Dopios: Από σήμερα θα τρώμε Χριστόφορο Πέσκια σε ένα μεζεδοπωλείο στην καρδιά του κέντρου

Dopios: Πλέον θα τρώμε Χριστόφορο Πέσκια σε ένα μεζεδοπωλείο στην καρδιά του κέντρου Facebook Twitter
0

Ο όρος «μεζεδοπωλείο» είναι ίσως από τους πιο ταλαιπωρημένους στην Αθήνα, είναι τόσα εκείνα τα μαγαζιά που τον έχουν χρησιμοποιήσει μέσα στα χρόνια, ερμηνεύοντάς τον ποικιλοτρόπως. Μέσα στα χρόνια που θυμάμαι εγώ έχουν δημιουργηθεί ολόκληρες πιάτσες σε διάφορα σημεία της πόλης, γεμάτες από αυτά, έτσι που μπερδεύαμε ποιο τραπεζοκάθισμα αντιστοιχεί σε ποιο μαγαζί, έχω προλάβει κι εκείνα που πόνταραν στη live μουσική τους, ενώ παρεμπιπτόντως είχαν κι έναν κατάλογο φαγητού. Η εποχή της χοιρινής τηγανιάς ξεπεράστηκε, αφού πρώτα καταναλώσαμε μπόλικη.  

Όσο η γαστρονομία της Αθήνας βρίσκεται σε ανοδική τροχιά, τόσο επιστρέφουν τύποι μαγαζιών που αφήσαμε πίσω μας, σε μια ανανεωμένη και κατά πολύ βελτιωμένη συνήθως εκδοχή. Ένα παράδειγμα τέτοιας ανανέωσης είναι η πιο πρόσφατη άφιξη της πλατείας Αγίων Θεοδώρων.

Για την ιστορία, η εκκλησία που στέκει εκεί υπολογίζεται ότι χτίστηκε στα μέσα του 11ου αιώνα μ.Χ. και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της πόλης. Σήμερα, το μνημείο αυτό αναστηλώνεται, ενώ τα τραπέζια ενός σύγχρονου μεζεδοπωλείου στήθηκαν απέναντι του, κάτω από τη σκιά ενός πλάτανου που κάνει αυτό το τόσο κεντρικό σημείο να θυμίζει χωριό – βοηθάνε σε αυτό και τα πουλιά που ακούγονται να κελαηδούν, παρότι το σημείο είναι πολύ κεντρικό. Ανάμεσα στην πλατεία Κλαυθμώνος και την οδό Πραξιτέλους στήνεται μια νέα, ωραία πιάτσα. 

Οι συνταγές που προτείνει αυτό το νέο μεζεδοπωλείο έχουν ελληνικό άρωμα, την υπογραφή και τα twists του σεφ που, όσα δημιουργικά πειράματα κι αν κάνει, του πετυχαίνουν. Ο Χριστόφορος Πέσκιας δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις, όχι γιατί είναι τηλεοπτικός αλλά γιατί είναι διαχρονικά ευφυής και πρωτοπόρος.

Εκεί, λοιπόν, φτιάχτηκε το νέο εγχείρημα των αδελφών Πιτσιλή, του Ανδρέα και του Γιώργου, πίσω από το Rock'n'Roll, το Balthazar και άλλα, κυρίως νυχτερινά στέκια της Αθήνας, και όχι μόνο. Στο Dopios, που ανοίγει από νωρίς το μεσημέρι, συνυπάρχουν δύο γενιές της οικογένειας, αφού οι γιοι τους Πάτροκλος και Πέτρος είναι εκείνοι που θα το πάρουν πάνω τους, θα το τρέξουν και θα αναλάβουν να μας συστήσουν όσα έχει να μας προσφέρει. 

Dopios: Πλέον θα τρώμε Χριστόφορο Πέσκια σε ένα μεζεδοπωλείο στην καρδιά του κέντρου Facebook Twitter
Στόχος μας είναι να είμαστε προσιτοί προκειμένου να απευθυνθούμε πραγματικά σε όλο αυτό το συνονθύλευμα ανθρώπων που συναντιούνται εδώ. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

«Λόγω δουλειάς ξενυχτάμε, οπότε απολαμβάνουμε να βγαίνουμε το μεσημέρι για τσίπουρο και φαγητό στη μέση. Θέλαμε, λοιπόν, να κάνουμε κάτι πιο χαλαρό και σε αυτό μας βοηθάει η τοποθεσία, όσο γεμάτη κι αν είναι η πλατεία, παραμένει ήσυχη. Νομίζουμε ότι αυτό το μαγαζί μπορεί να προσελκύσει τον κόσμο των γύρω γραφείων, τους ντόπιους περαστικούς από το κέντρο αλλά και τους ξένους επισκέπτες της πόλης». Το μενού του Dopios είναι κατανοητό και προσιτό, «έχει τελειώσει πλέον το ελιτίστικο στυλ στα μαγαζιά, είναι και λίγο προκλητικό στην εποχή μας. Στόχος μας είναι να είμαστε προσιτοί προκειμένου να απευθυνθούμε πραγματικά σε όλο αυτό το συνονθύλευμα ανθρώπων που συναντιούνται εδώ» όπως λέει ο Ανδρέας Πιτσιλής.

Οι συνταγές που προτείνει αυτό το νέο μεζεδοπωλείο έχουν ελληνικό άρωμα, την υπογραφή και τα twists του σεφ που, όσα δημιουργικά πειράματα κι αν κάνει, του πετυχαίνουν. Ο Χριστόφορος Πέσκιας δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις, όχι γιατί είναι τηλεοπτικός αλλά γιατί είναι διαχρονικά ευφυής και πρωτοπόρος.

Καθώς κινείται πάντα μεταξύ της παράδοση και των μοντέρνων και διεθνών τάσεων της γαστρονομίας, με διάθεση νοσταλγίας αλλά και ανανέωσης, με εποχικά και κυρίως ντόπια υλικά, ο σεφ έχει δημιουργήσει ένα μενού τόσο για εκείνους που θέλουν να τσιμπήσουν κάτι με ένα ούζο, ένα τσίπουρο ή ένα ελληνικό κρασί όσο και γι’ αυτούς που έχουν τον χρόνο και τη διάθεση να δοκιμάσουν, να μοιραστούν πολλά και νόστιμα. 

ταραμοσαλάτα Facebook Twitter
Η ταραμοσαλάτα του είναι μεστή και φτάνει με τσιπς γαρίδας. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ήδη από το κουβέρ, ο Dopios μας υποδέχεται δυναμικά, βγάζοντας προζυμένιο ψωμί από τον φημισμένο φούρνο των Ιλισίων «Τρομερό Παιδί», μαζί με τσακιστές ελιές που συνδέονται με την καταγωγή του σεφ: είναι λεμονάτες και με έντονο τον ξερό κόλιανδρο. Η ταραμοσαλάτα του είναι μεστή και φτάνει με τσιπς γαρίδας, η καπνιστή μελιτζανοσαλάτα του έχει dressing από πιπεριές Φλωρίνης, η τυροκαυτερή του είναι ένας αφρός με μαρμελάδα βύσσινο. Στις σαλάτες θα βρείτε μια χωριάτικη με ξινοτύρι Σύρου, θρούμπι και κάππαρη, μία με φασόλια πιαζ λαδολέμονο, miso και αρμυρίκια βραστά με γιαπωνέζικο λαδολέμονο. Η ρεβιθάδα έχει κρέμα από μανούρι, τα μαραθοπιτάκια του συνοδεύονται με τσάτνεϊ από σταφίδες και ταμάρινδο. 

σαλάτα πιάζ Facebook Twitter
Σαλάτα με φασόλια πιαζ λαδολέμονο και miso. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Dopios: Πλέον θα τρώμε Χριστόφορο Πέσκια σε ένα μεζεδοπωλείο στην καρδιά του κέντρου Facebook Twitter
Καπνιστή μελιτζανοσαλάτα με dressing από πιπεριές Φλωρίνης. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Σε ψάρια και θαλασσινά θα δοκιμάσετε ένα άψογα ψημένο καλαμάρι στη σχάρα με σάλτσα από το μελάνι του, γαύρο μαρινάτο με μαγιονέζα ρέγγας, πράσινη ντομάτα και κουμκουάτ, χέλι καπνιστό με πουρέ παντζάρι και dressing εσπεριδοειδών, σαρδέλα τυλιχτή σε αμπελόφυλλο με πέστο πιπεριάς κέρατο. Στα κρεατικά, θα βρείτε κεμπάπ λαρισινό με προβατίνα και κρέμα αβοκάντο, καβουρμά, αρνίσια γλυκάδια αλλά και τα κεφτεδάκια, δίπλα στα οποία θα δείτε την περιγραφή «τα καλά σαν και του άλλου μαγαζιά».

Τα θρυλικά πλέον κεφτεδάκια του Χριστόφορου Πέσκια είναι ένα πιάτο που δεν έχει φύγει από τον κατάλογο του Balthazar τα τελευταία δώδεκα χρόνια, η συνταγή τους παραμένει ίδια και στο Dopios απλώς σερβίρονται σε μικρότερο μέγεθος. Όσο για τα μεγάλα πιάτα που βγάζει η κουζίνα, ανάμεσά τους θα βρείτε μισό ξεκοκαλισμένο κοτόπουλο από τα Γιάννενα, κριθαρότο με θαλασσινά, ένα λαβράκι με μια φοβερή κρούστα από ψίχουλα ψωμιού και σάλτσα από ελιές Καλαμών. Στα γλυκά, αν απολαμβάνετε τον συνδυασμό γλυκού και αλμυρού, δοκιμάστε οπωσδήποτε τη γαλατόπιτα tres leches.  

Κάποια από τα προϊόντα μικρών παραγωγών, τα οποία αναδεικνύει ο σεφ με τις δημιουργικές του συνταγές, μπορείτε να τα προμηθευτείτε για το σπίτι. Ακόμα κι αν δεν το έχετε με τη μαγειρική όμως, από αυτό το καλοκαίρι θα μπορείτε να τρώτε πιάτα ενός μεγάλου σεφ σε ένα χαλαρό μέρος, στην καρδιά του κέντρου. 

Dopios: Πλέον θα τρώμε Χριστόφορο Πέσκια σε ένα μεζεδοπωλείο στην καρδιά του κέντρου Facebook Twitter
Τυροκαυτερή αφρός με μαρμελάδα βύσσινο Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Dopios: Πλέον θα τρώμε Χριστόφορο Πέσκια σε ένα μεζεδοπωλείο στην καρδιά του κέντρου Facebook Twitter
Χούμους με ρεβύθια «Σαλαμούσα». Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Dopios: Πλέον θα τρώμε Χριστόφορο Πέσκια σε ένα μεζεδοπωλείο στην καρδιά του κέντρου Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Dopios: Πλέον θα τρώμε Χριστόφορο Πέσκια σε ένα μεζεδοπωλείο στην καρδιά του κέντρου Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Dopios: Πλέον θα τρώμε Χριστόφορο Πέσκια σε ένα μεζεδοπωλείο στην καρδιά του κέντρου Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Dopios, Σκουλενίου 1, πλατεία Αγίων Θεοδώρων, 210 3310049


 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ