Το Epik Gelato είναι η νέα ρετρό-hip τζελατερία της Πλατείας Μαβίλη

Το Epik Gelato είναι η νέα ρετρό-hip τζελατερία της Πλατείας Μαβίλη Facebook Twitter
Το απίθανο honeycomb με παγωτό γιαούρτι, κηρήθρα και μέλι Πηλίου. Φωτο: Μαντώ Σταματίου.
0

Ένα γλυκό του κουταλιού αγριόσυκο που δοκίμασες στην Ικαρία και τρελάθηκες, μία κηρήθρα με σκούρο καστανό μέλι από το δροσερό Πήλιο που είχε γεύση ελαφρά καπνιστή και καραμελωμένη, ένα κουτί με αμυγδαλωτά, φιστίκια από την Αίγινα, λουκούμια τριαντάφυλλο. Δώρα από διακοπές στις άκρες της Ελλάδας που έρχονται πίσω συνήθως παρέα με το μαύρισμα, σε σακίδια με λίγο άμμο ή πευκοβελόνες, κλείνει μέσα στο παγωτό του το Epik Gelato.


Βολικά χωμένη ανάμεσα σε μία πιτσαρία και ένα μπαρ, η τζελατερία της Πλατείας Μαβίλη με το κρεμώδες μπεζ, τα πλακάκια τερακότα και τις νέον επιγραφές στην πρόσοψη άνοιξε πριν από λίγες μέρες. Στο επιμελώς στημένο ρετροχίπ εσωτερικό της, οι υπάλληλοι σερβίρουν ντυμένοι με λευκές ποδιές και διπλωτά καπελάκια των παγωτατζίδων των '50s, παστέλ μπάλες σε χωνάκια και κυπελάκια, Σικάγο και παραφουσκωμένους «μπαμπάδες» με παγωτό καϊμάκι, φιστίκι και φρέσκια σαντιγί.

«Θέλαμε να έχουμε καθαρές ελληνικές γεύσεις. Ό, τι φτιάχνουμε είναι με γάλα από ένα μοναστήρι στην Κόρινθο, χωρίς σκόνες, με φυσικά, ποιοτικά υλικά απ' όλη την Ελλάδα» αναφέρει ο Χρήστος Φασσέας. Μαζί με τους συνεταίρους του, τους ανθρώπους πίσω από τα διπλανά «Flower» και «Κύριος», εμπνεύστηκαν το Epik Galato κατά τη διάρκεια του lockdown. «Θυμόμασταν γεύσεις που είχαμε αγαπήσει απ' όλη την Ελλάδα και επικοινωνούσαμε με τους παραγωγούς» συμπληρώνει. Τις ιδέες τους υλοποιεί στο ανοιχτό παρασκευαστήριο στον πάνω όροφο η Αθηνά Γουλάση, ζαχαροπλάστρια από οικογένεια με μακριά ιστορία στην Θεσσαλονίκη.

Αξίζει να δοκιμάσεις το παγωτό σύκο που φτιάχνεται με κατίκι Δομοκού και γλυκό του κουταλιού αγριόσυκο της οικογένειας Τέσκου από την Ικαρία. Έχει απαλό πράσινο χρώμα λόγω μιας μικρής ποσότητας από το σιρόπι του γλυκού που προστίθεται στο παγωτό.

Το Epik Gelato είναι η νέα ρετρό-hip τζελατερία της Πλατείας Μαβίλη Facebook Twitter
Στο επιμελώς στημένο ρετροχίπ εσωτερικό της, οι υπάλληλοι σερβίρουν ντυμένοι με λευκές ποδιές και διπλωτά καπελάκια των παγωτατζίδων των '50s. Φωτο: Μαντώ Σταματίου.


Αξίζει να δοκιμάσεις το παγωτό σύκο που φτιάχνεται με κατίκι Δομοκού και γλυκό του κουταλιού αγριόσυκο της οικογένειας Τέσκου από την Ικαρία. Έχει απαλό πράσινο χρώμα λόγω μιας μικρής ποσότητας από το σιρόπι του γλυκού που προστίθεται στο παγωτό. Με καραμελωμένα αμύγδαλα Θεσσαλίας και ροδόνερο φτιάχνεται το παγωτό «αμυγδαλωτό», ενώ το καϊμάκι με πρόβειο γάλα, σαλέπι από την Ήπειρο και κομμάτια μαστίχας Χίου. Άλλες ιδιαίτερες γεύσεις είναι το τριαντάφυλλο (με ροδόνερο, γλυκό του κουταλιού τριαντάφυλλο και λουκούμι Σύρου), ο χαλβάς αλλά και το φιστίκι – από φιστίκια Αιγίνης και λίγη αφράλα Κρήτης που ισορροπεί την γεύση. Οι γεύσεις αναμένεται να ανανεώνονται συνεχώς ακολουθώντας τις εποχές, ενώ κάθε μέρα θα προσφέρεται μια επιλογή sugar free και μια vegan.


Ανάμεσα στα old school κοκτέιλ παγωτού θα βρεις το Σικάγο, τη μόκα (με κρέμα, αμύγδαλο φιλέ, καφέ και σαντιγί), ένα ροζέ σύννεφο κρέμας με λουκούμια, fior di latte και πτι μπερ και το απίθανο honeycomb με παγωτό γιαούρτι, κηρήθρα και μέλι Πηλίου. Ξεροτήγανα απ' τη Κρήτη σερβίρονται επίσης με μια μπάλα fior di latte, σουσάμι και μέλι.

Το Epik Gelato είναι η νέα ρετρό-hip τζελατερία της Πλατείας Μαβίλη Facebook Twitter
Φωτο: Μαντώ Σταματίου.


Λίγα ακόμα κλασικά ελληνικά και ανατολίτικα γλυκά και τούρτες παγωτό ποζάρουν θελκτικά στις βιτρίνες του Epik: το αρμενοβίλ με συνταγή Θεσσαλονικιώτισσας γιαγιάς έχει καραμελωμένα αμύγδαλα, μαρέγκα και κρέμα. Το Epik σάντουιτς είναι ένα μπισκότο μελάσας και βρόμης, χωρίς ζάχαρη, με καϊμάκι και φιστίκι Αιγίνης, και ο κορμός έχει παγωτό φουντούκι, κομμένο μπισκότο και σοκολάτα.


Τέλος, και να θες δεν μπορείς να αγνοήσεις την Alaska, ιδανική για μια γενναία δόση ρετρό εξτραβαγκάνζας στην επόμενη επίσκεψη που έχεις να κάνεις σε σπίτι.

Epik Gelato, Δορυλαίου 2, Πλατεία Μαβίλη, τηλ.: 210 6464 105

Το Epik Gelato είναι η νέα ρετρό-hip τζελατερία της Πλατείας Μαβίλη Facebook Twitter
Και να θες δεν μπορείς να αγνοήσεις την Alaska... Φωτο: Μαντώ Σταματίου.
Το Epik Gelato είναι η νέα ρετρό-hip τζελατερία της Πλατείας Μαβίλη Facebook Twitter
Φωτο: Μαντώ Σταματίου.
Το Epik Gelato είναι η νέα ρετρό-hip τζελατερία της Πλατείας Μαβίλη Facebook Twitter
Φωτο: Μαντώ Σταματίου.
Το Epik Gelato είναι η νέα ρετρό-hip τζελατερία της Πλατείας Μαβίλη Facebook Twitter
Βολικά χωμένη ανάμεσα σε μία πιτσαρία και ένα μπαρ, η τζελατερία της Πλατείας Μαβίλη με το κρεμώδες μπεζ, τα πλακάκια τερακότα και τις νέον επιγραφές στην πρόσοψη άνοιξε πριν από λίγες μέρες. Φωτο: Μαντώ Σταματίου.



Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ