Τσικνοπέμπτη: 7 ψησταριές για καλό κρέας

Η Τσικνοπέμπτη έχει μια αδυναμία, το αρνίσιο παϊδάκι! Facebook Twitter
Όταν προσγειώνεται η πιατέλα με το καλοψημένο παϊδάκι στο τραπέζι τα ενθουσιώδη επιφωνήματα της παρέας εδώ και δεκαετίες ανακηρύσσουν ξανά και ξανά το παϊδάκι βασιλιά της Τσικνοπέμπτης! Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Πιο τσικνιστό και πιο νόστιμο κρεατικό δύσκολα μπαίνει στην ψησταριά αυτήν τη μέρα. Όταν προσγειώνεται η πιατέλα με το καλοψημένο παϊδάκι στο τραπέζι, τα ενθουσιώδη επιφωνήματα της παρέας εδώ και δεκαετίες ανακηρύσσουν ξανά και ξανά το παϊδάκι βασιλιά της Τσικνοπέμπτης. 

Δεν κάνουν όλες οι ψησταριές delivery, οπότε οργανωθείτε ανάλογα, αν σκέφτεστε να γιορτάσετε την απόλυτα κρεατοφαγική γιορτή πριν από τη μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής που ξεκινά αμέσως μετά.

αρνίσια παϊδάκια φωτιά Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ταβέρνα Σπύρος-Αντώνης: Ίσως το πιο λεπτοκομμένο παϊδάκι! Ειλικρινά, δεν μπορώ να καταλάβω πώς κόβουν τα παϊδάκια τόσο λεπτά στο συνοικιακό αυτό μαγαζάκι στα Πατήσια: παϊδάκι-μινιατούρα. Ακριβώς μια μπουκίτσα, ψημένη τέλεια, με μαλακό και βουτυράτο κρέας. Τα πιο πολλά στη μερίδα είναι με το «χεράκι» τους και λιγότερα τα μπριζολάκια. Πολλά μαγειρευτά με λαχανικά και όσπρια για τους vegetarian της παρέας. Εξαιρετικές τιμές, φιλόξενοι τύποι! Το ζεστό κτίριο (με κηπάκι έξω τα καλοκαίρια) θυμίζει πώς ήταν οι καλές συνοικιακές ταβέρνες παλιά, φιλόξενες και απλές. Εδώ ερχόμαστε για να φάμε καλό παϊδάκι και όχι μόνον την Τσικνοπέμπτη.
Σπύρος-Αντώνης, Γαβριηλίδου 24, Πατήσια, 210 2022358, take-away, delivery

Μαύρος Γάτος στο Παγκράτι: Τέσσερις μήνες έμεινε κλειστός στο φετινό lockdown ο Μαύρος Γάτος στο Παγκράτι, αλλά δεν άντεξε άλλο, ούτε και η πιστή του πελατεία στη γειτονιά! Ανοίγει πανηγυρικά, λοιπόν, την Τσικνοπέμπτη και σκοπεύει να μείνει ανοιχτός εφεξής. Καλά νέα αυτά, το παϊδάκι τους είναι εγγυημένο και οι τηγανητές πατάτες εξίσου νόστιμες και καλοτηγανισμένες. Όλα τα φαγητά ετοιμασμένα από την οικογένεια του Γάτου, με τον Γιάννη στο τιμόνι.
Μαύρος Γάτος, Πολέμωνος 4, Παγκράτι, 210 7236903, μόνο take away

αρνίσια παϊδάκια Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το Τρίγωνο στα Καλύβια: Παλιά, πολύ παλιά ψησταριά, που έχει καπνίσει για δεκαετίες την περιοχή μετά το Μαρκόπουλο. Μέσω Αττικής Οδού είναι μόλις είκοσι λεπτά από το κέντρο της Αθήνας (έξοδος Μαρκόπουλο και μετά Καλύβια). Με τέσσερις τεράστιες εσωτερικές σάλες, τα τραπεζάκια έξω μέχρι και στα πέριξ πεζοδρόμια γέμιζαν κάθε Κυριακή και την Τσικνοπέμπτη γινόταν «το έλα να δεις». Πέρα από εξαιρετικό παϊδάκι, το ζουμερό αρνί της σούβλας (που σουβλίζουν κάθε Κυριακή ολοχρονίς) και το κατσικάκι της σούβλας, θα παραγγείλετε νόστιμο κοκορέτσι και κοντοσούβλι, μπιφτέκια τεραστίων διαστάσεων, μπριζόλες σωστά ψημένες και χωριάτικο λουκάνικο αρωματισμένο, με το πράσο του. Θα χορτάσετε με σωστά τηγανισμένες πατάτες, κομμένες σε ροδέλες, και ψιλοκομμένο μαρουλάκι σαλάτα ή χωριάτικη και θα πληρώσετε το πολύ 20 ευρώ το άτομο, με το αναψυκτικό.
Το Τρίγωνο, Αθηνών 36, Καλύβια Αττικής, 22990 48540, μόνο take-away 

Οι Μουριές στη Σταμάτα: Τα βόρεια προάστια αγαπούν το παλιό μαγαζί Μουριές, κοντά στην κεντρική πλατεία της Σταμάτας, για τα καλοψημένα παϊδάκια τους. Θα τα παραγγείλετε να σας τα φέρουν ή θα περάσετε εσείς να τα πάρετε από κει, άριστα ψημένα, με τραγανό λιπάκι και όλα τα απαραίτητα συνοδευτικά, με πρώτη και καλύτερη τη σπιτική τυρόπιτα με δικό τους τραγανό φύλλο. Το καλοκαίρι θα απολαύσετε την ψησταριά τους στην αυλή, με τις δέκα μουριές να σκιάζουν όμορφα τον χώρο.
Μουριές, 28ης Οκτωβρίου 1, Σταμάτα Αττικής, 6945 652627, delivery, take-away

Το Γίδι στη Μεταμόρφωση: Αποκαλούν τον εαυτό τους «χασαποταβέρνα», αν και κατά τη γνώμη μου είναι πιο κομψοί από αυτό που έχουμε στο μυαλό μας όταν λέμε «χασαποταβέρνα», κάτι που φαίνεται και από τους όμορφους εσωτερικούς και υπαίθριους χώρους τους (όταν ανοίξουν με το καλό…) αλλά και από την τολμηρή πρόταση να συμπεριλάβουν στο μενού τους λιγότερο δημοφιλή μέρη των ζώων και ξεχασμένες λιχουδιές. Ειδικά για την Τσικνοπέμπτη προτιμούν να παραγγείλετε τηλεφωνικά και να παραλάβετε οι ίδιοι από το μαγαζί το φαγητό σας, αλλιώς θα σας το στείλουν οι ίδιοι, με το δικό τους μέσο, για να φτάσει σ' εσάς ζουμερό και ζεστό. Ντελίβερι, λοιπόν, στις κοντινές τους περιοχές (Φιλαδέλφεια, Ν. Ηράκλειο, Ν. Ιωνία, Μεταμόρφωση) με παϊδάκια αρνίσια αλλά και προβατίνας, μπιφτέκι προβατίνας, συκωταριά στο τηγάνι, μοσχαρίσιες σπαλομπριζόλες του κιλού, αντικριστό αρνί, κοκορέτσι και κοντοσούβλι με εξαιρετικό τζατζίκι. Από τη 1 το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ της Τσικνοπέμπτης.
Το Γίδι, λεωφ. Τατοΐου 17, Μεταμόρφωση, 210 2828848, delivery στις κοντινές περιοχές, συνιστούν το take-away

Η Τσικνοπέμπτη έχει μια αδυναμία, το αρνίσιο παϊδάκι! Facebook Twitter
Στο Γίδι στη Μεταμόρφωση αποκαλούν τον εαυτό τους «χασαποταβέρνα» αν και, κατά τη γνώμη μου, είναι πιο κομψοί από αυτό που έχουμε στο μυαλό μας όταν λέμε «χασαποταβέρνα». Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Κληματαριά στο Νέο Ψυχικό: Θα πρότεινα αυτήν τη συμπαθητική ταβέρνα με τον ωραίο υπαίθριο χώρο πάνω στην πλατεία Ελευθερίας στο Ν. Ψυχικό, που έχει παιδική χαρά για τα παιδιά, βασικά για τα νόστιμα παϊδάκια κοτόπουλου (φυσικά, έχει και αρνίσια). Τεμαχισμένα μικρά κομμάτια κοτόπουλου με λίγο από το κόκαλό τους κάνουν την πρόταση αυτή λίγο πιο ελαφριά από το αρνίσιο ή το κατσικίσιο παϊδάκι. Αν έχει καλό καιρό, ίσως να τολμήσετε να κάτσετε στην πλατεία και με μια μπίρα στο χέρι να περιμένετε την παραγγελία σας για να γιορτάσετε την Τσικνοπέμπτη κάπως διαφορετικά φέτος, πάντα με μάσκα και πάντα με αποστάσεις ασφαλείας.
Κληματαριά, Κωστή Παλαμά 29, Νέο Ψυχικό, 210 6743695, delivery, take-away

O Κισσός στο Χαλάνδρι: Απέναντι σχεδόν από το νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, στα στενά του Χαλανδρίου, κρύβεται ένα ακόμα συνοικιακό ταβερνάκι με καλό, ξεροψημένο παϊδάκι. Μια οικογενειακή ταβέρνα με τον μπαμπά στην ψησταριά και όλη την οικογένεια παρούσα στα πόστα της. Μην παραλείψετε να παραγγείλετε φάβα –από τις πιο νόστιμες που έχουμε δοκιμάσει–, μεγάλες σαλάτες και νόστιμο τζατζίκι.
Κισσός, Ρούμελης 28, Χαλάνδρι, 210 6840288, delivery e-food.gr και take-away


 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ