Υπουργοί σε ειδικές αποστολές και εμβόλια στο «ράφι»

Υπουργοί σε ειδικές αποστολές και εμβόλια στο «ράφι» Facebook Twitter
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΝΙΑ: «Σε 2-4 εβδομάδες θα δούμε τι ποσοστό από το τσουνάμι μολύνσεων θα μεταφραστεί σε τσουνάμι εισαγωγών σε νοσοκομεία, διασωληνώσεων και θανάτων» επισήμανε ο Γιώργος Παυλάκης, αφήνοντας αιχμές για πολιτική αδράνεια
0

ΚΟΥΡΣΑ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ, για να προλάβουν να πειστούν οι ανεμβολίαστοι πριν να είναι αργά, ξεκίνησε η κυβέρνηση την εβδομάδα που πέρασε. Στην πραγματικότητα, τώρα μπαίνει μπροστά μια πιο συντονισμένη καμπάνια εμβολιασμού, αφού μέχρι πρότινος η κυβέρνηση δεν έδειχνε μεγάλη ανησυχία, παρά τις προειδοποιήσεις επιστημόνων όπως οι κ.κ. Παυλάκης, Σύψας και Τσιόδρας, που μιλούσαν εδώ και μέρες για έντονα αυξητική τάση της πανδημίας λόγω του στελέχους Δέλτα.

Άλλωστε, μέχρι πρόσφατα οι πρόθυμοι συνωστίζονταν στις ουρές για εμβολιασμό και όταν αυτοί εμβολιάστηκαν, τότε συνειδητοποίησε το πρόβλημα η κυβέρνηση, καθώς οι επιφυλακτικοί και οι αρνητές συνιστούν εν τέλει μια κρίσιμη μάζα στην Ελλάδα, η οποία καθυστερεί το χτίσιμο της ανοσίας του πληθυσμού.  

Στην πολύπαθη χώρα μας δεν αρκεί να έρθουν χρήματα, έχει σημασία και πού θα πάνε. Κυρίως αν θα φτάσουν στην πραγματική οικονομία, αν θα μπουν βάσεις για πραγματική ανάπτυξη και αν θα ωφεληθεί εν τέλει ο λαός. 

Υπουργοί σε ειδικές αποστολές

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας ανέλαβε «ειδική αποστολή», ξεκινώντας περιοδεία στην ελληνική επαρχία, προκειμένου να ζητήσει τη βοήθεια αιρετών και τοπικών παραγόντων, ώστε να συμβάλουν στην αύξηση των εμβολιασμών στις περιοχές τους. Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μαζί με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, επιφορτίστηκε με τον συντονισμό κυβέρνησης και Εκκλησίας, προκειμένου η τελευταία να παίξει πιο ενεργό ρόλο, επηρεάζοντας ιερείς και πιστούς που είναι επιφυλακτικοί ή αρνητές. Η Εκκλησία και ο ρόλος της στην πανδημία ήταν άλλος ένας παράγοντας που η κυβέρνηση είχε υποτιμήσει και τώρα τρέχει. 

Στο Μαξίμου, όταν είδαν ότι τα κρούσματα διπλασιάζονται και θα διπλασιάζονται κάθε εβδομάδα, κατάλαβαν ότι η χώρα είναι πάλι αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα μολύνσεων που θα φτάσει σε τεράστια νούμερα, καθώς μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχε ληφθεί κανένα μέτρο, αντιθέτως το «άνοιγμα» εξελισσόταν πανηγυρικά. Έτσι, αποφασίστηκε να προβεί ο πρωθυπουργός σε νέο διάγγελμα, το οποίο ήταν περισσότερο επικοινωνιακού παρά ουσιαστικού χαρακτήρα, καθώς δεν ανακοίνωσε νέα μέτρα που θα μπορούσαν να ανατρέψουν την κατάσταση.

«Σε 2-4 εβδομάδες θα δούμε τι ποσοστό από το τσουνάμι μολύνσεων θα μεταφραστεί σε τσουνάμι εισαγωγών σε νοσοκομεία, διασωληνώσεων και θανάτων» επισήμανε ο Γιώργος Παυλάκης, αφήνοντας αιχμές για πολιτική αδράνεια, η οποία επέτρεψε την άφιξη του τέταρτου κύματος την ώρα που κορυφωνόταν το τρίτο, και υποστηρίζοντας ότι «κάθε μέρα που περνάει είναι μια μέρα χαμένη για τη μάχη κατά του στελέχους Δέλτα».

Η κυβέρνηση, ωστόσο, εξακολουθεί να αποφεύγει τα σκληρά περιοριστικά μέτρα επειδή, σύμφωνα με την εικόνα που έχει, η κοινωνία είναι κουρασμένη και δεν τα θέλει αλλά και γιατί θεωρεί ότι η οικονομική ζημιά από δω και πέρα δεν θα είναι αντιμετωπίσιμη αν ληφθούν νέα μέτρα. Επιπλέον, στελέχη της κυβέρνησης θεωρούν ότι τα όποια μέτρα περιορισμού ή υποχρεωτικότητας «προσκρούουν στον φιλελευθερισμό τους», οπότε η κατάληξη είναι ξανά η «ατομική ευθύνη». 

Υπουργοί σε ειδικές αποστολές και εμβόλια στο «ράφι» Facebook Twitter
Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μαζί με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, επιφορτίστηκε με τον συντονισμό κυβέρνησης και Εκκλησίας, προκειμένου η τελευταία να παίξει πιο ενεργό ρόλο. Φωτ.: Eurokinissi
αντιεμβολιαστες Facebook Twitter
Οι επιφυλακτικοί και οι αρνητές συνιστούν εν τέλει μια κρίσιμη μάζα στην Ελλάδα, η οποία καθυστερεί το χτίσιμο της ανοσίας του πληθυσμού. Φωτ.: Eurokinissi

Εμβόλια στο «ράφι»

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτήν τη στιγμή η χώρα διαθέτει 7,6 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων στα ψυγεία και τα στελέχη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων προβλέπουν ότι οι ΜΕΘ θα αρχίσουν να γεμίζουν πάλι από ανεμβολίαστους, αν δεν διατεθούν άμεσα. 

Στο Ισραήλ, όπου ο εμβολιασμός έχει φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα, η νέα κυβέρνηση εξακολουθεί να καλεί όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ήδη να το κάνουν άμεσα, προειδοποιώντας ότι πολλά από τα εμβόλια που διαθέτει θα λήξουν σύντομα. 

Η ημερομηνία λήξης των εμβολίων στην Ελλάδα είναι μια πληροφορία που δεν έχουμε ακόμα, αλλά, όπως και το Ισραήλ, αργά ή γρήγορα είναι πιθανό να αντιμετωπίσουμε το ίδιο πρόβλημα. 

Πονοκέφαλος οι φοιτητές και οι μαθητές

Έντονος προβληματισμός υπάρχει και για την έξαρση κρουσμάτων που παρουσιάστηκε σε πολλές παιδικές κατασκηνώσεις, η οποία αποτελεί σαφή προειδοποίηση, σύμφωνα με τους ειδικούς, για το τι θα συμβεί το φθινόπωρο στα σχολεία και τα πανεπιστήμια με το στέλεχος Δέλτα, που τα δεδομένα δείχνουν ότι σαρώνει στους νέους. 

Στις ΗΠΑ, το παράδειγμα των οποίων επικαλούνται αρκετοί ειδικοί, το 28% των παιδιών ηλικίας 12-17 ετών έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση και περισσότερες από πενήντα χώρες έχουν ξεκινήσει ήδη τον εμβολιασμό των παιδιών, για τα οποία υπάρχουν πλέον αρκετά δεδομένα. Στο υπουργείο Παιδείας, για την ώρα, δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για το αν θα γίνουν υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί, ούτε καν για τα πανεπιστήμια (όπου υπάρχει συνωστισμός στα αμφιθέατρα), προκειμένου να ανοίξουν. 

Μαθητές Facebook Twitter
Έντονος προβληματισμός υπάρχει και για την έξαρση κρουσμάτων που παρουσιάστηκε σε πολλές παιδικές κατασκηνώσεις, η οποία αποτελεί σαφή προειδοποίηση, σύμφωνα με τους ειδικούς, για το τι θα συμβεί το φθινόπωρο στα σχολεία και τα πανεπιστήμια με το στέλεχος Δέλτα, που τα δεδομένα δείχνουν ότι σαρώνει στους νέους. Φωτ.: Eurokinissi

Οι αλλαγές στα πανεπιστήμια και οι αντιδράσεις

Σχετικά με πανεπιστήμια, η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα έχει να διαχειριστεί και το αποτέλεσμα της πολιτικής της για την ελάχιστη βάση εισαγωγής που εφαρμόζεται πρώτη φορά φέτος και θεωρείται βέβαιο ότι θα αφήσει εκτός τριτοβάθμιας αρκετές χιλιάδες φοιτητές που δεν κατάφεραν να την πιάσουν. Σύμφωνα με τα στατιστικά που δημοσιεύτηκαν, η χαμηλότερη βάση εισαγωγής θα είναι 8,3 και θα φτάνει έως 14,3 (ανάλογα με τον συντελεστή της σχολής), που σημαίνει ότι κανένας μαθητής που έγραψε κάτω από αυτόν τον βαθμό δεν θα μπορεί να εισαχθεί, όπως είχε τη δυνατότητα τα προηγούμενα χρόνια.

Η αλλαγή αυτή, για την οποία το υπουργείο Παιδείας έχει δεχτεί πολεμική από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενδέχεται να προκαλέσει αντιδράσεις, παρότι είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση γνώριζε πως θα υπήρχαν αποκλεισμοί, όταν νομοθετούσε. Άλλωστε γι’ αυτό νομοθέτησε την ελάχιστη βάση, για να μην εισάγονται όσοι έχουν χαμηλές βαθμολογίες.  

Το φετινό φθινόπωρο θα είναι ένα κρίσιμο τεστ συνολικά για την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας όσον αφορά στα πανεπιστήμια, καθώς θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά και το ν+2, με το οποίο ένας φοιτητής τετραετούς σχολής δεν θα μπορεί να φοιτά σε αυτήν περισσότερο από έξι χρόνια ‒ όλοι ξέρουν τι σημαίνει αυτό για σχολές των οποίων ο μέσος όρος αποφοίτησης είναι τα 7-8 χρόνια, όχι με αποκλειστική ευθύνη των φοιτητών, καθώς πρόκειται για ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα.

Επίσης, φέτος θα είναι η χρονιά που θα εφαρμοστεί η απόφαση για πανεπιστημιακή αστυνομία και κανείς δεν γνωρίζει αν θα υπάρξουν αντιδράσεις και με ποιες συνέπειες. 

Τα χρήματα έρχονται, αλλά πού θα πάνε;

Η είδηση της εβδομάδας, για την οποία πανηγυρίζει η κυβέρνηση, είναι η επίσημη έγκριση του ελληνικού προγράμματος από το Ecofin και τα πρώτα 4 δισεκατομμύρια που θα εκταμιευτούν από το Ταμείο Ανάκαμψης μέσα στον Ιούλιο, ενώ αναμένονται άλλα 3,5 δισεκατομμύρια μέχρι το τέλος του χρόνου. Στην πολύπαθη χώρα μας, όμως, δεν αρκεί να έρθουν χρήματα, έχει σημασία και πού θα πάνε. Κυρίως αν θα φτάσουν στην πραγματική οικονομία, αν θα μπουν βάσεις για πραγματική ανάπτυξη και αν θα ωφεληθεί εν τέλει ο λαός. 

Η αντιπολίτευση κατηγορεί ήδη την κυβέρνηση ότι τα χρήματα αυτά θα κατευθυνθούν στις τράπεζες και σε ελάχιστες μεγάλες επιχειρήσεις. Μέχρι τώρα κανένας δεν γνωρίζει με ποια κριτήρια θα εγκρίνουν οι τράπεζες ‒που έχουν αναλάβει‒ τις χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων. 

Πολλοί περιμένουν τα χρήματα αυτά στην Ελλάδα σαν το «μάννα». Η κυβέρνηση οφείλει να θέσει προϋποθέσεις πλήρους διαφάνειας, ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν λεπτομερώς πού θα πάνε και να μην επαναληφθούν οι κακές πρακτικές του παρελθόντος. 








 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σιούτη

Οπτική Γωνία / ΟΠΕΚΕΠΕ, μεταναστευτικό και Τέμπη ζορίζουν ξανά την κυβέρνηση

Το σκάνδαλο των αγροτικών επιδοτήσεων και η πιθανή επιστροφή προσφύγων από τη Γερμανία στην Ελλάδα έρχονται να προστεθούν στα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο ντετέκτιβ της Σεβίλλης και οι πλαστοί πίνακες του Ελ Γκρέκο

Ρεπορτάζ / Ο ντετέκτιβ της Σεβίλλης και οι πλαστοί πίνακες του Ελ Γκρέκο

Στο βιβλίο του «Ο πλαστογράφος του Φράνκο», ένας ντετέκτιβ από τη Σεβίλλη ισχυρίζεται πως μεγάλα μουσεία, μεταξύ των οποίων και η ελληνική Εθνική Πινακοθήκη, έχουν αγοράσει πιστά αντίγραφα έργων του Ελ Γκρέκο.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Σήμερα, όταν δεν είσαι σίγουρος τι ακριβώς επαγγέλλεσαι, πιθανότατα λες πως είσαι creative director

Κοκέτα / Σήμερα, όταν δεν είσαι σίγουρος τι ακριβώς επαγγέλλεσαι, πιθανότατα λες πως είσαι creative director

Ένας σιωπηλός ιός, μια πανδημία για την οποία δεν μιλά κανείς: μανάδες, κρύψτε τα παιδιά σας από τη μάχη του creative direction. Η Δανάη Ιωάννου σε μια επιτόπια έρευνα για το επάγγελμα που σαρώνει γύρω μας τους ανθρώπους σαν κρυφή πανδημία.
ΔΑΝΑΗ ΙΩΑΝΝΟΥ
Μεταναστευτικό: Η ισπανική απάντηση

Οπτική Γωνία / Μεταναστευτικό: Η ισπανική απάντηση

Χώρες που υποδέχτηκαν σχετικά φιλικά μετανάστες είχαν οφέλη σε οικονομικό επίπεδο. Μια από αυτές είναι η Ισπανία, που τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει σε θετικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν τους τρόπους ένταξής τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γαϊδούρια : Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;/ Ιπποειδή: Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;

Ρεπορτάζ / Γαϊδούρια: Ζώα εργασίας ή θύματα κακοποίησης;

Είναι τα ιπποειδή στην Ελλάδα εργάτες χωρίς δικαιώματα; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους, ποια μέριμνα υπάρχει για τη φροντίδα τους και γιατί η νομοθετική προστασία τους βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη; Μιλούν στη LiFO εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και τοπικοί φορείς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Guest Editors / Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Η πατριαρχία είναι παντού: στην οικονομία, στην κοινωνία, στην ψυχολογία, στην αισθητική, στον πολιτισμό, σε ολόκληρη την ανθρώπινη κατάσταση. Όταν σκεφτόμαστε το πολιτικό, δεν γίνεται να μη σκεφτόμαστε το φεμινιστικό.
ΝΙΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
«Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οπτική Γωνία / «Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οι παγκόσμιες και περιφερειακές επιπτώσεις της σύγκρουσης στη Γάζα και τα αδιέξοδα του Παλαιστινιακού. Μιλά στη LiFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ