Ε/Γ Ταξιδέυοντας, σε μια ήσυχη γειτονιά στη Νέα Ερυθραία

Ε/Γ Ταξιδέυοντας, σε μια ήσυχη γειτονιά στη Νέα Ερυθραία Facebook Twitter
0
Ε/Γ Ταξιδέυοντας, σε μια ήσυχη γειτονιά στη Νέα Ερυθραία Facebook Twitter
Θα νιώσεις οικεία στο λιτό και φιλικό περιβάλλον του με τις θαλασσινές αποχρώσεις...


Tο Ε/Γ Ταξιδεύοντας στα βόρεια είναι το αδελφάκι της γνωστής ψαροταβέρνας Ταξιδεύοντας στο Κερατσίνι που βρήκε απάνεμο αγκυροβόλι σε μια ήσυχη γειτονιά στη Νέα Ερυθραία. Η κουζίνα του ευωδιάζει θάλασσα και ακολουθεί πιστά τη φιλοσοφία της σάλας. Θα νιώσεις οικεία στο λιτό και φιλικό περιβάλλον του με τις θαλασσινές αποχρώσεις. Η πράσινη αυλή του είναι μια όαση δροσιάς και άνεσης – πλανάται η αίσθηση πως οι διακοπές συνεχίζονται. Οι ιδιοκτήτες του Ε/Γ Ταξιδεύοντας στα βόρεια έχουν εμμονή με ό,τι φρέσκο βγάζει η ελληνική θάλασσα. Του λόγου το αληθές το ανακαλύπτεις στους ψαρομεζέδες που έρχονται από την κουζίνα και η γεύση δεν λαθεύει. «Η πρώτη ύλη είναι φρέσκια και πιστεύουμε ότι όσο πια απλά μαγειρευτεί, τόσο καλύτερα θα αναδείξει τις χάρες της» υποστηρίζει ο συνιδιοκτήτης Ιορδάνης Σπαρίδης.

Ε/Γ Ταξιδέυοντας, σε μια ήσυχη γειτονιά στη Νέα Ερυθραία Facebook Twitter
Οι σουπιές μιλούν ελληνικά και ο σεφ τις περνάει ανάλαφρα από το τηγάνι και τις συνοδεύει με άνηθο, κρεμμύδι και λαδολέμονο...

Στην κουζίνα, ο εξαιρετικός σεφ Ηλίας Κόκκορης ενστερνίζεται απόλυτα αυτή την άποψη μαγειρεύοντας χωρίς φιοριτούρες, πράγμα που ανακαλύπτεις με μεγάλη χαρά στα πιάτα του – μάλιστα, μέσα στον Σεπτέμβρη θα μαγειρεύει ένα ειδικά επιλεγμένο μενού μια συγκεκριμένη ημέρα κάθε εβδομάδα, με γεύσεις που θα μυρίζουν θάλασσα. Για να ερεθίσουμε την όρεξη, δοκιμάζουμε το καρπάτσιο από πελαγίσιο λαβράκι μαριναρισμένο με πιπέρι και λεμόνι (€13), αραχνοΰφαντο, με βελούδινη υφή και γεύση ντελικάτη. Εξαιρετικός μεζές που θα εκτιμήσουν οι μερακλήδες είναι το σπιτικό, καπνισμένο σκουμπρί (€9,50) που ενισχύεται με κρεμμύδι, μαϊντανό και ελαιόλαδο. Ο γαυροντολμάς (€5,90) είναι γευστικός και καλοφτιαγμένος, με το σκορδάτο φιλέτο γαύρου να τυλίγεται σε τρυφερό αμπελόφυλλο. Το γαριδάκι της Χαλκίδας (€6,80) βγαίνει από το τηγάνι λαχταριστό και τρώγεται με το χέρι. Οι σουπιές (€8,90) μιλούν ελληνικά και ο σεφ τις περνάει ανάλαφρα από το τηγάνι και τις συνοδεύει με άνηθο, κρεμμύδι και λαδολέμονο, στοιχεία που ανεβάζουν έξυπνα τη γευστική ένταση. Είναι τρυφερές, ξεχειλίζουν από νοστιμιά. Το φιλέτο της ψητής σαρδέλας (€7), ραντισμένο με αφράλατο, είναι τόσο ζουμερό που σε γοητεύει η βαθιά νοστιμιά αυτού του ταπεινού ψαριού. Στο μενού φιγουράρουν και ενδιαφέρουσες θαλασσινές μακαρονάδες καθώς και το βαρύ πυροβολικό, που είναι τα φρέσκα μεγάλα ψάρια. Τα τηγανητά, χρυσοκόκκινα, ζουμερά μπαρμπούνια (€16,50/μερίδα) είναι να τα πιεις... στο ποτήρι. Η κάρτα των κρασιών έχει ενδιαφέρουσες ετικέτες σε καλές τιμές, αλλά μπορείς να επιλέξεις και από τη λίστα με τα αποστάγματα. Φεύγοντας, την ικανοποίησή σου θα επιβεβαιώσει το γραμμένο στον τοίχο σλόγκαν «Το ζωντανό είναι καλύτερο από το φρέσκο».

Ε/Γ Ταξιδέυοντας, σε μια ήσυχη γειτονιά στη Νέα Ερυθραία Facebook Twitter
Εξαιρετικός μεζές που θα εκτιμήσουν οι μερακλήδες είναι το σπιτικό, καπνισμένο σκουμπρί
Ε/Γ Ταξιδέυοντας, σε μια ήσυχη γειτονιά στη Νέα Ερυθραία Facebook Twitter
Αχινοσαλάτα
Ε/Γ Ταξιδέυοντας, σε μια ήσυχη γειτονιά στη Νέα Ερυθραία Facebook Twitter
Οστρακοσαλάτα

☛ Ε/Γ Ταξιδεύοντας στα βόρεια, Ευαγγελίστριας 36, Νέα Ερυθραία, 210 6201572

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ