9 ξεχωριστά κρασιά και μια φανταστική τσικουδιά

9 ξεχωριστά κρασιά και μια φανταστική τσικουδιά Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
1

Αγωνία για την τελειότητα ή νέα μονοπάτια στην αναζήτηση της απόλαυσης; Ένας συνειδητοποιημένος οινόφιλος οφείλει να γνωρίζει σε ποια κατηγορία ανήκει. Εμάς μας ταιριάζει η δεύτερη, απλώς γιατί εάν ανακαλύψουμε το τέλειο, που μάλλον δεν υπάρχει, θα χάσουμε τη γοητεία της αναζήτησης και η ζωή θα γίνει βαρετή. Με τη σκέψη αυτή περάσαμε ένα όμορφο τριήμερο στο Οινόραμα, δοκιμάζοντας περισσότερες από 120 ετικέτες. Οι προτάσεις που ακολουθούν αφορούν κρασιά που αξίζουν την προσοχή σας, για εντελώς διαφορετικούς λόγους το καθένα. Ας αφήσουμε τα στερεότυπα των προτιμήσεών μας και ας δοκιμάσουμε νέα, διαφορετικά, παιχνιδιάρικα κρασιά. Όπως έχει γράψει και η διάσημη Αγγλίδα κριτικός οίνου Jancis Robinson: «Όταν ένας πελάτης μπαίνει σε ένα εστιατόριο αποφασισμένος να πιει ένα συγκεκριμένο κρασί, τότε αυτός ο πελάτης έχει χάσει το νόημα».

 

Η γοητεία της Σαντορίνης

 

9 ξεχωριστά κρασιά και μια φανταστική τσικουδιά Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

•ΑΗΔΑΝΙ Σιγάλα
Οία Σαντορίνης
Κτήμα Σιγάλα / Αηδάνι / 2015
Στη σκιά του Ασύρτικου, η αιγαιοπελαγίτικη ποικιλία Αηδάνι δίνει πιο αρωματικά κρασιά, με μέτρια οξύτητα. Είναι μετρημένες οι περιπτώσεις που συναντάμε μονοποικιλιακά κρασιά από Αηδάνι, συνήθως χρησιμοποιείται σε χαρμάνια. Από παραδοσιακά σαντορινιά αμπέλια σε σχήμα κουλούρας, ο Πάρις Σιγάλας έβαλε όλη του τη μαεστρία –με κλασική οινοποίηση και παραμονή στις οινολάσπες– και μας δίνει ένα υπέροχο κρασί.

•ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ Χατζηδάκη
Πύργος Σαντορίνης
Κτήμα Χατζηδάκη / Ασύρτικο / 2015
Αν κάτι χαρακτηρίζει τον Χαρίδημο Χατζηδάκη, είναι η έκπληξη που προκαλούν κάθε χρόνο τα κρασιά του. Η Σαντορίνη από τη σοδειά του '15 έχει νεύρο, σπιρτάδα και κοφτερή οξύτητα. Συνοδεύει ιδανικά ψητά ψάρια, θαλασσινά και όστρακα. Επιπλέον, αν και λευκό κρασί δεξαμενής, έχει δυνατότητες παλαίωσης.

Τα επαναστατικά κρασιά

 

9 ξεχωριστά κρασιά και μια φανταστική τσικουδιά Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

•ΡΟΜΠΟΛΑ Νatural Μελισσηνού
Θηράμονα Κεφαλλονιάς
Οινοποιείο Μελισσηνός / Ρομπόλα / 2015
Η Κεφαλλονιά έχει ριζοσπαστικές παραδόσεις στην πολιτική της Ιστορία. Μην ξεχνάμε ότι από το χωριό Φερεντινάτα καταγόταν ο διάσημος αναρχικός Μαρίνος Αντύπας. Οινικά, με πρωτοπόρο τον Ευρυβιάδη Σκλάβο, η Κεφαλλονιά επαναστατεί και πάλι!
Ακόμα ένα κτήμα του νησιού πειραματίζεται με τις νέες τάσεις. Ο αυτόρριζος αμπελώνας δύο μόλις στρεμμάτων καλλιεργήθηκε με βιολογικό και βιοδυναμικό τρόπο σε ασβεστολιθικό έδαφος με έντονες κλίσεις, χωρίς οινολογικά πρόσθετα και ελάχιστη περιεκτικότητα θειώδους. Ετικέτα που κυκλοφορεί μόνο σε 600 φιάλες.

•ΜΟΣΧΑΤΟ (ξηρό) Νatural Τετράμυθου
Άνω Διακοπτό Αχαΐας
Τετράμυθος / Μοσχάτο Ρίου / 2014
Από βιολογικά καλλιεργημένο αμπελώνα σε υψόμετρο 900 μέτρων, φυσική οινοποίηση του μικρόρωγου Μοσχάτου, με χρήση γηγενών ζυμών, χωρίς καμία χημική παρέμβαση στην οινοποίηση και ελάχιστη χρήση θειώδους. Ένα χαρακτηριστικό «φυσικό» κρασί από τον καλό οινολόγο Παναγιώτη Παπαγιαννόπουλο.

•ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΜΟΣΧΟΦΙΛΕΡΟ Ροζέ
Μηλιά Αρκαδίας
Πειραματικοί Οίνοι Μπουτάρη / Μοσχοφίλερο / 2015
Ροζέ κρασί από λευκή ποικιλία; Βεβαίως και είναι απολαυστικό, με τη χαρακτηριστική δροσιστική οξύτητα του Μοσχοφίλερου. Το χρώμα προκύπτει από την παραμονή του μούστου με τις φλούδες για λίγες ώρες. Ο αμπελώνας βρίσκεται στην περιοχή Μηλιά Τριπόλεως, σε υψόμετρο 650 μέτρων.


•EMILIA
Σίβα Ηρακλείου
Silva Δασκαλάκη / Λιάτικο / 13% vol / 2007
Επιδόρπιο κρασί από αμπελώνα που καλλιεργείται βιολογικά και βιοδυναμικά. Τα σταφύλια λιάζονται για 6 με 8 ημέρες και μετά την οινοποίησή τους το κρασί παραμένει σε γαλλικά και αμερικανικά βαρέλια για 6 χρόνια. Στο στόμα πληθωρικό, με το κακάο και την καραμέλα βουτύρου να ξεχωρίζουν

Τα καθημερινά κρασιά

 

9 ξεχωριστά κρασιά και μια φανταστική τσικουδιά Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

•ΑΠΟΨΗ

Κερατέα Αττικής

Μικροοινοποιία Μυλωνά / Ασύρτικο - Σαββατιανό / 2015
Χειρωνακτικός τρύγος, συνοινοποίηση των δύο ποικιλιών και ωρίμανση κατά 50% σε γαλλικά δρύινα βαρέλια, καθώς και παραμονή με τις οινολάσπες για 4 μήνες με συχνές αναδεύσεις. Αν και πρόκειται για δύο από τις πιο δημοφιλείς ελληνικές λευκές ποικιλίες, σπάνια τις συναντάμε μαζί.

•ΤΕΤΡΑΚΤΥΣ
Μεγάλη Λάκκα Σάμου
Βακάκης Οινοποιητική Σάμου / Αυγουστιάτης / 2015
Ερυθρή ποικιλία της Δυτικής Ελλάδας που φυτεύτηκε στη Σάμο για πρώτη φορά από το κτήμα Βακάκη, πριν από μια δεκαετία. Μια αξιόλογη προσπάθεια που έρχεται στο προσκήνιο παρά τον νόμο του 1934 που απαγορεύει σε οποιονδήποτε Σαμιώτη οινοπαραγωγό να παράγει και να διαθέτει το κρασί του εκτός τοπικού συνεταιρισμού.

•ΟΝΕΙΡΙΚΟΣ
Νάουσα Ημαθίας
Κτήμα Φουντή / Ξινόμαυρο - Merlot / 2007
Από τους ημιορεινούς αμπελώνες του κτήματος, το γηγενές Ξινόμαυρο οινοποιείται ξεχωριστά από το κοσμοπολίτικο Merlot και ενώνονται με την παραμονή τους σε γαλλικά δρύινα βαρέλια για 6 μήνες. Άριστη σχέση ποιότητας/τιμής.

Και για να «πάνε κάτω τα φαρμάκια», η πρωτοεμφανιζόμενη Τσικουδιά του Μανουσάκη (Χανιά) από τη γαλλική ποικιλία Roussanne. Εβίβα!

9 ξεχωριστά κρασιά και μια φανταστική τσικουδιά Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια