Το Artisanal μόλις απέκτησε το δικό του μικρό αρτοποιείο

Το Artisanal μόλις απέκτησε το δικό του μικρό αρτοποιείο Facebook Twitter
Το Artisanal πρόκειται για το πρώτο εστιατόριο της Αθήνας που μας δίνει την δυνατότητα να πάρουμε για τον δρόμο το ψωμί που καταναλώνουμε στο γεύμα μας, και όχι μόνο.
0

Ας το παραδεχτούμε, έχουμε γίνει απαιτητικοί με το ψωμί μας, και καλά κάνουμε. Εκεί βέβαια μας έχει πάει η τάση, η οποία έχει εξαπλωθεί τα τελευταία χρόνια στην πόλη, κι αυτή δεν είναι άλλη από το προζύμι.

Από τους φούρνους του τρίτου κύματος, που αποφεύγουν τα πρόσθετα, τα συντηρητικά και τη ζάχαρη, που χρησιμοποιούν μόνο νερό και αλάτι μαζί με τα καλύτερα άλευρα και αφήνουν το ζυμάρι τους να ωριμάζει για ώρες, μέχρι τα νέα και καλά εστιατόρια της Αθήνας, που μέσα σε όλα έχουν προσθέσει και όλη τη διαδικασία που απαιτείται για να ξεκινήσουμε το γεύμα μας με φέτες που έχουν πραγματική γεύση, το ψωμί έχει βρεθεί στο επίκεντρο των γαστρονομικών εξελίξεων, δηλαδή στη θέση που του αξίζει.

Γιατί είναι ένα συστατικό που βρίσκουμε στα πιο ταπεινά, οικογενειακά γεύματα αλλά και στα πιο high end μενού, πρόκειται για κάτι που έχουμε μοιραστεί πολύ στα τραπέζια, που μας φέρνει κοντά, αν το σκεφτείτε.

Πόσες φορές έχετε κόψει στη μέση την τελευταία φέτα ψωμιού για να τη μοιραστείτε με εκείνους τους φίλους σας που έχουν καταναλώσει όσες τους αναλογούσαν, αλλά ήθελαν λίγο παραπάνω για να μαζέψουν τη σάλτσα που τόσο τους άρεσε από το πιάτο; Εγώ πολλές, και είμαι βέβαιη πως δεν είμαι η μόνη.

Πρόκειται για το πρώτο εστιατόριο της Αθήνας που μας δίνει τη δυνατότητα να πάρουμε στο σπίτι το ψωμί που καταναλώνουμε στο γεύμα μας, και όχι μόνο.

Περάσαμε και δύο καραντίνες τα τελευταία χρόνια, κατά τις οποίες ερασιτέχνες αλλά και επαγγελματίες του φαγητού έφτιαξαν ή έψαχναν να προμηθευτούν προζύμι και άρχισαν να το ταΐζουν, όπως και να μελετάνε συνταγές για να ξεφουρνίσουν τα δικά τους καρβέλια.

Ανάμεσά τους ήταν και ο Δημήτρης Δημητριάδης, ο σεφ του Artisanal, που αποφάσισε να καταπιαστεί με κάτι καινούργιο, εξελίσσοντας τη δουλειά του, με το προζυμένιο ψωμί, το οποίο μάλιστα έβαλε και στο μενού του εστιατορίου της Κηφισιάς με την ελληνική δημιουργική κουζίνα κατά την επανεκκίνηση της εστίασης.

Το Artisanal μόλις απέκτησε το δικό του μικρό αρτοποιείο Facebook Twitter
Στο Artisanal ετοιμάζουν κι άλλες αλμυρές και γλυκές λιχουδιές, σάντουιτς και στριφτόπιτα με κιμά και τραχανά, μανιταρόπιτα με άγρια μανιτάρια, προζυμένια ρολά κανέλας.

Δοκίμαζαν, λοιπόν, οι θαμώνες του Artisanal το ψωμί του σεφ και κάποιοι από αυτούς ρωτούσαν αν θα μπορούσαν να πάρουν λίγο από αυτό και μαζί τους, στο σπίτι. Και κάπως έτσι οι εμπνευστές του εστιατορίου, ο Φώτης Σεργουλόπουλος και ο Βαγγέλης Γερασίμου, σκέφτηκαν να δημιουργήσουν ένα μικρό αρτοποιείο μέσα στη σάλα τους, από τις προθήκες του οποίου μπορούμε να προμηθευτούμε τα ψωμιά του σεφ και γλυκά προζυμένια.

Πρόκειται για το πρώτο εστιατόριο της Αθήνας που μας δίνει τη δυνατότητα να πάρουμε στο σπίτι το ψωμί που καταναλώνουμε στο γεύμα μας, και όχι μόνο. Από τις 10:30 μέχρι τις 17:00, έχοντας μια μικρή, αλλά πολύ ποιοτική παραγωγή, στο Artisanal Bakery Corner βρίσκουμε λευκό ψωμί με τρία διαφορετικά άλευρα, αλεσμένα παραδοσιακά σε πετρόμυλο: χαρουπόψωμο με καρύδι, λαδένια με ξινόχοντρο και ένα καρβέλι 100% ολικής.

Ετοιμάζουν κι άλλες αλμυρές και γλυκές λιχουδιές, σάντουιτς και στριφτόπιτα με κιμά και τραχανά, μανιταρόπιτα με άγρια μανιτάρια, προζυμένια ρολά κανέλας, έχουν και κανελέ, γαλατόπιτα με σάλτσα κανέλας, τάρτα σοκολάτας με καραμέλα, μεταξύ άλλων.

Το Artisanal μόλις απέκτησε το δικό του μικρό αρτοποιείο Facebook Twitter
Ο Φώτης Σεργουλόπουλος και ο Βαγγέλης Γερασίμου σκέφτηκαν να δημιουργήσουν ένα μικρό αρτοποιείο μέσα στη σάλα τους, από τις προθήκες του οποίου μπορούμε να προμηθευτούμε τα ψωμιά του σεφ και γλυκά προζυμένια.

Εδώ και περίπου εξίμισι χρόνια ο σεφ παραμένει πιστός σε κουζίνα που βασίζεται στα εξαιρετικά προϊόντα εγχώριων μικρών παραγωγών. Συνεχίζοντας, λοιπόν, την παράδοση που ο ίδιος ξεκίνησε απ’ όταν στην περιοχή άνοιγαν μόνο ιταλικά και σουσάδικα, στο νέο εγχείρημα του Artisanal βρίσκουμε και μια βιτρίνα με επιλεγμένα τυριά, όλα τους εγχώρια, μια γραβιέρα Σύρου δεκαοκτάμηνης ωρίμανσης από το τυροκομείο του Ρούσσου και μια γραβιέρα Κρήτης εξάμηνης ωρίμανσης του Στειακάκη, ξηρό ανθότυρο του Κοζύρη και μαραθιώτικο Νάξου εξάμηνης ωρίμανσης του Μπαμπούνη, κυανό –το ελληνικό μπλε τυρί– από τους Ορίζοντες και κατσικίσιο κορμό φυσικής ωρίμανσης Καϊδαντζή – όλα τους σερβίρονται με ντακάκια με μαύρο σουσάμι και ρίγανη, μαζί με ψωμί με αποξηραμένα φρούτα και κυδωνόπαστο.

Μια και είπα «σερβίρονται», το τελευταίο και νόστιμο νέο του Artisanal δεν είναι μόνο το μικρό shop in shop αρτοποιείο του αλλά και το ότι έσβησε τον κατάλογο του brunch του, που οδηγούσε πολλούς μέχρι τη μαξιμαλιστική σάλα του, για να τον ξαναγράψει από την αρχή.

Αναδεικνύοντας τα προζυμένια του ζυμάρια, από τις 10:30 μέχρι τις 12:30 ο Δημήτρης Δημητριάδης παρουσιάζει ένα καινούργιο και πολύ comfort μενού με πιάτα και πίτες ημέρας – εγώ πέτυχα το ψωμί σίκαλης σερβιρισμένο με ντομάτα σιγομαγειρεμένη, τηγανητό αυγό και ανθότυρο, μια στριφτή κιμαδόπιτα με κασέρι, μία με μανιτάρι και κασέρι, αλμυρά προζυμένια rolls με λιαστή ντομάτα και βασιλικό, και με χαρούπι - ανθότυρο.

Θα βρείτε και ένα ανοιχτό σάντουιτς στην προζυμένια λαδένια τραχανά, με πέστο άγριου σκόρδου, σταμνοτύρι και ντομάτα, στο οποίο μπορείτε να προσθέσετε και προσούτο Κοζάνης από το αλλαντοποιείο του Μακάλ, ένα προζυμένιο χαρουπόψωμο με καρύδι, κρέμα αβοκάντο με κολοκύθι, τηγανητά αυγά που μπορείτε να απολαύσετε και με καπνιστό σολομό. Αυτό που δεν πρέπει να παραλείψετε από την παραγγελία σας είναι ο προζυμένιος λουκουμάς με καραμελωμένα μήλα, κρέμα βανίλιας και σάλτσα καραμέλας, είναι άχαστος.

Το Artisanal μόλις απέκτησε το δικό του μικρό αρτοποιείο Facebook Twitter
Εδώ και περίπου εξίμισι χρόνια ο σεφ παραμένει πιστός σε κουζίνα που βασίζεται στα εξαιρετικά προϊόντα εγχώριων μικρών παραγωγών.

Ζηρίνη 2, Κηφισιά, 210 8086111

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Artisanal: Τρώγοντας στον πιο φιλόξενο κήπο της Κηφισιάς

Γεύση / Artisanal: Τρώγοντας στον πιο φιλόξενο κήπο της Κηφισιάς

Όταν στην περιοχή άνοιγαν μόνο ιταλικά και σουσάδικα, ο Δημήτρης Δημητριάδης άρχισε να αναζητά τους μικρούς παραγωγούς και να σερβίρει ελληνική δημιουργική κουζίνα σε ένα μαξιμαλιστικό σπίτι που βρήκαν ο Φώτης Σεργουλόπουλος και ο Βαγγέλης Γερασίμου, έναν καταπράσινο χώρο με έργα τέχνης προς πώληση.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ