Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί: Ποιες χώρες έχουν κάνει το βήμα

Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί: Ποιες χώρες έχουν προχωρήσει σε αυτό το βήμα Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, λόγω της επικράτησης της πιο μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα, αλλά και τα σημάδια επιβράδυνσης στους εμβολιασμούς έκαναν πολλές κυβερνήσεις να τους καταστήσουν υποχρεωτικούς για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών. 

Στην Ελλάδα, η πρώτη απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό πάρθηκε τον Μάιο και αφορούσε τα στελέχη της ΕΜΑΚ. Τώρα γίνεται το επόμενο βήμα, καθώς πλέον είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός όλων των εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμΕΑ, όπως και στις δομές υγείας, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. 

Στο μεταξύ, εκτός από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων εργαζομένων, πολλές χώρες επεκτείνουν τη χρήση του σχετικού πιστοποιητικού, ή της απόδειξης αρνητικού τεστ σε περισσότερες δραστηριότητες. 

Υποχρεωτικό εμβόλιο για συγκεκριμένες κατηγορίες 

Κάποιες χώρες έχουν καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό ορισμένων κατηγοριών εργαζομένων. 

Στην Ιταλία, νομοθετικό διάταγμα που εκδόθηκε στις 25 Μαΐου υποχρεώνει τους γιατρούς και το προσωπικό των υπηρεσιών υγείας- περιλαμβανομένων των φαρμακοποιών- να κάνουν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, διαφορετικά δεν θα μπορούν να εργάζονται ερχόμενοι σε επαφή με άλλους ανθρώπους.

Όσοι αρνούνται μπορεί να τεθούν σε αναστολή εργασίας άνευ αποδοχών για την υπόλοιπη χρονιά. Κατά αυτής της απόφασης προσέφυγαν στη δικαιοσύνη 300 Ιταλοί νοσηλευτές. 

Στις 16 Ιουνίου η κυβέρνηση της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι από τον Οκτώβριο θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για όλους όσοι εργάζονται στους οίκους ευγηρίας, περιλαμβανομένου και του μη ιατρικού προσωπικού, όπως κομμωτές, αισθητικοί και εθελοντές.

Η Αυστραλία αποφάσισε στα τέλη Ιουνίου να κάνει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για υψηλού κινδύνου εργαζομένους σε οίκους ευγηρίας και για εργαζομένους σε ξενοδοχεία καραντίνας. Επίσης, έγινε υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των Αυστραλών που θα μετάσχουν στους Παραολυμπιακούς αγώνες. 

Στη Γαλλία, όλοι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό. Επίσης, όσοι πολίτες θέλουν να πάνε στον κινηματογράφο, σε εστιατόριο ή να χρησιμοποιήσουν συγκεκριμένα μέσα μαζικής μεταφοράς θα πρέπει να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ κορωνοϊού, στο πλαίσιο των νέων μέτρων που ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ο Εμανουέλ Μακρόν

Αν και ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι αντίθετος στην επιβολή υποχρέωσης εμβολιασμού σε εθνικό επίπεδο στη Ρωσία, ο δήμαρχος της Μόσχας ανακοίνωσε στις 16 Ιουνίου ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα των υπηρεσιών θα πρέπει υποχρεωτικά να κάνουν το εμβόλιο. 

Ακολούθησε απόφαση των αρχών της Μόσχας τα καφέ, τα μπαρ και τα εστιατόρια να δέχονται μόνο πελάτες που έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανοσίας, ή αρνητικό τεστ κορωνοϊού. Επίσης, η Μόσχα παρουσίασε σχέδιο που απαιτεί τον πλήρη εμβολιασμό του 60% των εργαζομένων όλου του τομέα των υπηρεσιών μέχρι τις 15 Αυγούστου. Ακολούθησαν κι άλλοι δήμοι, όπως η Αγία Πετρούπολη, που ανακοίνωσαν ανάλογα μέτρα. 

Στο Καζακστάν, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε στις 23 Ιουνίου ότι θα γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός ή θα γίνεται τεστ κάθε εβδομάδα σε όσους εργάζονται σε ομάδες άνω των 20 ατόμων. Όσοι αρνηθούν να εμβολιαστούν, θα τους απαγορευτεί να έρχονται σε επαφή με άλλα πρόσωπα κατά την άσκηση των επαγγελματικών τους υποχρεώσεων.

Στα Φίτζι έγινε υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους εργαζομένους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να πάρουν άδεια αν δεν έχουν κάνει την πρώτη δόση έως τις 15 Αυγούστου, ενώ κινδυνεύουν να απολυθούν αν η δεύτερη δόση δεν έχει γίνει έως την 1η Νοεμβρίου. Στον ιδιωτικό τομέα, οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν κάνει την πρώτη δόση μέχρι την 1η Αυγούστου.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στις ΗΠΑ, η πόλη του Σαν Φρανσίσκο ανακοίνωσε στο τέλος Ιουνίου πως θα ζητήσει από τους περίπου 35.000 εργαζομένους της να εμβολιαστούν, διαφορετικά θα τους επιβληθούν πειθαρχικές κυρώσεις που μπορεί να φθάσουν μέχρι την απόλυση. Αυτή η απαίτηση δεν θα ισχύσει πάντως μέχρι να εγκριθούν πλήρως τα εμβόλια από τον αμερικανικό οργανισμό φαρμάκων.

Εξάλλου, περισσότεροι από 150 εργαζόμενοι ενός από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία του Τέξας απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν αφού αρνήθηκαν να εμβολιαστούν, κάτι που απαιτούσε το νοσοκομείο. Μερικοί εργαζόμενοι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη κατά του νοσοκομείου, όπως η προσφυγή τους απορρίφθηκε.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός ενηλίκων 

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός όλων των ενηλίκων αποτελεί μια σχετικά σπάνια απόφαση. 

Στο Τατζικιστάν, κυβερνητικό διάταγμα υποχρεώνει όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών να εμβολιαστούν, χωρίς όμως να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες και δίχως να διευκρινίζει υπό ποιες προϋποθέσεις θα εφαρμόζεται αυτή η υποχρέωση. 

Το Τουρκμενιστάν- μία από τις ελάχιστες χώρες που δεν έχουν ανακοινώσει ούτε ένα κρούσμα κορωνοϊού- στις 7 Ιουλίου έκανε γνωστό ότι καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός όλων των κατοίκων άνω των 18 ετών, εφόσον δεν υπάρχουν ιατρικές αντενδείξεις.

Με ανακοίνωση που φέρει ημερομηνία 8 Φεβρουαρίου, ο εμβολιασμός έγινε υποχρεωτικός για τους κατοίκους του πιο μικρού κράτους του κόσμου, το Βατικανό, όπως και για όσους εργάζονται εκεί. Οι κυρώσεις μπορεί να φθάσουν θεωρητικά μέχρι την απόλυση όσων δεν συμμορφώνονται.

Τέλος, η Ινδονησία τον Φεβρουάριο κατέστησε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού και οι αρνητές απειλούνται με πρόστιμο έως και 357 δολάρια. 

Σχεδόν «υποχρεωτικός» εμβολιασμός 

Από την άλλη υπάρχουν και χώρες που δεν επιβάλλουν επισήμως στους πολίτες τους την υποχρέωση να εμβολιάζονται, όμως οι περιορισμοί στους μη εμβολιασμένους είναι τέτοιοι που ο εμβολιασμός μοιάζει... σχεδόν υποχρεωτικός.

Στη Σαουδική Αραβία δόθηκε εντολή σε όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, που θέλουν να προσέλθουν στις εργασίες τους, να εμβολιαστούν, χωρίς να διευκρινιστεί από πότε η υποχρέωση αυτή θα τεθεί σε εφαρμογή. 

Επίσης, από την 1η Αυγούστου θα απαιτείται ο εμβολιασμός για να μπει κάποιος σε οποιοδήποτε κυβερνητικό, ιδιωτικό ή εκπαιδευτικό ίδρυμα, περιλαμβανομένων των χώρων ψυχαγωγίας, καθώς και για να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε δημόσιο μέσο μεταφοράς.

Στο Πακιστάν από την άλλη, από την 1η Ιουλίου η επαρχία Βελουχιστάν απαγορεύει στους μη εμβολιασμένους να εισέρχονται στις δημόσιες υπηρεσίες, τα πάρκα, τα εμπορικά κέντρα και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. 

Στην επαρχία Σιντ οι δημόσιοι υπάλληλοι που αρνούνται να εμβολιαστούν δεν θα αμείβονται πλέον, ενώ οι αρχές της επαρχίας Πουντζάμπ απείλησαν να μπλοκάρουν το κινητό τηλέφωνο όσων αρνηθούν το εμβόλιο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ