ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

Ε/Γ Ταξιδεύοντας: «τα αμέσως πιο φρέσκα κολυμπούν στη θάλασσα»

Ε/Γ Ταξιδεύοντας: «τα αμέσως πιο φρέσκα κολυμπούν στη θάλασσα» Facebook Twitter
0
Ε/Γ Ταξιδεύοντας: «τα αμέσως πιο φρέσκα κολυμπούν στη θάλασσα» Facebook Twitter
Θαλασσινός διάκοσμος από δίχτυα, όστρακα, λάμπες πετρελαίου και μπλε αποχρώσεις

«Εδώ, όποιος πελάτης δεν είναι χαμογελαστός, δεν πληρώνει» σχολιάζει με κέφι αλλά και αποφασιστικότητα ο Γιάννης Ζώης στον μικρό και φιλόξενο χώρο του «Ε/Γ Ταξιδεύοντας» στο Κερατσίνι. Υπερβολή ή μήπως όχι; Αν συζητήσεις λίγο παραπάνω με τους ανθρώπους που έχουν φτιάξει αυτή την ταβέρνα με το ταξιδιάρικο όνομα και τους μοναδικά φρέσκους ψαρομεζέδες, θα διαπιστώσεις ότι πολλά πράγματα που εσύ εύλογα θα θεωρούσες υπερβολές εδώ είναι καθημερινότητα και κανόνας δουλειάς. Μαθαίνεις, ας πούμε, ότι το μότο του μαγαζιού σε ό,τι αφορά την ποιότητα της πρώτης ύλης είναι: «τα αμέσως πιο φρέσκα κολυμπούν στη θάλασσα». Υπερβολή, λες... Αν σε βάλουν, όμως, στην κουζίνα, θα δεις πανέρια με κάθε λογής ψάρια και θαλασσινά που κυριολεκτικά σπαρταράνε. Κάποιοι πελάτες ακόμη θυμούνται τη μέρα εκείνη που κάποιος σκόνταψε κρατώντας το κουτί με τα ψάρια, τα οποία χύθηκαν στο πάτωμα ολοζώντανα. Όταν όμως ξεκινήσεις να γεύεσαι τους μεζέδες που βγαίνουν από την κουζίνα, διαπιστώνεις ότι δεν χρειάζεσαι τέτοιου είδους απτές αποδείξεις. Είναι τότε που η γεύση έχει τον πρώτο λόγο και δεν σε γελάει. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Στη δημιουργία του «Ε/Γ Ταξιδεύοντας» συμμετείχε, εκτός από τον Γιάννη, και ο Κώστας Ζαφειρόπουλος, ενώ, πρόσφατα, που ξεκίνησε και το «Ε/Γ Ταξιδεύοντας στη Νέα Ερυθραία», προστέθηκε στην παρέα και ο Ιορδάνης Σπαρίδης. «Η επαφή με τη θάλασσα και την αρμύρα και η αγάπη για το ψάρεμα μας οδήγησαν να ξεκινήσουμε ένα ταξίδι. Θέλαμε να βάλουμε όλες τις ιδέες μας και την αγάπη μας επάνω σε ένα επιβατηγό (Ε/Γ) και να ξεκινήσουμε ένα ταξίδι στις ελληνικές γεύσεις, στις ελληνικές εικόνες αλλά και στη μουσική. Καθετί σε αυτή την ιδέα θέλαμε να σε πλημμυρίζει με χρώματα και αρώματα Ελλάδας» λένε οι εμπνευστές της ξεχωριστής αυτής ψαροταβέρνας με τον θαλασσινό διάκοσμο από δίχτυα, όστρακα, λάμπες πετρελαίου και μπλε αποχρώσεις.

Η παρέλαση των μεζέδων στα πιάτα σού μεταδίδει απόλυτα τη φρεσκάδα της ελληνικής θάλασσας. Κυδώνια φρέσκα (€13,20), πετροσωλήνες αχνιστοί με κρασί, σκόρδο και μαϊντανό (€13,20) σκέτη νοστιμιά. Η αχινοσαλάτα (€14,50) με τη μεταξένια υφή αφήνει τη γλύκα της στην επίγευση. Καλοφτιαγμένο το καρπάτσιο λαυράκι (€13), ωραίος μεζές και το σκουμπρί (€9,50) που καπνίζεται σε κέδρο και σερβίρεται με ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι και ελαιόλαδο. Η ταραμοσαλάτα (€4,20) με λευκό ταραμά δουλεύεται με πράσινο φρέσκο κρεμμυδάκι, που της δίνει και το χρώμα του. Η ψητή σαρδέλα (€6) ήταν ποίημα, ζουμερή, με γεύση θαλασσινή. Μάλιστα, εκτίμησα το γεγονός ότι σε ρωτούν πώς θέλεις να ψηθούν οι σαρδέλες. Η ντομάτα έρχεται ξεφλουδισμένη και κομμένη σε ροδέλες, ραντισμένη με χοντρό αλάτι, κάππαρη και κρίταμο (€6). Το «Χταπόδι του Νώντα» είναι φρέσκο και μαρινάρεται με ξίδι και λάδι σε κιούπι πριν μπει στο τηγάνι (€9,60). Το φρέσκο καλαμάρι (€11,80) είναι ανάλαφρα τηγανισμένο, όσο πρέπει για να είναι μαλακό και να ξεδιπλώνει τη νόστιμη γεύση του. Το γαριδάκι μονόκερως από τα νερά της Εύβοιας, που είναι ελληνικό, θεωρείται εξαιρετικό και το κατέγραψα για να το δοκιμάσω σε επόμενη επίσκεψη. Το σέρβις είναι εξαιρετικό, με άψογη γνώση του μενού – θα μπορούσες άνετα να το εμπιστευτείς να διαλέξει για σένα και να μείνεις απόλυτα ικανοποιημένος. Για το ξεψάρισμα σε κερνούν πορτοκαλόπιτα, βυζαντινό και δικά τους γλυκά του κουταλιού. Τσουγκρίζουμε τα σφηνάκια με λιαστό κρασί Μοσχάτο με χαμόγελα ευτυχίας ζωγραφισμένα στα πρόσωπά μας και ανανεώνουμε το ραντεβού μας.

Ε/Γ Ταξιδεύοντας: «τα αμέσως πιο φρέσκα κολυμπούν στη θάλασσα» Facebook Twitter

☛ «Ε/Γ Ταξιδεύοντας», Πλάτωνος 72, Κερατσίνι, 210 4324368

0

ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα αθηναϊκό ζαχαροπλαστείο με ζωή ενός αιώνα και βάλε

Radio Lifo / Ένα αθηναϊκό ζαχαροπλαστείο με ζωή ενός αιώνα και βάλε

Ο Βασίλης Ασημακόπουλος, ένας από τους εκπροσώπους της τρίτης γενιάς, εξηγεί στη Μερόπη Κοκκίνη πώς το ζαχαροπλαστείο Αδελφοί Ασημακόπουλοι της Χαριλάου Τρικούπη κατάφερε να επιβιώσει και να μετεξελιχθεί στο σήμερα σαν μια κλασική αξία.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια Ρaloma για μένα παρακαλώ, ευχαριστώ»

Γεύση / Είναι η Paloma το νέο τζιν τόνικ; Στην Αθήνα σίγουρα

Το απλό κοκτέιλ που πρωτοεμφανίστηκε στο Μεξικό τη δεκαετία του '50 δεν εκτιμήθηκε ποτέ όσο του αξίζε. Μέχρι που η Αθήνα το ξαναέφερε στην επιφάνεια και το έμαθε σε μερικά από τα σημαντικότερα μπαρ του κόσμου.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Four Ηands: Το νέο μπέργκερ της Αθήνας έχει την υπογραφή δυο διπλά μισελενάτων σεφ

Γεύση / Four Ηands: Το νέο μπέργκερ της Αθήνας έχει την υπογραφή δυο μισελενάτων σεφ

Αφού έχουν κάνει πρωταθλητισμό στην υψηλή γαστρονομία, ο Θάνος Φέσκος και ο Γιώργος Παπαζαχαρίας παρουσιάζουν τη street food πρότασή τους σε έναν χώρο παρεΐστικο, που θυμίζει φεστιβάλ φαγητού.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Είναι η Λημνιώνα η ποικιλία που θα αντέξει την κλιματική αλλαγή;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Λημνιώνα η ποικιλία που θα αντέξει την κλιματική αλλαγή;

Η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και o Παναγιώτης Ορφανίδης μιλούν με τον οινοποιό και οινολόγο Χρήστο Ζαφειράκη για τη Λημνιώνα, την κομψή ερυθρή ελληνική ποικιλία με το διεθνές και σύγχρονο προφίλ.
THE LIFO TEAM