Τσικνοπέμπτη: 7 ψησταριές για καλό κρέας

Η Τσικνοπέμπτη έχει μια αδυναμία, το αρνίσιο παϊδάκι! Facebook Twitter
Όταν προσγειώνεται η πιατέλα με το καλοψημένο παϊδάκι στο τραπέζι τα ενθουσιώδη επιφωνήματα της παρέας εδώ και δεκαετίες ανακηρύσσουν ξανά και ξανά το παϊδάκι βασιλιά της Τσικνοπέμπτης! Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Πιο τσικνιστό και πιο νόστιμο κρεατικό δύσκολα μπαίνει στην ψησταριά αυτήν τη μέρα. Όταν προσγειώνεται η πιατέλα με το καλοψημένο παϊδάκι στο τραπέζι, τα ενθουσιώδη επιφωνήματα της παρέας εδώ και δεκαετίες ανακηρύσσουν ξανά και ξανά το παϊδάκι βασιλιά της Τσικνοπέμπτης. 

Δεν κάνουν όλες οι ψησταριές delivery, οπότε οργανωθείτε ανάλογα, αν σκέφτεστε να γιορτάσετε την απόλυτα κρεατοφαγική γιορτή πριν από τη μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής που ξεκινά αμέσως μετά.

αρνίσια παϊδάκια φωτιά Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ταβέρνα Σπύρος-Αντώνης: Ίσως το πιο λεπτοκομμένο παϊδάκι! Ειλικρινά, δεν μπορώ να καταλάβω πώς κόβουν τα παϊδάκια τόσο λεπτά στο συνοικιακό αυτό μαγαζάκι στα Πατήσια: παϊδάκι-μινιατούρα. Ακριβώς μια μπουκίτσα, ψημένη τέλεια, με μαλακό και βουτυράτο κρέας. Τα πιο πολλά στη μερίδα είναι με το «χεράκι» τους και λιγότερα τα μπριζολάκια. Πολλά μαγειρευτά με λαχανικά και όσπρια για τους vegetarian της παρέας. Εξαιρετικές τιμές, φιλόξενοι τύποι! Το ζεστό κτίριο (με κηπάκι έξω τα καλοκαίρια) θυμίζει πώς ήταν οι καλές συνοικιακές ταβέρνες παλιά, φιλόξενες και απλές. Εδώ ερχόμαστε για να φάμε καλό παϊδάκι και όχι μόνον την Τσικνοπέμπτη.
Σπύρος-Αντώνης, Γαβριηλίδου 24, Πατήσια, 210 2022358, take-away, delivery

Μαύρος Γάτος στο Παγκράτι: Τέσσερις μήνες έμεινε κλειστός στο φετινό lockdown ο Μαύρος Γάτος στο Παγκράτι, αλλά δεν άντεξε άλλο, ούτε και η πιστή του πελατεία στη γειτονιά! Ανοίγει πανηγυρικά, λοιπόν, την Τσικνοπέμπτη και σκοπεύει να μείνει ανοιχτός εφεξής. Καλά νέα αυτά, το παϊδάκι τους είναι εγγυημένο και οι τηγανητές πατάτες εξίσου νόστιμες και καλοτηγανισμένες. Όλα τα φαγητά ετοιμασμένα από την οικογένεια του Γάτου, με τον Γιάννη στο τιμόνι.
Μαύρος Γάτος, Πολέμωνος 4, Παγκράτι, 210 7236903, μόνο take away

αρνίσια παϊδάκια Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το Τρίγωνο στα Καλύβια: Παλιά, πολύ παλιά ψησταριά, που έχει καπνίσει για δεκαετίες την περιοχή μετά το Μαρκόπουλο. Μέσω Αττικής Οδού είναι μόλις είκοσι λεπτά από το κέντρο της Αθήνας (έξοδος Μαρκόπουλο και μετά Καλύβια). Με τέσσερις τεράστιες εσωτερικές σάλες, τα τραπεζάκια έξω μέχρι και στα πέριξ πεζοδρόμια γέμιζαν κάθε Κυριακή και την Τσικνοπέμπτη γινόταν «το έλα να δεις». Πέρα από εξαιρετικό παϊδάκι, το ζουμερό αρνί της σούβλας (που σουβλίζουν κάθε Κυριακή ολοχρονίς) και το κατσικάκι της σούβλας, θα παραγγείλετε νόστιμο κοκορέτσι και κοντοσούβλι, μπιφτέκια τεραστίων διαστάσεων, μπριζόλες σωστά ψημένες και χωριάτικο λουκάνικο αρωματισμένο, με το πράσο του. Θα χορτάσετε με σωστά τηγανισμένες πατάτες, κομμένες σε ροδέλες, και ψιλοκομμένο μαρουλάκι σαλάτα ή χωριάτικη και θα πληρώσετε το πολύ 20 ευρώ το άτομο, με το αναψυκτικό.
Το Τρίγωνο, Αθηνών 36, Καλύβια Αττικής, 22990 48540, μόνο take-away 

Οι Μουριές στη Σταμάτα: Τα βόρεια προάστια αγαπούν το παλιό μαγαζί Μουριές, κοντά στην κεντρική πλατεία της Σταμάτας, για τα καλοψημένα παϊδάκια τους. Θα τα παραγγείλετε να σας τα φέρουν ή θα περάσετε εσείς να τα πάρετε από κει, άριστα ψημένα, με τραγανό λιπάκι και όλα τα απαραίτητα συνοδευτικά, με πρώτη και καλύτερη τη σπιτική τυρόπιτα με δικό τους τραγανό φύλλο. Το καλοκαίρι θα απολαύσετε την ψησταριά τους στην αυλή, με τις δέκα μουριές να σκιάζουν όμορφα τον χώρο.
Μουριές, 28ης Οκτωβρίου 1, Σταμάτα Αττικής, 6945 652627, delivery, take-away

Το Γίδι στη Μεταμόρφωση: Αποκαλούν τον εαυτό τους «χασαποταβέρνα», αν και κατά τη γνώμη μου είναι πιο κομψοί από αυτό που έχουμε στο μυαλό μας όταν λέμε «χασαποταβέρνα», κάτι που φαίνεται και από τους όμορφους εσωτερικούς και υπαίθριους χώρους τους (όταν ανοίξουν με το καλό…) αλλά και από την τολμηρή πρόταση να συμπεριλάβουν στο μενού τους λιγότερο δημοφιλή μέρη των ζώων και ξεχασμένες λιχουδιές. Ειδικά για την Τσικνοπέμπτη προτιμούν να παραγγείλετε τηλεφωνικά και να παραλάβετε οι ίδιοι από το μαγαζί το φαγητό σας, αλλιώς θα σας το στείλουν οι ίδιοι, με το δικό τους μέσο, για να φτάσει σ' εσάς ζουμερό και ζεστό. Ντελίβερι, λοιπόν, στις κοντινές τους περιοχές (Φιλαδέλφεια, Ν. Ηράκλειο, Ν. Ιωνία, Μεταμόρφωση) με παϊδάκια αρνίσια αλλά και προβατίνας, μπιφτέκι προβατίνας, συκωταριά στο τηγάνι, μοσχαρίσιες σπαλομπριζόλες του κιλού, αντικριστό αρνί, κοκορέτσι και κοντοσούβλι με εξαιρετικό τζατζίκι. Από τη 1 το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ της Τσικνοπέμπτης.
Το Γίδι, λεωφ. Τατοΐου 17, Μεταμόρφωση, 210 2828848, delivery στις κοντινές περιοχές, συνιστούν το take-away

Η Τσικνοπέμπτη έχει μια αδυναμία, το αρνίσιο παϊδάκι! Facebook Twitter
Στο Γίδι στη Μεταμόρφωση αποκαλούν τον εαυτό τους «χασαποταβέρνα» αν και, κατά τη γνώμη μου, είναι πιο κομψοί από αυτό που έχουμε στο μυαλό μας όταν λέμε «χασαποταβέρνα». Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Κληματαριά στο Νέο Ψυχικό: Θα πρότεινα αυτήν τη συμπαθητική ταβέρνα με τον ωραίο υπαίθριο χώρο πάνω στην πλατεία Ελευθερίας στο Ν. Ψυχικό, που έχει παιδική χαρά για τα παιδιά, βασικά για τα νόστιμα παϊδάκια κοτόπουλου (φυσικά, έχει και αρνίσια). Τεμαχισμένα μικρά κομμάτια κοτόπουλου με λίγο από το κόκαλό τους κάνουν την πρόταση αυτή λίγο πιο ελαφριά από το αρνίσιο ή το κατσικίσιο παϊδάκι. Αν έχει καλό καιρό, ίσως να τολμήσετε να κάτσετε στην πλατεία και με μια μπίρα στο χέρι να περιμένετε την παραγγελία σας για να γιορτάσετε την Τσικνοπέμπτη κάπως διαφορετικά φέτος, πάντα με μάσκα και πάντα με αποστάσεις ασφαλείας.
Κληματαριά, Κωστή Παλαμά 29, Νέο Ψυχικό, 210 6743695, delivery, take-away

O Κισσός στο Χαλάνδρι: Απέναντι σχεδόν από το νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, στα στενά του Χαλανδρίου, κρύβεται ένα ακόμα συνοικιακό ταβερνάκι με καλό, ξεροψημένο παϊδάκι. Μια οικογενειακή ταβέρνα με τον μπαμπά στην ψησταριά και όλη την οικογένεια παρούσα στα πόστα της. Μην παραλείψετε να παραγγείλετε φάβα –από τις πιο νόστιμες που έχουμε δοκιμάσει–, μεγάλες σαλάτες και νόστιμο τζατζίκι.
Κισσός, Ρούμελης 28, Χαλάνδρι, 210 6840288, delivery e-food.gr και take-away


 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν δοκιμάζεις κάτι που είχες καιρό στο μυαλό σου, συχνά απογοητεύεσαι. Εκτός κι αν πρόκειται για ένα ζυγούρι με χυλοπίτες που θα μπορούσε να τρώει και αποκλεισμένος με χιονοθύελλα σε βουνό, και να μην τον νοιάζει.
ΡΕΜΙ
Gimjang αλά ελληνικά

Γεύση / Έτσι γίνεται το κίμτσι. Η κορεάτικη κοινότητα μάς έμαθε τα μυστικά

Tο περασμένο Σάββατο, η Πρεσβεία της Κορέας προσκάλεσε 30 Έλληνες και Ελληνίδες να συμμετάσχουν σε ένα ιδιαίτερο πρότζεκτ αφιερωμένο στο κίμτσι, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο σε συνεργασία με την κορεάτικη κοινότητα της Ελλάδας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ