Έως τα τέλη Ιουλίου αναμένονται οι πρώτες εκταμιεύσεις κονδυλίων, μετά το «πράσινο φως» που πήρε χθες από το Ecofin το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0».

 

Τα πρώτα ποσά θα είναι ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ- 2,3 δισ. από επιδοτήσεις και το υπόλοιπο από το σκέλος των δανείων- ενώ φέτος η χώρα μας στοχεύει να λάβει μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης συνολικά περίπου 7,5 δισ. ευρώ. 

 

Εκτός από την προκαταβολή των 4 δισ. ευρώ, αναμένεται προς το τέλος του έτους να εκταμιευθεί και η πρώτη δόση ύψους περίπου 3,5 δισ. ευρώ, με την προϋπόθεση ότι θα έχουν εκπληρωθεί τα ορόσημα που έχουν τεθεί.

 

Η χώρα μας δικαιούται να λάβει 30,5 δισεκατομμύρια μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, από τα οποία τα 17,8 δισ. ευρώ (9% του ΑΕΠ) αφορούν σε επιχορηγήσεις και τα 12,7 δισ. ευρώ (6%-7% του ΑΕΠ) σε δάνεια. Στο ελληνικό σχέδιο περιγράφονται αναλυτικά τα 331 ορόσημα και στόχοι, η υλοποίηση των οποίων θα καθορίσει την πορεία εκταμίευσης από φέτος έως και τα μέσα του 2026.

 

Το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» περιλαμβάνει 106 επενδύσεις και 68 μεταρρυθμίσεις που περιγράφονται και κοστολογούνται σε 4.104 σελίδες και μέσω των ευρωπαϊκών πόρων αναμένεται να κινητοποιηθούν 60 δισ. ευρώ συνολικές επενδύσεις στη χώρα για τα επόμενα πέντε χρόνια. Κάτι που μπορεί να αυξήσει μόνιμα το ΑΕΠ κατά 7 μονάδες και να δημιουργήσει 180-200.000 νέες θέσεις εργασίας. 

 

Χθες, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν 12 εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας: της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Αυστρίας, της Δανίας, του Βελγίου, του Λουξεμβούργου, της Σλοβακίας και της Λετονίας.

 

Τώρα η Κομισιόν θα πρέπει να υπογράψει χρηματοπιστωτική συμφωνία με την κάθε χώρα ξεχωριστά, προκειμένου να αποδεσμευθεί η προχρηματοδότηση που αντιστοιχεί στο 13% των συνολικών πόρων των σχεδίων, διευκρίνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις. 

 

Παράλληλα σημείωσε ότι η Κομισιόν είχε δύο επιτυχημένες εξόδους στις αγορές, αντλώντας συνολικά 35 δισ. ευρώ και πως σύντομα θα προχωρήσει σε νέες κοινές εκδόσεις ομολόγων για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ