Κλασική couture vs θέατρο γκραν γκινιόλ Facebook Twitter
Η υπογραφή Schiaparelli δεν εξαντλείται σε μια σιλουέτα, κατά τον Roseberry. «Πρόκειται για μια ιδέα, ένα ήθος. Αισθάνομαι ότι μου επιτρέπεται η ελευθερία να ασχοληθώ με μια βικτοριανή φιγούρα ή με φόρμες που να θυμίζουν τη δεκαετία του ’30 ή του ’50». Courtesy of Schiaparelli

Τελικά, οι μεγάλοι σχεδιαστές δημιουργούν μόδα ή θεατρικά κοστούμια εκτός εποχής;

0

Ο Daniel Roseberry για τη Schiaparelli και η Maria Grazia Ghiuri για τον Dior σήκωσαν την αυλαία τη Δευτέρα, το σχεδιαστικό στούντιο της Chanel έδειξε την επομένη μία ακόμα «μεταβατική» συλλογή πριν από την πρεμιέρα του Matthieu Blazy, γιορτάζοντας τα 110 χρόνια του οίκου στην υψηλή ραπτική, και την Τετάρτη όλοι συντονίστηκαν στα couture αποκαλυπτήρια του Alessandro Michele στον Valentino. Το ίδιο απόγευμα, ο Ludovic de Saint Sernin έγινε ο όγδοος (και νεότερος) σχεδιαστής που παρουσίασε μια συλλογή Jean Paul Gaultier couture, από το 2020 που ο Jean Paul εγκαινίασε το πρόγραμμα των προσκεκλημένων couturier. Τυπικοί στο ραντεβού τους με την υψηλή μόδα και οι Armani Privé, Elie Saab και Giambattista Valli, με μια κλασική –αν και βαρετή– προσέγγιση στην πολυτέλεια που πάντα βρίσκει το κοινό της. 

Δύο ιστορίες θα θέλαμε να αφηγηθούμε από αυτή την ανοιξιάτικη παρέλαση των ονείρων της μόδας, του Daniel και του Michele, ενός Τεξανού και ενός Ρωμαίου, στο τιμόνι δυο ιστορικών οίκων, διαφορετικής κλίμακας, που φαίνεται να εκφράζουν εκ διαμέτρου αντίθετες αντιλήψεις για την ουσία της υψηλής ραπτικής. 

Για τον Roseberry, όλα ξεκίνησαν από αντικέ κορδέλες, καμωμένες στα εργοστάσια της Λιόν και ξεχασμένες για χρόνια. «Όπως πέρασα τα χέρια μου από μέσα τους, αισθάνθηκα ότι θέλω να φτιάξω κάτι εξαντρίκ, πληθωρικό, κάτι μεγαλόστομο. Έχω κουραστεί με όσους ταυτίζουν  το μοντέρνο με την απλότητα, αυτή η εμμονή μάς έχει στερήσει τη φαντασία μας», δήλωσε ο σχεδιαστής, και μας πρόσφερε μοναδικής χάρης «κατασκευές» που βάφτισε «Ίκαρος». 

«Συχνά οι σχεδιαστές προβάλλουν το ζητούμενο της ομορφιάς ως άμυνας απέναντι στα δεινά του κόσμου και καταλήγουν να χάσουν την επαφή τους με τα κρίσιμα θέματα της εποχής. Καμιά φορά, όμως, έχουμε ανάγκη μια διαφυγή στη φαντασία», σημείωσαν οι «New York Times»

Τα Beaux Arts σαλόνια του Petit Palais υποδέχθηκαν δημιουργίες που έφεραν την υπόσχεση της απόδρασης, «μιας παύσης στον πραγματικό χρόνο», μιας πτήσης προς το φως (σαν του μυθικού Ίκαρου) που μπορεί να δώσει η couture.  

Τα εφαρμοστά σακάκια με τις έντονες μπάσκες, οι γλυπτικές τουαλέτες με τα κορσάζ από γυαλιστερό σατέν ντουσέζ και τα κεντημένα opera coats από σατινέ νεοπρέν, οι πέρλες, τα φτερά και τα μοτίβα τα κεντημένα με τεχνικές του περασμένου αιώνα συνέθεσαν πολύπλοκα αριστουργήματα «αργής» μόδας, πολύτιμα μέσα στη σπανιότητά τους. 

Κλασική couture vs θέατρο γκραν γκινιόλ Facebook Twitter
Πολλά κομμάτια έφερναν στον νου τις φόρμες του Azzedine Alaia. Courtesy of Schiaparelli
Κλασική couture vs θέατρο γκραν γκινιόλ Facebook Twitter
Τα πολυτελή υφάσματα θα μπορούσαν να είναι vintage House of Worth. Courtesy of Schiaparelli
Κλασική couture vs θέατρο γκραν γκινιόλ Facebook Twitter
Τα Beaux Arts σαλόνια του Petit Palais υποδέχθηκαν δημιουργίες που έφεραν την υπόσχεση της απόδρασης, «μιας παύσης στον πραγματικό χρόνο». Courtesy of Schiaparelli
Κλασική couture vs θέατρο γκραν γκινιόλ Facebook Twitter
Το όνειρό του για τη Schiaparelli ολοκληρώθηκε με φουτουριστικά φορέματα που κατέληγαν σε τούλινες τουτού, τουρνούρες και, φυσικά, ατέλειωτα μέτρα από πτυχώσεις και ό,τι διακοσμητική λεπτομέρεια βάζει ο νους σας. Courtesy of Schiaparelli

Πολλά κομμάτια έφερναν στον νου τις φόρμες του Azzedine Alaia. Τα πολυτελή υφάσματα θα μπορούσαν να είναι vintage House of Worth και τα ντραπαρίσματα να έχουν βασιστεί σε σχέδια του Paul Poiret ή της Madame Gres. Το παιχνίδι με τις διχρωμίες (μαύρο-κρεμ, κυρίως) και το αντρικό tailoring έμοιαζε να παραπέμπει στον Yves Saint Laurent. O σχεδιαστής δεν αρνήθηκε τις αναφορές σε σπουδαίους τεχνίτες της couture από τα ’20s ως τα τέλη των ’90s. «Θέλησα να μάθω από αυτούς, όχι να τους αντιγράψω», σημείωσε στο δελτίο του σόου. Το όνειρό του για τη Schiaparelli ολοκληρώθηκε με φουτουριστικά φορέματα που κατέληγαν σε τούλινες τουτού, τουρνούρες και, φυσικά, ατέλειωτα μέτρα από πτυχώσεις και ό,τι διακοσμητική λεπτομέρεια βάζει ο νους σας. 

Η υπογραφή Schiaparelli δεν εξαντλείται σε μια σιλουέτα, κατά τον Roseberry. «Πρόκειται για μια ιδέα, ένα ήθος. Αισθάνομαι ότι μου επιτρέπεται η ελευθερία να ασχοληθώ με μια βικτοριανή φιγούρα ή με φόρμες που να θυμίζουν τη δεκαετία του ’30 ή του ’50». 

«Συχνά οι σχεδιαστές προβάλλουν το ζητούμενο της ομορφιάς ως άμυνας απέναντι στα δεινά του κόσμου και καταλήγουν να χάσουν την επαφή τους με τα κρίσιμα θέματα της εποχής. Καμιά φορά, όμως, έχουμε ανάγκη μια διαφυγή στη φαντασία», σημείωσαν οι «New York Times».

Κλασική couture vs θέατρο γκραν γκινιόλ Facebook Twitter
Oι γλυπτικές τουαλέτες με τα κορσάζ από γυαλιστερό σατέν ντουσέζ και τα κεντημένα opera coats από σατινέ νεοπρέν, οι πέρλες, τα φτερά και τα μοτίβα τα κεντημένα με τεχνικές του περασμένου αιώνα συνέθεσαν πολύπλοκα αριστουργήματα «αργής» μόδας, πολύτιμα μέσα στη σπανιότητά τους. Courtesy of Schiaparelli

Γύρω από αυτή την ανάγκη κινήθηκε και ο Alessandro Michele στην πρώτη του συλλογή υψηλής ραπτικής για τον οίκο Valentino. 

Ο Alessandro μεγάλωσε στη Ρώμη στα ’70s, στην ουσία, όμως, ποτέ δεν έζησε σε real time με την εποχή του. Βυθισμένος σε μελαγχολικές περιπλανήσεις ντυμένες με βελούδα και κρεπ, έπλεξε για τον εαυτό του ένα σύμπαν με βικτοριανές φιγούρες, γοτθικές αψίδες και αρχοντικά μετάξια, και κατοίκησε εκεί, ανάμεσα στην τέχνη των προραφαηλιτών και τα σύμβολα ενός ρομαντικού αποκρυφισμού. Θα μπορούσε να αποτυπωθεί κινηματογραφικά ως πρίγκιπας του σκότους, αλλά η τύχη –και το προσωπικό του χάρισμα– τον έχρισε εκπρόσωπο της παραδοξότητας στην ευρωπαϊκή μόδα.  

Από πέρσι την άνοιξη, η «παλιά» ψυχή του προσγειώθηκε στο θησαυροφυλάκιο του οίκου Valentino, ανάμεσα σε ρούχα, αξεσουάρ και αντικείμενα εξόχως κομψά. Εκείνος προερχόταν από μια οκταετή θητεία στην Gucci, όπου καθιερώθηκε ως αριστοτέχνης στυλίστας-επιμελητής, καβαλώντας το άρμα της νοσταλγίας που σέρνει τα τελευταία χρόνια την παγκόσμια κουλτούρα. Ο 52χρονος Alessandro θέλησε να μεταμορφώσει το ντεμοντέ σε κάτι απολύτως επίκαιρο. Στα μάτια των θαυμαστών του και στα πορτοφόλια των ιδιοκτητών του οίκου (του καταριανού επενδυτικού ομίλου Mayhola και της Kering του Φρανσουά Ανρί Πινό), το έχει καταφέρει.

Κλασική couture vs θέατρο γκραν γκινιόλ Facebook Twitter
Courtesy of Valentino
Κλασική couture vs θέατρο γκραν γκινιόλ Facebook Twitter
Courtesy of Valentino
Κλασική couture vs θέατρο γκραν γκινιόλ Facebook Twitter
Courtesy of Valentino
Κλασική couture vs θέατρο γκραν γκινιόλ Facebook Twitter
Courtesy of Valentino

Επί 13 χρόνια εργαζόταν αθόρυβα στην Gucci, ως νο2 πλάι στην Frida Giannini, αλλά και πρωτύτερα, υπό τον Tom Ford. Όταν πια πήρε τα ηνία, η αισθητική του ταυτότητα ξεπρόβαλε άμεσα και αβίαστα − ένα ιδιοσυγκρασιακό ποτ-πουρί από μπαρόκ μεγαλοπρέπεια, goth ρομαντισμό, punk αντικομφορμισμό και αναγεννησιακή αφθονία. 

Για την παγκόσμια πρεμιέρα του στον Valentino, ο Michele επέλεξε μια multimedia παράσταση, αντί ενός κλασικού ντεφιλέ couture, και παρουσίασε κοστούμια εποχής, αντί για ρούχα. Σε μια συνέντευξή του στη «Vogue» που ανέβηκε την ημέρα του σόου, αποκάλυψε πως όλο το οικοδόμημα για αυτήν την πρώτη του couture συλλογή βασίστηκε σε έναν πίνακα του αγαπημένου του πορτρετίστα François Quesnel από τον 16ο αιώνα. Απεικονίζει μια γυναίκα, προφανώς νορμανδικής καταγωγής, που φορά ένα σκούρο μελιτζανί φόρεμα με εφαρμοστό κορσάζ που φτάνει χαμηλά, κάτω από τη μέση, και ανοίγει σε φουρό. Το ντεκολτέ της αγκαλιάζεται από έναν όρθιο λευκό γιακά και στολίζεται με ένα τσόκερ από μαργαριτάρια. Οι χλωμές, ξανθωπές μούσες του στο σόου βασίστηκαν σε αυτήν τη δυναμική γυναικεία φιγούρα.

Τα συστατικά της έμπνευσής του γράφτηκαν σαν συνθήματα με κόκκινα neon γράμματα σε ένα υπνωτιστικό crawl κατά μήκος της πασαρέλας: Μεσαίωνας, Μυστήρια, Βιτρούβιος, Δραματουργία, Βασίλισσα Βικτόρια, Βιργίλιος, Στρατηγική, Αρλεκίνος, Κορσές, Valentino Caravani, Κομέντια ντελ Άρτε, Φρόιντ, Τούλι, Γουίλιαμ Μόρις, Τετράγωνα, Μαρκετερί, Ροζ, Βελονιά, Κρύσταλλα, Διαταραχή…

Κλασική couture vs θέατρο γκραν γκινιόλ Facebook Twitter
Courtesy of Valentino
Κλασική couture vs θέατρο γκραν γκινιόλ Facebook Twitter
Courtesy of Valentino
Κλασική couture vs θέατρο γκραν γκινιόλ Facebook Twitter
Courtesy of Valentino
Κλασική couture vs θέατρο γκραν γκινιόλ Facebook Twitter
Courtesy of Valentino

Ο Michele αφέθηκε σε μια περιδίνηση επιλογών και αναφορών, που θα μπορούσε να τον έχει παραλύσει αν δεν είχε στη διάθεσή του ένα ασύγκριτο ατελιέ, 50 προσωπικούς βοηθούς και απεριόριστα κονδύλια. «Υπάρχει τρόπος να μπει τάξη στο χάος», σχολίασε, και έχτισε μια θεατρική Βαβέλ από 48 looks που το καθένα τους εμπεριείχε «πολλούς τεμνόμενους κόσμους» (χρειάστηκαν 200 σελίδες για να χωρέσουν οι σημειώσεις του σόου): γιγάντια κρινολίνα, κολάρα εποχής Τιδόρ, εμπριμέ στόφες, βολάν και φραμπαλάδες, δαντελένιες μάσκες στολισμένες με κοσμήματα, κεντήματα και απλικαρίσματα με κλωστές και κρύσταλλα, ατέλειωτες ώρες χειροτεχνίας από τις εργατικές μέλισσες των ατελιέ Valentino (μόνο για την εναρκτήρια τουαλέτα, τη Lady Basket, βασισμένη σε αρχειακό look Valentino, απαιτήθηκαν 1.300 ώρες δουλειάς)… όλα τα συστατικά της υψηλής ραπτικής ήταν εκεί, αν και η κομψότητα, που αντιπροσωπεύει ιστορικά ο οίκος Valentino, φάνταζε παραμορφωτική και δυσοίωνη. 

Κλασική couture vs θέατρο γκραν γκινιόλ Facebook Twitter
Φωτ.: VIRGILE/Gamma-Rapho via Getty Images/Ideal Image

«Η ιδέα της θεατρικότητας είναι εξίσου σημαντική με τα ρούχα», κατέληξε μετά το σόου. «Δεν είμαι ράφτης, ούτε μόδιστρος. Είμαι καλά διαβασμένος στη θεωρία της ενδυματολογίας και μετά από τόσα χρόνια έχω τον τρόπο μου με τις καρφίτσες. Αδυνατώ, όμως, να δημιουργήσω με τα χέρια μου». Ας κλείσουμε με αυτήν την παραδοχή από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Alessandro μετά την επίδειξη, στην οποία απαντά στους επικριτές του που είδαν μια παράσταση και όχι μόδα. Και μια παράσταση πρέπει να τη βιώσεις για να την κρίνεις…

Κλασική couture vs θέατρο γκραν γκινιόλ Facebook Twitter
Τα συστατικά της έμπνευσής του γράφτηκαν σαν συνθήματα με κόκκινα neon γράμματα σε ένα υπνωτιστικό crawl κατά μήκος της πασαρέλας. Φωτ.: VIRGILE/Gamma-Rapho via Getty Images/Ideal Image
Μόδα & Στυλ
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εxplainer: Γιατί το κακόγουστο show του οίκου Schiaparelli υποτιμά πραγματικά τη νοημοσύνη μας;

Explainer / Εxplainer: Γιατί το κακόγουστο show του οίκου Schiaparelli υποτιμά πραγματικά τη νοημοσύνη μας;

Μήπως η υψηλή μόδα απευθύνεται πλέον αποκλειστικά στα ποταπότερα ένστικτά μας; Το φθηνό μάρκετινγκ των πολυτελών οίκων και το «αφήγημα» των ειδικών για «πράγματα – που – δεν – καταλαβαίνουμε – εμείς – οι – κοινοί – θνητοί» και κάποιος πρέπει να μας τα εξηγήσει...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελληνικό design: Υπάρχει και αυτή είναι η ιστορία του

Μόδα & Στυλ / Η ιδέα της Ελλάδας στη μόδα: ένα στοίχημα που επιτέλους αποδίδει

Πώς μια χούφτα brands και fashion insiders πήραν την απόφαση να χτίσουν πάνω στα αχαρτογράφητα νερά της «ελληνικότητας» και να μιλήσουν με όρους σύγχρονου design και marketing γι’ αυτό που θα μπορούσε να είναι το ελληνικό προϊόν στη διεθνή μόδα.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Παρίσι, ανδρικές συλλογές, Άνοιξη/Καλοκαίρι 2026: Σορτς και see through 

Μόδα & Στυλ / Πιτζάμες, διαφάνειες, κοντά σορτς: Το Παρίσι δείχνει τον δρόμο για τον άνδρα του 2026

Πέντε σχεδιαστές με διαφορετική ματιά για τον νέο άντρα σχεδίασαν τη φιγούρα του για το ερχόμενο καλοκαίρι με παστέλ αλλά και έντονους τόνους, με τολμηρές duffle bags και μια διάχυτη θηλυκότητα.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Ποιος πιστεύει στον Jonathan Anderson;

Μόδα & Στυλ / Ποιος πιστεύει στον Jonathan Anderson;

H πρώτη επαφή του Jonathan Anderson −χαρισματικού ανανεωτή της Loewe και εν δυνάμει σωτήρα του Dior− με την premiere league της μόδας έγινε την Πέμπτη, και χαρακτηρίστηκε από τους πάντες ως «ιστορική», ως αρχή ενός νέου ελπιδοφόρου κεφαλαίου στην παγκόσμια μόδα. Είναι όντως έτσι; 
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Demna Gvasalia: Μια έκθεση για τον σχεδιαστή που έφερε τα πάνω κάτω στον οίκο Balenciaga

Μόδα & Στυλ / Demna Gvasalia: Μια έκθεση για τον σχεδιαστή που έφερε τα πάνω κάτω στον οίκο Balenciaga

Με το γνωστό περιπαικτικό του χιούμορ, ο Demna (Gvasalia) αποχαιρετά τον κόσμο που δημιούργησε για τον οίκο Balenciaga, παραδίδοντας στην ιστορία της μόδας μια έκθεση-αρχείο με τις πιο χαρακτηριστικές και διχαστικές δημιουργίες του.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Η νοσταλγία του καλοκαιριού

Μόδα & Στυλ / Jacquemus: Ο μοντερνιστής με καρδιά μικρού παιδιού, έφερε τη μόδα του στην Ελλάδα

Με το ολοκαίνουριο κατάστημά του στο Nammos Beach της Μυκόνου, τον χαιρετίζουμε, αναγνωρίζοντάς τον ως βασιλιά της καλοκαιρινής ανεμελιάς σε κάθε σικ προορισμό στη Μεσόγειο.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Το ήθος της χειρονομίας

Μόδα & Στυλ / Η νέα καμπάνια της Bottega Veneta και το ήθος της χειρονομίας

Καλλιτέχνες και τεχνίτες μπλέκουν τα χέρια τους για χάρη του οίκου, δημιουργώντας ένα εγχειρίδιο χειρονομιών γεμάτο εσωτερικότητα, χορογραφημένο από τη Λενιώ Κακλέα, που μιλά στη LiFO από το Παρίσι.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
ΕΠΕΞ Σοφία Κοκοσαλάκη: Η Κρήτη μέσα της (or Greek Drama)

Μόδα & Στυλ / Η Σοφία Κοκοσαλάκη που πορεύτηκε χωρίς logos, εντυπωσιασμούς και εύκολο marketing

Το ανεξάρτητο κορίτσι της μόδας από την Κρήτη, που δημιούργησε το δικό της Grecian chic στυλ, με αναφορές στην ελληνική ιστορία, τη λαϊκή παράδοση και τον μινωικό πολιτισμό, άφησε πίσω της μια διαχρονική κληρονομιά που αξίζει να γιορτάζεται.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
H Soraya Oronti φαίνεται να έχει μια κάποια εμμονή με τα αμάξια

Μόδα & Στυλ / H Soraya Oronti φαίνεται να έχει μια κάποια εμμονή με τα αμάξια

Η Soraya Oronti είναι μια σχεδιάστρια 25 ετών που κατάγεται από τη Λεμεσό της Κύπρου. Μένει σε ένα διαμέρισμα στην Κυψέλη, αλλά έχει αλλού το ατελιέ της. Εμπνέεται από την αισθητική και το ήθος των Iannis Xenakis, Hussein Chalayan και HR Giger. Σπούδασε στο Λονδίνο και ήταν από τους βασικούς διοργανωτές του pop-up φεστιβάλ εγχώριας μόδας και τέχνης SOLACE. Μέσα από τις σουέντ μαύρες μπότες πυγμαχίας φοράει νέον πρασινο-πορτοκαλί κάλτσες.
ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΙΤΗ
75’ με τη Lysa Cooper

Μόδα & Στυλ / «Αν ζούσαν άνθρωποι σαν τον Basquiat, δεν θα υπήρχε όλη αυτή η μετριότητα»

Προσωπική φίλη του Jean-Michel Basquiat και θρυλική στυλίστρια, η Lysa Cooper, σε μια συνέντευξη-χείμαρρο στη LIFO, περιγράφει την εποχή όπου η τέχνη δεν κυνηγούσε νούμερα, αναγγέλλει την επικράτηση της ασημαντότητας, κατακεραυνώνει τον Τραμπ και παραδέχεται πως η ίδια απλώς ήταν εκεί «όταν συνέβαιναν όλα, στο σωστό μέρος, τη σωστή στιγμή».
M. HULOT
Σεμνά και ταπεινά

Μόδα & Στυλ / Κάννες: Σεμνά και ταπεινά στο κόκκινο χαλί

Ένα φεστιβάλ που χρωστά τη φήμη του στις σκανδαλιστικές εμφανίσεις υπό τον ήλιο σχεδόν όσο και στην καλλιτεχνική τόλμη του, βιώνει φέτος μια κρίση αισθητικής ταυτότητας με την τελευταίας στιγμής απαγόρευση «γυμνών και υπερβολικών σε όγκο εμφανίσεων».
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Ντομάτες υψηλής ραπτικής, viral ποτά και high fashion ψωμιά: Το φαγητό είναι το νέο trend

Μόδα & Στυλ / Ντομάτες υψηλής ραπτικής, viral ποτά και high fashion ψωμιά: Το φαγητό είναι το νέο trend

Λεμόνια, κεράσια και ζαχαρωτά μεταμορφώνονται από την υψηλή μόδα σε ρούχα και αξεσουάρ, εδώδιμες ύλες πρωταγωνιστούν σε καμπάνιες και επίσημα δείπνα των luxury brands, ενώ χυμοί και πίκλες αναβαθμίζονται σε σύμβολα κοινωνικής υπεροχής. 
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ