Το Epik Gelato είναι η νέα ρετρό-hip τζελατερία της Πλατείας Μαβίλη

Το Epik Gelato είναι η νέα ρετρό-hip τζελατερία της Πλατείας Μαβίλη Facebook Twitter
Το απίθανο honeycomb με παγωτό γιαούρτι, κηρήθρα και μέλι Πηλίου. Φωτο: Μαντώ Σταματίου.
0

Ένα γλυκό του κουταλιού αγριόσυκο που δοκίμασες στην Ικαρία και τρελάθηκες, μία κηρήθρα με σκούρο καστανό μέλι από το δροσερό Πήλιο που είχε γεύση ελαφρά καπνιστή και καραμελωμένη, ένα κουτί με αμυγδαλωτά, φιστίκια από την Αίγινα, λουκούμια τριαντάφυλλο. Δώρα από διακοπές στις άκρες της Ελλάδας που έρχονται πίσω συνήθως παρέα με το μαύρισμα, σε σακίδια με λίγο άμμο ή πευκοβελόνες, κλείνει μέσα στο παγωτό του το Epik Gelato.


Βολικά χωμένη ανάμεσα σε μία πιτσαρία και ένα μπαρ, η τζελατερία της Πλατείας Μαβίλη με το κρεμώδες μπεζ, τα πλακάκια τερακότα και τις νέον επιγραφές στην πρόσοψη άνοιξε πριν από λίγες μέρες. Στο επιμελώς στημένο ρετροχίπ εσωτερικό της, οι υπάλληλοι σερβίρουν ντυμένοι με λευκές ποδιές και διπλωτά καπελάκια των παγωτατζίδων των '50s, παστέλ μπάλες σε χωνάκια και κυπελάκια, Σικάγο και παραφουσκωμένους «μπαμπάδες» με παγωτό καϊμάκι, φιστίκι και φρέσκια σαντιγί.

«Θέλαμε να έχουμε καθαρές ελληνικές γεύσεις. Ό, τι φτιάχνουμε είναι με γάλα από ένα μοναστήρι στην Κόρινθο, χωρίς σκόνες, με φυσικά, ποιοτικά υλικά απ' όλη την Ελλάδα» αναφέρει ο Χρήστος Φασσέας. Μαζί με τους συνεταίρους του, τους ανθρώπους πίσω από τα διπλανά «Flower» και «Κύριος», εμπνεύστηκαν το Epik Galato κατά τη διάρκεια του lockdown. «Θυμόμασταν γεύσεις που είχαμε αγαπήσει απ' όλη την Ελλάδα και επικοινωνούσαμε με τους παραγωγούς» συμπληρώνει. Τις ιδέες τους υλοποιεί στο ανοιχτό παρασκευαστήριο στον πάνω όροφο η Αθηνά Γουλάση, ζαχαροπλάστρια από οικογένεια με μακριά ιστορία στην Θεσσαλονίκη.

Αξίζει να δοκιμάσεις το παγωτό σύκο που φτιάχνεται με κατίκι Δομοκού και γλυκό του κουταλιού αγριόσυκο της οικογένειας Τέσκου από την Ικαρία. Έχει απαλό πράσινο χρώμα λόγω μιας μικρής ποσότητας από το σιρόπι του γλυκού που προστίθεται στο παγωτό.

Το Epik Gelato είναι η νέα ρετρό-hip τζελατερία της Πλατείας Μαβίλη Facebook Twitter
Στο επιμελώς στημένο ρετροχίπ εσωτερικό της, οι υπάλληλοι σερβίρουν ντυμένοι με λευκές ποδιές και διπλωτά καπελάκια των παγωτατζίδων των '50s. Φωτο: Μαντώ Σταματίου.


Αξίζει να δοκιμάσεις το παγωτό σύκο που φτιάχνεται με κατίκι Δομοκού και γλυκό του κουταλιού αγριόσυκο της οικογένειας Τέσκου από την Ικαρία. Έχει απαλό πράσινο χρώμα λόγω μιας μικρής ποσότητας από το σιρόπι του γλυκού που προστίθεται στο παγωτό. Με καραμελωμένα αμύγδαλα Θεσσαλίας και ροδόνερο φτιάχνεται το παγωτό «αμυγδαλωτό», ενώ το καϊμάκι με πρόβειο γάλα, σαλέπι από την Ήπειρο και κομμάτια μαστίχας Χίου. Άλλες ιδιαίτερες γεύσεις είναι το τριαντάφυλλο (με ροδόνερο, γλυκό του κουταλιού τριαντάφυλλο και λουκούμι Σύρου), ο χαλβάς αλλά και το φιστίκι – από φιστίκια Αιγίνης και λίγη αφράλα Κρήτης που ισορροπεί την γεύση. Οι γεύσεις αναμένεται να ανανεώνονται συνεχώς ακολουθώντας τις εποχές, ενώ κάθε μέρα θα προσφέρεται μια επιλογή sugar free και μια vegan.


Ανάμεσα στα old school κοκτέιλ παγωτού θα βρεις το Σικάγο, τη μόκα (με κρέμα, αμύγδαλο φιλέ, καφέ και σαντιγί), ένα ροζέ σύννεφο κρέμας με λουκούμια, fior di latte και πτι μπερ και το απίθανο honeycomb με παγωτό γιαούρτι, κηρήθρα και μέλι Πηλίου. Ξεροτήγανα απ' τη Κρήτη σερβίρονται επίσης με μια μπάλα fior di latte, σουσάμι και μέλι.

Το Epik Gelato είναι η νέα ρετρό-hip τζελατερία της Πλατείας Μαβίλη Facebook Twitter
Φωτο: Μαντώ Σταματίου.


Λίγα ακόμα κλασικά ελληνικά και ανατολίτικα γλυκά και τούρτες παγωτό ποζάρουν θελκτικά στις βιτρίνες του Epik: το αρμενοβίλ με συνταγή Θεσσαλονικιώτισσας γιαγιάς έχει καραμελωμένα αμύγδαλα, μαρέγκα και κρέμα. Το Epik σάντουιτς είναι ένα μπισκότο μελάσας και βρόμης, χωρίς ζάχαρη, με καϊμάκι και φιστίκι Αιγίνης, και ο κορμός έχει παγωτό φουντούκι, κομμένο μπισκότο και σοκολάτα.


Τέλος, και να θες δεν μπορείς να αγνοήσεις την Alaska, ιδανική για μια γενναία δόση ρετρό εξτραβαγκάνζας στην επόμενη επίσκεψη που έχεις να κάνεις σε σπίτι.

Epik Gelato, Δορυλαίου 2, Πλατεία Μαβίλη, τηλ.: 210 6464 105

Το Epik Gelato είναι η νέα ρετρό-hip τζελατερία της Πλατείας Μαβίλη Facebook Twitter
Και να θες δεν μπορείς να αγνοήσεις την Alaska... Φωτο: Μαντώ Σταματίου.
Το Epik Gelato είναι η νέα ρετρό-hip τζελατερία της Πλατείας Μαβίλη Facebook Twitter
Φωτο: Μαντώ Σταματίου.
Το Epik Gelato είναι η νέα ρετρό-hip τζελατερία της Πλατείας Μαβίλη Facebook Twitter
Φωτο: Μαντώ Σταματίου.
Το Epik Gelato είναι η νέα ρετρό-hip τζελατερία της Πλατείας Μαβίλη Facebook Twitter
Βολικά χωμένη ανάμεσα σε μία πιτσαρία και ένα μπαρ, η τζελατερία της Πλατείας Μαβίλη με το κρεμώδες μπεζ, τα πλακάκια τερακότα και τις νέον επιγραφές στην πρόσοψη άνοιξε πριν από λίγες μέρες. Φωτο: Μαντώ Σταματίου.



Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μάνος Μακρυγιαννάκης: «Στο Philema, στις Βρυξέλλες, κάνουν ουρά για ξινόμαυρο και ξινόχοντρο»

Το κρασί με απλά λόγια / Μάνος Μακρυγιαννάκης: «Στο Philema κάνουν ουρά για ξινόμαυρο και ξινόχοντρο»

Ο «πρεσβευτής» της ελληνικής κουζίνας στις Βρυξέλλες, αναπολεί τα παιδικά του Χριστούγεννα στην Κρήτη και μιλά για τον ρόλο του Philema – του εστιατορίου που εδώ και έντεκα χρόνια προσφέρει στους «καλεσμένους» του αποκλειστικά ελληνικά προϊόντα και ελληνικά κρασιά.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Στον «Σήφη» ξέρουν από καλή κρητική κουζίνα

Γεύση / Στον «Σήφη» για γαμοπίλαφο και αυγά με στάκα και απάκι

Εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες, μια οικογενειακή ταβέρνα στον Άγιο Δημήτριο, με την κυρά-Φωφώ σταθερά στο τιμόνι, σερβίρει φαγητά και μεζέδες όπως ακριβώς θα τους έβρισκες σε ένα αυθεντικό κρητικό καφενείο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Χριστουγεννιάτικος κορμός, μια γλυκιά ιστορία που συνεχίζεται στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της πόλης

Γεύση / Χριστουγεννιάτικος κορμός, ένα σοκολατένιο έπος. Εδώ οι καλύτεροι

Ξεκίνησε ως ένα ρολό παντεσπάνι με αφράτη σοκολάτα γκανάς και ζάχαρη άχνη, σύμβολο της καλοτυχίας. Πλέον κάθε ζαχαροπλάστης κάνει μια δική του παραλλαγή, μετατρέποντάς το σε γλυκό έργο τέχνης.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ