1ο Athens Craft Beer Festival: Η χειροποίητη μπίρα στα καλύτερά της

1ο Athens Craft Beer Festival: Η χειροποίητη μπίρα στα καλύτερά της Facebook Twitter
Η χειροποίητη μικροζυθοποιία είναι μια παγκόσμια τάση που ξεκίνησε από την Αμερική στα '70s και έκτοτε εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς σε παγκόσμιο επίπεδο.
0

Μου κάνει εξαιρετικά θετική εντύπωση όταν ένα μπαρ, εστιατόριο ή άλλος χώρος διασκέδασης διαθέτει στον κατάλογό του «άγνωστες» craft μπίρες. Η χειροποίητη μικροζυθοποιία είναι μια παγκόσμια τάση που ξεκίνησε από την Αμερική στα '70s και έκτοτε εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς σε παγκόσμιο επίπεδο. Ήταν, λοιπόν, θέμα χρόνου να αποκτήσει και η Αθήνα ένα φεστιβάλ για τους λάτρεις αυτού του είδους μπίρας, που συχνά κρύβει αναπάντεχες εκπλήξεις και, το κυριότερο, γευστικά απέχει πολύ από τις συνηθισμένες εμπορικές ετικέτες.


Ο δημοσιογράφος Ντίνος Στεργίδης, διοργανωτής, μεταξύ άλλων, της δημοφιλούς έκθεσης «Οινόραμα», αλλά και της «Ζυθογνωσίας», αποφάσισε να εξελίξει την τελευταία και να την εναρμονίσει με αυτή την παγκόσμια τάση, διαφοροποιώντας την παράλληλα από τα χαρακτηριστικά μιας κλασικής έκθεσης οινογνωσίας. Και εγένετο Athens Craft Beer Festival που θα υποδεχτεί για πρώτη φορά το αθηναϊκό κοινό (έξω και μέσα) στο Κτίριο 56 του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού το ερχόμενο Παρασκευοσαββατοκύριακο.


Βασικό στοιχείο της νέας διοργάνωσης θα είναι η δυνατότητα γνωριμίας και διαλόγου ανάμεσα στον δοκιμαστή και τον ζυθοποιό. «Δεν θέλαμε να φτιάξουμε μια μεγάλη pop-up μπιραρία, δεν είναι αυτός ο σκοπός μας» εξηγεί ο κ. Στεργίδης. «Γι' αυτό, με τις μάρκες που θα κοστίζουν 1 ευρώ, δίνουμε την ευκαιρία στους επισκέπτες να δοκιμάσουν όσο περισσότερες μπίρες θέλουν με τη μεζούρα των 50 ml. Από κει κι έπειτα, μπορούν να προμηθευτούν και το μεγαλύτερο ποτήρι, να απολαύσουν την μπίρα της αρεσκείας τους σε τιμή που θα κυμαίνεται από 4 έως 6 ευρώ και να τη συνοδεύσουν με ένα μπέργκερ ή κάποια άλλη επιλογή από το food truck μας».

Έχει δημιουργηθεί και στην Ελλάδα φανατικό κοινό της craft μπίρας, αρκετά μεγάλο, που μπορεί να κάνει χιλιόμετρα για να δοκιμάσει μια ετικέτα. Φυσικά, οι μεγάλες εταιρείες δεσπόζουν παντού και αυτό συμβαίνει παγκοσμίως.


Σημειωτέον ότι το food truck, οι υπόλοιποι vendors, καθώς και τα μουσικά δρώμενα του φεστιβάλ θα εκτυλίσσονται στο εξωτερικό του Κτιρίου 56, ενώ οι δοκιμές της μπίρας θα γίνονται στο εσωτερικό του, όπου θα επικρατεί περισσότερη ησυχία, που θα ευνοεί τον διάλογο ανάμεσα στους επισκέπτες και τους ζυθοποιούς. Τι μπορεί να μάθει, όμως, ο μη εξοικειωμένος με το είδος επισκέπτης; Ο κ. Στεργίδης εξηγεί: «Συνήθως οι μικροί ζυθοποιοί είναι άνθρωποι παθιασμένοι με αυτό που κάνουν και ιδιαίτερα ενθουσιώδεις. Ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα στην προσέγγιση του προϊόντος τους κι έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να μάθει κανείς από πού αντλούν έμπνευση. Ξέρετε, πολλές από αυτές τις ετικέτες είναι εφήμερες. Δεν είναι σαν το κρασί, που συνήθως κάθε ετικέτα συνοδεύεται από μια μακροχρόνια επένδυση. Οι δημιουργοί τους πειραματίζονται, προχωρούν σε μικρές ζυμώσεις και τα προϊόντα κρατούν το ενδιαφέρον του κοινού ζωντανό».


Στο Athens Craft Beer Festival, λοιπόν, θα έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε 170 διαφορετικές χειροποίητες μπίρες. Συμμετέχουν, μάλιστα, και 9 μικροζυθοποιίες από το εξωτερικό, ενώ κάποια από τα προϊόντα που θα βρούμε δεν είναι απλώς σπάνια –και μη διαθέσιμα για εμπορική κατανάλωση– αλλά έχουν δημιουργηθεί ειδικά για το φεστιβάλ, οπότε θα έχουμε την ευκαιρία να τα δοκιμάσουμε μόνο εκεί. Τι δεν πρέπει να παραλείψουμε να γευτούμε, όμως, στο 1ο Athens Craft Beer Festival; Οπωσδήποτε την τύπου IPA, που έχει χαρακτηριστεί η «βασίλισσα της craft», τη νέα τάση των sour beers, πολλές ξεχωριστές μαύρες, αλλά και τις Gose, με μείξεις από εξωτικά φρούτα.


Τελικά, πόσο εξοικειωμένο είναι το ελληνικό κοινό με αυτήν τη νέα τάση και πόσο την ακολουθούν οι εγχώριοι επιχειρηματίες; Ο κ. Στεργίδης δεν αυταπατάται. «Ναι, έχει δημιουργηθεί και στην Ελλάδα φανατικό κοινό της craft μπίρας, αρκετά μεγάλο, που μπορεί να κάνει χιλιόμετρα για να δοκιμάσει μια ετικέτα. Φυσικά, οι μεγάλες εταιρείες δεσπόζουν παντού και αυτό συμβαίνει παγκοσμίως. Όμως, όπως η ίδια η διαδικασία δημιουργίας μιας χειροποίητης μπίρας μπορεί να χαρακτηριστεί "εναλλακτική", εξίσου εναλλακτικό είναι και το δίκτυο διανομής της, όπως και οι χώροι της τελικής κατανάλωσης, που μπορεί να είναι ένα wine bar ή ένα μικρό εστιατόριο. Είναι διαφορετικός ο φυσικός προορισμός της craft μπίρας. Και αυτό που πρέπει να γνωρίζει το κοινό είναι πως αυτά τα προϊόντα είναι και εντελώς διαφορετικά στη γεύση και αξίζει να δοκιμάζονται ακόμα και από ανθρώπους που δεν είναι λάτρεις της μπίρας».

Info

Athens Craft Beer Festival

Kτίριο 56 - Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, Πολυκράτους 21, Ρέντης

Εισιτήριο: €3 (περιλαμβάνει αναμνηστικό ποτήρι δοκιμής)

Οι μπίρες θα κοστίζουν €1 για δοκιμή 50 ml και €4-6 οι περισσότερες για ένα γεμάτο ποτήρι 375 ml.

Ώρες λειτουργίας: Παρασκευή 18 & Σάββατο 19 Οκτωβρίου: 17:00-01:00 / Κυριακή 20 Οκτωβρίου: 14:00-23:00

Τη διοργάνωση του Athens Craft Beer Festival συνυπογράφουν οι εταιρείες Vinetum (διοργανώτρια της έκθεσης «Ζυθογνωσία») και Cava di Patsi, το πλέον εξειδικευμένο δίκτυο διανομής craft μπίρας της χώρας.

www.athenscraftbeerfestival.gr

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ