Αυτές τις κονσέρβες δεν πρέπει να τις φοβάσαι 

Αυτές τις κονσέρβες δεν πρέπει να τις φοβάσαι  Facebook Twitter
Οι κονσέρβες είναι παρεξηγημένες.
0

Ο ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ στην Ελλάδα ακούει κονσέρβα και σκέφτεται στην καλύτερη τόνο, ζαμπονάκι zwan και μπακάλικο της δεκαετίας του ’60, και στη χειρότερη φαγητό για γάτες.

Κι όμως οι κονσέρβες είναι παρεξηγημένες: Οι έρευνες έχουν δείξει πως τα τρόφιμα δεν χάνουν τη θρεπτική τους αξία, ενώ μπορούν να αποδειχτούν σωτήριες και σχετικά οικονομικές όταν κανείς βιάζεται ή θέλει να «στοκάρει» για αρκετό καιρό. Προσοχή, δεν εννοούμε έτοιμο φαγητό σε κονσέρβα αλλά κονσέρβες με υλικά που μπορούν να αποδειχτούν πολύτιμα στο μαγείρεμα ή σε μια ώρα ανάγκης.

Ας ξεκινήσουμε με τον αδιαμφισβήτητο βασιλιά της ελληνικής κονσέρβας, τον πελτέ. Ναι, υπάρχει και σε χάρτινη συσκευασία αλλά η κονσέρβα είναι σαφώς πιο βολική. Προτιμάμε τον κλασικό πελτέ του Κύκνου.

Καλή λύση επίσης για ένα πασπαρτού στο μαγείρεμα είναι το καλαμπόκι και τα λεπτοκομμένα μανιτάρια σε κονσέρβα, τα οποία λειτουργούν ως έξτρα σε σαλάτες και stir fry. Υπάρχει άπειρη ποικιλία από μάρκες στα περισσότερα σουπερμάρκετ (προσοχή μόνο το καλαμπόκι να μην έχει πρόσθετα ζάχαρα).

Η απολυτή αποκάλυψη στις κονσέρβες όμως είναι τα όσπρια. Απαραίτητη θρεπτική τροφή, που όμως θέλει μούλιασμα 10 ώρες και μετά βράσιμο. Όταν δεν προλαβαίνουμε, καλό είναι να θυμόμαστε πως είναι πολύ απλό και γρήγορο να φτιάξουμε μια εύκολη σαλάτα ή ένα χούμους από μια καλή κονσέρβα. Στα περισσότερα σουπερμάρκετ υπάρχουν ρεβίθια και κόκκινα φασόλια μάρκας Ομοσπονδία και Κύκνος.

Πολύ καλή επιλογή για όσους προτιμούν τα βιολογικά είναι και η αγγλικής προέλευσης κονσέρβες Βiona με πολύ μεγάλη ποικιλία στα όσπρια (κόκκινα φασόλια, μαύρα ρεβίθια, φασόλια αντζούκι). Πουλιούνται στα περισσότερα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα (ανάμεσά τους το 4 seasons organic food market στο Σύνταγμά και η αλυσίδα Βιολογικό Χωριό. Καλή επιλογή για κονσέρβες καλής ποιότητας είναι και το Marks and Spencer food. Εάν δεν σας βγάζει ο δρόμος σε κατάστημα, μπορείτε να τα προμηθευτείτε και online.

Επίσης, μην ξεχνάτε τα ασιατικά μίνι μάρκετ για γάλα και κρέμα καρύδας – online μπορείτε να τα βρείτε, μεταξύ άλλων, στο Salamat και στο Wok shop.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM