ΑΝΤΙΟ ΔΙΟΝΥΣΗ

Mε τι τρέφεται το απόλυτο Κακό; (μέρος 2ο)

Facebook Twitter
0

Το θέμα των γευστικών προτιμήσεων του Kim δεν είναι απλό κουτσομπολιό. Το ερώτημα είναι: γιατί κάποιος που αν θέλει μπορεί να ελέγξει τις πληροφορίες που κυκλοφορούν για τις διατροφικές του συνήθειες, όταν η χώρα του μαστίζεται από πείνα; Πρόκειται για αφέλεια; Για αδιαφορία; Η απάντηση που δίνει ο Jerrold Post, ένας ψυχίατρος που ήταν για χρόνια διευθυντής του τμήματος ανάλυσης της προσωπικότητας και πολιτικής συμπεριφοράς της CIA, λέει ότι η εμμονή του Kim με το καλύτερο φαγητό είναι κάτι που ο δικτάτορας καλλιεργεί. Αφενός με τις φήμες  τροφοδοτεί τον ναρκισσισμό του και αφετέρου πιστεύει πως έτσι συντηρεί την εικόνα ενός ανθρώπου που είναι σχεδόν Θεός, προορισμένος για τα πιο εκλεκτά φαγητά και ποτά.

Στον αντίποδα αυτής της πεποίθησης: ένας άλλος μεγάλος Κακός της ιστορίας

Αdolf Hitler

O Ηitler καταφέρνει να προκαλεί διαμάχες ακόμα και γι’αυτό το ζήτημα. Η πιο συνηθισμένη άποψη είναι ότι ήταν χορτοφάγος, ή ότι ήταν αρχικά χορτοφάγος για να το εγκαταλείψει αργότερα, ή ότι έγινε χορτοφάγος μετά το 1938, όταν η υγεία του άρχισε να παίρνει την κάτω βόλτα. Τα στοιχεία που υπάρχουν προς αυτή την κατεύθυνση είναι τα δικά του λόγια μέσω στενογραφημένων συζητήσεων που είχε με σε κλειστό κύκλο μεταξύ 1941 και 1944. Σε ένα απόσπασμα λέει:

«Το ξέρεις ότι ο Φύρερ σου είναι χορτοφάγος, και δεν τρώει κρέας εξαιτίας της γενικής του στάσης απέναντι στη ζωή και της αγάπης του για τον κόσμο των ζώων; Το ξέρεις ότι ο Φύρερ είναι ένας υποδειγματικός φίλος των ζώων και ακόμα και ως καγκελάριος δεν αποχωρίστηκε τα ζώα του που του κρατούσαν συντροφιά για χρόνια; Ο Φύρερ είναι αντίθετος σε οποιασδήποτε μορφής βίας απέναντι στα ζώα και είναι αποφασισμένος να τερματίσει αυτή την πρακτική.»

Πέρα από το ότι είναι εντελώς σουρεαλιστικός ο μονόλογος («γενική στάση απέναντι στη ζωή;») πλέον υπάρχουν πολλοί που δεν πιστεύουν ότι δεν ήταν και τόσο φανατικός χορτοφάγος ή ότι δεν ήταν και ποτέ. Εκτός από τους φανατικούς χορτοφάγους, οι οποίοι τρέμουν στην ιδέα ότι η ειρηνιστική τους άποψη υιοθετήθηκε από τον πιο διάσημο μαζικό δολοφόνο των τελευταίων ετών, υπάρχουν και μαρτυρίες σύγχρονες του Hitler ότι αν μη τι άλλο, που και που έτρωγε και ένα βαυαρικό λουκάνικο.

Ένας αντίπαλος της επικρατούσας άποψης είναι ο Alan Bullock, άγγλος ιστορικός ο οποίος ισχυρίζεται ότι αποκλείεται να είχε επιτρέψει ο Hitler μαγνητοσκοπημένες δηλώσεις και ότι τα στενογραφημένα κείμενα θα πέρασαν από λογοκρισία, αφήνοντας απ’ έξω τις (επιθετικές) παρανοϊκές δηλώσεις. Η σεφ Dione Lucas, η οποία δούλευε σε ένα ξενοδοχείο του Αμβούργου, έγραψε στο βιβλίο μαγειρικής που έγραψε το 1964 «δε θέλω να σας χαλάσω την όρεξη για γεμιστό περιστέρι, αλλά αυτό ήταν ένα από τα αγαπημένα φαγητά του κυρίου Ηitler.»

Ο Robert Payne, ο οποίος έγραψε μία βιογραφία του Hitler, υποστηρίζει μία άποψη που για μένα τουλάχιστον φαίνεται πιο ταιριαστή με τα υπόλοιπα που ξέρουμε για τη ζωή του. Λέει ότι η φήμη της χορτοφαγίας εξαπλώθηκε μαζί με τις φήμες ότι απείχε εντελώς από το κάπνισμα, το αλκοόλ και τις γυναίκες. Αλλά ήταν αυτό: φήμες. Φήμες που εξαπλώθηκαν ως μέρος της προπαγάνδας η οποία ήθελε να παρουσιάσει τον Αρχηγό ως μία ασκητική προσωπικότητα, η οποία δεν ξεγελιόταν από τις επίγειες απολαύσεις, ένα είδος αγίου ή ερημίτη, που ήταν αποφασισμένος και αποκλειστικά ταγμένος στο μέλλον της Γερμανίας. Είναι πολύ πιθανό να πειραματιζόταν με τη δίαιτά του από φόβο όταν άρχισε να αρρωσταίνει, ή ως τουλάχιστον «εκκεντρικός» άνθρωπος που δεν εμπιστευόταν κανέναν και φοβόταν πολύ το θάνατο, οπότε ίσως για χρόνια να απέφευγε το κρέας- πάντως δε νομίζω (και δεν το νομίζουν πολλοί ακόμα) ότι το έκανε για ηθικούς λόγους. Επίσης όλοι συμφωνούν ότι δεν κάπνιζε, αλλά έπινε μπύρα και κρασί, ακόμα είχε μεγάλη αδυναμία στα γλυκά με κρέμες, οπότε η εικόνα του ασκητή χαλάει έτσι κι αλλιώς, κρέας ή όχι.

Λέγεται ότι το τελευταίο του γεύμα πριν αυτοκτονήσει στο μπούνκερ ήταν πέστροφα σε σάλτσα βουτύρου, το οποίο ήταν και ένα από τα αγαπημένα του πιάτα.

 

Γεύση
0

ΑΝΤΙΟ ΔΙΟΝΥΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT