Dumb Waiter: Θεατρικό σκηνικό και εμπνευσμένο μενού στο νέο family-friendly all-day spot της Γλυφάδας

Dumb Waiter: Θεατρικό σκηνικό και εμπνευσμένο μενού στο νέο family-friendly all-day spot της Γλυφάδας Facebook Twitter
Τα sauté King Oyster μανιτάρια με κρέμα yucca αρωματισμένη με τρούφα, που είχαν μια λεπτή, υπέροχη γεύση και μια τέλεια ισορροπία. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
0

Υπάρχει μια λαϊκή έκφραση που λέει «δεν τρώω παραμύθια» και αφορά εκείνους που δεν εξαπατώνται εύκολα. Στην περίπτωσή μου, παρόλο που θέλω διακαώς να ανήκω στη συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων, κατάφερα να φάω παραμύθια συνειδητά και να μου αρέσει κιόλας.


Αυτό μου συνέβη όταν δέχτηκα το κάλεσμα στο νέο all-day στέκι της Άνω Γλυφάδας, Dumb Waiter, που δημιουργήθηκε γύρω από έναν όμορφο μύθο με κεντρικό ήρωα έναν διανοούμενο Βραζιλιάνο εκπαιδευτικό, λάτρη της τέχνης και της κουζίνας και μια Αγγλίδα έφηβο που υπήρξε προστατευόμενή του και συνεχίστρια του έργου του. Μια ιστορία που σκαρφίστηκαν οι Μαρία Καραχάλια και Γιώργος Σωτηρόπουλος, ιδιοκτήτες του μαγαζιού, για να δομήσουν ένα μενού που έχει βραζιλιάνικες επιρροές και να ξεκινήσουν ένα γευστικό ταξίδι που θα κάνει τη διαφορά και θα ιντριγκάρει τους καλεσμένους τους.

Μιλώντας με την Μαρία και τον Γιώργο κατάλαβα πως όλο αυτό το παραμύθι που δημιουργήθηκε για να δώσει ζωή στο μαγαζί τους, πηγάζει από τα τέσσερα παιδιά τους και τη διάθεσή τους να δημιουργήσουν έναν χώρο όπου θα μπορούν να συνυπάρχουν, σε πλήρη αρμονία, μικροί και μεγάλοι. Ίσως γι' αυτό το μαγαζί να μοιάζει με ένα θεατρικό σκηνικό που αντιγράφει τα δωμάτια ενός σπιτιού, με κορύφωση το ιδιαίτερο δωμάτιο/κουκλόσπιτο, όπου μπορούν τα παιδιά, από 1,5 ετών, να απασχοληθούν δημιουργικά υπό την επίβλεψη ανθρώπων που έχουν επιλεγεί αποκλειστικά γι' αυτόν τον ρόλο.

Στο μενού κάθε πιάτο προτείνεται με το αντίστοιχο κοκτέιλ του για να μπορούν οι επισκέπτες να απολαύσουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία. 

Dumb Waiter: Θεατρικό σκηνικό και εμπνευσμένο μενού στο νέο family-friendly all-day spot της Γλυφάδας Facebook Twitter
Tο μαγαζί να μοιάζει με ένα θεατρικό σκηνικό, με κορύφωση το ιδιαίτερο δωμάτιο/κουκλόσπιτο, όπου μπορούν τα παιδιά, από 1,5 ετών, να απασχοληθούν δημιουργικά. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO


Το μενού του Dumb Waiter το έχει δημιουργήσει ο πολυτάλαντος και ανατρεπτικός Σταμάτης Τσίλιας, γνωστός από το Workshop by Aliento και όχι μόνο. Οι επιλογές του μενού είναι πολλές και εξαιρετικά εμπνευσμένες. Και για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, η πρώτη επαφή με το μαγαζί και την ανάλαφρη, λουλουδάτη διακόσμησή του δεν με υποψίασε καθόλου για το τι θα μπορούσε να συμβαίνει στην κουζίνα του. Θα μπορούσα να φανταστώ κάτι σε brunch ή χαλαρό comfort food αλλά δύσκολα θα πήγαινε το μυαλό μου σε πιάτα τόσο δημιουργικά, με εκλεκτές και προσεκτικά επιλεγμένες πρώτες ύλες.


Και μια και είπα για το brunch, η αλήθεια είναι πως στο Dumb Waiter το έχουν υποστηρίξει σθεναρά με διάφορα πιάτα που πλέον έχουν ταυτιστεί στη συνείδησή μας ως αντιπροσωπευτικά του ελληνικού δεκατιανού. Έτσι, μπορεί κάποιος να βρει αβγά σε διάφορες μορφές, όπως ομελέτες ή αβγά shaksuka, και να απολαύσει μια tostada ή ένα croquet madame, στην πιο χορταστική εκδοχή τους. Εξαιρετικά πλούσια και γευστικά είναι και τα τρία σάντουιτς με ψωμί ciabatta, το ένα με χοιρινή ωμοπλάτη, το άλλο με σολομό και το τρίτο σε vegan έκδοση με λαχανικά σοτέ, μανιτάρια ψητά και φυτικό τυρί. Φυσικά, υπάρχουν και pancakes σε διάφορες γεύσεις όπως με κρέμα σοκοφρέτας ή με λευκή σοκολάτα και σάλτσα φράουλας καθώς και σπιτικό brownie σερβιρισμένο με milkshake. Για τους πιο μετριοπαθείς και προσεκτικούς, το γιαούρτι με granola ή αποξηραμένα φρούτα είναι μια καλή επιλογή.

Dumb Waiter: Θεατρικό σκηνικό και εμπνευσμένο μενού στο νέο family-friendly all-day spot της Γλυφάδας Facebook Twitter
Θα βρείτε αβγά σε διάφορες μορφές στην πιο χορταστική εκδοχή τους. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO


Εκεί, όμως, που θα ήθελα να σταθώ περισσότερο είναι στα πιάτα του κυρίως μενού. Πιστεύω, μάλιστα, ότι οι γευστικές επιλογές που προσφέρει το Dumb Waiter ανοίγουν ένα νέο γαστρονομικό κεφάλαιο στην Άνω Γλυφάδα.


Συγκεκριμένα, δοκίμασα μια δροσερή σαλάτα με πράσινα λαχανικά, λάδι βασιλικού, καραμελωμένα καρύδια και mozzarella buffalo, που θα μπορούσε κάποιος να την απολαύσει και σαν κυρίως πιάτο, και συνέχισα με ένα πιάτο εμπνευσμένο από την Λ. Αμερική, τα σοτέ King Oyster μανιτάρια με κρέμα yucca αρωματισμένη με τρούφα, που είχαν μια λεπτή, υπέροχη γεύση και μια τέλεια ισορροπία. Εξαιρετικό βρήκα και το χοιρινό με τις τηγανητές γλυκοπατάτες και την κρέμα από κατσικίσιο τυρί. Σιγομαγειρεμένο και ξεψαχνισμένο πάνω στις πατάτες, έλιωνε πραγματικά στο στόμα και δεν χόρταινες να το απολαμβάνεις. Τελευταίο δοκίμασα το hot dog του μενού με μοσχαρίσιο λουκάνικο, μαρμελάδα κρεμμύδι, iceberg, ελιές, κρέμα shriracha και κρέμα huancaina. Πολύ καλή επιλογή στο ψωμάκι του, με όμορφο δέσιμο των συστατικών του και εντυπωσιακό μέγεθος, είναι βέβαιο είναι ότι θα γίνει αγαπημένο πιάτο για πολλούς.

Dumb Waiter: Θεατρικό σκηνικό και εμπνευσμένο μενού στο νέο family-friendly all-day spot της Γλυφάδας Facebook Twitter
Ρancakes με λευκή σοκολάτα και σάλτσα φράουλας. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO


Στο μενού, βέβαια, υπάρχουν και άλλα πιάτα που θα κερδίσουν τις εντυπώσεις, όπως το ολόκληρο κοτόπουλο, ψημένο με τις ώρες, με γλάσο πορτοκαλιού και μέλι, ο ψητός σολομός με κρέμα από γιαούρτι, καραμελωμένα φουντούκια και carpaccio παντζάρι, τα χοιρινά παϊδάκια με μέλι, σουσάμι και κόλιανδρο, τα ραβιόλια λαχανικών σε βελουτέ αρακά και άλλα πολλά που σε προκαλούν να τα δοκιμάσεις με την ευρηματικότητά τους.


Εξαιρετικό πλεονέκτημα του μαγαζιού είναι, ακόμα, η λίστα με τα κοκτέιλ που έχει επιμεληθεί ο Άρης Χατζηαντωνίου, φροντίζοντας να παραμείνει πιστός στη φιλοσοφία του Dumb Waiter με τη βραζιλιάνικη προσέγγιση στη γεύση. Στο μενού, μάλιστα, κάθε πιάτο προτείνεται με το αντίστοιχο κοκτέιλ του για να μπορούν οι επισκέπτες να απολαύσουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία.


Στο άμεσο μέλλον θα είναι έτοιμο και το παιδικό μενού για να έχουν και οι μικροί επισκέπτες τις δικές τους επιλογές. Έτσι, το Dumb Waiter δικαίως θα είναι ιδανικός προορισμός για όλη την οικογένεια, έστω και αν το βράδυ τα φώτα θα χαμηλώνουν και τις μουσικές θα αναλαμβάνει ο dj Robo.

Dumb Waiter: Θεατρικό σκηνικό και εμπνευσμένο μενού στο νέο family-friendly all-day spot της Γλυφάδας Facebook Twitter
Δροσερή σαλάτα με πράσινα λαχανικά, λάδι βασιλικού, καραμελωμένα καρύδια και mozzarella buffalo, χοιρινό με τηγανητές γλυκοπατάτες και κρέμα από κατσικίσιο τυρί και το hot dog του menu με μοσχαρίσιο λουκάνικο, μαρμελάδα κρεμμύδι, iceberg, ελιές, κρέμα shriracha και κρέμα huancaina. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO


Dumb Waiter, Δημ. Γούναρη 137, Άνω Γλυφάδα, Τηλ 21 0960 0936, Facebook: Dumb Waiter, Instagram: dumbwaitergr

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ