5 ελληνικά κρασιά που ακολουθούν μία νέα παγκόσμια τάση

5 ελληνικά κρασιά που ακολουθούν μία νέα παγκόσμια τάση Facebook Twitter
Kρασιά ήπιας, φυσικής οινοποίησης είναι αυτά των οποίων οι μέθοδοι καλλιέργειας και οινοποίησης είναι ανάλογες με αυτές που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του '60. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Μια παρέα οινόφιλων επιστρέφαμε γοητευμένοι από τον χιονισμένο Λίγηρα (Loire) της Γαλλίας. Επισκεφθήκαμε τις εκθέσεις «Renaissance des Appellations - St. Jean», «La Dive Bouteille», «Les Anonymes» και μερικά σπουδαία «σπίτια» της περιοχής που παράγουν κρασιά ήπιας, φυσικής οινοποίησης.

Το να σε υποδέχεται στο κτήμα του και να συνομιλείς με τον πρωτοπόρο της βιοδυναμικής στο αμπέλι Nicolas Joly είναι κάτι ανάλογο με το να συναντά ένας μπασκετόφιλος τον LeBron James. Έκσταση!

Έχουμε γράψει επανειλημμένα σ' αυτήν τη στήλη για τα κρασιά ήπιας, φυσικής οινοποίησης. Πρωτογράψαμε, μάλιστα, όταν ήταν έννοια άγνωστη στην ελληνική αγορά. Κάποιοι χλεύασαν, άλλοι το αντιμετώπισαν με δυσπιστία, σημασία όμως έχει ότι αυτή η (σ)τάση στο κρασί είναι πλέον παγκόσμια και κερδίζει ολοένα και περισσότερους φίλους, κυρίως σε νεαρές ηλικίες.


Και για να το κατανοήσουμε με απλά λόγια, κρασιά ήπιας, φυσικής οινοποίησης είναι αυτά των οποίων οι μέθοδοι καλλιέργειας και οινοποίησης είναι ανάλογες με αυτές που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του '60.


Σιγά-σιγά, μηχανικά μέσα αντικατέστησαν τις χειρωνακτικές εργασίες και ένζυμα, ζύμες και υπερθείωση «στρογγύλεψαν» τις γωνίες και θωράκισαν το κρασί, δίνοντάς του αντοχή.

Ας καταλάβουμε τη δύναμη που έχουμε ως καταναλωτές, ας απομονώσουμε τα κακά κρασιά απ' όπου κι αν προέρχονται κι ας απολαύσουμε αυτό το εκλεκτό προϊόν που συντροφεύει τις καλύτερες στιγμές της ζωής μας. Το κρασί είναι, πάνω απ' όλα, απόλαυση!


Έτσι, βέβαια, νομίζουμε, διότι στην ουσία δεν καταφέραμε τίποτα περισσότερο από την ομογενοποίηση της γεύσης. Ο κανόνας είναι τα λευκά να θυμίζουν Sauvignon Blanc ή Chardonnay και τα ερυθρά, κρασιά του Bordeaux με νύξεις Syrah.


Δεν με απασχολεί καθόλου να επιλέξω ένα κρασί βάσει του τρόπου οινοποίησης, με απωθεί όμως ένα κρασί που το έχουν «βιάσει», του έχουν αλλάξει τον χαρακτήρα για να αρέσει. Και δυστυχώς τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν πάμπολλες, σε όλο το εύρος τιμών.

Από την άλλη, υπάρχουν παραγωγοί που πέρασαν στην απέναντι όχθη και δεν δέχονται καμία μορφή παρέμβασης, ούτε όταν υπάρχουν εμφανή σφάλματα − κρασιά γεμάτα πτητικές και βρετανομύκητες, που τα παρουσιάζουν ως άποψη.


Μακριά, λοιπόν, από ταμπέλες, ας καταλάβουμε τη δύναμη που έχουμε ως καταναλωτές, ας απομονώσουμε τα κακά κρασιά απ' όπου κι αν προέρχονται κι ας απολαύσουμε αυτό το εκλεκτό προϊόν που συντροφεύει τις καλύτερες στιγμές της ζωής μας. Το κρασί είναι, πάνω απ' όλα, απόλαυση!


Ακολουθούν 5 νέες ελληνικές ετικέτες ήπιας οινοποίησης από τις γηγενείς ποικιλίες Ροδίτης, Λιάτικο και Ξινόμαυρο Νάουσας σε τρεις εντελώς διαφορετικές εκδοχές. Το Ξινόμαυρο είναι πολυκλωνική ποικιλία κι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μια και, εκτός από στιβαρά ερυθρά, δίνει λευκά, ροζέ και αφρώδη κρασιά.

ΡΟΔΙΤΗΣ NATURE ΤΕΤΡΑΜΥΘΟΣ

Άνω Διακοπτό, Αχαΐα

Οινοποιείο Τετράμυθου / Ροδίτης / 13% vol / 2016

5 ελληνικά κρασιά που ακολουθούν μία νέα παγκόσμια τάση Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ο Ροδίτης είναι η πιο πολυφυτεμένη λευκή ποικιλία στον ελληνικό αμπελώνα κι αυτό ακριβώς, σε συνδυασμό με υψηλές αποδόσεις και αμφίβολη ποιότητα, έχει κάνει αρκετούς οινόφιλους, να τον περιφρονούν. Όταν όμως πρόκειται για ορεινά και επιλεγμένα αμπελοτόπια, εκεί μπορεί να δώσει σπουδαία κρασιά.

Εξαιρετική έκφραση της ποικιλίας η πρόταση του Τετράμυθου από δύο αυτόριζους αμπελώνες της Αιγιαλείας, σε υψόμετρο 700 μέτρων. Κομψά, συμπυκνωμένα αρώματα ώριμων εσπεριδοειδών, λευκόσαρκων φρούτων και βοτανικές νότες.

Στο στόμα εκπληκτική καθαρότητα φρούτου, ευχάριστη οξύτητα που προσδίδει απολαυστική φρεσκάδα και επίγευση που παραμένει για ώρα στον ουρανίσκο μας. Όπως λένε και οι Αγγλοσάξονες, drinkability!

BLANC DE NOIR ΕΛΙΝΟΣ

Νάουσα, Ημαθία

Οινοποιείο Έλινος / Ξινόμαυρο /13% vol / 2015

5 ελληνικά κρασιά που ακολουθούν μία νέα παγκόσμια τάση Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το «blanc de noir» (λευκό από μαύρο στα ελληνικά) είναι ο γαλλικός όρος που προσδιορίζει ένα λευκό κρασί φτιαγμένο από ερυθρά σταφύλια. Αυτή η λευκή εκδοχή του Ξινόμαυρου από την οικογένεια Ταραλά μάς ξαφνιάζει ευχάριστα.


Διακριτικά αρώματα ώριμων εσπεριδοειδών, γλυκών μπαχαρικών, αποξηραμένων πυρηνόκαρπων και απαλές νότες μελιού. Στο στόμα εντυπωσιακός συνδυασμός όγκου και αισθητής οξύτητας, που προσδίδουν πολυπλοκότητα, νεύρο και μοναδική, πλούσια γεύση.

ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ ΡΟΖΕ OENOS NATURE

Νάουσα, Ημαθία

Oenos Nature / Ξινόμαυρο / 13% vol / 2016

5 ελληνικά κρασιά που ακολουθούν μία νέα παγκόσμια τάση Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ντελικάτο γαστρονομικό ροζέ από Ξινόμαυρο, που διακρίνεται για την εξαιρετική συμπύκνωση και τη σπιρτάδα του. Κομψά αρώματα ώριμης φράουλας, μαρμελάδας ντομάτας και απαλές, πιπεράτες νότες. Δροσιστική γεύση με αισθητή οξύτητα, απολαυστικό φρουτώδη χαρακτήρα και μακρά επίγευση.


Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα ελληνικά ροζέ φυσικής οινοποίησης που κυκλοφορούν και αμέσως το ξεχωρίσαμε για τον μοναδικό χαρακτήρα του.

ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ NATURE ΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΥ

Νάουσα, Ημαθία

Αμπελώνες Θυμιόπουλου / Ξινόμαυρο / 13% vol / 2015

5 ελληνικά κρασιά που ακολουθούν μία νέα παγκόσμια τάση Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η πρόταση φυσικής οινοποίησης χωρίς θειώδη του Αποστόλη Θυμιόπουλου προέρχεται από κλώνο Ξινόμαυρου που καλλιεργούνταν στη Νάουσα πριν από τη φυλλοξήρα, από έναν και μοναδικό αμπελώνα 52 ετών, ανάμεσα σε Τρίλοφο και Φυτεία.


Πρόκειται για ένα ερυθρό που συνδυάζει στοιχεία έντασης, με κυρίαρχα τα γλυκά μπαχαρικά και την τονισμένη οξύτητα, αλλά και φινέτσας, χάρη στις βελούδινες τανίνες και την ευχάριστη επίγευση. Εάν το Ξινόμαυρο είναι η αγαπημένη σας ποικιλία, προτείνουμε ανεπιφύλακτα να το δοκιμάσετε.

ΛΙΑΤΙΚΟ AMPHORA ΔΟΥΛΟΥΦΑΚΗ

Δαφνές, Ηράκλειο

Οινοποιείο Δουλουφάκη / Λιάτικο / 14% vol / 2016

5 ελληνικά κρασιά που ακολουθούν μία νέα παγκόσμια τάση Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ο καλός οινοποιός Νίκος Δουλουφάκης οινοποιεί πειραματικά τη σπάνια κρητική ποικιλία Λιάτικο σε πήλινο αμφορέα και το αποτέλεσμα είναι μοναδικό.


Αρώματα μαρμελάδας κόκκινων φρούτων, λιαστού σταφυλιού και φυτικές νότες. Μέτριο σώμα με καλοδομημένες τανίνες και αισθητή οξύτητα. Μακρά επίγευση που αφήνει στο στόμα αίσθηση σοκολάτας και μπαχαρικών. Επίγευση που εξελίσσεται διαρκώς στο ποτήρι μας.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το έθιμο του Κλήδονα και το αμίλητο νερό

Γεύσεις της δικής μας παράδοσης / Το έθιμο του Κλήδονα και το «αμίλητο νερό» στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα

Στο τρίτο επεισόδιο της σειράς podcasts «Γεύσεις της δικής μας παράδοσης», εμπνευσμένης από τα προϊόντα «Nώμα» της Lidl Ελλάς, η ηθοποιός Νεκταρία Γιαννουδάκη συζητά με τον μουσικό Κωνσταντίνο Μπουντούνη για το έθιμο του Κλήδονα και το «αμίλητο νερό» που αναβιώνει στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, αλλά και με τη σεφ και καθηγήτρια Γαστρονομίας Γιάννα Μπαλαφούτη για την παραδοσιακή κουζίνα των περιοχών αυτών.
THE LIFO TEAM
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Δέκα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Ris Project: Tο νέο καφέ του Παγκρατίου είναι “human friendly”

Γεύση / Tο πρώτο καφέ για σκύλους άνοιξε στο Παγκράτι

Από εκεί που κάποιοι Αθηναίοι έψαχναν τα φιλικά προς τα ζώα μέρη για να πιουν τον καφέ τους ή να εργαστούν εκτός σπιτιού, πλέον υπάρχει ένα μαγαζί που ετοιμάζει γλυκά χωρίς ζάχαρη και υγιεινά treats για σκύλους, ενώ φροντίζει να έχει κάτι και για εμάς.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
To έθιμο της Καμήλας

Γεύσεις της δικής μας παράδοσης / To έθιμο της Καμήλας στη Θεσσαλία

Στο δεύτερο επεισόδιο της σειράς podcasts «Γεύσεις της δικής μας παράδοσης», εμπνευσμένης από τα προϊόντα «Nώμα» της Lidl Eλλάς, ο σεφ Ανδρέας Λαγός συζητά με τον μουσικό Θωμά Κωνσταντίνου για το έθιμο της Καμήλας που συναντάμε στη Θεσσαλία την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, αλλά και με τον σεφ Δημήτρη Αϊβαλιώτη για την παραδοσιακή κουζίνα της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Wine is Fine: Για κρασί στον δρόμο των πομολάδικων

Γεύση / Wine is Fine: Για κρασί στον δρόμο των πομολάδικων

Δύο Παριζιάνοι, ένας Έλληνας σεφ με νομαδικές τάσεις, φυσικά κρασιά, φαγητό με επιρροές από διαφορετικές εθνικές κουζίνες, μουσική που ξεκινάει από την ιαπωνική funk και φτάνει στην Aaliyah. Αυτή είναι μια σύγχρονη cave à manger που περιμένει με ανυπομονησία η hip Αθήνα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΚΥΡΙΑΚΗ «Κανείς μας δεν το περίμενε»: Ο Α. Τραστέλης θα διεκδικήσει ξανά το αστέρι Michelin που έχασε η Σπονδή

Γεύση / «Κανείς μας δεν το περίμενε»: Ο Α. Τραστέλης θα διεκδικήσει ξανά το αστέρι Michelin που έχασε η Σπονδή

Ο restaurateur που κατείχε επί δεκαπέντε χρόνια την υψηλότερη διάκριση που έχει δει ποτέ η εγχώρια γαστρονομική σκηνή μιλά μετά την τελευταία αξιολόγηση του αναγνωρισμένου οδηγού που δεν είχε τα καλύτερα νέα για ένα εκ των σημαντικότερων εστιατορίων της Ελλάδας.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Dear Manouka: To νέο wine bar-restaurant του Παγκρατίου ξεφεύγει από τα συνηθισμένα

Γεύση / Dear Manouka: To νέο wine bar-restaurant του Παγκρατίου ξεφεύγει από τα συνηθισμένα

Η όψη ενός νεοκλασικού σπιτιού του 1890 στον πεζόδρομο της Ηρώνδα δεν μαρτυρά με τίποτα όσα θα συναντήσετε στο εσωτερικό: fusion επιλογές, προτάσεις από τον διεθνή αμπελώνα και κλασικά κοκτέιλ με απρόβλεπτες ανατροπές.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
To έθιμο της Αρσαλής

Γεύσεις της δικής μας παράδοσης / To έθιμο της Αρσαλής στη Στερεά Ελλάδα

Στο πρώτο επεισόδιο της σειράς podcasts «Γεύσεις της δικής μας παράδοσης», εμπνευσμένης από τα προϊόντα «Nώμα» της Lidl Ελλάς, ο ηθοποιός Πέτρος Λαγούτης συζητά με την τραγουδίστρια Δέσποινα Ραφαήλ για το έθιμο της Αρσαλής που αναβιώνει στη Στερεά Ελλάδα, αλλά και με τη διαιτολόγο-διατροφολόγο Αλεξάνδρα Κοκολοπούλου για την παραδοσιακή κουζίνα της περιοχής.
THE LIFO TEAM

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ