Deep dish pizza: Η ιστορία της και πού θα την απολαύσετε στην Αθήνα Facebook Twitter
«Η deep dish έχει φανατικό κοινό και επειδή το ζυμάρι της βγαίνει σε περιορισμένη ποσότητα κάθε φορά, πολλές φορές εξαντλείται».

Deep dish pizza: Η ιστορία της και πού θα την απολαύσετε στην Αθήνα

0

Είναι 1905 όταν η πρώτη, καταγεγραμμένη τουλάχιστον, πιτσαρία εμφανίζεται στην Αμερική, η οποία μάλιστα λειτουργεί μέχρι και σήμερα στην περιοχή του Μανχάταν. Ο Ναπολιτάνος Τζενάρο Λομπάρντι μετανάστευσε από την Ιταλία στις ΗΠΑ το 1897. Άνοιξε ένα μπακάλικο στη γειτονιά της «Μικρής Ιταλίας», όπου έφτιαχνε και ατομικές ντοματόπιτες (που έφερναν σε πίτσα), οι οποίες ήταν ιδέα ενός υπαλλήλου του και τις έδιναν στο χέρι.

Βλέποντας ότι αυτές έχουν μεγαλύτερη επιτυχία απ’ όσα τοποθετούσε στα ράφια του προς πώληση, αποφάσισε να αλλάξει πορεία και έτσι ζήτησε άδεια για να στήσει φούρνο προκειμένου να αρχίσει να ψήνει το φαγητό για το οποίο φημίζεται η γενέτειρά του.

Την ίδια περίοδο πολλοί ήταν εκείνοι οι Ιταλοί μετανάστες που άρχισαν να δημιουργούν τις δικές τους πιτσαρίες σε αρκετές πόλεις της Ανατολικής Ακτής, όσοι μπορούσαν δηλαδή. Κάποια στιγμή, το δημοφιλές ιταλικό πιάτο άρχισε να εξαπλώνεται προς τις Μεσοδυτικές Πολιτείες. Στα τέλη του 1800 και στις αρχές του 1900, οι Ναπολιτάνοι μετανάστες έφτασαν στις ΗΠΑ, όπως και πολλοί Ευρωπαίοι της εποχής εκείνης, σε αναζήτηση θέσεων εργασίας σε εργοστάσια. Σύντομα το Σικάγο έγινε το σπίτι μιας ακμάζουσας κοινότητας γόνων πρώτης και δεύτερης γενιάς που λάτρευαν τις λεπτές, με το καψαλισμένο στεφάνι πίτσες, οι οποίες αντιπροσώπευαν την κουλτούρα και τις γαστρονομικές τους ρίζες.

Μέχρι που δύο επιχειρηματίες, ο Ike Sewell και ο Ric Riccardo, αποφάσισαν να δημιουργήσουν κάτι διαφορετικό, τη δική τους ιταλοαμερικανική εκδοχή της πίτσας. 

Κόβοντας τη δική τους πίτσα με μαχαιροπίρουνο –δεν ήταν για να καταναλωθεί με το χέρι–, οι πελάτες έβαζαν στο πιάτο τους κάτι που με το ύψος, τις στρώσεις, την τραγανή βάση και την κρούστα του έφερνε περισσότερο σε αλμυρό κέικ ή τάρτα παρά σε μια τυπική πίτσα.

Το 1943, στη γειτονιά Near North Side του Σικάγο το επιχειρηματικό δίδυμο άνοιξε την Pizzeria Uno, σερβίροντας ένα νέο στυλ πίτσας που έτσι όπως τη σκέφτηκαν ήταν πολύ μακριά από την κλασική ναπολιτάνικη εκδοχή. Αυτή η πίτσα έβγαινε από ένα στρογγυλό βαθύ ταψί που το άλειφαν με ελαιόλαδο και έπειτα το κάλυπταν με ένα μείγμα ζύμης από λευκό αλεύρι και σιμιγδάλι, το οποίο το πίεζαν και το τέντωναν έτσι που να φτάνει να καλύπτει τα τοιχώματα του βαθιού ταψιού.

Έβαζαν, λοιπόν, μέσα σε αυτήν τη ζύμη ένα στρώμα από μοτσαρέλα, μετά τοποθετούσαν τα λαχανικά, κάποιο κρέας ή αλλαντικά (συνήθως ιταλικό λουκάνικο) και ολοκλήρωναν τη συνταγή με θρυμματισμένες ντομάτες.

Η εκδοχή των Ike Sewell και Ric Riccardo είναι ανεστραμμένη, τα υλικά μπαίνουν ανάποδα σε σχέση με μια κλασική πίτσα. Αυτό το έκαναν για να μην καεί το τυρί στο ψήσιμο, κάτι που δεν μπορεί να συμβεί σε μια ναπολιτάνικη πίτσα, όμως, αφού ψήνεται για περίπου ένα λεπτό, αν ο φούρνος έχει πιάσει υψηλή θερμοκρασία.  

pizzeria uno Facebook Twitter
Ο Lou Malnati, δεξιά, σερβίρει στον πατέρα του Rudy Malnati, ιδιοκτήτη της Pizzeria Uno, την υπ' αριθμόν 2.000.000 πίτσα που έχουν βγάλει τα δύο εστιατόριά του στα είκοσι τρία χρόνια λειτουργίας τους στο Σικάγο, στις 16 Ιουνίου 1966. Ιστορική φωτογραφία της «Chicago Tribune».

Κόβοντας τη δική τους πίτσα με μαχαιροπίρουνο –δεν ήταν για να καταναλωθεί με το χέρι–, οι πελάτες έβαζαν στο πιάτο τους κάτι που με το ύψος, τις στρώσεις, την τραγανή βάση και την κρούστα του έφερνε περισσότερο σε αλμυρό κέικ ή τάρτα παρά σε μια τυπική πίτσα.

Παρ' όλα αυτά, οι ιδιοκτήτες της Pizzeria Uno πέτυχαν το όνειρό τους να δημιουργήσουν μια πληθωρική πίτσα που δεν έμοιαζε με καμία άλλη, οι κάτοικοι της πόλης την αγάπησαν τόσο, που η deep dish (ή Chicago-style) πίτσα έγινε ένα φαγητό-σύμβολο του Σικάγο και η πιτσαρία τους έφτασε να έχει περισσότερα από εκατόν τριάντα υποκαταστήματα σε δεκαεπτά Πολιτείες. Το πρώτο κατάστημά της στέκεται ακόμα στο ίδιο σημείο και προσελκύει πλήθος τουριστών, αν και, διαβάζοντας τις κριτικές, μπορεί να παραμένει η πιο παλιά deep dish, αλλά μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια έχουν δημιουργηθεί άλλες, πολύ ανώτερές της γευστικά. 

Όμως δεν είναι μόνο η «πόλη των ανέμων» που έχει συνδέσει το όνομά της με την «παχιά» πίτσα, αφού στη μεγαλύτερη πόλη του Μίσιγκαν δημιούργησαν τη δική τους deep dish πίτσα. Η Detroit-style πίτσα ξεκίνησε στην πιτσαρία Buddy's Rendezvous Pizzeria στο ανατολικό τμήμα του Ντιτρόιτ, όταν το 1946 ο Gus Guerra και η Concetta «Connie» Piccinato έφτιαξαν την πρώτη τους πίτσα σε τετράγωνο σχήμα, ψήνοντάς τη σε «ταψιά» από σφυρήλατο χάλυβα που δανείστηκαν από τοπικά εργοστάσια αυτοκινήτων, δηλαδή σε εξαρτήματα που κανονικά θα χρησιμοποιούνταν για να μαζεύονται τα λάδια των οχημάτων.

Στη λογική της πίτσας που γέννησε η πόλη του Σικάγο, η πίτσα του Ντιτρόιτ υιοθέτησε την ανάποδη προσέγγιση, τοποθετώντας σε στρώσεις το τυρί πριν από τη σάλτσα ντομάτας. Η πρώτη γνωστή τετράγωνη πίτσα στις ΗΠΑ είναι πιο χαμηλή σε ύψος από αυτήν του Σικάγο, με πιο ελαφριά και τραγανή κρούστα. Και αυτή η πιτσαρία υπάρχει μέχρι σήμερα και έχει αρκετά υποκαταστήματα, σε περίπτωση που ο δρόμος σας σάς βγάλει προς τα εκεί. 

Πού θα την απολαύσετε στην Αθήνα

Deep dish pizza: Η ιστορία της και πού θα την απολαύσετε στην Αθήνα Facebook Twitter
Οι πίτσες της Flower καταφέρνουν να ανταποκρίνονται σε όλα τα γούστα.
Deep dish pizza: Η ιστορία της και πού θα την απολαύσετε στην Αθήνα Facebook Twitter
Toscana με σπιτική σάλτσα ντομάτας, ψητά κολοκυθάκια, κρεμμύδι, ελιές, λάδι σκόρδου και ρίγανη.

Σε ένα από τα πιο δημοφιλή pizza bars της Αθήνας, της Flower της πλατείας Μαβίλη, οι περισσότερες συνταγές στον κατάλογό του προσφέρονται και σε deep dish εκδοχή από το 2014. Από την κλασική μαργαρίτα με σπιτική σάλτσα ντομάτας, μοτσαρέλα και φρέσκο βασιλικό μέχρι τη δημοφιλή Τartufata με καπνιστό τυρί Μετσόβου, μοτσαρέλα και λάδι τρούφας, από την πολύ ιδιαίτερη Vegetariana με πέστο από φιστίκι Αιγίνης, ψητή μελιτζάνα, πιπεριά Φλωρίνης, φρέσκο πράσο, φρέσκο κόλιανδρο και την Τoscana με σπιτική σάλτσα ντομάτας, ψητά κολοκυθάκια, κρεμμύδι, ελιές, λάδι σκόρδου και ρίγανη μέχρι τις πιο πληθωρικές, όπως η Βacon & maple syrup με κρέμα παρμεζάνας, μοτσαρέλα, μπέικον, καραμελωμένο κρεμμύδι, σιρόπι σφενδάμου, φρέσκο πιπέρι, η Meat lovers με σπιτική σάλτσα ντομάτας, μοτσαρέλα, φρέσκια σαλσίτσια, spianata romana, μπέικον και καπνιστή πάπρικα και η επίσης κόκκινη Di Stefano με μοτσαρέλα, μανιτάρια, πιπεριά και γαλοπούλα, που παραπέμπει σε μια πιο ελαφριά «σπέσιαλ», οι πίτσες της Flower καταφέρνουν να ανταποκρίνονται σε όλα τα γούστα.

«Μας αρέσει η πίτσα γενικά, γι’ αυτό θέλαμε να έχουμε και μια άλλη, διαφορετική πτυχή της, πέρα από τη λεπτή ιταλική. Έτσι φτιάξαμε ένα ζυμάρι που ωριμάζει για σαράντα οκτώ ώρες, είναι τριακόσια γραμμάρια, πιο μερακλίδικο, όπως λέω».

Αν και δεν είναι τετράγωνη, η πίτσα τους φέρνει περισσότερο στην εκδοχή του Ντιτρόιτ, «είναι μια παραλλαγή της που πιστεύουμε ότι ταιριάζει στην ελληνική κουλτούρα γύρω από την πίτσα», κατά τον Δημήτρη Αναγνώστου. Μην ξεχνάμε ότι κάποτε η Αθήνα κατανάλωνε σχεδόν αποκλειστικά τη λαδωμένη με τη φουσκωτή ζύμη, γνωστή και ως πίτσα «ταψιού», αλλά τα υλικά δεν έμπαιναν με τον ανεστραμμένο τρόπο, όπως στις πόλεις των ΗΠΑ. 

Πολύ σύντομα θα προσθέσουν και άλλες γεύσεις στο μενού τους και για πρώτη φορά θα προσφέρουν πίτσα με πεπερόνι, η οποία θα βγαίνει και σε «παχιά» εκδοχή, όπως και όλες οι υπόλοιπες.

«Η deep dish έχει φανατικό κοινό και επειδή το ζυμάρι της βγαίνει σε περιορισμένη ποσότητα κάθε φορά, πολλές φορές εξαντλείται και αρχίζουμε να δεχόμαστε τηλέφωνα γιατί δεν έχουμε. Να πω βέβαια ότι υπάρχουν και παράπονα από κάποιους. Το ζυμάρι είναι τριπλάσιο σε βάρος από αυτό της κανονικής λεπτής πίτσας μας, αλλά η διάμετρος είναι μικρότερη κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα ορισμένοι πελάτες να δυσανασχετούν και να λένε “μου ήρθε μια ατομική πίτσα”, κάτι που δεν ισχύει φυσικά, η ποσότητα είναι η ίδια με της κλασικής ιταλικής πίτσας μας». 

Deep dish pizza: Η ιστορία της και πού θα την απολαύσετε στην Αθήνα Facebook Twitter
Λίγη ελληνική βιολογική ρίγανη μετά το αργό ψήσιμο, ράντισμα με ελαιόλαδο από την Καλαμάτα και ανθό αλατιού από την Κρήτη είναι οι προσθήκες που έχουν κάνει προκειμένου να την προσφέρουν στην πιο ποιοτική της εκδοχή.

Πίσω από την πόρτα ενός πρώην συνεργείου στον Κεραμεικό, στο Steve’s Deli Tavern, οι περισσότερες συνταγές που σερβίρονται είναι εμπνευσμένες από την ιταλική κουζίνα των μεταναστών στην Αμερική. «Η απόφαση να μπει στο μενού μας ένα από τα πιο εμβληματικά πιάτα της αμερικανικής κουλτούρας, η οποία έχει φιλτραριστεί με χοντροκομμένο θα έλεγε κανείς τρόπο μέσα από την ιταλική γαστρονομική φινέτσα, ήταν σχεδόν μονόδρομος. Ή και υποχρέωση», όπως λένε.

Λίγη ελληνική βιολογική ρίγανη μετά το αργό ψήσιμο, ράντισμα με ελαιόλαδο από την Καλαμάτα και ανθό αλατιού από την Κρήτη είναι οι προσθήκες που έχουν κάνει προκειμένου να την προσφέρουν στην πιο ποιοτική εκδοχή της. Στη βάση της παραμένει ίδια, με το ζυμάρι της να περιέχει καλαμποκάλευρο και αλεύρι 00, κονσέρβα από ολόκληρα ντοματάκια και άφθονη μοτσαρέλα. Θυμίζει πραγματικά μια Chicago-style πίτσα.

«Για την Ελλάδα είναι κάτι πρωτόγνωρο που συνδυάζει τη σχολή του αμερικανικού food porn με την γκουρμέ ιδεολογία της ιταλικής πίτσας. Ο κόσμος την αγάπησε από την πρώτη στιγμή. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως κάθε εβδομάδα δεχόμαστε επισκέπτες και επισκέπτριες που με κάποιον τρόπο πέρασαν μεγάλο (ή και μικρότερο) μέρος της ζωής τους σε κάποια συνοικία της "Windy city" των ΗΠΑ».

Εκεί θα βρείτε την Plan pie με σάλτσα από ολόκληρες ντομάτες, ελαιόλαδο, mix τυριών (μοτσαρέλα και παρμεζάνα), ρίγανη και την Italian heroes, που έχει χειροποίητο ιταλικό λουκάνικο. 

Flower Pizza Athens, Δορυλαίου 2, πλατεία Μαβίλη, 210 6465029
Steve’s, Σαλαμίνος 42, Κεραμεικός, 211 1169126

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Guerilla chef

Γεύση / «Guerilla chef»: Το νέο μπεργκεράδικο της Αθήνας έχει μόνο ένα μπέργκερ, τίποτα παραπάνω

Value for money φαγητό στο χέρι, μπίρες από μικροζυθοποιούς και πανκ: Αφού φτιάχτηκε σε πέντε μεγάλα φεστιβάλ και κατάφερε να κάνει όνομα απέναντι στα υπόλοιπα, τα πολύ πιο πληθωρικά, το λιτό μπέργκερ του Fahd-Αλέξανδρου Hassan Kassem απέκτησε μετά από πέντε χρόνια το δικό του μαγαζί στα Εξάρχεια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πώς να φτιάξετε τις παπαρδέλες με καβουρμά που σερβίρουν στις Σεϋχέλλες

Γεύση / Πώς να φτιάξετε τις παπαρδέλες με καβουρμά που σερβίρουν στις Σεϋχέλλες

Τα τελευταία εννιά χρόνια, το γαστροκαφενείο του Μεταξουργείου σερβίρει αυτό το πιάτο χειμώνα - καλοκαίρι, παρότι ο καβουρμάς είναι ταυτισμένος με τον χειμώνα. Υπάρχει λόγος. Έχουμε λοιπόν τη συνταγή για μία από τις πιο δημοφιλείς μακαρονάδες της Αθήνας.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σάντουιτς, το αγαπημένο

Γεύση / Ποιο είναι το αγαπημένο σου σάντουιτς; 16 Αθηναίοι απαντούν

Από τα «βρόμικα» στα γκουρμέ και από τα new age στα εντελώς «κλασικά», υπάρχει ένα για τον καθένα. 16 Αθηναίοι μας περιγράφουν το τέλειο σάντουιτς στο οποίο επιστρέφουν κάθε φορά που θέλουν να γευτούν αυτό το «θαύμα ανάμεσα σε δυο ψωμάκια».
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
La Ricotta: Μια αυθεντική ιταλική τρατορία μόλις εμφανίστηκε στη Νέα Σμύρνη

Γεύση / La Ricotta: Μια αυθεντική ιταλική τρατορία μόλις εμφανίστηκε στη Νέα Σμύρνη

Ο Μιλανέζος Μάρκο Τζεναμπόνι ορκίζεται στην πίτσα της Νάπολης, η Αθήνα τον έμαθε από τη «συνοικιακή» πιτσαρία του στον Νέο Κόσμο. Μαζί με το γρήγορο φαγητό που τον έκανε γνωστό, για τη νέα, σύντομη κάρτα του νέου ιταλικού της πόλης έχει επιλέξει κλασικές μακαρονάδες, ενώ αρνείται να σερβίρει καρμπονάρα ή αματριτσιάνα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ