Explainer: Τελικά, πότε τρώμε καλή ντομάτα;

Explainer: Τελικά, πότε τρώμε καλή ντομάτα; Facebook Twitter
Οι ραβδώσεις που έχει μια ντομάτα είναι ένα καλό κριτήριο για τις διαλέξετε, δύσκολα ντομάτα με ραβδώσεις να μην είναι καλή.
0

— Πόσα είδη ντομάτας υπάρχουν και πόσα από αυτά ευδοκιμούν στην Ελλάδα;
Υπάρχουν άπειρα είδη ντομάτας, για την ακρίβεια υπολογίζεται πως είναι πάνω από δέκα χιλιάδες οι ποικιλίες σε όλο τον κόσμο που προέρχονται είτε από αρχαίους είτε από νεότερους σπόρους, και τα περισσότερα από αυτά, με την κατάλληλη φροντίδα, μπορούν να ευδοκιμήσουν και στη χώρα μας. 

— Ποια από όλα αυτά τα χιλιάδες είδη φτάνουν συνήθως στο πιάτο μας;
Ελπίδες ή ελπιδούλες λέγονται οι περισσότερες ντομάτες που συναντάμε σε λαϊκές και σουπερμάρκετ στην Ελλάδα, ενώ ντομάτες ekstasis, belladonna, optasia, beef και ροζ –όλες τους είναι μεγαλόκαρπες και αναρριχώμενες– θα βρείτε πιο συχνά σε ενημερωμένα μανάβικα.

— Πώς μπορούμε να καταλάβουμε ποια ντομάτα είναι καλή, πριν ακόμα τη δοκιμάσουμε; 
Στη γεύση της ντομάτας σημαντικό ρόλο παίζει η ωρίμανση, είναι πιθανό μια ώριμη ελπίδα να είναι πιο νόστιμη από μια belladonna. Οι ραβδώσεις που έχει μια ντομάτα είναι ένα καλό κριτήριο για τις διαλέξετε, δύσκολα ντομάτα με ραβδώσεις να μην είναι καλή. Επίσης, μην ψάχνετε τις πιο «όμορφες», τέλεια σχηματισμένες ντομάτες. Βέβαια, η ομοιομορφία στο καφάσι είναι κάτι άλλο. Όταν βρίσκετε πολλές ομοιόμορφες ντομάτες μαζί, σημαίνει πως είναι διαλογής, δηλαδή ο αγρότης βάζει μαζί τις χοντρές, μαζί τις μέτριες, μαζί τις ψηλές και τις πουλάει ανάλογα. Η διαλογή και η ομοιομορφία λοιπόν είναι κάτι καλό. 

Ο Μαραθώνας, τα Φιλιατρά, η Ανάβυσσος, τα Τρίκαλα, η Κόρινθος, κομμάτια της Ιεράπετρας και το Άργος είναι μόνο μερικές από τις δικαίως φημισμένες ντοματομάνες. 

— Αν πέσουμε σε κακή ντομάτα, υπάρχει τρόπος να την αξιοποιήσουμε; 
Μπορείτε να περιμένετε να ωριμάσει και να την κάνετε σάλτσα, αν και, πάλι, σε περίπτωση που δεν θέλετε να της προσθέσετε πολλά παραπάνω υλικά, το αποτέλεσμα που θα σας δώσει αυτή η ντομάτα θα είναι μια άγευστη σάλτσα. 

Αν είναι καλές, οι ντομάτες είναι ένα πάρα πολύ ωραίο φαγητό από μόνες τους, μπορούμε να τις καταναλώσουμε μόνο ρίχνοντάς τους λίγο αλάτι. Προσωπικά τρώω κάθε μέρα ντομάτες χωρίς αλάτι για να διαλέξω ποιες θα βάλω στο μαγαζί. 

Explainer: Τελικά, πότε τρώμε καλή ντομάτα; Facebook Twitter
Αυτό που είναι μύθος και δεν ισχύει είναι πως όλες οι εκτός θερμοκηπίου, υπαίθριες ντομάτες είναι και οι καλύτερες ποιοτικά που μπορούμε να φάμε. 

— Οι καλοί παραγωγοί ντομάτας είναι πολλοί στην Ελλάδα; Υπάρχουν περιοχές που δικαίως φημίζονται για την παραγωγή τους;
Οι καλοί παραγωγοί ντομάτας στην Ελλάδα είναι πάρα πολλοί. Ο Μαραθώνας, τα Φιλιατρά, η Ανάβυσσος, τα Τρίκαλα, η Κόρινθος, κομμάτια της Ιεράπετρας και το Άργος είναι μόνο μερικές από τις δικαίως φημισμένες ντοματομάνες. 

— Τελικά, η ντομάτα έχει εποχή; Πότε τρώμε καλή ντομάτα; 
Επειδή θέλουμε να καταναλώνουμε και να βρίσκουμε όλο τον χρόνο τα πάντα, πλέον έχουμε φτάσει στο σημείο να μην έχει κανένα λαχανικό και φρούτο εποχή. Έτσι, βρίσκουμε όλο τον χρόνο ντομάτες, πορτοκάλια, λεμόνια αλλά και μπρόκολα, κουνουπίδια, μήλα και αχλάδια.

Εμπειρικά, οι καλύτερες στιγμές της ντομάτας είναι κατά τον Ιούνιο, αλλά και πάλι, έχει να κάνει με τον καιρό, οι ακραίες για την εποχή καιρικές συνθήκες δεν βοηθούν να έχουμε καλές ντομάτες, όπως δεν βοηθούν καμία καλλιέργεια. Οι καλοκαιρινές ντομάτες βγαίνουν τον Μάιο, με την πρώτη σοδειά να είναι μέτρια μέχρι να στρώσουν και γύρω στον Ιούνιο να έχουμε τις πιο ωραίες. Μετά το φυτό αρχίζει να γερνάει, οπότε μπορεί να μη χάνει σε γεύση, αλλά αρχίζει να έχει περιττά κοτσάνια και περισσότερη άσπρη ψίχα. Βέβαια, και τον περασμένο Νοέμβριο οι ντομάτες είχαν στρώσει και ήταν καλές. 

— Υπάρχει κάποιος μύθος γύρω από το ποια είναι καλή ντομάτα και ποια όχι;
Η ντομάτα που φυτεύει κάποιος στο μποστάνι του προκειμένου να έχει μια περιορισμένη παραγωγή για ιδιωτική χρήση, αν έχει προμηθευτεί καλούς σπόρους, αν την έχει φροντίσει και αν την έχει προστατεύσει από τα ζώα που διαφορετικά ενδέχεται να ουρήσουν δίπλα της, αυτή η ντομάτα μπορεί να είναι η καλύτερη. Αυτό που είναι μύθος και δεν ισχύει είναι πως όλες οι εκτός θερμοκηπίου, υπαίθριες ντομάτες είναι και οι καλύτερες ποιοτικά που μπορούμε να φάμε. 

Επίσης, οι απόψεις διίστανται σχετικά με τα σπόρια που μπορεί να περιέχει μια ντομάτα. Γενικά, η σποριάρα ντομάτα θεωρείται κακή. Εμένα όμως μου αρέσουν οι ντομάτες με σπόρια γιατί αλλάζουν την υφή τους και ενίοτε έχουν και γεύση. Το ίδιο ισχύει και με την ξινίλα, πολλοί θα πουν ότι μια ντομάτα που αφήνει αυτήν τη γεύση δεν είναι καλή, ενώ άλλοι την αναζητούν. Σε κάθε περίπτωση, το ζητούμενο πια είναι η ντομάτα να έχει γεύση. 

Το Μποστάνι, Ιφικράτους 2, Πλατεία Μεσολογγίου, 2177080091

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

4 αγροκτήματα φέρνουν φρέσκα λαχανικά και φρούτα στην πόρτα μας

Γεύση / 4 αγροκτήματα φέρνουν φρέσκα λαχανικά και φρούτα στην πόρτα μας

Κτήματα και βιοκαλλιεργητές που φέρνουν τα προϊόντα τους στην πόρτα μας, απαλλάσσοντάς μας από τον κόπο να τους επισκεφτούμε ή να τους αναζητήσουμε στις βιολογικές λαϊκές με τις οποίες συνεργάζονται.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Lucinda

Γεύση / Lucinda: Η νέα πίτσα της Αθήνας έχει την υπογραφή τριών ηχηρών ονομάτων της γεύσης

Ο Δημοσθένης Κουβαράκης του Juicy Grill, o Αντώνης Δρακουλαράκος του Sushimou και ο Κυριάκος Λιοδάκης της Granello pizza αποφάσισαν να φτιάξουν ένα μαγαζί για να τρώνε επιτέλους καλή πίτσα στον Χολαργό. Για να είμαστε ακριβείς, ο Αντώνης Δρακουλαράκος ήταν εκείνος που επέμενε ότι δεν είχε βρει κάτι που να τον ικανοποιεί στη γειτονιά του και οδηγούσε μέχρι την Καισαριανή για βρει πίτσα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM