Τα βαφτίσια του Άδωνι και η ψήφος του Κυμπουρόπουλου

Τα βαφτίσια του Άδωνι και η ψήφος του Κυμπουρόπουλου Facebook Twitter
Aτελιέ LIFO
0

ΠAΡΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ τις εξελίξεις εκεί έξω, είναι κάποιες φορές που σου έρχεται να αναφωνήσεις «καλύτερα στο καθαρτήριο του lockdown». Τουλάχιστον έχουμε να προσμένουμε κάτι. Να ξεμυτίσουμε χωρίς φόβο και καχυποψία από την σπηλιά της χειμερίας νάρκης, να ξανανοίξει η κοινωνική ζωή, να φύγει αυτή η διαρκής αίσθηση μουδιάσματος και ιλίγγου, να πάρουμε λίγο αέρα χωρίς άγχος, χωρίς τον φόβο επαφής με κρούσμα η οποία μπορεί να σε οδηγήσει, στην καλύτερη περίπτωση σε πολυήμερη απόλυτη απομόνωση και στην χειρότερη σε κάποια ΜΕΘ.

Έρχονται στιγμές όμως που «το μετά» μοιάζει όλο και πιο πολύ με εικόνα όπου ανοίγεις την πόρτα προς την ελευθερία, πετάς την τελευταία μάσκα, παίρνεις βαθιά εισπνοή και τότε ακριβώς σου πέφτει ο ουρανός στο κεφάλι καθώς συνειδητοποιείς ότι στο μεταξύ όλα έχουν αλλάξει προς το χειρότερο. Και μάλιστα με θεσμική βούλα. Εκτός από την παραλυτική επισφάλεια και τις δριμύτατες οικονομικές (για να μην ξεκινήσουμε με τις ψυχοσωματικές) επιπτώσεις της πανδημίας, θα έχουμε να αναμετρηθούμε με έναν κόσμο και μ’ ένα σύστημα όπου τίθενται πλέον υπό αμφισβήτηση και υπονόμευση τα κεκτημένα και τα αυτονόητα.

«Αν κυοφορούσαν οι άντρες, θα είχε βρεθεί τρόπος να κάνουν άμβλωση στο πλησιέστερο ΑΤΜ».

Τι θα γίνει τελικά; Θα μας φάνε οι νοσταλγοί της πιο βαθιάς συντήρησης ενώ εμείς βυθιζόμαστε στην ενδοσκόπηση και το μόνο που περιμένουμε (όπως και πριν από την πανδημία άλλωστε) είναι καμιά εβδομάδα διακοπές το καλοκαίρι και ακολούθως πάλι τα κεφάλια μέσα; Αυτή είναι η ανησυχητική αίσθηση που περιφέρεται επίμονα μετά από τα κρούσματα απροκάλυπτου νεοσυντηρητισμού των τελευταίων ημερών εκ μέρους επιφανών εκπροσώπων της κυβερνώσας «φιλελεύθερης» παράταξης. 

«Συγκινούμαι πολύ όταν σκέφτομαι ότι ένας ακόμη πιστός Χριστιανός Ορθόδοξος προστέθηκε στο Σώμα της Εκκλησίας μας» έγραψε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο Twitter σχετικά με το σκάνδαλο που προκλήθηκε εξαιτίας της ειδικής άδειας που φέρεται να εξασφάλισε για να γίνει νονός μέσα στην πανδημία.

Πολύ πιο έντονο βεβαίως ήταν το σοκ και το δέος (δείγμα του ότι δεν έχουμε αναισθητοποιηθεί εντελώς ακόμα) που προκλήθηκε από την ψήφο κατά των αμβλώσεων που κατέθεσε ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ο οποίος ανταποκρίθηκε θετικά σε ψήφισμα που αναφέρει ότι η ανθρώπινη ζωή ενός παιδιού «πρέπει πάντα να προστατεύεται, ξεκινώντας από τη στιγμή της σύλληψης». Το κλασικό επιχείρημα δηλαδή των κινημάτων «υπέρ της ζωής» (ή του «μη με σκοτώνεις μανούλα») που μόνο υπέρ της ζωής δεν είναι αλλά υπέρ της υποχρεωτικής κύησης, του βίαιου ελέγχου, του μισογυνισμού, της τιμωρίας. Πήγε κι έριξε τον κακό σπόρο ο Έλληνας ευρωβουλευτής ανακινώντας ένα ζήτημα που νομίζαμε ότι είχαμε αφήσει στα ‘70s κι ακόμα πιο πίσω.

Για άλλη μια φορά θυμηθήκαμε την ατάκα που είχε πετάξει στην τηλεοπτική σειρά Veep η Τζούλια Λούις Ντρέιφους στον ρόλο της Αντιπροέδρου των ΗΠΑ: «Αν κυοφορούσαν οι άντρες, θα είχε βρεθεί τρόπος να κάνουν άμβλωση στο πλησιέστερο ΑΤΜ». Στο προηγούμενο ψήφισμα που ο Κυμπουρόπουλος είχε ψηφίσει λευκό ήταν το ψήφισμα για το δικαίωμα στην άμβλωση στην Πολωνία, όπου έχει τεθεί σε ισχύ από τον Γενάρη η πλήρης σχεδόν απαγόρευση των εκτρώσεων ενώ το ημερολόγιο γράφει 2021.

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο τρόπος που ο Κυμπουρόπουλος χρησιμοποίησε τον εαυτό του για να μπαλώσει την εξοργιστική ψήφο του

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ο τρόπος που ο Κυμπουρόπουλος χρησιμοποίησε τον εαυτό του για να μπαλώσει την εξοργιστική ψήφο του

Σήμερα: Μετά από 244 χρόνια ∙ ∙ ∙ ευρωβουλευτής κατά των αμβλώσεων ∙ ∙ ∙ 15 λέξεις διχάζουν τη Γαλλία ∙ ∙ ∙ η νηστεία και η δίαιτα ∙ ∙ ∙ το παράδοξο του Ιράν ∙ ∙ ∙ η λάμψη της Κλαούντια Καρντινάλε
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ας λέει η Εκκλησία ό,τι θέλει: Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση πρέπει να μπει άμεσα στα σχολεία

Footnotes / Ας λέει η Εκκλησία ό,τι θέλει: Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση πρέπει να μπει άμεσα στα σχολεία

Η Εκκλησία δεν ήθελε το διαζύγιο, τις αμβλώσεις, τον πολιτικό γάμο, το σύμφωνο συμβίωσης και, τέλος, την αποτέφρωση. Δόθηκαν μάχες για όλα αυτά που σε άλλες χώρες είναι αυτονόητα εδώ και χρόνια. Ας δοθεί μία ακόμα μάχη, λοιπόν, και για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΡΙΒΟΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

The Old Man: Ο Τζεφ Μπρίτζες επέστρεψε πιο δυνατός από ποτέ

Daily / «The Old Man»: Ο Τζεφ Μπρίτζες επέστρεψε πιο δυνατός από ποτέ

Στον αειθαλή και εξαιρετικό, όπως πάντα, πρωταγωνιστή της ανήκει δικαιωματικά αυτή η νέα μίνι σειρά που λειτουργεί τόσο ως κατασκοπικό θρίλερ υψηλής δράσης όσο και ως δράμα φθινοπωρινών τόνων με γερά συναισθηματικά θεμέλια.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η εγγονή του Φρόιντ δεν έκανε ποτέ της ψυχοθεραπεία

Daily / Η εγγονή του Φρόιντ δεν έκανε ποτέ της ψυχοθεραπεία

Η Σόφι Φρόιντ που πέθανε στις αρχές του μήνα στα 97 της ήταν το τελευταίο επιζών εγγόνι του Σίγκμουντ Φρόιντ και πιθανότατα το τελευταίο εν ζωή πρόσωπο που τον συναναστράφηκε στενά. Η ίδια πίστευε πάντως ότι η ψυχανάλυση είναι σε σημαντικό βαθμό «μια ναρκισσιστική πολυτέλεια».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Γονιός με το παιδί του μαζί στη συναυλία: Τι μπορεί να είναι λάθος σ’ αυτή την εικόνα;

Daily / Γονιός με το παιδί του μαζί στη συναυλία: Τι μπορεί να είναι λάθος σ’ αυτή την εικόνα;

Η πρώτη συναυλία ενός ή μίας εφήβου ήταν και είναι μια προσωπική τελετουργία μετάβασης κάπου αλλού ή μετεξέλιξης σε κάτι άλλο, χωρίς το δίχτυ προστασίας και ελέγχου που απλώνει το γονικό ενδιαφέρον τριγύρω σου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Πνεύμα και ηθική: Η κουλτούρα του τραπ και η ανερμάτιστη ελληνική νεολαία

Daily / Πνεύμα και ηθική: Η κουλτούρα του τραπ και η ανερμάτιστη ελληνική νεολαία

Κάποιοι ήταν αδύνατο να κρύψουν ότι δεν μπορούν να ανεχτούν κάτι που μπορεί να μετατρέψει σε είδωλα της ελληνικής νεολαίας Ρομά, Αλβανούς και «ξένους». Κάποιοι άλλοι δεν αντέχουν οτιδήποτε μαζικά δημοφιλές και όπως πάντα υπάρχουν και οι θεματοφύλακες μιας αριστερόστροφης γεροντοκορίστικης ηθικολογίας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Irma Vep: «Δεν είναι σειρά, είναι ταινία χωρισμένη σε οχτώ μέρη»

Daily / Irma Vep: «Δεν είναι σειρά, είναι ταινία χωρισμένη σε οχτώ μέρη»

Η νέα μίνι σειρά υψηλού πρεστίζ του HBO με πρωταγωνίστρια την Αλίσια Βικάντερ είναι μια δραματική κομεντί με φόντο τα high end παρασκήνια και τις VIP καταστάσεις που συνοδεύουν μια ύπαρξη στην αιχμή της λαμπερής διασημότητας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Καλοκαίρια με «Αγόρι», «Μανίνα», «Τρουένο» και «Πάττυ»

Daily / Καλοκαίρια με «Αγόρι», «Μανίνα», «Τρουένο» και «Πάττυ»

Χτύπησε βαθιά νοσταλγική φλέβα η αναγγελία της απώλειας του εκδότη κάποιων περιοδικών που αποτελούσαν κάποτε το εικονογραφημένο ευαγγέλιο των ατέλειωτων και ανέμελων καλοκαιριών της προεφηβείας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
adam sadler

Daily / «Hustle»: Νέο τρίποντο από τον Άνταμ Σάντλερ στο γήπεδο του Netflix

Δεν είναι απαραίτητο να αγαπά κανείς το μπάσκετ, κάτι τέτοιο όμως βοηθά σημαντικά στην απόλαυση αυτής της μη υπερβατικής αλλά εξαιρετικά καλοφτιαγμένης δραματικής κομεντί με φόντο τα άδυτα του NBA.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
ντοροθι παρκερ

Shortcut / Η Ντόροθι Πάρκερ δεν ήταν μόνο ατάκες, ευφυολογήματα και Martini

Ένας από τους πολλούς καημούς που τη συνόδεψαν μέχρι το πικρό και μοναχικό της τέλος –χθες συμπληρώθηκαν πενήντα πέντε χρόνια από τον θάνατό της– ήταν ότι το κοινό έμοιαζε να αγνοεί τις έντονες πολιτικές της ευαισθησίες, που μόνο λόγια δεν ήταν.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ Παλεύεται καλύτερα αυτή η πόλη με ποδήλατο ή όχι;

Δημήτρης Πολιτάκης / Παλεύεται καλύτερα αυτή η πόλη με ποδήλατο ή όχι;

Ακόμα και οι ίδιοι οι ποδηλάτες του κέντρου που στα μάτια των υπολοίπων μοιάζουν να παίζουν καθημερινά κορώνα-γράμματα την σωματική τους ακεραιότητα, είναι σα να βράζουν στο ίδιο καζάνι οργής, άγχους και συμπυκνωμένης επιθετικότητας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Ο γάμος με φοβίζει πιο πολύ κι απ’ τον θάνατο», μου είπε γελώντας: Όταν ο Μάρκες συνάντησε την Shakira

Daily / «Ο γάμος με φοβίζει πιο πολύ κι απ’ τον θάνατο», μου είπε γελώντας: Όταν ο Μάρκες συνάντησε την Shakira

Με αφορμή τον χωρισμό Skakira – Πικέ, κάποιοι ανακάλεσαν ένα εξυμνητικό προφίλ που είχε γράψει για την συμπατριώτισσά του ο διάσημος Κολομβιανός νομπελίστας, Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες ακριβώς πριν από είκοσι χρόνια.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Χλωμές αποχρώσεις του μαύρου

Δημήτρης Πολιτάκης / Χλωμές αποχρώσεις του μαύρου

Δεν είναι ότι μας συντάραξε η «εκλογή» κάποιου σαν τον Παναγιώτη Μπαλτάκο στην ηγεσία της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, απλά έχουμε κουραστεί πραγματικά εσχάτως να βλέπουμε σε περίοπτα θεσμικά πόστα τέτοιες κραυγαλέες ακροδεξιές προσωπικότητες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ