To Oktoberfest σε νούμερα

Facebook Twitter
0

Την Δευτέρα που μας πέρασε έληξε το μεγαλύτερο φεστιβάλ μπίρας σε όλο τον κόσμο. Το πρακτορείο Reuters το αναλύει σε νούμερα:

Οι επισκέπτες αυτή τη χρονιά έφτασαν τα 6,9 εκατομμύρια (200 χιλιάδες λιγότεροι από πέρυσι) και κατά τη διάρκεια των 17 ημερών καταναλώθηκαν 7,5 εκατομμύρια λίτρα μπίρας, σπάζοντας κάθε ρεκόρ, πράγμα που σημαίνει ότι ο κόσμος φέτος ήπιε περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Κι όμως, φέτος υπήρχε λιγότερη βία. Η αστυνομία χρειάστηκε να επέμβει περίπου 100 φορές λιγότερο από το 2010 και οι περιπτώσεις ανθρώπων που έφεραν το ποτήρι μπίρας στο κεφάλι κάποιου άλλου ήταν λιγότερες κατά τέσσερις.

Το μονόλιτρο μπίρας, το οποίο λέγεται Mass συνοδεύτηκε από 118 βόδια και 53 μοσχάρια αλλά το αγαπημένο συνοδευτικό ήταν όπως πάντα το ψητό κοτόπουλο. Εκατοντάδες χιλιάδες κοτόπουλα μαζί με χοιρινά λουκάνικα αποτέλεσαν το κατάλληλο υπόστρωμα για να χωνευτεί το αλκοόλ.

Ο δήμαρχος του Μονάχου δήλωσε απολύτως ικανοποιημένος με το κλίμα του φεστιβάλ. Φέτος κάθε ‘Mass” κόστιζε 9,20 ευρώ. Η τιμή είναι κάπως τσιμπημένη κι αυτό εξηγεί ίσως γιατί  πολλοί επισκέπτες επέστρεψαν τα ποτήρια για να πάρουν μέρος των χρημάτων πίσω (αντί να τα σπάσουν στο κεφάλι κάποιου). Η παράδοση στην υπεξαίρεση των γνωστών ποτηριών  συνεχίστηκε, αφού στο τέλος έλειπαν 226.000 ποτήρια ενώ πέρυσι μόνο 130.000.

Το Spiegel έγραψε όπως πάντα για τα απολεσθέντα αντικείμενα. Η φετινή σοδειά περιείχε:

  • Μία ζωντανή ακρίδα μήκους 18 εκατοστών
  • Ένα κράνος Βίκινγκ
  • Δύο δεκανίκια
  • Ένα ηλεκτρικό αναπηρικό καροτσάκι
  • Μία κούτα με παρτιτούρες
  • 1300 είδη ρουχισμού
  • 520 πορτοφόλια και πάνω από 1000 ταυτότητες
  • 390 κινητά τηλέφωνα, 370 ζευγάρια γυαλιά και 425 κλειδιά

Ο Charles Reinbold, ο οποίος δουλεύει στο γραφείο απολεσθέντων του φεστιβάλ εδώ και είκοσι χρόνια, δήλωσε:

«Πιστεύω ότι η κολλητική ουσία που συγκρατεί τις μασέλες έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια. Φέτος μόνο μία μασέλα έφτασε στο γραφείο. Τη χρονιά που ξεκίνησα είχαμε μαζέψει πέντε ή έξι μασέλες, κι ένας συνταξιούχος ήρθε και τις δοκίμασε όλες. Δυστυχώς η δικιά του δεν ήταν ανάμεσά τους.»

+ φωτογραφίες από το Oktoberfest

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ