Απεργία της ΓΣΕΕ

Αγάπησα έναν βρικόλακα

Facebook Twitter
0

Ξεκινάμε όπως κάθε Παρασκευή με κριτική βιβλίου, από την Άννα Κουτσιλοπούλου

Sputnik Caledonia  του Andrew Crumey

«Everything in the universe both determines and is determined by everything else. Everything is connected. To understand the part we must perceive the whole» - Dr. Kaupff

Μη ψάχνετε αδίκως το όνομα του συγκεκριμένου ντόκτορ στο google γιατί δε θα σας οδηγήσει πουθενά. Ο dr. Kaupff είναι ένας από τους βασικούς χαρακτήρες του τελευταίου μυθιστορήματος του πολυπράγμονα συγγραφέα Andrew Crumey. Βασικός κυρίως με την έννοια ότι πολλές φορές στα αποφθέγματα γνώσης που μοιράζεται υπάρχουν μερικές από τις κεντρικές και πιο ενδιαφέρουσες ιδέες του βιβλίου.

Το Sputnik Caledonia είναι ένα επιστημονικά λογοτεχνικό μυθιστόρημα, ή το αντίστροφο αν επιθυμείτε, που ενώνει την παιδική αθωότητα με την ανθρώπινη περιέργεια για την απόλυτη κατανόηση του κόσμου, μέσα από την αφήγηση του 9χρονου Robbie, που μένει στη Σκωτία στις αρχές της δεκαετίας του εβδομήντα. Ο Robbie ονειρεύεται να γίνει κοσμοναύτης. Στα 19 του χρόνια κάνει το όνειρο πραγματικότητα, καθώς καλείται να εξερευνήσει τηλεπαθητικά το φαινόμενο της «μαύρης τρύπας».

Στην πραγματικότητα το βιβλίο χωρίζεται σε τρία μέρη, τα οποία με τη σειρά τους αλληλοσυμπληρώνονται, μπερδεύονται και τελικά σκορπίζονται στο άπειρο σύμπαν ζωής, μνήμης και θανάτου. Ο συγγραφέας, βαθιά πολιτικοποιημένος κι ακόμη βαθύτερα ερωτευμένος με τη φυσική επιστήμη και τη λογοτεχνία, τολμά να αναρωτηθεί για την πολιτικοκοινωνική θέση της Σκωτίας στον Παγκόσμιο χάρτη, αλλά και για την ανθρώπινη αδυναμία – ή δύναμη – να κατανοήσει τη θέση και τη φύση του ατόμου στο Σύμπαν.

Ίσως ο Crumey φιλοδοξούσε να ξεκαθαρίσει το χαοτικό πάρτι του μυαλού μας καθόλη τη διάρκεια της ζωής όπως την ξέρουμε κι εκείνης που ξεφεύγει από κάθε λογικό έλεγχο. Ίσως, μάλιστα, η πραγματικότητα να είναι ακριβώς αυτό το συνονθύλευμα παράλληλων κόσμων, παιδικών κατάλοιπων και αόριστων αναμνήσεων. Αυτό που το Sputnik Caledonia σου αφήνει στην καρδιά όμως είναι μια ξεκάθαρη νοσταλγία για όλα εκείνα που θεωρούσαμε πιθανά να συμβούν όσο μεγαλώναμε και η ακράδαντη πίστη με την οποία τα «ταϊζαμε», προκειμένου να τα πετύχουμε.

Αμάρτησα για την αγάπη μου

Isidore Pils, 1841

Χθες η Μπέλα παραδόθηκε επιτέλους στον Έντουαρντ εντός των ιερών δεσμών του γάμου φυσικά και όπως ήταν αναμενόμενο, γκρεμίστηκαν οι τοίχοι. Αν δεν καταλαβαίνετε τι λέω ίσως έχετε δει το True Blood, αν ούτε αυτό, τότε έχετε χάσει την απόλυτη μόδα των τελευταίων ετών σε ποπ λογοτεχνία και τηλεόραση, που είναι οι αστραφτεροί βρικόλακες.

Λίγες φορές πραγματοποιούνται τόσο δυναμικά comeback στη λογοτεχνία. Οι βρικόλακες ήταν τελευταία φορά πολύ της μόδας το 19ο αιώνα, η οποία κορυφώθηκε με τον «Δράκουλα» του 1897.

Όχι, δε θα σας προτείνω να διαβάσετε τη σειρά Twilight, όχι. Θα προσπαθήσω όμως να συνδέσω τον 19ο αιώνα με τον 21ο με μία μικρή ιστορία του 1836:

Θεόφιλος Γκοτιέ

Ο Θεόφιλος Γκοτιέ ήταν ένας γνωστός συγγραφέας, ποιητής και κριτικός του 19ου αιώνα. Έγραψε διάφορα βιβλία πριν ενδιαφερθεί για το υπερφυσικό και γράψει την ιστορία “La Morte Amoureuse” ή “Clarimonde”. Ο Romuald, ένας νεαρός ιερέας, κάνει το ακατανόμαστο: όχι μόνο κάνει γλυκό έρωτα σε μια γυναίκα, (αρχικά), αλλά παθιασμένο έρωτα σε μία απέθαντη (στη συνέχεια). Φυσικά η ιστορία δεν μπορεί να έχει καλό τέλος.

Έχετε που έχετε τα iPhone, διαβάστε και κανένα βιβλίο, όχι μόνο Facebook και Twitter.  Η απολύτως ατμοσφαιρική ιστορία με χρώματα και συμβολισμούς της Ανατολής υπάρχει δωρεάν για σας στο project Gutenberg. Αν μπερδεύεστε με το κόλπο του QR Code, υπάρχει και το κλασικό download σε txt.

Βιβλίο
0

Απεργία της ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έτσι μας πέταξαν μέσα στην Ιστορία

Βιβλίο / Το φιλόδοξο λογοτεχνικό ντεμπούτο του Κώστα Καλτσά είναι μια οικογενειακή σάγκα με απρόβλεπτες διαδρομές

«Νικήτρια Σκόνη»: Μια αξιοδιάβαστη αφήγηση της μεγάλης Ιστορίας του 20ού και του 21ου αιώνα στην Ελλάδα, από τα Δεκεμβριανά του 1944 έως το 2015.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Βιβλίο / Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Ένας από τους τελευταίους κοσμοπολίτες καλλιτέχνες και συγγραφείς αυτοβιογραφείται στο αριστουργηματικό, σύμφωνα με κριτικούς και συγγραφείς όπως ο Τζον Μπάνβιλ, βιβλίο του «Τα περσινά χιόνια», θέτοντας ερωτήματα για τον παλιό, σχεδόν μυθικό κόσμο της Ευρώπης που έχει χαθεί για πάντα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
CARRIE

Βιβλίο / H Carrie στα 50: Το φοβερό λογοτεχνικό ντεμπούτο του Στίβεν Κινγκ που παραλίγο να καταλήξει στα σκουπίδια

Πάνω από 60 μυθιστορήματα που έχουν πουλήσει περισσότερα από 350 εκατομμύρια αντίτυπα μετράει σήμερα ο «βασιλιάς του τρόμου», όλα όμως ξεκίνησαν πριν από μισό αιώνα με την πρώτη περίοδο μιας ντροπαλής και περιθωριοποιημένης μαθήτριας γυμνασίου.
THE LIFO TEAM
Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Το πίσω ράφι / Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Γεννημένος στο Όρεγκον τα χρόνια που ακολούθησαν την οικονομική κρίση του '29, γιος μιας σερβιτόρας κι ενός εργάτη σε εργοστάσιο ξυλείας, ο κορυφαίος εκπρόσωπος του «βρόμικου ρεαλισμού» βίωσε στο πετσί του την αθλιότητα, τις δυσκολίες και την αποξένωση που αποτύπωσε στο έργο του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε σε μια εποχή βαθιάς μοναξιάς, μέσα σε μια θάλασσα διαδικτυακών “φίλων”».

Βιβλίο / Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε στη βαθιά μοναξιά των διαδικτυακών μας “φίλων”»

Ο συγγραφέας και μεταφραστής μιλά για τη δύναμη της λογοτεχνίας, για τα βιβλία που διαβάζει και απέχουν απ’ όσα σήμερα «συζητιούνται», για τη ζωή στην επαρχία αλλά και για το πόσο τον ενοχλεί η «αυτοπροσωπολατρία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
To «παράνομο» σεξ στην Αθήνα του Μεσοπολέμου σε μια νέα μελέτη

Βιβλίο / To «παράνομο» σεξ στην Αθήνα του Μεσοπολέμου σε μια νέα μελέτη

Κόντρα στα κυρίαρχα ήθη, ο Μεσοπόλεμος υπήρξε διεθνώς μια εποχή σεξουαλικής ελευθεριότητας. Μια πρωτότυπη έκδοση από τους Τάσο Θεοφίλου και Εύα Γανίδου εστιάζει στις επιδόσεις των Αθηναίων στο «παράνομο» σεξ, μέσα από δημοσιεύματα εφημερίδων της εποχής, με τα ευρήματα να είναι εντυπωσιακά, ενίοτε και σπαρταριστά.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Εύα Στεφανή: «Με συγκινεί ακόμα ο «Πεισίστρατος» του Γιώργου Χειμωνά»

The Book Lovers / Εύα Στεφανή: «Βρίσκω θεραπευτικά τα μυθιστορήματα της Άγκαθα Κρίστι»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με την Εύα Στεφανή, σκηνοθέτιδα και καθηγήτρια Κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, για τη διαδρομή της από την Δάφνη ντι Μοριέ στον Ε.Χ. Γονατά κι από τον Τσβάιχ στον Γιώργο Χειμωνά.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Το συναρπαστικό ντεμπούτο της Ρένας Λούνα είναι καλή λογοτεχνία

Βιβλίο / Το συναρπαστικό ντεμπούτο της Ρένας Λούνα είναι καλή λογοτεχνία

Οι «Αλεπούδες του Περ-Λασαίζ» είναι ένα μυθιστόρημα άριστα δομημένο, με πυκνό λόγο και πλήθος πραγματολογικών στοιχείων, που αναπλάθει τη γαλλική επαρχία των ’50s μέσα από μια απελπισμένη ερωτική ιστορία με φεμινιστική χροιά. 
M. HULOT
Η σημασία του Le Corbusier σήμερα

Βιβλίο / Η σημασία του Le Corbusier σήμερα

Ο σπουδαίος αρχιτέκτονας και στοχαστής, που έβαλε ποίηση στο σκυρόδερμα και συνέδεσε τα οράματα ενός σύγχρονου «Blade Runner» με τον Παρθενώνα, μοιάζει σήμερα να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο και σημασία όσο ποτέ. Η «Συζήτηση με τους φοιτητές της αρχιτεκτονικής» από εκδόσεις ΠΕΚ αποδεικνύει γιατί.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Οι δεσποινίδες της Αβινιόν ήταν από το Τσανάκ Καλέ

Βιβλίο / Οι δεσποινίδες της Αβινιόν ήταν από το Τσανάκ Καλέ

Τα κεραμικά των Δαρδανελλίων, ο συσχετισμός τους με την ταυτότητα, με το συναίσθημα. Ένα γοητευτικό βιβλίο δείχνει πώς τα «λαϊκά», «αγροτικά» κεραμικά συνδέονται με το κίνημα Arts & Crafts, με τον ιαπωνισμό, με τις διακοσμητικές τέχνες και το ντιζάιν στο τέλος του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ού.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Τζούντιθ Μπάτλερ: Μιλώντας για το «φάντασμα του φύλου» χωρίς φόβο και πάθος

Βιβλίο / Τζούντιθ Μπάτλερ: Μιλώντας για το «φάντασμα του φύλου» χωρίς φόβο και πάθος

Mία από τις σημαντικότερες θεωρητικούς της εποχής μας, που έχει δεχθεί επιθέσεις και έχει λογοκριθεί για τις απόψεις της μόλις κυκλοφόρησε το τελευταίο της βιβλίο με τίτλο «Ποιος φοβάται το φύλο;» το οποίο αναμένεται να συζητηθεί, ενώ πολλοί αναρωτιούνται αν η ίδια έγινε mainstream.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ντον Ντελίλο: «Άνθρωπος σε πτώση»

Το πίσω ράφι / «Άνθρωπος σε πτώση»: Το ρεαλιστικό έργο ενός από τους σπουδαιότερους εξερευνητές της μοντέρνας εποχής

Ο πολυβραβευμένος Ντον Ντελίλο γράφει για την ανάγκη των ανθρώπων να ανήκουν κάπου και να επικοινωνήσουν, όταν εισπράττουν από την Ιστορία οδύνη, απώλειες και χιλιάδες ερωτηματικά.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ