Τσικνοπέμπτη: 7 ψησταριές για καλό κρέας

Η Τσικνοπέμπτη έχει μια αδυναμία, το αρνίσιο παϊδάκι! Facebook Twitter
Όταν προσγειώνεται η πιατέλα με το καλοψημένο παϊδάκι στο τραπέζι τα ενθουσιώδη επιφωνήματα της παρέας εδώ και δεκαετίες ανακηρύσσουν ξανά και ξανά το παϊδάκι βασιλιά της Τσικνοπέμπτης! Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Πιο τσικνιστό και πιο νόστιμο κρεατικό δύσκολα μπαίνει στην ψησταριά αυτήν τη μέρα. Όταν προσγειώνεται η πιατέλα με το καλοψημένο παϊδάκι στο τραπέζι, τα ενθουσιώδη επιφωνήματα της παρέας εδώ και δεκαετίες ανακηρύσσουν ξανά και ξανά το παϊδάκι βασιλιά της Τσικνοπέμπτης. 

Δεν κάνουν όλες οι ψησταριές delivery, οπότε οργανωθείτε ανάλογα, αν σκέφτεστε να γιορτάσετε την απόλυτα κρεατοφαγική γιορτή πριν από τη μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής που ξεκινά αμέσως μετά.

αρνίσια παϊδάκια φωτιά Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ταβέρνα Σπύρος-Αντώνης: Ίσως το πιο λεπτοκομμένο παϊδάκι! Ειλικρινά, δεν μπορώ να καταλάβω πώς κόβουν τα παϊδάκια τόσο λεπτά στο συνοικιακό αυτό μαγαζάκι στα Πατήσια: παϊδάκι-μινιατούρα. Ακριβώς μια μπουκίτσα, ψημένη τέλεια, με μαλακό και βουτυράτο κρέας. Τα πιο πολλά στη μερίδα είναι με το «χεράκι» τους και λιγότερα τα μπριζολάκια. Πολλά μαγειρευτά με λαχανικά και όσπρια για τους vegetarian της παρέας. Εξαιρετικές τιμές, φιλόξενοι τύποι! Το ζεστό κτίριο (με κηπάκι έξω τα καλοκαίρια) θυμίζει πώς ήταν οι καλές συνοικιακές ταβέρνες παλιά, φιλόξενες και απλές. Εδώ ερχόμαστε για να φάμε καλό παϊδάκι και όχι μόνον την Τσικνοπέμπτη.
Σπύρος-Αντώνης, Γαβριηλίδου 24, Πατήσια, 210 2022358, take-away, delivery

Μαύρος Γάτος στο Παγκράτι: Τέσσερις μήνες έμεινε κλειστός στο φετινό lockdown ο Μαύρος Γάτος στο Παγκράτι, αλλά δεν άντεξε άλλο, ούτε και η πιστή του πελατεία στη γειτονιά! Ανοίγει πανηγυρικά, λοιπόν, την Τσικνοπέμπτη και σκοπεύει να μείνει ανοιχτός εφεξής. Καλά νέα αυτά, το παϊδάκι τους είναι εγγυημένο και οι τηγανητές πατάτες εξίσου νόστιμες και καλοτηγανισμένες. Όλα τα φαγητά ετοιμασμένα από την οικογένεια του Γάτου, με τον Γιάννη στο τιμόνι.
Μαύρος Γάτος, Πολέμωνος 4, Παγκράτι, 210 7236903, μόνο take away

αρνίσια παϊδάκια Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το Τρίγωνο στα Καλύβια: Παλιά, πολύ παλιά ψησταριά, που έχει καπνίσει για δεκαετίες την περιοχή μετά το Μαρκόπουλο. Μέσω Αττικής Οδού είναι μόλις είκοσι λεπτά από το κέντρο της Αθήνας (έξοδος Μαρκόπουλο και μετά Καλύβια). Με τέσσερις τεράστιες εσωτερικές σάλες, τα τραπεζάκια έξω μέχρι και στα πέριξ πεζοδρόμια γέμιζαν κάθε Κυριακή και την Τσικνοπέμπτη γινόταν «το έλα να δεις». Πέρα από εξαιρετικό παϊδάκι, το ζουμερό αρνί της σούβλας (που σουβλίζουν κάθε Κυριακή ολοχρονίς) και το κατσικάκι της σούβλας, θα παραγγείλετε νόστιμο κοκορέτσι και κοντοσούβλι, μπιφτέκια τεραστίων διαστάσεων, μπριζόλες σωστά ψημένες και χωριάτικο λουκάνικο αρωματισμένο, με το πράσο του. Θα χορτάσετε με σωστά τηγανισμένες πατάτες, κομμένες σε ροδέλες, και ψιλοκομμένο μαρουλάκι σαλάτα ή χωριάτικη και θα πληρώσετε το πολύ 20 ευρώ το άτομο, με το αναψυκτικό.
Το Τρίγωνο, Αθηνών 36, Καλύβια Αττικής, 22990 48540, μόνο take-away 

Οι Μουριές στη Σταμάτα: Τα βόρεια προάστια αγαπούν το παλιό μαγαζί Μουριές, κοντά στην κεντρική πλατεία της Σταμάτας, για τα καλοψημένα παϊδάκια τους. Θα τα παραγγείλετε να σας τα φέρουν ή θα περάσετε εσείς να τα πάρετε από κει, άριστα ψημένα, με τραγανό λιπάκι και όλα τα απαραίτητα συνοδευτικά, με πρώτη και καλύτερη τη σπιτική τυρόπιτα με δικό τους τραγανό φύλλο. Το καλοκαίρι θα απολαύσετε την ψησταριά τους στην αυλή, με τις δέκα μουριές να σκιάζουν όμορφα τον χώρο.
Μουριές, 28ης Οκτωβρίου 1, Σταμάτα Αττικής, 6945 652627, delivery, take-away

Το Γίδι στη Μεταμόρφωση: Αποκαλούν τον εαυτό τους «χασαποταβέρνα», αν και κατά τη γνώμη μου είναι πιο κομψοί από αυτό που έχουμε στο μυαλό μας όταν λέμε «χασαποταβέρνα», κάτι που φαίνεται και από τους όμορφους εσωτερικούς και υπαίθριους χώρους τους (όταν ανοίξουν με το καλό…) αλλά και από την τολμηρή πρόταση να συμπεριλάβουν στο μενού τους λιγότερο δημοφιλή μέρη των ζώων και ξεχασμένες λιχουδιές. Ειδικά για την Τσικνοπέμπτη προτιμούν να παραγγείλετε τηλεφωνικά και να παραλάβετε οι ίδιοι από το μαγαζί το φαγητό σας, αλλιώς θα σας το στείλουν οι ίδιοι, με το δικό τους μέσο, για να φτάσει σ' εσάς ζουμερό και ζεστό. Ντελίβερι, λοιπόν, στις κοντινές τους περιοχές (Φιλαδέλφεια, Ν. Ηράκλειο, Ν. Ιωνία, Μεταμόρφωση) με παϊδάκια αρνίσια αλλά και προβατίνας, μπιφτέκι προβατίνας, συκωταριά στο τηγάνι, μοσχαρίσιες σπαλομπριζόλες του κιλού, αντικριστό αρνί, κοκορέτσι και κοντοσούβλι με εξαιρετικό τζατζίκι. Από τη 1 το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ της Τσικνοπέμπτης.
Το Γίδι, λεωφ. Τατοΐου 17, Μεταμόρφωση, 210 2828848, delivery στις κοντινές περιοχές, συνιστούν το take-away

Η Τσικνοπέμπτη έχει μια αδυναμία, το αρνίσιο παϊδάκι! Facebook Twitter
Στο Γίδι στη Μεταμόρφωση αποκαλούν τον εαυτό τους «χασαποταβέρνα» αν και, κατά τη γνώμη μου, είναι πιο κομψοί από αυτό που έχουμε στο μυαλό μας όταν λέμε «χασαποταβέρνα». Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Κληματαριά στο Νέο Ψυχικό: Θα πρότεινα αυτήν τη συμπαθητική ταβέρνα με τον ωραίο υπαίθριο χώρο πάνω στην πλατεία Ελευθερίας στο Ν. Ψυχικό, που έχει παιδική χαρά για τα παιδιά, βασικά για τα νόστιμα παϊδάκια κοτόπουλου (φυσικά, έχει και αρνίσια). Τεμαχισμένα μικρά κομμάτια κοτόπουλου με λίγο από το κόκαλό τους κάνουν την πρόταση αυτή λίγο πιο ελαφριά από το αρνίσιο ή το κατσικίσιο παϊδάκι. Αν έχει καλό καιρό, ίσως να τολμήσετε να κάτσετε στην πλατεία και με μια μπίρα στο χέρι να περιμένετε την παραγγελία σας για να γιορτάσετε την Τσικνοπέμπτη κάπως διαφορετικά φέτος, πάντα με μάσκα και πάντα με αποστάσεις ασφαλείας.
Κληματαριά, Κωστή Παλαμά 29, Νέο Ψυχικό, 210 6743695, delivery, take-away

O Κισσός στο Χαλάνδρι: Απέναντι σχεδόν από το νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, στα στενά του Χαλανδρίου, κρύβεται ένα ακόμα συνοικιακό ταβερνάκι με καλό, ξεροψημένο παϊδάκι. Μια οικογενειακή ταβέρνα με τον μπαμπά στην ψησταριά και όλη την οικογένεια παρούσα στα πόστα της. Μην παραλείψετε να παραγγείλετε φάβα –από τις πιο νόστιμες που έχουμε δοκιμάσει–, μεγάλες σαλάτες και νόστιμο τζατζίκι.
Κισσός, Ρούμελης 28, Χαλάνδρι, 210 6840288, delivery e-food.gr και take-away


 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ