Το Artisanal μόλις απέκτησε το δικό του μικρό αρτοποιείο

Το Artisanal μόλις απέκτησε το δικό του μικρό αρτοποιείο Facebook Twitter
Το Artisanal πρόκειται για το πρώτο εστιατόριο της Αθήνας που μας δίνει την δυνατότητα να πάρουμε για τον δρόμο το ψωμί που καταναλώνουμε στο γεύμα μας, και όχι μόνο.
0

Ας το παραδεχτούμε, έχουμε γίνει απαιτητικοί με το ψωμί μας, και καλά κάνουμε. Εκεί βέβαια μας έχει πάει η τάση, η οποία έχει εξαπλωθεί τα τελευταία χρόνια στην πόλη, κι αυτή δεν είναι άλλη από το προζύμι.

Από τους φούρνους του τρίτου κύματος, που αποφεύγουν τα πρόσθετα, τα συντηρητικά και τη ζάχαρη, που χρησιμοποιούν μόνο νερό και αλάτι μαζί με τα καλύτερα άλευρα και αφήνουν το ζυμάρι τους να ωριμάζει για ώρες, μέχρι τα νέα και καλά εστιατόρια της Αθήνας, που μέσα σε όλα έχουν προσθέσει και όλη τη διαδικασία που απαιτείται για να ξεκινήσουμε το γεύμα μας με φέτες που έχουν πραγματική γεύση, το ψωμί έχει βρεθεί στο επίκεντρο των γαστρονομικών εξελίξεων, δηλαδή στη θέση που του αξίζει.

Γιατί είναι ένα συστατικό που βρίσκουμε στα πιο ταπεινά, οικογενειακά γεύματα αλλά και στα πιο high end μενού, πρόκειται για κάτι που έχουμε μοιραστεί πολύ στα τραπέζια, που μας φέρνει κοντά, αν το σκεφτείτε.

Πόσες φορές έχετε κόψει στη μέση την τελευταία φέτα ψωμιού για να τη μοιραστείτε με εκείνους τους φίλους σας που έχουν καταναλώσει όσες τους αναλογούσαν, αλλά ήθελαν λίγο παραπάνω για να μαζέψουν τη σάλτσα που τόσο τους άρεσε από το πιάτο; Εγώ πολλές, και είμαι βέβαιη πως δεν είμαι η μόνη.

Πρόκειται για το πρώτο εστιατόριο της Αθήνας που μας δίνει τη δυνατότητα να πάρουμε στο σπίτι το ψωμί που καταναλώνουμε στο γεύμα μας, και όχι μόνο.

Περάσαμε και δύο καραντίνες τα τελευταία χρόνια, κατά τις οποίες ερασιτέχνες αλλά και επαγγελματίες του φαγητού έφτιαξαν ή έψαχναν να προμηθευτούν προζύμι και άρχισαν να το ταΐζουν, όπως και να μελετάνε συνταγές για να ξεφουρνίσουν τα δικά τους καρβέλια.

Ανάμεσά τους ήταν και ο Δημήτρης Δημητριάδης, ο σεφ του Artisanal, που αποφάσισε να καταπιαστεί με κάτι καινούργιο, εξελίσσοντας τη δουλειά του, με το προζυμένιο ψωμί, το οποίο μάλιστα έβαλε και στο μενού του εστιατορίου της Κηφισιάς με την ελληνική δημιουργική κουζίνα κατά την επανεκκίνηση της εστίασης.

Το Artisanal μόλις απέκτησε το δικό του μικρό αρτοποιείο Facebook Twitter
Στο Artisanal ετοιμάζουν κι άλλες αλμυρές και γλυκές λιχουδιές, σάντουιτς και στριφτόπιτα με κιμά και τραχανά, μανιταρόπιτα με άγρια μανιτάρια, προζυμένια ρολά κανέλας.

Δοκίμαζαν, λοιπόν, οι θαμώνες του Artisanal το ψωμί του σεφ και κάποιοι από αυτούς ρωτούσαν αν θα μπορούσαν να πάρουν λίγο από αυτό και μαζί τους, στο σπίτι. Και κάπως έτσι οι εμπνευστές του εστιατορίου, ο Φώτης Σεργουλόπουλος και ο Βαγγέλης Γερασίμου, σκέφτηκαν να δημιουργήσουν ένα μικρό αρτοποιείο μέσα στη σάλα τους, από τις προθήκες του οποίου μπορούμε να προμηθευτούμε τα ψωμιά του σεφ και γλυκά προζυμένια.

Πρόκειται για το πρώτο εστιατόριο της Αθήνας που μας δίνει τη δυνατότητα να πάρουμε στο σπίτι το ψωμί που καταναλώνουμε στο γεύμα μας, και όχι μόνο. Από τις 10:30 μέχρι τις 17:00, έχοντας μια μικρή, αλλά πολύ ποιοτική παραγωγή, στο Artisanal Bakery Corner βρίσκουμε λευκό ψωμί με τρία διαφορετικά άλευρα, αλεσμένα παραδοσιακά σε πετρόμυλο: χαρουπόψωμο με καρύδι, λαδένια με ξινόχοντρο και ένα καρβέλι 100% ολικής.

Ετοιμάζουν κι άλλες αλμυρές και γλυκές λιχουδιές, σάντουιτς και στριφτόπιτα με κιμά και τραχανά, μανιταρόπιτα με άγρια μανιτάρια, προζυμένια ρολά κανέλας, έχουν και κανελέ, γαλατόπιτα με σάλτσα κανέλας, τάρτα σοκολάτας με καραμέλα, μεταξύ άλλων.

Το Artisanal μόλις απέκτησε το δικό του μικρό αρτοποιείο Facebook Twitter
Ο Φώτης Σεργουλόπουλος και ο Βαγγέλης Γερασίμου σκέφτηκαν να δημιουργήσουν ένα μικρό αρτοποιείο μέσα στη σάλα τους, από τις προθήκες του οποίου μπορούμε να προμηθευτούμε τα ψωμιά του σεφ και γλυκά προζυμένια.

Εδώ και περίπου εξίμισι χρόνια ο σεφ παραμένει πιστός σε κουζίνα που βασίζεται στα εξαιρετικά προϊόντα εγχώριων μικρών παραγωγών. Συνεχίζοντας, λοιπόν, την παράδοση που ο ίδιος ξεκίνησε απ’ όταν στην περιοχή άνοιγαν μόνο ιταλικά και σουσάδικα, στο νέο εγχείρημα του Artisanal βρίσκουμε και μια βιτρίνα με επιλεγμένα τυριά, όλα τους εγχώρια, μια γραβιέρα Σύρου δεκαοκτάμηνης ωρίμανσης από το τυροκομείο του Ρούσσου και μια γραβιέρα Κρήτης εξάμηνης ωρίμανσης του Στειακάκη, ξηρό ανθότυρο του Κοζύρη και μαραθιώτικο Νάξου εξάμηνης ωρίμανσης του Μπαμπούνη, κυανό –το ελληνικό μπλε τυρί– από τους Ορίζοντες και κατσικίσιο κορμό φυσικής ωρίμανσης Καϊδαντζή – όλα τους σερβίρονται με ντακάκια με μαύρο σουσάμι και ρίγανη, μαζί με ψωμί με αποξηραμένα φρούτα και κυδωνόπαστο.

Μια και είπα «σερβίρονται», το τελευταίο και νόστιμο νέο του Artisanal δεν είναι μόνο το μικρό shop in shop αρτοποιείο του αλλά και το ότι έσβησε τον κατάλογο του brunch του, που οδηγούσε πολλούς μέχρι τη μαξιμαλιστική σάλα του, για να τον ξαναγράψει από την αρχή.

Αναδεικνύοντας τα προζυμένια του ζυμάρια, από τις 10:30 μέχρι τις 12:30 ο Δημήτρης Δημητριάδης παρουσιάζει ένα καινούργιο και πολύ comfort μενού με πιάτα και πίτες ημέρας – εγώ πέτυχα το ψωμί σίκαλης σερβιρισμένο με ντομάτα σιγομαγειρεμένη, τηγανητό αυγό και ανθότυρο, μια στριφτή κιμαδόπιτα με κασέρι, μία με μανιτάρι και κασέρι, αλμυρά προζυμένια rolls με λιαστή ντομάτα και βασιλικό, και με χαρούπι - ανθότυρο.

Θα βρείτε και ένα ανοιχτό σάντουιτς στην προζυμένια λαδένια τραχανά, με πέστο άγριου σκόρδου, σταμνοτύρι και ντομάτα, στο οποίο μπορείτε να προσθέσετε και προσούτο Κοζάνης από το αλλαντοποιείο του Μακάλ, ένα προζυμένιο χαρουπόψωμο με καρύδι, κρέμα αβοκάντο με κολοκύθι, τηγανητά αυγά που μπορείτε να απολαύσετε και με καπνιστό σολομό. Αυτό που δεν πρέπει να παραλείψετε από την παραγγελία σας είναι ο προζυμένιος λουκουμάς με καραμελωμένα μήλα, κρέμα βανίλιας και σάλτσα καραμέλας, είναι άχαστος.

Το Artisanal μόλις απέκτησε το δικό του μικρό αρτοποιείο Facebook Twitter
Εδώ και περίπου εξίμισι χρόνια ο σεφ παραμένει πιστός σε κουζίνα που βασίζεται στα εξαιρετικά προϊόντα εγχώριων μικρών παραγωγών.

Ζηρίνη 2, Κηφισιά, 210 8086111

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Artisanal: Τρώγοντας στον πιο φιλόξενο κήπο της Κηφισιάς

Γεύση / Artisanal: Τρώγοντας στον πιο φιλόξενο κήπο της Κηφισιάς

Όταν στην περιοχή άνοιγαν μόνο ιταλικά και σουσάδικα, ο Δημήτρης Δημητριάδης άρχισε να αναζητά τους μικρούς παραγωγούς και να σερβίρει ελληνική δημιουργική κουζίνα σε ένα μαξιμαλιστικό σπίτι που βρήκαν ο Φώτης Σεργουλόπουλος και ο Βαγγέλης Γερασίμου, έναν καταπράσινο χώρο με έργα τέχνης προς πώληση.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ