Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά, όπου από μικρός μυήθηκε στην τέχνη της εστίασης εργαζόμενος αρχτικά ως σερβιτόρορς και αργότερα βοηθός μάγειρα. Έχει θητεία από μεζεδοπωλεία και σουβλατζίδικα μέχρι πιτσαρίες (για να μάθει να γυρίζει το ζυμάρι, όπως λέει). Το πάθος για τη μαγειρική τον οδήγησε το 2002 σε σχολή της Ελβετίας, όπου και εργάστηκε μέχρι το 2007 σε μεγάλα εστιατόρια και ξενοδοχεία. Τα τελευταία χρόνια μαγειρεύει στο Βασίλαινα. Συνδυάζει την εληνική παράδοση με γεύσεις άλλων χωρών, κι αυτή του την τάση δοκιμάζει στο εστιατόριο Gaspar, όπου μαζί με τον Χρόνη Δαμαλά μπλέκουν γεύσεις Ανατολής και Δύσης. Φωτογραφίες: Ιωσηφίνα

 

  • Στο βιβλίο “Κουζίνα Εμπιστευτικό” του Anthony Bourdain περιγράφεται η ζωή των αφανών ηρώων της κουζίνας, που στην Αμερική είναι μεξικανοί μετανάστες χωρίς χαρτιά και άντρες που χωρίς τη μαγειρική θα είχαν κακά ξεμπερδέματα με το νόμο. Εσύ έχεις ξεφύγει προ πολλού από την κατηγορία των αφανών, αλλά υπήρξες μέλος της: ποια είναι η σύσταση αυτής της ομάδας που δουλεύει πίσω από τις κλειστές πόρτες;

Όλοι μας προσπαθούμε να βρούμε χώρο δράσης, δημιουργικό και ελεύθερο. είτε είναι στη τράπεζα (βλέπε κρίση!!),είτε είναι κουζίνα!

 

  • Υπάρχει άριστος μάγειρας που δεν είναι τελειομανής; Είναι δυνατόν να φτάσεις σε άριστο αποτέλεσμα κόβοντας δρόμο;

Δεν υπάρχει. Και αν υπήρχε δε θα ήταν σε σταθερή βάση. Η κουζίνα αντιπροσωπεύει το μάγειρα. Πάντα θα υπάρχουν αλλαγές και ανατροπές!

 

  • Αν το δούμε καθαρά καπιταλιστικά, ο μάγειρας θέλει καλό προϊόν σε χαμηλή τιμή και ο προμηθευτής θέλει να πουλήσει ακριβά κάτι που κοστίζει λίγο. Πως εξισορροπούνται αυτές οι αντίρροπες τάσεις; Μπορεί ένας προμηθευτής να εξαπατήσει ένα μάγειρα όπως ένας έμπορος μία νοικοκυρά;

Όταν η ποιότητα είναι εξαιρετική, οι τιμές παίζουν δευτερεύοντα ρόλο. Μόνο αν όλοι χρησιμοποιούμε άριστα προϊόντα θα εκλείψουν οι σαβούρες που εμείς παρόλα αυτά αναζητάμε λόγω "μπάτζετ''.

 

 

  • Πως αισθάνεσαι όταν κάποιος βάζει αλάτι στο φαγητό που έχεις φτιάξει από συνήθεια, πριν το δοκιμάσει; Πονάει η καρδιά μου όταν το βλέπω αυτό σε εστιατόρια και παρακαλάω να μην το έχει δει ο μάγειρας.

Δε βάζεις αλάτι στο τραπέζι. Κόβεις τις κακές συνήθειες.

 

  • Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσει κανείς γευστικά μία χώρα στην οποία πάει για πρώτη φορά;

α) Φίλοι, β) Ανοιχτές ντόπιες αγορές, γ) Σούπερ μάρκετ και στα ράφια με τα έτοιμα φαγητά που θέλουν μόνο ζέσταμα! δ) Ανάλογα με τις εμπειρίες του ταξιδιώτη.

 

 

  • Μπορεί η μαθητεία δίπλα σε σημαντικούς σεφ να αντικαταστήσει την ακαδημαϊκή εκπαίδευση 100%;

Οι βάσεις της μαγειρικής και η κατανόηση των μεθόδων χρειάζονται ακαδημαϊκή  εκπαίδευση για να μπορείς να προχωρήσεις σε σύγχρονες μεθόδους και σε εξελιγμένη μαγειρική! Δεν υπάρχουν εξαιρέσεις. Μόνο τυχαία περιστατικά.

 

  • Το μενού του Gaspar είναι ελληνικό με πολύ διεθνείς πινελιές, θα μπορούσαμε να πούμε μητροπολιτικό. Είναι τόσο δεκτικοί οι Έλληνες στις νέες γεύσεις ή παριστάνουν ότι είναι, για να μην κριθούν ντεμοντέ;

Είναι δεκτικοί αρκεί το φαγητό να είναι καλής ποιότητας και πολύ καλά εκτελεσμένο.