21 μέρη της Αθήνας που ξέρουν να φτιάχνουν κέικ

to rini Facebook Twitter
Το carrot cake της Μαρίνας Χρονά βγάζει κάτι το έντονα μπαχαράτο και έχει frosting από μασκαρπόνε. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια που το κέικ το βρίσκαμε είτε ετοιματζίδικο και συσκευασμένο είτε ψάχναμε συνταγές για να το φάμε σπιτικό. Δεν ήταν ένα προϊόν στο οποίο έδιναν βάση οι φούρνοι της πόλης, και αν το έφτιαχναν, δεν το προσέφεραν σε πολλές διαφορετικές εκδοχές, δεν είχαμε επιλογές, ήταν συνήθως στις ίδιες γεύσεις που βρίσκαμε και το soft παγωτό: σοκολατένιο, βανίλια ή ανάμεικτο – τελεία. Μέχρι που ήρθε η εποχή του specialty coffee στην Αθήνα. Tα νέα, ποιοτικά καφέ της έχουν τα δικά τους μικρά αρτοποιεία και τους ζαχαροπλάστες τους. Σε περίπτωση που δεν έχουν τη δυνατότητα και τον χώρο για κάτι τέτοιο, συνεργάζονται και φιλοξενούν καθημερινά στις βιτρίνες τους γλυκά από bakers χωρίς έδρα, αναπτύσσοντας έτσι μια δημιουργική κοινότητα που μας φτιάχνει τη μέρα.

Έπειτα μπήκαν στο παιχνίδι και οι third wave φούρνοι, εκείνα τα μέρη που, μαζί με τα προζυμένια ψωμιά αργής ωρίμανσης και τα ολόφρεσκα είδη βιενουαζερί που ξεφουρνίζουν, όλο και κάποιο κέικ ετοιμάζουν, τελειοποιούν τα κλασικά, τσεκάρουν ποιες γεύσεις παίζουν πολύ στα social ή κάνουν τα δικά τους γευστικά πειράματα. Σε κάθε περίπτωση, ένα κομμάτι ωραίο κέικ, ένα comfort γλυκό χωρίς πολλή ζάχαρη και συντηρητικά το βρίσκουμε πια σίγουρα για πρωινό. Ακόμα και δώρο σε φίλους που μας καλούν στο σπίτι τους μπορούμε να πάμε πια, σε εκείνους που λένε ότι δεν αντέχουν τα παστοειδή και τις τούρτες.

Tα νέα ποιοτικά καφέ της Αθήνας έχουν τα δικά τους μικρά αρτοποιεία και τους ζαχαροπλάστες τους.

Θα ξεκινήσω από το κέικ του οποίου η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε τη δεκαετία του '30, την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης στις ΗΠΑ, και ήταν μια λύση για τα νοικοκυριά που προσπαθούσαν να μην πετάνε τίποτα να αξιοποιήσουν τις παραγινωμένες μπανάνες. Τρένταρε όσο κανένα γλυκό μέσα στην πρώτη καραντίνα και αν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει χίπστερ κέικ, ο τίτλος τού ανήκει δικαιωματικά. To banana bread κυκλοφορεί πολύ στην Αθήνα, θα αναφερθώ όμως στα αγαπημένα του δικού μας γραφείου. Το δικό μου είναι αυτό του ANÄNA (Πραξιτέλους 33, 211 1151788) που κόβεται πάντα και σε μια μεγάλη, χορταστική φέτα. Έχει και άλλες ωραίες προτάσεις σε κέικ, μπορείτε να δείτε το εβδομαδιαίο του μενού στα highlights του Ιnstagram.

asterisque Facebook Twitter
Αsterisque. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υποψηφιότητα για το καλύτερο banana bread του κέντρου βάζει και το Black Salami (Ζωοδόχου Πηγής 71, Εξάρχεια), η Μπιάνκα από το ατελιέ της LiFO σας το συστήνει ανεπιφύλακτα. Προζυμένιο, με μπόλικη σοκολάτα και ζουμερό το προσφέρει τοFika του Κουκακίου (Βούρβαχη 6, 210 9226010), από εκεί να δοκιμάσετε οπωσδήποτε και το Lemon poppy seed cake με τα κόκκινα φρούτα και το φιστίκι Αιγίνης, αν το πετύχετε.

Σε δύο εκδοχές, vegan και μη vegan, μπορείτε να το παραγγείλετε, μαζί με τον καφέ σας, από το Taf Coffee (Εμμανουήλ Μπενάκη 7, Εξάρχεια, 210 3800014). Vegan, με κομματάκια μαύρης σοκολάτας, είναι και αυτό του κορυφαίου καφέ Foyer (Βρυάξιδος 2, 210 7514124) που μέσα στον Ιούλιο άλλαξε διεύθυνση και μετακόμισε στο Παγκράτι. Χωρίς γλουτένη, το προσφέρουν στο Astérisque, όπως και το κέικ καρότου –να τα δοκιμάσετε και τα δύο, ακόμα και αν δεν έχετε δυσανεξία. Gluten free κέικ αμυγδάλου, σε σχήμα που μάλλον θα σας ξυπνήσει παιδικές αναμνήσεις–μπορεί να θα σας θυμίσει εκείνα τα στρογγυλά που βρίσκαμε στα σούπερ μάρκετ, τυλιγμένα σε λευκό χαρτί και πολλά μαζί σε μια σακούλα–έχει το Williwaw της Κυψέλης (Κερκύρας 69, 210 8220745). 

Oven Facebook Twitter
Oven

Κάποτε πιστεύαμε ότι το μόνο που είχε νόημα στο carrot cake ήταν το άψογο frosting με τυρί κρέμα, που φυσικά είναι απαραίτητο, αλλά δεν είναι το μόνο συστατικό που το κάνει πετυχημένο. Δοκιμάστε αυτό που φτιάχνει η Μαρίνα Χρονά στο Santo Belto της Κυψέλης (Αγίας Ζώνης 21, 211 7151755) και στο Ρίνι Δίπλα στο Μουσείο (Ρεθύμνου 8, 2108836781). Βγάζει κάτι το έντονα μπαχαράτο και έχει frosting από μασκαρπόνε. Τη συνταγή της την έχει φέρει από τη Σουηδία, όπου έκανε την πρακτική της σε ένα διάστερο εστιατόριο. Επίσης, στο ĒRE Athens (Ερεχθείου 30, Κουκάκι, 210 9236622), εκτός από τα ανάλαφρα και σε διάφορους συνδυασμούς cheesecakes που ετοιμάζει η Γεωργία Ρωμάνου, θα βρείτε και ένα carrot cake που θα σας ικανοποιήσει, ιδιαίτερα αν έχετε κουραστεί να δοκιμάζετε στέγνα τέτοια.  

Με green cheese frosting, γλάσο λεμονιού και μαρμελάδα μύρτιλο, το Blueberry lemon layer cake είναι το μεγάλο σουξέ του Morning Sweetie (Ζακύνθου 13, Κυψέλη, 211 7354924) στο οποίο ετοιμάζουν και αλμυρά κέικ, όπως αυτό με πράσο, μανιτάρι, κεφαλογραβιέρα και φρέσκο θυμάρι. Λαχταριστό blueberry cake ψήνει και το Oven (λεωφ. Βασιλέως Παύλου 104, 210 3633303 / Αρτέμιδος 9, 210 9681275), το microbakery της Βούλας που πλέον λειτουργεί και στη Γλυφάδα. 

economidis Facebook Twitter
Το marble ή marbre κέικ του Δημήτρη Οικονομίδη. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Έχουμε φάει πολύ μέτριο red velvet, αλλά ο Μονόκερος του Παγκρατίου ήρθε για να το προσφέρει σωστό, με ανάλαφρο cream cheese frosting βανίλιας–σας το στέλνει σε κομμάτι. Και μπορεί να το τουμπάραμε κατά λάθος και να μην καταφέραμε να το φωτογραφίσουμε, αλλά το γραφείο ενθουσιάστηκε με τη γεύση του. Πάλι από την πλευρά του ατελιέ μας, η Μαργαρίτα προτείνει το muffin βανίλια-blueberry από τον Φούρνο του Τάκη στο Kουκάκι (Μισαραλιώτου 14, 210 9230052)– είναι λίγο παραπάνω γλυκό απ’ όσο θα ήθελα, αλλά εσωτερικά είναι όσο υγρό πρέπει και δεν παύει να είναι μια ωραία επιλογή, αν είναι στον δρόμο σας.

Υπάρχουν κι εκείνοι που επαναπροσδιορίζουν τι πάει να πει ανάμεικτο σοκολάτα-βανίλια κέικ, marble ή marbre. Ο Dimitris Economides (λεωφ. Κηφισίας 340, Νέο Ψυχικό, 210 6755000) το προσφέρει σε δύο εκδοχές, φτιαγμένο από εκλεκτά υλικά, κλασικό ή με επικάλυψη γκανάς σοκολάτα-βανίλια. Το βρίσκουμε κλασικό στο Τρομερό Παιδί των Ιλισίων (Παπαδιαμαντοπούλου 30, 210 7777537), εκεί όπου μπορείτε να πετύχετε στη βιτρίνα τους και ένα κέικ λεμόνι-μέλι και διάφορες άλλες φίνες γεύσεις. Ιδιαίτερη πρόταση, πάλι με λεμόνι, είναι αυτή του Flake στην Κυψέλη (Σποράδων 24), που σαρώνει με το brunch του. Εκεί σερβίρουν ένα κέικ με κουρκουμά και παπαρουνόσπορο.

tromero paidi Facebook Twitter
Τρομερό Παιδί

Αν θέλετε το κέικ σας άκρως σοκολατένιο, βελούδινο στο κόψιμο και υγρό εσωτερικά, πρέπει να αναζητήσετε το chocolate moelleux (τo lava cake δηλαδή) του Madame Fraise (Υμηττού 225, Παγκράτι, 211 4186086) στις εφαρμογές διανομής φαγητού. Δεν υπάρχει σε ατομική μερίδα, αλλά είναι ό,τι πρέπει για να το προσφέρετε μετά από ένα σπιτικό γεύμα. Στα ζαχαροπλαστεία Φύσις (λεωφ. Μεσογείων 450 / Αγ. Παρασκευή, 210 6090740 / Λεωφ. Κηφισίας 98 / Μαρούσι, 211 406926) θα σας προτείνουν να συνδυάσετε με παγωτό στρατσιατέλα το moelleux που φτιάχνουν χωρίς αλεύρι και μόνο με σοκολάτα υγείας.

madame fraise Facebook Twitter
Αν θέλετε το κέικ σας άκρως σοκολατένιο, βελούδινο στο κόψιμο και υγρό εσωτερικά, τότε πρέπει να αναζητήσετε το chocolate moelleux (τo lava cake δηλαδή) του Madame Fraise.

Εντυπωσιακά κέικ-τούρτες, στολισμένα, instagrammable αλλά και vegan, ιδανικά για γενέθλια και λοιπές γιορτές μπορείτε να παραγγείλετε από το Holly Llama (Γρ. Κυδωνιών 8, Υμηττός, 210 7626078 / Νίκης 23, Σύνταγμα, 210 3212756). Μπορείτε να βρείτε όλες του τις προτάσεις online, ενώ καθημερινά στα καταστήματά του βρίσκουμε και κέικ τα οποία μπορούμε να πάρουμε για τον δρόμο, όπως αυτό με το λεμόνι, τους σπόρους chia και το φιλέ αμύγδαλο, το κέικ σοκολάτας βουτηγμένο σε σοκολάτα, χωρίς ζάχαρη, και ένα ακόμα με χουρμά και σύκο. Τέλεια vegan κέικ σε μέγεθος γενεθλίων και οκτώ διαφορετικές γεύσεις ετοιμάζει και η Έρη Καρακούση που βρίσκεται πίσω από το @eribakesvegan στο Ιnstagram. Απλώς μην το θυμηθείτε τελευταία στιγμή, στείλτε της τουλάχιστον πέντε μέρες πριν.

holy llama Facebook Twitter
Εντυπωσιακά κέικ, στολισμένα, instagrammable αλλά και vegan, ιδανικά για γενέθλια και λοιπές γιορτές μπορείτε να παραγγείλετε από το Holly Llama.
Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αρχάριος vegan; Ένας μίνι οδηγός για να το πάρεις απόφαση

Υγεία & Σώμα / Αρχάριος vegan; Ένας μίνι οδηγός για να το πάρεις απόφαση

Πολλοί πιστεύουν ότι το να γίνεις vegan είναι κάτι δύσκολο, ότι δεν θα τρως πλέον νόστιμα φαγητά, ότι θα σου λείπουν πολύτιμες ουσίες, και διάφορους άλλους αστικούς μύθους. Ευτυχώς, τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά.
ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ
Astérisque: Ο νέος third wave φούρνος της Αθήνας είναι αποκλειστικά gluten free

Γεύση / Astérisque: Αυτός ο third wave φούρνος της Αθήνας είναι αποκλειστικά gluten free

Για τους ανθρώπους που πάσχουν από κοιλιοκάκη το φρέσκο και νόστιμο ψωμί είναι πολυτέλεια. Ή, τουλάχιστον, ήταν, μέχρι η Αστέρω Στρατάκη να ανοίξει έναν φούρνο στο Μετς που ξεφουρνίζει όσα στερήθηκε κι εκείνη για χρόνια, ενώ παράλληλα απευθύνεται σε όλους μας.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM