9 ξεχωριστά κρασιά και μια φανταστική τσικουδιά

9 ξεχωριστά κρασιά και μια φανταστική τσικουδιά Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
1

Αγωνία για την τελειότητα ή νέα μονοπάτια στην αναζήτηση της απόλαυσης; Ένας συνειδητοποιημένος οινόφιλος οφείλει να γνωρίζει σε ποια κατηγορία ανήκει. Εμάς μας ταιριάζει η δεύτερη, απλώς γιατί εάν ανακαλύψουμε το τέλειο, που μάλλον δεν υπάρχει, θα χάσουμε τη γοητεία της αναζήτησης και η ζωή θα γίνει βαρετή. Με τη σκέψη αυτή περάσαμε ένα όμορφο τριήμερο στο Οινόραμα, δοκιμάζοντας περισσότερες από 120 ετικέτες. Οι προτάσεις που ακολουθούν αφορούν κρασιά που αξίζουν την προσοχή σας, για εντελώς διαφορετικούς λόγους το καθένα. Ας αφήσουμε τα στερεότυπα των προτιμήσεών μας και ας δοκιμάσουμε νέα, διαφορετικά, παιχνιδιάρικα κρασιά. Όπως έχει γράψει και η διάσημη Αγγλίδα κριτικός οίνου Jancis Robinson: «Όταν ένας πελάτης μπαίνει σε ένα εστιατόριο αποφασισμένος να πιει ένα συγκεκριμένο κρασί, τότε αυτός ο πελάτης έχει χάσει το νόημα».

 

Η γοητεία της Σαντορίνης

 

9 ξεχωριστά κρασιά και μια φανταστική τσικουδιά Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

•ΑΗΔΑΝΙ Σιγάλα
Οία Σαντορίνης
Κτήμα Σιγάλα / Αηδάνι / 2015
Στη σκιά του Ασύρτικου, η αιγαιοπελαγίτικη ποικιλία Αηδάνι δίνει πιο αρωματικά κρασιά, με μέτρια οξύτητα. Είναι μετρημένες οι περιπτώσεις που συναντάμε μονοποικιλιακά κρασιά από Αηδάνι, συνήθως χρησιμοποιείται σε χαρμάνια. Από παραδοσιακά σαντορινιά αμπέλια σε σχήμα κουλούρας, ο Πάρις Σιγάλας έβαλε όλη του τη μαεστρία –με κλασική οινοποίηση και παραμονή στις οινολάσπες– και μας δίνει ένα υπέροχο κρασί.

•ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ Χατζηδάκη
Πύργος Σαντορίνης
Κτήμα Χατζηδάκη / Ασύρτικο / 2015
Αν κάτι χαρακτηρίζει τον Χαρίδημο Χατζηδάκη, είναι η έκπληξη που προκαλούν κάθε χρόνο τα κρασιά του. Η Σαντορίνη από τη σοδειά του '15 έχει νεύρο, σπιρτάδα και κοφτερή οξύτητα. Συνοδεύει ιδανικά ψητά ψάρια, θαλασσινά και όστρακα. Επιπλέον, αν και λευκό κρασί δεξαμενής, έχει δυνατότητες παλαίωσης.

Τα επαναστατικά κρασιά

 

9 ξεχωριστά κρασιά και μια φανταστική τσικουδιά Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

•ΡΟΜΠΟΛΑ Νatural Μελισσηνού
Θηράμονα Κεφαλλονιάς
Οινοποιείο Μελισσηνός / Ρομπόλα / 2015
Η Κεφαλλονιά έχει ριζοσπαστικές παραδόσεις στην πολιτική της Ιστορία. Μην ξεχνάμε ότι από το χωριό Φερεντινάτα καταγόταν ο διάσημος αναρχικός Μαρίνος Αντύπας. Οινικά, με πρωτοπόρο τον Ευρυβιάδη Σκλάβο, η Κεφαλλονιά επαναστατεί και πάλι!
Ακόμα ένα κτήμα του νησιού πειραματίζεται με τις νέες τάσεις. Ο αυτόρριζος αμπελώνας δύο μόλις στρεμμάτων καλλιεργήθηκε με βιολογικό και βιοδυναμικό τρόπο σε ασβεστολιθικό έδαφος με έντονες κλίσεις, χωρίς οινολογικά πρόσθετα και ελάχιστη περιεκτικότητα θειώδους. Ετικέτα που κυκλοφορεί μόνο σε 600 φιάλες.

•ΜΟΣΧΑΤΟ (ξηρό) Νatural Τετράμυθου
Άνω Διακοπτό Αχαΐας
Τετράμυθος / Μοσχάτο Ρίου / 2014
Από βιολογικά καλλιεργημένο αμπελώνα σε υψόμετρο 900 μέτρων, φυσική οινοποίηση του μικρόρωγου Μοσχάτου, με χρήση γηγενών ζυμών, χωρίς καμία χημική παρέμβαση στην οινοποίηση και ελάχιστη χρήση θειώδους. Ένα χαρακτηριστικό «φυσικό» κρασί από τον καλό οινολόγο Παναγιώτη Παπαγιαννόπουλο.

•ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΜΟΣΧΟΦΙΛΕΡΟ Ροζέ
Μηλιά Αρκαδίας
Πειραματικοί Οίνοι Μπουτάρη / Μοσχοφίλερο / 2015
Ροζέ κρασί από λευκή ποικιλία; Βεβαίως και είναι απολαυστικό, με τη χαρακτηριστική δροσιστική οξύτητα του Μοσχοφίλερου. Το χρώμα προκύπτει από την παραμονή του μούστου με τις φλούδες για λίγες ώρες. Ο αμπελώνας βρίσκεται στην περιοχή Μηλιά Τριπόλεως, σε υψόμετρο 650 μέτρων.


•EMILIA
Σίβα Ηρακλείου
Silva Δασκαλάκη / Λιάτικο / 13% vol / 2007
Επιδόρπιο κρασί από αμπελώνα που καλλιεργείται βιολογικά και βιοδυναμικά. Τα σταφύλια λιάζονται για 6 με 8 ημέρες και μετά την οινοποίησή τους το κρασί παραμένει σε γαλλικά και αμερικανικά βαρέλια για 6 χρόνια. Στο στόμα πληθωρικό, με το κακάο και την καραμέλα βουτύρου να ξεχωρίζουν

Τα καθημερινά κρασιά

 

9 ξεχωριστά κρασιά και μια φανταστική τσικουδιά Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

•ΑΠΟΨΗ

Κερατέα Αττικής

Μικροοινοποιία Μυλωνά / Ασύρτικο - Σαββατιανό / 2015
Χειρωνακτικός τρύγος, συνοινοποίηση των δύο ποικιλιών και ωρίμανση κατά 50% σε γαλλικά δρύινα βαρέλια, καθώς και παραμονή με τις οινολάσπες για 4 μήνες με συχνές αναδεύσεις. Αν και πρόκειται για δύο από τις πιο δημοφιλείς ελληνικές λευκές ποικιλίες, σπάνια τις συναντάμε μαζί.

•ΤΕΤΡΑΚΤΥΣ
Μεγάλη Λάκκα Σάμου
Βακάκης Οινοποιητική Σάμου / Αυγουστιάτης / 2015
Ερυθρή ποικιλία της Δυτικής Ελλάδας που φυτεύτηκε στη Σάμο για πρώτη φορά από το κτήμα Βακάκη, πριν από μια δεκαετία. Μια αξιόλογη προσπάθεια που έρχεται στο προσκήνιο παρά τον νόμο του 1934 που απαγορεύει σε οποιονδήποτε Σαμιώτη οινοπαραγωγό να παράγει και να διαθέτει το κρασί του εκτός τοπικού συνεταιρισμού.

•ΟΝΕΙΡΙΚΟΣ
Νάουσα Ημαθίας
Κτήμα Φουντή / Ξινόμαυρο - Merlot / 2007
Από τους ημιορεινούς αμπελώνες του κτήματος, το γηγενές Ξινόμαυρο οινοποιείται ξεχωριστά από το κοσμοπολίτικο Merlot και ενώνονται με την παραμονή τους σε γαλλικά δρύινα βαρέλια για 6 μήνες. Άριστη σχέση ποιότητας/τιμής.

Και για να «πάνε κάτω τα φαρμάκια», η πρωτοεμφανιζόμενη Τσικουδιά του Μανουσάκη (Χανιά) από τη γαλλική ποικιλία Roussanne. Εβίβα!

9 ξεχωριστά κρασιά και μια φανταστική τσικουδιά Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον «Σήφη» ξέρουν από καλή κρητική κουζίνα

Γεύση / Στον «Σήφη» για γαμοπίλαφο και αυγά με στάκα και απάκι

Εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες, μια οικογενειακή ταβέρνα στον Άγιο Δημήτριο, με την κυρά-Φωφώ σταθερά στο τιμόνι, σερβίρει φαγητά και μεζέδες όπως ακριβώς θα τους έβρισκες σε ένα αυθεντικό κρητικό καφενείο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Χριστουγεννιάτικος κορμός, μια γλυκιά ιστορία που συνεχίζεται στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της πόλης

Γεύση / Χριστουγεννιάτικος κορμός, ένα σοκολατένιο έπος. Εδώ οι καλύτεροι

Ξεκίνησε ως ένα ρολό παντεσπάνι με αφράτη σοκολάτα γκανάς και ζάχαρη άχνη, σύμβολο της καλοτυχίας. Πλέον κάθε ζαχαροπλάστης κάνει μια δική του παραλλαγή, μετατρέποντάς το σε γλυκό έργο τέχνης.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια