Τι προτάσσουν και τι αποκρούουν στη διαδρομή προς τις κάλπες

mitsotakis androulakis tsipras Facebook Twitter
Το «ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας» του Ανδρουλάκη έχει ανοίξει εδώ και λίγο καιρό μια συζήτηση σχετικά με το ποιο τρίτο πρόσωπο θα μπορούσε να προταθεί για πρωθυπουργός σε μια συμμαχική κυβέρνηση.
0

ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ για την οικονομία, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, επιχειρούν να αναδείξουν οι πολιτικοί αρχηγοί, καθώς η οικονομική κατάσταση είναι αυτή που θεωρείται ότι επηρεάζει περισσότερο από όλα τους ψηφοφόρους όσον αφορά την επιλογή που θα κάνουν στην κάλπη.  

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία προβάλλουν την αύξηση των μεγεθών της οικονομίας, τον τουρισμό, στον οποίο δίνουν έμφαση (παρότι οι αποκαλύψεις για την ανομία που επικρατεί σε τουριστικά νησιά, όπως η Μύκονος, θολώνουν την εικόνα), και τις επενδύσεις, μαζί με την αύξηση του κατώτατου μισθού, που την έχει ωστόσο καταπιεί ήδη ο πληθωρισμός. Ο Κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να εμφανιστεί ως ο μοναδικός εγγυητής της σταθερότητας και της κανονικότητας σε ένα διεθνές οικονομικό περιβάλλον από το οποίο δεν απουσιάζουν οι απειλές. 

Ο μεγαλύτερος αντίπαλος του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, εξακολουθεί να παραμένει ο εαυτός του, αφού δεν κατάφερε να αξιοποιήσει τις απώλειες που είχε η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα. 

Οικονομία αντί για Τέμπη

Την Τρίτη ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Eurogroup, Paschal Donohoe, ο οποίος αναφέρθηκε σε «μεγάλη πρόοδο που έχει συντελεστεί», κάτι που προσπάθησε να αναδείξει η κυβέρνηση, παρότι η επίσκεψή του πέρασε απαρατήρητη. Η είδηση ήταν μάλλον ότι η παρουσία του προέδρου του Eurogroup όχι μόνο πέρασε στα ψιλά, αλλά και σχεδόν κανείς πλέον στην Ελλάδα δεν γνωρίζει το όνομά του. 

Το θέμα της επέκτασης και της χρηματοδότησης του φράχτη, που ήρθε στην επικαιρότητα αυτήν τη φορά με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, αξιοποιήθηκε από τη Νέα Δημοκρατία για να πάει την ατζέντα σε ένα πεδίο που θεωρεί προνομιακό και το οποίο σίγουρα προτιμά από το να απολογείται για τις υποκλοπές και τα Τέμπη. 

Η ανακούφιση των δανειοληπτών ως προτεραιότητα

Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με όσα είπε αυτές τις μέρες, το δίλημμα της κάλπης θα είναι η ρύθμιση των δανείων, που προτάσσει στην οικονομική του πολιτική, ή η αναδιανομή περιουσίας από τη μεσαία τάξη στα χέρια των λίγων, που καταγγέλλει ότι προωθεί η κυβέρνηση. Η ανακούφιση των δανειοληπτών αναδεικνύεται ως προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ και το μήνυμα που θέλει να στείλει στους ψηφοφόρους, όπως δήλωσε και η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Πόπη Τσαπανίδου, είναι ότι «ο Αλέξης Τσίπρας θα βάλει μια τάξη στο ιδιωτικό χρέος».

Ο μεγαλύτερος αντίπαλος του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, εξακολουθεί να παραμένει ο εαυτός του, αφού δεν κατάφερε να αξιοποιήσει τις απώλειες που είχε η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα. Το βασικότερο πρόβλημα φαίνεται πως είναι το έλλειμμα της αξιοπιστίας και ίσως γι’ αυτό ο Αλέξης Τσίπρας στις ομιλίες του χρησιμοποιεί όλο και πιο συχνά φράσεις όπως «θέλω να μιλάω τη γλώσσα της αλήθειας». 

Ο χειρισμός της υπόθεσης Πολάκη δεν βοήθησε σε αυτό καθώς, ενώ είχε ανακοινωθεί η απομάκρυνσή του από το κόμμα και παρουσιαζόταν και ως βήμα καλής θέλησης για την προσέγγιση με το ΠΑΣΟΚ (που βάζει συχνά «θέμα Πολάκη»), ο Αλέξης Τσίπρας έκανε πίσω σαν να μην είχαν προηγηθεί ποτέ όλα αυτά

Οι εξηγήσεις που δίνονται από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ο πρόεδρος του κόμματος δεν διαφώνησε ποτέ πολιτικά με τον Πολάκη, ακόμα και όταν το ύφος του είναι «αψύ», όπως έχει πει. Ο λόγος που απείλησε με αποπομπή τον Πολάκη ήταν η «απείθεια» που επέδειξε σχετικά με την κατάρτιση των ψηφοδελτίων στα Χανιά.

Ο Πολάκης επέμενε στη στήριξη της υποψηφιότητας (δημοφιλούς στον ΣΥΡΙΖΑ) πολιτικού του φίλου, η οποία όμως θα έθετε σε κίνδυνο για δεύτερη φορά την υποψηφιότητα του Γιώργου Σταθάκη, για τον οποίο έχει δοθεί αυστηρή γραμμή να στηριχθεί, σύμφωνα με πληροφορίες. Από τη στιγμή που ο Παύλος Πολάκης όμως υποχώρησε και τα μηνύματα της ηγεσίας ελήφθησαν, το θέμα για τον Αλέξη Τσίπρα θεωρήθηκε λήξαν.  

tsipras polakis Facebook Twitter
Οι εξηγήσεις που δίνονται από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ο πρόεδρος του κόμματος δεν διαφώνησε ποτέ πολιτικά με τον Πολάκη, ακόμα και όταν το ύφος του είναι «αψύ», όπως έχει πει. Φωτ.: Eurokinissi

Η συνταγή του «ούτε-ούτε» επεκτείνεται

Στο ΠΑΣΟΚ και το περιβάλλον Ανδρουλάκη, τον εκνευρισμό που είχαν προκαλέσει οι έντονες επικοινωνιακές επιθέσεις που είχε δεχθεί τις προηγούμενες μέρες σχετικά με το «ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας» διαδέχθηκε κάποια ανακούφιση και ικανοποίηση. Ο λόγος είναι ότι, όπως κατέδειξαν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι επιθέσεις αυτές δεν τον έβλαψαν, αντιθέτως έβαλαν τον Ανδρουλάκη στο επίκεντρο, από εκεί που η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ τον είχαν στο περιθώριο και έπαιζαν πινγκ-πονγκ μεταξύ τους. Στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι οι επιθέσεις που δέχθηκε ο πρόεδρός τους για το θέμα αυτό τελικά τον ενίσχυσαν, γι’ αυτό και αποφάσισαν να το αξιοποιήσουν επικοινωνιακά. 

Το «ούτε-ούτε» σκέφτονται να το επεκτείνουν και σε άλλα ζητήματα. Ένα παράδειγμα είναι το θέμα της επέκτασης του φράχτη στον Έβρο. Το ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι είναι υπέρ του φράχτη, αφήνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ μόνο του σε αυτό, αλλά κατηγόρησε και την κυβέρνηση Μητσοτάκη που δεν έχει τολμήσει να ζητήσει την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, ώστε να μη σηκώνουν μόνες τους το βάρος οι χώρες εισδοχής. 

Τα ονόματα για το «τρίτο πρόσωπο»

venizelos alivizatos Facebook Twitter
Τα ονόματα που κυκλοφορούν είναι αυτά του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλου και του ομότιμου καθηγητή Νίκου Αλιβιζάτου.

Το «ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας» του Ανδρουλάκη, πάντως, σε συνδυασμό με την αδυναμία επίτευξης αυτοδυναμίας που εμφανίζουν ως τώρα οι δημοσκοπήσεις έχουν ανοίξει εδώ και λίγο καιρό μια συζήτηση στο παρασκήνιο σχετικά με το ποιο τρίτο πρόσωπο θα μπορούσε να προταθεί για πρωθυπουργός σε μια συμμαχική κυβέρνηση.

Τα ονόματα που κυκλοφορούν είναι αυτά του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλου και του ομότιμου καθηγητή Νίκου Αλιβιζάτου, παρότι αυτή η συζήτηση έχει περισσότερο τα χαρακτηριστικά ενός πολιτικού κουτσομπολιού και δεν αφορά σε πολιτικές διεργασίες (αν και υπάρχουν δημοσιογραφικοί και επιχειρηματικοί κύκλοι που ασχολούνται με παρόμοια σενάρια). Οι ίδιοι δεν έχουν εκδηλώσει κάποιο προσωπικό ενδιαφέρον, αλλά οι συνεντεύξεις και τα άρθρα τους τροφοδοτούν τις σχετικές συζητήσεις. 

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος, που στήριξε αρκετές φορές την κυβέρνηση Μητσοτάκη στην αρχή της θητείας της και είχε αποστασιοποιηθεί από το ΠΑΣΟΚ, τώρα έχει επαναπροσεγγίσει το κόμμα του και τον Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ η σχέση του με τον πρωθυπουργό έχει περάσει από το ζεστό στο κρύο, αν και υπάρχουν κατά καιρούς διακυμάνσεις.

Την τελευταία περίοδο έχουν γίνει επίσης κινήσεις από τρίτους για να μειωθεί η απόσταση με τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο μέχρι πρόσφατα και επί σειρά ετών αντιμετώπιζαν ο ένας τον άλλον ως το απόλυτο κακό. Οι πιο προσεκτικοί έχουν παρατηρήσει πόσο έχουν πέσει μεταξύ τους οι τόνοι και τις προσπάθειες του Βενιζέλου να ξεχάσει όσα κατήγγειλε, ειδικά για αυτό που αποκαλούσε «σκευωρία Novartis».  

Ο ίδιος αρνείται ότι ενδιαφέρεται να είναι πρωθυπουργός μιας συμμαχικής κυβέρνησης, αλλά στις συνεντεύξεις του αναφέρει ότι από την εμπειρία της συγκυβέρνησης με τον Αντώνη Σαμαρά θεωρεί τις συμμαχικές κυβερνήσεις πιο αποτελεσματικές από αρκετές αυτοδύναμες μονοκομματικές κυβερνήσεις. 

Ο ομότιμος καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος σε πρόσφατο άρθρο του στην «Καθημερινή» με τίτλο «Τι κυβέρνηση προσδοκούμε;» αναρωτήθηκε μήπως η συγκυρία προσφέρεται για να ληφθούν από μια κυβέρνηση συνασπισμού αποφάσεις που κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν μπορεί να πάρει από μόνο του: «…μήπως είναι ιδανική περίοδος για έναν φιλόδοξο επανακαθορισμό των ελληνοτουρκικών σχέσεων, για μια “Συμφωνία του Αιγαίου”, στον δρόμο που χάραξαν Ελευθέριος Βενιζέλος και Κεμάλ Ατατούρκ το 1930; Αναγκαία, προφανώς, προϋπόθεση γι’ αυτό», αναφέρει, «είναι η νέα κυβέρνηση να μην είναι απλώς συμμαχική, αλλά όσο το δυνατόν “οικουμενικότερη”. Θα τολμήσουν άραγε τα τρία τουλάχιστον μεγάλα κόμματα να κάνουν το αποφασιστικό βήμα;», καταλήγει ο κ. Αλιβιζάτος στο άρθρο του, που προκάλεσε αρκετή αναστάτωση, κυρίως από όσους το μετέφρασαν ως πρόταση για «μοίρασμα του Αιγαίου», ενώ υπάρχουν και πολιτικοί που συμφωνούν με τον καθηγητή, αλλά πράγματι δεν θα τολμούσαν να το πουν δημόσια, όπως το επισημαίνει.  

Κινητικότητα αριστερά και δεξιά

Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές, έντονη κινητικότητα παρατηρείται και στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, από όσους θεωρούν ότι ο Μητσοτάκης έχει τοποθετήσει τη ΝΔ στο κέντρο και δεν εκφράζει τη δεξιά, αλλά και στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, από όσους θεωρούν ότι ο Τσίπρας έχει εγκαταλείψει την αριστερά για το κέντρο.

Στα δεξιά υπάρχουν διάφορες νέες συμπράξεις εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων (Μπογδάνος, Εμφιετζόγλου κ.ά.), ενώ στα αριστερά το πιο αξιοσημείωτο γεγονός των ημερών είναι η συμμαχία του κόμματος Βαρουφάκη με στελέχη που είχαν φύγει μετά την ψήφιση του μνημονίου από τον ΣΥΡΙΖΑ, για να πάνε στη Λαϊκή Ενότητα που δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή (Λαπαβίτσας, Βαλαβάνη, Στρατούλης κ.ά.). Το κόμμα του Βαρουφάκη δείχνει να τα πηγαίνει αρκετά καλά στις δημοσκοπήσεις και να εισπράττει σημαντικά κέρδη από τη δυσαρέσκεια που εκφράστηκε για το πολιτικό σύστημα μετά τα Τέμπη. 

Άγνωστο παραμένει για την ώρα τι θα συμβεί με το κόμμα του καταδικασμένου νεοναζιστή Κασιδιάρη, που ετοιμάζεται να συμμετάσχει στις εκλογές υπό την ηγεσία συνταξιούχου δικαστικού, αλλά αυτό αναμένεται να κριθεί από τη σχετική απόφαση που θα λάβει ο Άρειος Πάγος. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η πολιτική σύγκρουση για τον φράχτη στον Έβρο

Ρεπορτάζ / Η πολιτική σύγκρουση για τον φράχτη στον Έβρο

Ο φράχτης στον Έβρο προκαλεί πολιτικά πάθη. Εντός και εκτός συνόρων. Την περασμένη εβδομάδα πυροδότησε άλλη μία πολιτική σύγκρουση. Οι πολιτικοί είπαν, όπως συνηθίζουν, μισές αλήθειες. Ο φράχτης έχει και αυτός τη δική του ιστορία, που μετράει δέκα χρόνια, από τότε που ανεγέρθηκε το πρώτο τμήμα του.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ & ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μένουμε Ευρώπη; Ο Ν. Αλιβιζάτος λέει «ναι», ο Β. Βενιζέλος «θεωρεί το ερώτημα λάθος»

Βασιλική Σιούτη / Μένουμε Ευρώπη; Ο Ν. Αλιβιζάτος λέει «ναι», ο Β. Βενιζέλος «θεωρεί το ερώτημα λάθος»

Στην εκδήλωση που τράβηξε την προσοχή πριν από την πραγματοποίηση της, η έκπληξη ήταν η συμμετοχή του Βαγγέλη Βενιζέλου, αλλά την παράσταση έκλεψε ο Νίκος Αλιβιζάτος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Guest Editors / Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Η πατριαρχία είναι παντού: στην οικονομία, στην κοινωνία, στην ψυχολογία, στην αισθητική, στον πολιτισμό, σε ολόκληρη την ανθρώπινη κατάσταση. Όταν σκεφτόμαστε το πολιτικό, δεν γίνεται να μη σκεφτόμαστε το φεμινιστικό.
ΝΙΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
«Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οπτική Γωνία / «Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οι παγκόσμιες και περιφερειακές επιπτώσεις της σύγκρουσης στη Γάζα και τα αδιέξοδα του Παλαιστινιακού. Μιλά στη LiFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ