φρέσκα λαχανικά και φρούτα στην πόρτα μας

Κτήματα και βιοκαλλιεργητές που φέρνουν τα προϊόντα τους στην πόρτα μας, απαλλάσσοντάς μας από τον κόπο να τους επισκεφτούμε ή να τους αναζητήσουμε στις βιολογικές λαϊκές με τις οποίες συνεργάζονται.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Lucinda

Γεύση / Lucinda: Η νέα πίτσα της Αθήνας έχει την υπογραφή τριών ηχηρών ονομάτων της γεύσης

Ο Δημοσθένης Κουβαράκης του Juicy Grill, o Αντώνης Δρακουλαράκος του Sushimou και ο Κυριάκος Λιοδάκης της Granello pizza αποφάσισαν να φτιάξουν ένα μαγαζί για να τρώνε επιτέλους καλή πίτσα στον Χολαργό. Για να είμαστε ακριβείς, ο Αντώνης Δρακουλαράκος ήταν εκείνος που επέμενε ότι δεν είχε βρει κάτι που να τον ικανοποιεί στη γειτονιά του και οδηγούσε μέχρι την Καισαριανή για βρει πίτσα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μάνος Μακρυγιαννάκης: «Στο Philema, στις Βρυξέλλες, κάνουν ουρά για ξινόμαυρο και ξινόχοντρο»

Το κρασί με απλά λόγια / Μάνος Μακρυγιαννάκης: «Στο Philema κάνουν ουρά για ξινόμαυρο και ξινόχοντρο»

Ο «πρεσβευτής» της ελληνικής κουζίνας στις Βρυξέλλες, αναπολεί τα παιδικά του Χριστούγεννα στην Κρήτη και μιλά για τον ρόλο του Philema – του εστιατορίου που εδώ και έντεκα χρόνια προσφέρει στους «καλεσμένους» του αποκλειστικά ελληνικά προϊόντα και ελληνικά κρασιά.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Στον «Σήφη» ξέρουν από καλή κρητική κουζίνα

Γεύση / Στον «Σήφη» για γαμοπίλαφο και αυγά με στάκα και απάκι

Εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες, μια οικογενειακή ταβέρνα στον Άγιο Δημήτριο, με την κυρά-Φωφώ σταθερά στο τιμόνι, σερβίρει φαγητά και μεζέδες όπως ακριβώς θα τους έβρισκες σε ένα αυθεντικό κρητικό καφενείο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Χριστουγεννιάτικος κορμός, μια γλυκιά ιστορία που συνεχίζεται στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της πόλης

Γεύση / Χριστουγεννιάτικος κορμός, ένα σοκολατένιο έπος. Εδώ οι καλύτεροι

Ξεκίνησε ως ένα ρολό παντεσπάνι με αφράτη σοκολάτα γκανάς και ζάχαρη άχνη, σύμβολο της καλοτυχίας. Πλέον κάθε ζαχαροπλάστης κάνει μια δική του παραλλαγή, μετατρέποντάς το σε γλυκό έργο τέχνης.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ