5 ελληνικά κρασιά που ακολουθούν μία νέα παγκόσμια τάση

5 ελληνικά κρασιά που ακολουθούν μία νέα παγκόσμια τάση Facebook Twitter
Kρασιά ήπιας, φυσικής οινοποίησης είναι αυτά των οποίων οι μέθοδοι καλλιέργειας και οινοποίησης είναι ανάλογες με αυτές που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του '60. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Μια παρέα οινόφιλων επιστρέφαμε γοητευμένοι από τον χιονισμένο Λίγηρα (Loire) της Γαλλίας. Επισκεφθήκαμε τις εκθέσεις «Renaissance des Appellations - St. Jean», «La Dive Bouteille», «Les Anonymes» και μερικά σπουδαία «σπίτια» της περιοχής που παράγουν κρασιά ήπιας, φυσικής οινοποίησης.

Το να σε υποδέχεται στο κτήμα του και να συνομιλείς με τον πρωτοπόρο της βιοδυναμικής στο αμπέλι Nicolas Joly είναι κάτι ανάλογο με το να συναντά ένας μπασκετόφιλος τον LeBron James. Έκσταση!

Έχουμε γράψει επανειλημμένα σ' αυτήν τη στήλη για τα κρασιά ήπιας, φυσικής οινοποίησης. Πρωτογράψαμε, μάλιστα, όταν ήταν έννοια άγνωστη στην ελληνική αγορά. Κάποιοι χλεύασαν, άλλοι το αντιμετώπισαν με δυσπιστία, σημασία όμως έχει ότι αυτή η (σ)τάση στο κρασί είναι πλέον παγκόσμια και κερδίζει ολοένα και περισσότερους φίλους, κυρίως σε νεαρές ηλικίες.


Και για να το κατανοήσουμε με απλά λόγια, κρασιά ήπιας, φυσικής οινοποίησης είναι αυτά των οποίων οι μέθοδοι καλλιέργειας και οινοποίησης είναι ανάλογες με αυτές που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του '60.


Σιγά-σιγά, μηχανικά μέσα αντικατέστησαν τις χειρωνακτικές εργασίες και ένζυμα, ζύμες και υπερθείωση «στρογγύλεψαν» τις γωνίες και θωράκισαν το κρασί, δίνοντάς του αντοχή.

Ας καταλάβουμε τη δύναμη που έχουμε ως καταναλωτές, ας απομονώσουμε τα κακά κρασιά απ' όπου κι αν προέρχονται κι ας απολαύσουμε αυτό το εκλεκτό προϊόν που συντροφεύει τις καλύτερες στιγμές της ζωής μας. Το κρασί είναι, πάνω απ' όλα, απόλαυση!


Έτσι, βέβαια, νομίζουμε, διότι στην ουσία δεν καταφέραμε τίποτα περισσότερο από την ομογενοποίηση της γεύσης. Ο κανόνας είναι τα λευκά να θυμίζουν Sauvignon Blanc ή Chardonnay και τα ερυθρά, κρασιά του Bordeaux με νύξεις Syrah.


Δεν με απασχολεί καθόλου να επιλέξω ένα κρασί βάσει του τρόπου οινοποίησης, με απωθεί όμως ένα κρασί που το έχουν «βιάσει», του έχουν αλλάξει τον χαρακτήρα για να αρέσει. Και δυστυχώς τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν πάμπολλες, σε όλο το εύρος τιμών.

Από την άλλη, υπάρχουν παραγωγοί που πέρασαν στην απέναντι όχθη και δεν δέχονται καμία μορφή παρέμβασης, ούτε όταν υπάρχουν εμφανή σφάλματα − κρασιά γεμάτα πτητικές και βρετανομύκητες, που τα παρουσιάζουν ως άποψη.


Μακριά, λοιπόν, από ταμπέλες, ας καταλάβουμε τη δύναμη που έχουμε ως καταναλωτές, ας απομονώσουμε τα κακά κρασιά απ' όπου κι αν προέρχονται κι ας απολαύσουμε αυτό το εκλεκτό προϊόν που συντροφεύει τις καλύτερες στιγμές της ζωής μας. Το κρασί είναι, πάνω απ' όλα, απόλαυση!


Ακολουθούν 5 νέες ελληνικές ετικέτες ήπιας οινοποίησης από τις γηγενείς ποικιλίες Ροδίτης, Λιάτικο και Ξινόμαυρο Νάουσας σε τρεις εντελώς διαφορετικές εκδοχές. Το Ξινόμαυρο είναι πολυκλωνική ποικιλία κι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μια και, εκτός από στιβαρά ερυθρά, δίνει λευκά, ροζέ και αφρώδη κρασιά.

ΡΟΔΙΤΗΣ NATURE ΤΕΤΡΑΜΥΘΟΣ

Άνω Διακοπτό, Αχαΐα

Οινοποιείο Τετράμυθου / Ροδίτης / 13% vol / 2016

5 ελληνικά κρασιά που ακολουθούν μία νέα παγκόσμια τάση Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ο Ροδίτης είναι η πιο πολυφυτεμένη λευκή ποικιλία στον ελληνικό αμπελώνα κι αυτό ακριβώς, σε συνδυασμό με υψηλές αποδόσεις και αμφίβολη ποιότητα, έχει κάνει αρκετούς οινόφιλους, να τον περιφρονούν. Όταν όμως πρόκειται για ορεινά και επιλεγμένα αμπελοτόπια, εκεί μπορεί να δώσει σπουδαία κρασιά.

Εξαιρετική έκφραση της ποικιλίας η πρόταση του Τετράμυθου από δύο αυτόριζους αμπελώνες της Αιγιαλείας, σε υψόμετρο 700 μέτρων. Κομψά, συμπυκνωμένα αρώματα ώριμων εσπεριδοειδών, λευκόσαρκων φρούτων και βοτανικές νότες.

Στο στόμα εκπληκτική καθαρότητα φρούτου, ευχάριστη οξύτητα που προσδίδει απολαυστική φρεσκάδα και επίγευση που παραμένει για ώρα στον ουρανίσκο μας. Όπως λένε και οι Αγγλοσάξονες, drinkability!

BLANC DE NOIR ΕΛΙΝΟΣ

Νάουσα, Ημαθία

Οινοποιείο Έλινος / Ξινόμαυρο /13% vol / 2015

5 ελληνικά κρασιά που ακολουθούν μία νέα παγκόσμια τάση Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το «blanc de noir» (λευκό από μαύρο στα ελληνικά) είναι ο γαλλικός όρος που προσδιορίζει ένα λευκό κρασί φτιαγμένο από ερυθρά σταφύλια. Αυτή η λευκή εκδοχή του Ξινόμαυρου από την οικογένεια Ταραλά μάς ξαφνιάζει ευχάριστα.


Διακριτικά αρώματα ώριμων εσπεριδοειδών, γλυκών μπαχαρικών, αποξηραμένων πυρηνόκαρπων και απαλές νότες μελιού. Στο στόμα εντυπωσιακός συνδυασμός όγκου και αισθητής οξύτητας, που προσδίδουν πολυπλοκότητα, νεύρο και μοναδική, πλούσια γεύση.

ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ ΡΟΖΕ OENOS NATURE

Νάουσα, Ημαθία

Oenos Nature / Ξινόμαυρο / 13% vol / 2016

5 ελληνικά κρασιά που ακολουθούν μία νέα παγκόσμια τάση Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ντελικάτο γαστρονομικό ροζέ από Ξινόμαυρο, που διακρίνεται για την εξαιρετική συμπύκνωση και τη σπιρτάδα του. Κομψά αρώματα ώριμης φράουλας, μαρμελάδας ντομάτας και απαλές, πιπεράτες νότες. Δροσιστική γεύση με αισθητή οξύτητα, απολαυστικό φρουτώδη χαρακτήρα και μακρά επίγευση.


Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα ελληνικά ροζέ φυσικής οινοποίησης που κυκλοφορούν και αμέσως το ξεχωρίσαμε για τον μοναδικό χαρακτήρα του.

ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ NATURE ΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΥ

Νάουσα, Ημαθία

Αμπελώνες Θυμιόπουλου / Ξινόμαυρο / 13% vol / 2015

5 ελληνικά κρασιά που ακολουθούν μία νέα παγκόσμια τάση Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η πρόταση φυσικής οινοποίησης χωρίς θειώδη του Αποστόλη Θυμιόπουλου προέρχεται από κλώνο Ξινόμαυρου που καλλιεργούνταν στη Νάουσα πριν από τη φυλλοξήρα, από έναν και μοναδικό αμπελώνα 52 ετών, ανάμεσα σε Τρίλοφο και Φυτεία.


Πρόκειται για ένα ερυθρό που συνδυάζει στοιχεία έντασης, με κυρίαρχα τα γλυκά μπαχαρικά και την τονισμένη οξύτητα, αλλά και φινέτσας, χάρη στις βελούδινες τανίνες και την ευχάριστη επίγευση. Εάν το Ξινόμαυρο είναι η αγαπημένη σας ποικιλία, προτείνουμε ανεπιφύλακτα να το δοκιμάσετε.

ΛΙΑΤΙΚΟ AMPHORA ΔΟΥΛΟΥΦΑΚΗ

Δαφνές, Ηράκλειο

Οινοποιείο Δουλουφάκη / Λιάτικο / 14% vol / 2016

5 ελληνικά κρασιά που ακολουθούν μία νέα παγκόσμια τάση Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ο καλός οινοποιός Νίκος Δουλουφάκης οινοποιεί πειραματικά τη σπάνια κρητική ποικιλία Λιάτικο σε πήλινο αμφορέα και το αποτέλεσμα είναι μοναδικό.


Αρώματα μαρμελάδας κόκκινων φρούτων, λιαστού σταφυλιού και φυτικές νότες. Μέτριο σώμα με καλοδομημένες τανίνες και αισθητή οξύτητα. Μακρά επίγευση που αφήνει στο στόμα αίσθηση σοκολάτας και μπαχαρικών. Επίγευση που εξελίσσεται διαρκώς στο ποτήρι μας.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Four Ηands: Το νέο μπέργκερ της Αθήνας έχει την υπογραφή δυο διπλά μισελενάτων σεφ

Γεύση / Four Ηands: Το νέο μπέργκερ της Αθήνας έχει την υπογραφή δυο μισελενάτων σεφ

Αφού έχουν κάνει πρωταθλητισμό στην υψηλή γαστρονομία, ο Θάνος Φέσκος και ο Γιώργος Παπαζαχαρίας παρουσιάζουν τη street food πρότασή τους σε έναν χώρο παρεΐστικο, που θυμίζει φεστιβάλ φαγητού.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Είναι η Λημνιώνα η ποικιλία που θα αντέξει την κλιματική αλλαγή;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Λημνιώνα η ποικιλία που θα αντέξει την κλιματική αλλαγή;

Η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και o Παναγιώτης Ορφανίδης μιλούν με τον οινοποιό και οινολόγο Χρήστο Ζαφειράκη για τη Λημνιώνα, την κομψή ερυθρή ελληνική ποικιλία με το διεθνές και σύγχρονο προφίλ.
THE LIFO TEAM
Δύο εστιατόρια-έκπληξη στην Πάρο, μακριά από την πολυκοσμία

Γεύση / Δύο εστιατόρια-έκπληξη στην Πάρο, μακριά από την πολυκοσμία

Στο Parōn, ο μισελενάτος Θάνος Φέσκος δείχνει τον πιο comfort εαυτό του και σερβίρει κορυφαία ταραμοσαλάτα. Στο Parostia, o Γιάννης Κιόρογλου προσφέρει ένα πολυσυλλεκτικό μενού και πιάτα για βούτες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Cannelait

Γεύση / Ο Κωνσταντίνος φτιάχνει τάρτα σοκολάτας με παριανή κάππαρη

Σε ένα μικρό εργαστήριο στη Νάουσα της Πάρου ο νεαρός ζαχαροπλάστης Κωνσταντίνος Κασιδόπουλος «ευλογεί» έναν ελληνογαλλικό γάμο υλικών και τεχνικών με αποτέλεσμα ενδιαφέρον όσο και αναπάντεχο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ο Δημήτρης Λίεμ φτιάχνει το πιο εθιστικό kimchi

Radio Lifo / Ο Δημήτρης Λίεμ φτιάχνει το πιο εθιστικό kimchi στο λιμάνι του Πειραιά

Ο Ελληνοϊνδονήσιος σεφ, που μεγάλωσε μέσα στο karaoke μπαρ των γονιών του στην Τρούμπα, φτιάχνει σήμερα το πιο νόστιμο ασιατικό fusion στην πόλη στο Kitschen bar, ένα μικρό dim sum bar στο μεγάλο λιμάνι.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Στο Ζohós για εκλεπτυσμένους μεζέδες από τον Σάκη Βενέτη και τον Χάρη Αντωνόπουλο

Γεύση / Στο Ζohós για εκλεπτυσμένους μεζέδες από τον Σάκη Βενέτη και τον Χάρη Αντωνόπουλο

Στο φετινό Around the table θα έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τη γευστική μας κληρονομιά…αλλιώς, θα βρούμε και την τέλεια αφορμή για να μαζευτούμε γύρω από ένα τραπέζι με τους φίλους μας.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ρωμέικο Orange de Noir, η ανάμνηση από τα Χανιά

Γεύση / Ρωμέικο Orange de Noir: Ένα κρασί - εμπειρία από τα Χανιά

Δεν είναι ένα κλασικό, τυπικό κρασί, φτιάχνεται χωρίς βιασύνη και άγχος. Είναι όμως προσιτό, και έκανε έναν τριάστερο σεφ να κλείσει τα μάτια και να πει πως έχει φανταστεί το πιάτο που θα του ταίριαζε.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Ασημάκης Χανιώτης

Γεύση / Ασημάκης Χανιώτης: Ο νεότερος σεφ που κατέκτησε αστέρι Michelin στο Λονδίνο έχει σχέδια

Αφήνει την κουζίνα του Pied à Terre για μια νέα προσπάθεια, για να στήσει το δικό του εστιατόριο με το όνομα «Myrtos», και μια και τον συναντήσαμε στο Terre στην Κεφαλονιά, μοιράστηκε μαζί μας τρεις συνταγές που αναδίδουν άρωμα από το νησί.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Πειράζει να βάλουμε αβοκάντο στη χωριάτικη;»

Radio Lifo / «Πειράζει να βάλουμε αβοκάντο στη χωριάτικη;»

Μπορούμε να μιλάμε για ελληνικότητα στην κουζίνα χωρίς να γινόμαστε φολκλόρ; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συζητά με τον πολυταξιδεμένο μάγειρα Γιώργο Βενιέρη που, μεταξύ άλλων, ερευνά την κουζίνα των «πειρατών του Αιγαίου» και εμπνέεται από το fusion.
THE LIFO TEAM