Αυτές τις κονσέρβες δεν πρέπει να τις φοβάσαι 

Αυτές τις κονσέρβες δεν πρέπει να τις φοβάσαι  Facebook Twitter
Οι κονσέρβες είναι παρεξηγημένες.
0

Ο ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ στην Ελλάδα ακούει κονσέρβα και σκέφτεται στην καλύτερη τόνο, ζαμπονάκι zwan και μπακάλικο της δεκαετίας του ’60, και στη χειρότερη φαγητό για γάτες.

Κι όμως οι κονσέρβες είναι παρεξηγημένες: Οι έρευνες έχουν δείξει πως τα τρόφιμα δεν χάνουν τη θρεπτική τους αξία, ενώ μπορούν να αποδειχτούν σωτήριες και σχετικά οικονομικές όταν κανείς βιάζεται ή θέλει να «στοκάρει» για αρκετό καιρό. Προσοχή, δεν εννοούμε έτοιμο φαγητό σε κονσέρβα αλλά κονσέρβες με υλικά που μπορούν να αποδειχτούν πολύτιμα στο μαγείρεμα ή σε μια ώρα ανάγκης.

Ας ξεκινήσουμε με τον αδιαμφισβήτητο βασιλιά της ελληνικής κονσέρβας, τον πελτέ. Ναι, υπάρχει και σε χάρτινη συσκευασία αλλά η κονσέρβα είναι σαφώς πιο βολική. Προτιμάμε τον κλασικό πελτέ του Κύκνου.

Καλή λύση επίσης για ένα πασπαρτού στο μαγείρεμα είναι το καλαμπόκι και τα λεπτοκομμένα μανιτάρια σε κονσέρβα, τα οποία λειτουργούν ως έξτρα σε σαλάτες και stir fry. Υπάρχει άπειρη ποικιλία από μάρκες στα περισσότερα σουπερμάρκετ (προσοχή μόνο το καλαμπόκι να μην έχει πρόσθετα ζάχαρα).

Η απολυτή αποκάλυψη στις κονσέρβες όμως είναι τα όσπρια. Απαραίτητη θρεπτική τροφή, που όμως θέλει μούλιασμα 10 ώρες και μετά βράσιμο. Όταν δεν προλαβαίνουμε, καλό είναι να θυμόμαστε πως είναι πολύ απλό και γρήγορο να φτιάξουμε μια εύκολη σαλάτα ή ένα χούμους από μια καλή κονσέρβα. Στα περισσότερα σουπερμάρκετ υπάρχουν ρεβίθια και κόκκινα φασόλια μάρκας Ομοσπονδία και Κύκνος.

Πολύ καλή επιλογή για όσους προτιμούν τα βιολογικά είναι και η αγγλικής προέλευσης κονσέρβες Βiona με πολύ μεγάλη ποικιλία στα όσπρια (κόκκινα φασόλια, μαύρα ρεβίθια, φασόλια αντζούκι). Πουλιούνται στα περισσότερα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα (ανάμεσά τους το 4 seasons organic food market στο Σύνταγμά και η αλυσίδα Βιολογικό Χωριό. Καλή επιλογή για κονσέρβες καλής ποιότητας είναι και το Marks and Spencer food. Εάν δεν σας βγάζει ο δρόμος σε κατάστημα, μπορείτε να τα προμηθευτείτε και online.

Επίσης, μην ξεχνάτε τα ασιατικά μίνι μάρκετ για γάλα και κρέμα καρύδας – online μπορείτε να τα βρείτε, μεταξύ άλλων, στο Salamat και στο Wok shop.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα παραδοσιακά παριανά γλυκά του Πάσχα

Γεύση / Τα πασχαλινά και τυρένια γλυκά της Πάρου

Τρεις Παριανές μπήκαν στην κουζίνα και μας ετοίμασαν παραδοσιακά γλυκά με μυζήθρα που κρατούν ακόμα τα σκήπτρα στα τραπέζια του νησιού, μας έδωσαν τις συνταγές για τα ραφιόλια, τα μελιτίνια και μια γλυκιά μυζηθρόπιτα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ