Xαλάρωση μέτρων, διαδηλώσεις, εμβολιασμοί

Xαλάρωση μέτρων, διαδηλώσεις, εμβολιασμοί Facebook Twitter
Eurokinissi
0«ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ» υποστηρίζουν πολλοί κορυφαίοι επιστήμονες, ωστόσο κυβερνητικά στελέχη, έχοντας υπόψη τα οικονομικά στοιχεία αλλά και τις δημοσκοπήσεις, που δείχνουν «κούραση» του πληθυσμού από τα μέτρα, άρχισαν να συζητούν και πάλι στα ΜΜΕ για άνοιγμα, παρότι αυξάνονται καθημερινά οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Στέλιος Πέτσας, που ανακοίνωσε «άνοιγμα ως το τέλος Μαρτίου», χωρίς να γνωρίζει ποια θα είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα στο τέλος του μήνα και με όλες τις ενδείξεις να προϊδεάζουν ότι αυτά θα είναι αρνητικά. Η κυβέρνηση επικαλείται την «κούραση» του κόσμου, ωστόσο η κούραση του υγειονομικού προσωπικού στις ΜΕΘ και στα νοσοκομεία αναφοράς Covid κινδυνεύει να γίνει μη διαχειρίσιμη, αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων. Επικοινωνιακές καμπάνιες για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου σε αυτή την τόσο κρίσιμη φάση δεν υπάρχουν, παρότι όλοι μιλάνε για αυξημένη μεταδοτικότητα λόγω των μεταλλάξεων που έχουν επικρατήσει. 


Μέσα στη γενικότερη σύγχυση που επικρατεί, ο Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, βρήκε καλή ιδέα να ανακοινώσει στο Τwitter ότι βάφτισε ένα παιδί, ενώ οι βαφτίσεις απαγορεύονται. Μετά τις αντιδράσεις και τις επιθέσεις που δέχτηκε από τους πολιτικούς του αντιπάλους, μίλησε για ειδική άδεια και σοβαρούς λόγους. Σε κάθε περίπτωση, ήταν άλλη μία αχρείαστη γκάφα του επιρρεπούς πολιτικού, που δεν ενισχύει ούτε την αξιοπιστία της κυβέρνησης ούτε την προθυμία των πολιτών να τηρήσουν τα μέτρα. Στο οικονομικό επιτελείο δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το ταμείο που αδειάζει αλλά και για τα δανεικά που αυξάνουν το χρέος. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης δήλωσε ότι τα διαθέσιμα δεν είναι ατελείωτα και ότι βγαίνουμε στις αγορές επειδή εγγυάται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θυμίζοντας ότι τα δανεικά, κάποια στιγμή, θα πρέπει να επιστραφούν.

Στο οικονομικό επιτελείο δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το ταμείο που αδειάζει αλλά και για τα δανεικά που αυξάνουν το χρέος. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης δήλωσε ότι τα διαθέσιμα δεν είναι ατελείωτα και ότι βγαίνουμε στις αγορές επειδή εγγυάται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θυμίζοντας ότι τα δανεικά, κάποια στιγμή, θα πρέπει να επιστραφούν.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας, βλέποντας προφανώς κι εκείνος τις δημοσκοπήσεις, διαπίστωσε ότι το κόμμα του δεν βγήκε τελικά κερδισμένο από την υποστήριξη που παρείχε στις διαδηλώσεις για τον Κουφοντίνα –μάλλον το αντίθετο–, γι’ αυτό δόθηκε γραμμή για αποστασιοποίηση. Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ως διοργανωτή και υπεύθυνο για τις μαζικές κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος. Ωστόσο, αυτό δεν είναι καθόλου ακριβές. Ο ΣΥΡΙΖΑ, και να ήθελε, δεν έχει τη δυνατότητα να κινητοποιήσει τέτοιες μάζες και στην αριστερά το γνωρίζουν όλοι αυτό. Ούτε την οργανωτική ευθύνη των κινητοποιήσεων είχε ούτε συμμετείχαν μαζικά οι ψηφοφόροι του. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΜΕΡΑ, η εξωκοινοβουλευτική αριστερά, ο αντιεξουσιαστικός χώρος και το ΚΚΕ (όχι σε όλες), που ένωσαν τις δυνάμεις τους, ήταν που πέτυχαν αυτό το εντυπωσιακό σε όγκο αποτέλεσμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε, προσβλέποντας σε πολιτικά οφέλη, τα οποία ωστόσο δεν ήρθαν, παρά τη φθορά που έχει αρχίσει να έχει η κυβέρνηση. Από ένα σημείο και μετά, όσον αφορά το θέμα Κουφοντίνα, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με διαρροές της Κουμουνδούρου, άρχισε να δυσανασχετεί, καθώς πολλές δηλώσεις στελεχών του θεωρήθηκε ότι έβλαπταν, παρά ωφελούσαν. Κάπως έτσι, μετά τη διακοπή της απεργίας πείνας του Κουφοντίνα, άρχισαν οι δημόσιες δηλώσεις αποκήρυξης όλο και περισσότερων στελεχών, καθώς κατάλαβαν ότι άλλοι, και όχι αυτοί, θα εισέπρατταν τα πολιτικά οφέλη, ενώ οι ίδιοι κινδύνευαν να χάσουν τους περιζήτητους «κεντρώους». Αρκετοί, όμως, εκτιμούν πως οι κατηγορίες της κυβέρνησης προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι ενθαρρύνει τις διαδηλώσεις εν μέσω της κορύφωσης του τρίτου κύματος, έχουν απήχηση σε αυτό το κεντρώο κοινό που αμφότεροι διεκδικούν. Ίσως γι’ αυτό ο Αλέξης Τσίπρας, στη συζήτηση που προκάλεσε στη Βουλή για την αστυνομική βία, προτίμησε να εμφανιστεί ως η φωνή των «οργισμένων νοικοκυραίων», όπως τους αποκάλεσε.

Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ως διοργανωτή και υπεύθυνο για τις μαζικές κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος. Ωστόσο, αυτό δεν είναι καθόλου ακριβές. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΜΕΡΑ, η εξωκοινοβουλευτική αριστερά, ο αντιεξουσιαστικός χώρος και το ΚΚΕ, ήταν που πέτυχαν αυτό το εντυπωσιακό σε όγκο αποτέλεσμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε, προσβλέποντας σε πολιτικά οφέλη, τα οποία ωστόσο δεν ήρθαν, παρά τη φθορά που έχει αρχίσει να έχει η κυβέρνηση.

 

εξώφυλλο 677
Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

ΣΥΓΧΥΣΗ, ΟΜΩΣ, δεν επικρατεί μόνο στην ελληνική πολιτική. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα πράγματα είναι μάλλον χειρότερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ε.Ε. δεν «τρώει τη σκόνη» μόνο πανίσχυρων χωρών, όπως το Ισραήλ, αλλά και χωρών όπως η Σερβία, που έχει εμβολιάσει πολύ περισσότερο πληθυσμό από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τους Σέρβους να έχουν τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ τεσσάρων εμβολίων και την κυβέρνησή τους να δίνει, ως κίνηση αλληλεγγύης, εμβόλια και στις γειτονικές χώρες (κάτι που θα έπρεπε να κάνουμε κι εμείς π.χ. με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά η έλλειψη εμβολίων εμποδίζει για την ώρα την ελληνική κυβέρνηση να το πράξει). Το τελευταίο επεισόδιο ήταν το πρόβλημα που δημιούργησαν με το εμβόλιο της AstraZeneca, χωρίς αυτό να τεκμηριώνεται επιστημονικά, με πολλούς να κάνουν λόγο για πολιτική ενορχήστρωση εναντίον του συγκεκριμένου εμβολίου και τους «New York Times» να αναφέρουν ότι η Γερμανία ήταν αυτή που οδήγησε την Ευρώπη στην αναστολή των εμβολιασμών. Πάντως, η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, Έμερ Κουκ, ανέφερε ότι οι επιπτώσεις των θρομβώσεων που έχουν καταγραφεί είναι πολύ λιγότερες από τις αντίστοιχες σε μη εμβολιασμένο πληθυσμό και παραδέχτηκε ότι λαμβάνουν παρόμοιους αριθμούς αναφορών και για τα άλλα εμβόλια. Σε ερώτηση δημοσιογράφων γιατί δεν ασχολήθηκαν με τα περιστατικά θρομβώσεων που αφορούν όσους έκαναν τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna, απέφυγε να απαντήσει ευθέως, λέγοντας ότι θα εξεταστούν και αυτά, αναφέροντας ότι τα κράτη-μέλη ασχολήθηκαν πρώτα με το εμβόλιο αυτό. 


Η Κομισιόν έχει καθυστερήσει σημαντικά με τα λάθη που έχει κάνει και κάθε μέρα καθυστέρησης σημαίνει απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Η Ελλάδα ακολουθεί πιστά την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στο θέμα των εμβολίων – δεν έχει καμιά διάθεση να ρισκάρει να χαρακτηριστεί «κακό παιδί», αγοράζοντας π.χ. ρωσικά ή κινέζικα, προκειμένου να εμβολιάσει γρήγορα τον πληθυσμό της. Κάποιοι επιστήμονες προτείνουν να προχωρήσει και η Ελλάδα, όπως η Βρετανία, στην εμβολιαστική πολιτική της μίας δόσης, αλλά και αυτό η κυβέρνηση το απορρίπτει. Ξεκάθαρη στρατηγική δεν φαίνεται να υπάρχει. Σίγουρα θέλει να ανοίξει γρήγορα τον τουρισμό. Η παράταση του lockdown αναμφίβολα βλάπτει την οικονομία και θα έχει συνέπειες, όμως το άνοιγμα σε αυτήν τη φάση, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα σημαίνει θυσία πολλών ανθρώπινων ζωών. 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα βαφτίσια του Άδωνι και η ψήφος του Κυμπουρόπουλου

Δημήτρης Πολιτάκης / Τα βαφτίσια του Άδωνι και η ψήφος του Κυμπουρόπουλου

Και μετά τα lockdown, τι; Θα μας έχουν φάει οι νοσταλγοί της πιο βαθιάς συντήρησης ενώ εμείς βυθιζόμαστε στην ενδοσκόπηση προσδοκώντας μόνο καμιά εβδομάδα διακοπές το καλοκαίρι και ακολούθως πάλι τα κεφάλια μέσα;
THE LIFO TEAM
αστυνομική βαρβαρότητα

Ελλάδα / #Πονάω: Μια ολόκληρη χώρα φωνάζει «Ως εδώ» με την (διαχρονική) αστυνομική βαρβαρότητα

Το ζήτημα της συχνά υπέρμετρης αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας έχει βαθιές ρίζες στην Ελλάδα, ενώ καμία κυβέρνηση δεν έχει φροντίσει να την περιορίσει δραστικά.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γράμμα ενός μαρξιστή κρατούμενου στις ρωσικές φυλακές

Οπτική Γωνία / Γράμμα ενός μαρξιστή κρατούμενου στις ρωσικές φυλακές

«Συνέθεσα σταδιακά ένα είδος εγκυκλοπαίδειας ανθρώπινων τύπων και ιστοριών ζωής, με βάση την οποία θα μπορούσα, κάποια στιγμή, να γράψω ένα αρκετά καλό βιβλίο». Ο Ρώσος κοινωνιολόγος και ακτιβιστής Μπόρις Καγκαρλίτσκι έστειλε από το κελί του μια επιστολή στο αμερικανικό αριστερό περιοδικό Jacobin, περιγράφοντας τις συνθήκες κράτησης από φυλακή σε φυλακή.
THE LIFO TEAM
Η αβάσταχτη κοινοτοπία του ελληνικού «συντηρητισμού»

Λοξή Ματιά / Η αβάσταχτη κοινοτοπία του ελληνικού «συντηρητισμού»

Βλέπουμε ότι η πορεία προς τις ευρωεκλογές δεν επιτρέπει άλλους διαλόγους. Όσοι συζητούν πολιτικά είναι μειοψηφικοί ή εκτός κύριου ρεύματος, ενώ οι πολλοί στέκουν αδιάφορα στο πλάι, περιμένοντας το χάζι της μάχης των αρχηγών στο TikTok.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Σιαβάς Σαχαμπί: «Πάντα υπάρχει πιθανότητα να οξυνθεί η κρίση, ειδικά όταν αντίπαλοι είναι δύο ακροδεξιές κυβερνήσεις όπως αυτές του Ιράν και του Ισραήλ»

Διεθνή / «Πάντα μπορεί να οξυνθεί η κρίση, ειδικά από δύο ακροδεξιές κυβερνήσεις όπως του Ιράν και του Ισραήλ»

Μια διεξοδική συζήτηση για την κρίση στη Μέση Ανατολή και τις πολλές της προεκτάσεις στην ευρύτερη περιοχή και διεθνώς με τον 38χρονο Ιρανό δημοσιογράφο, ακτιβιστή και πολιτικό πρόσφυγα Σιαβάς Σαχαμπί, ο οποίος ζει τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Οι «λαμπεροί» υποψήφιοι που δεν λάμπουν στην Ευρωβουλή

Βασιλική Σιούτη / Οι «λαμπεροί» υποψήφιοι που δεν λάμπουν στην Ευρωβουλή

Οι «λαμπεροί» υποψήφιοι που έχασαν το φως τους στην Ευρωβουλή και τα παθήματα που δεν έγιναν μαθήματα. Υπάρχει ωστόσο ακόμα χρόνος για ουσιαστικό πολιτικό διάλογο, που θα διαχωρίσει την ήρα από το σιτάρι.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Το Κοσσυφοπέδιο, η Ντόρα, η Ευρώπη και οι αντιδράσεις

Βασιλική Σιούτη / Το Κοσσυφοπέδιο, η Ντόρα, η Ευρώπη και οι αντιδράσεις

Τι σημαίνει η απόφαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για το Κοσσυφοπέδιο; Τι εισηγήθηκε η Ντόρα Μπακογιάννη, γιατί την επαίνεσε ο Αλέξης Τσίπρας και ποιες αντιδράσεις υπάρχουν.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο διευθυντής των «Financial Times» στη LiFO: «Οι επιστροφές είναι δύσκολες στην πολιτική, ιδίως για τους πρώην πρωθυπουργούς»

Οπτική Γωνία / Ο διευθυντής των «Financial Times» στη LiFO: «Οι επιστροφές είναι δύσκολες στην πολιτική, ιδίως για τους πρώην πρωθυπουργούς»

Ο Πίτερ Σπίγκελ, επικεφαλής των «Financial Times» στις ΗΠΑ και ένας από τους κορυφαίους δημοσιογράφους στον κόσμο, μιλά για την τραγωδία στα Τέμπη και τον Κ. Μητσοτάκη, σχολιάζει το rebranding του Τσίπρα, την εκλογή Κασσελάκη αλλά και τη στασιμότητα του ΠΑΣΟΚ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Γιατί οι συνέπειες μπορεί να είναι δραματικές;

Διεθνή / Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Οι συνέπειες μπορεί να είναι δραματικές

Τρεις ακαδημαϊκοί αναλύουν τις επιπτώσεις μιας γενικευμένης σύγκρουσης για τον κόσμο και την Ελλάδα και επιχειρούν μια ιστορική αναδρομή, όταν οι σχέσεις ανάμεσα στο Ισραήλ, το Ιράν και την Υεμένη ήταν ασυνήθιστα θετικές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πλατείες

Ρεπορτάζ / Τέσσερις ιστορικές πλατείες της Αθήνας αλλάζουν πρόσωπο

Στην καρδιά του αθηναϊκού κέντρου τέσσερις ιστορικές πλατείες αναμορφώνονται και πρασινίζουν. Ποια θα είναι η νέα τους εικόνα και πότε θα τη δούμε; Μια πρόγευση για το τι θα συμβεί, μέσα από φωτορεαλιστικές αποτυπώσεις.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ