«Ελλάδα 2.0»: Έως τα τέλη Ιουλίου οι πρώτες εκταμιεύσεις για το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης

«Ελλάδα 2.0»: Έως τα τέλη Ιουλίου οι πρώτες εκταμιεύσεις για το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Έως τα τέλη Ιουλίου αναμένονται οι πρώτες εκταμιεύσεις κονδυλίων, μετά το «πράσινο φως» που πήρε χθες από το Ecofin το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0».

Τα πρώτα ποσά θα είναι ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ- 2,3 δισ. από επιδοτήσεις και το υπόλοιπο από το σκέλος των δανείων- ενώ φέτος η χώρα μας στοχεύει να λάβει μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης συνολικά περίπου 7,5 δισ. ευρώ. 

Εκτός από την προκαταβολή των 4 δισ. ευρώ, αναμένεται προς το τέλος του έτους να εκταμιευθεί και η πρώτη δόση ύψους περίπου 3,5 δισ. ευρώ, με την προϋπόθεση ότι θα έχουν εκπληρωθεί τα ορόσημα που έχουν τεθεί.

Η χώρα μας δικαιούται να λάβει 30,5 δισεκατομμύρια μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, από τα οποία τα 17,8 δισ. ευρώ (9% του ΑΕΠ) αφορούν σε επιχορηγήσεις και τα 12,7 δισ. ευρώ (6%-7% του ΑΕΠ) σε δάνεια. Στο ελληνικό σχέδιο περιγράφονται αναλυτικά τα 331 ορόσημα και στόχοι, η υλοποίηση των οποίων θα καθορίσει την πορεία εκταμίευσης από φέτος έως και τα μέσα του 2026.

Το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» περιλαμβάνει 106 επενδύσεις και 68 μεταρρυθμίσεις που περιγράφονται και κοστολογούνται σε 4.104 σελίδες και μέσω των ευρωπαϊκών πόρων αναμένεται να κινητοποιηθούν 60 δισ. ευρώ συνολικές επενδύσεις στη χώρα για τα επόμενα πέντε χρόνια. Κάτι που μπορεί να αυξήσει μόνιμα το ΑΕΠ κατά 7 μονάδες και να δημιουργήσει 180-200.000 νέες θέσεις εργασίας. 

Χθες, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν 12 εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας: της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Αυστρίας, της Δανίας, του Βελγίου, του Λουξεμβούργου, της Σλοβακίας και της Λετονίας.

Τώρα η Κομισιόν θα πρέπει να υπογράψει χρηματοπιστωτική συμφωνία με την κάθε χώρα ξεχωριστά, προκειμένου να αποδεσμευθεί η προχρηματοδότηση που αντιστοιχεί στο 13% των συνολικών πόρων των σχεδίων, διευκρίνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις. 

Παράλληλα σημείωσε ότι η Κομισιόν είχε δύο επιτυχημένες εξόδους στις αγορές, αντλώντας συνολικά 35 δισ. ευρώ και πως σύντομα θα προχωρήσει σε νέες κοινές εκδόσεις ομολόγων για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ 

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρχεται νέος φόρος σε καύσιμα και φυσικό αέριο – Πώς θα επηρεαστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Οικονομία / Έρχεται νέος φόρος σε καύσιμα και φυσικό αέριο – Πώς θα επηρεαστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Ο κανονισμός της ΕΕ για την απανθρακοποίηση φέρνει αυξήσεις σε βενζίνη, πετρέλαιο και μαζούτ – Αντιδράσεις για τον αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα και την καθημερινότητα
LIFO NEWSROOM
ΑμεΑ: Πρόγραμμα 24 εκατ. ευρώ για «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» – Ωφελούμενοι 2.500 πολίτες

Οικονομία / ΑμεΑ: Πρόγραμμα 24 εκατ. ευρώ για «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» – Ωφελούμενοι 2.500 πολίτες

Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν εργασίες διαμόρφωσης, εγκατάσταση ραμπών και αναβατορίων, τοποθέτηση αυτοματισμών και ειδικού εξοπλισμού, καθώς και αμοιβές μηχανικών
LIFO NEWSROOM
Το αναποτελεσματικό Ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

LiFO politics / Το αναποτελεσματικό ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

«Ο κίνδυνος σήμερα δεν είναι η χρεοκοπία αλλά μια στασιμοκατάσταση, στην οποία η χώρα δεν θα αναπτύσσεται, και ένα μέρος της κοινωνίας αυτό το βιώνει ήδη»: Ο διευθυντής του BusinessDaily.gr Γιάννης Παπαδογιάννης μιλά στη Βασιλική Σιούτη και επισημαίνει ότι η χώρα απορροφά επιδοτήσεις, αλλά όχι δημιουργικά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οικονομία / Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ξεκινά αύριο η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ – Ποιες δεξιότητες καλύπτει, ποιοι είναι δικαιούχοι και πώς θα διασφαλίσετε τη συμμετοχή σας
LIFO NEWSROOM
Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Οικονομία / Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Από το 2026 έως το 2032, θα ενισχυθούν δράσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, τη φοιτητική στέγαση, τις συγκοινωνίες, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων
LIFO NEWSROOM