To Oktoberfest σε νούμερα

Facebook Twitter
0

Την Δευτέρα που μας πέρασε έληξε το μεγαλύτερο φεστιβάλ μπίρας σε όλο τον κόσμο. Το πρακτορείο Reuters το αναλύει σε νούμερα:

Οι επισκέπτες αυτή τη χρονιά έφτασαν τα 6,9 εκατομμύρια (200 χιλιάδες λιγότεροι από πέρυσι) και κατά τη διάρκεια των 17 ημερών καταναλώθηκαν 7,5 εκατομμύρια λίτρα μπίρας, σπάζοντας κάθε ρεκόρ, πράγμα που σημαίνει ότι ο κόσμος φέτος ήπιε περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Κι όμως, φέτος υπήρχε λιγότερη βία. Η αστυνομία χρειάστηκε να επέμβει περίπου 100 φορές λιγότερο από το 2010 και οι περιπτώσεις ανθρώπων που έφεραν το ποτήρι μπίρας στο κεφάλι κάποιου άλλου ήταν λιγότερες κατά τέσσερις.

Το μονόλιτρο μπίρας, το οποίο λέγεται Mass συνοδεύτηκε από 118 βόδια και 53 μοσχάρια αλλά το αγαπημένο συνοδευτικό ήταν όπως πάντα το ψητό κοτόπουλο. Εκατοντάδες χιλιάδες κοτόπουλα μαζί με χοιρινά λουκάνικα αποτέλεσαν το κατάλληλο υπόστρωμα για να χωνευτεί το αλκοόλ.

Ο δήμαρχος του Μονάχου δήλωσε απολύτως ικανοποιημένος με το κλίμα του φεστιβάλ. Φέτος κάθε ‘Mass” κόστιζε 9,20 ευρώ. Η τιμή είναι κάπως τσιμπημένη κι αυτό εξηγεί ίσως γιατί  πολλοί επισκέπτες επέστρεψαν τα ποτήρια για να πάρουν μέρος των χρημάτων πίσω (αντί να τα σπάσουν στο κεφάλι κάποιου). Η παράδοση στην υπεξαίρεση των γνωστών ποτηριών  συνεχίστηκε, αφού στο τέλος έλειπαν 226.000 ποτήρια ενώ πέρυσι μόνο 130.000.

Το Spiegel έγραψε όπως πάντα για τα απολεσθέντα αντικείμενα. Η φετινή σοδειά περιείχε:

  • Μία ζωντανή ακρίδα μήκους 18 εκατοστών
  • Ένα κράνος Βίκινγκ
  • Δύο δεκανίκια
  • Ένα ηλεκτρικό αναπηρικό καροτσάκι
  • Μία κούτα με παρτιτούρες
  • 1300 είδη ρουχισμού
  • 520 πορτοφόλια και πάνω από 1000 ταυτότητες
  • 390 κινητά τηλέφωνα, 370 ζευγάρια γυαλιά και 425 κλειδιά

Ο Charles Reinbold, ο οποίος δουλεύει στο γραφείο απολεσθέντων του φεστιβάλ εδώ και είκοσι χρόνια, δήλωσε:

«Πιστεύω ότι η κολλητική ουσία που συγκρατεί τις μασέλες έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια. Φέτος μόνο μία μασέλα έφτασε στο γραφείο. Τη χρονιά που ξεκίνησα είχαμε μαζέψει πέντε ή έξι μασέλες, κι ένας συνταξιούχος ήρθε και τις δοκίμασε όλες. Δυστυχώς η δικιά του δεν ήταν ανάμεσά τους.»

+ φωτογραφίες από το Oktoberfest

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ