Σε μετά-Covid κλίμα η κυβέρνηση, παρά την προέλαση της μετάλλαξης Δέλτα

Σε μετά-Covid κλίμα η κυβέρνηση, παρά την προέλαση της μετάλλαξης Δέλτα  Facebook Twitter
O Ζάεφ έδωσε την αφορμή που χρειαζόταν η κυβέρνηση για να μεταθέσει ένα καυτό για το εσωτερικό της ζήτημα και την ευκαιρία να το διαχειριστεί επικοινωνιακά, ώστε να μην απολέσει το πατριωτικό ακροατήριο που κέρδισε στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ.
0

Η EΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ βιάζεται να περάσει στη μετά-Covid εποχή, παρότι όσα συμβαίνουν στο Ισραήλ και στη Βρετανία δεν ενθαρρύνουν ακόμα κάτι τέτοιο. Οι συζητήσεις των κυβερνητικών στελεχών στα ΜΜΕ εδώ και μέρες για το «πότε θα πετάξουμε τη μάσκα», μαζί με την ανοχή των Αρχών στη μη τήρηση των σχετικών συστάσεων, έχει επιτρέψει από καιρό σε αρκετούς να την καταργήσουν, τουλάχιστον στους εξωτερικούς χώρους, χωρίς να περιμένουν την απόφαση της επιτροπής.

Οι επιστήμονες, ωστόσο, επισημαίνουν ότι η χρήση της μάσκας συνέβαλε ουσιαστικά στον έλεγχο της πανδημίας και παραμένει χρήσιμη, όσο επανέρχεται με νέες μεταλλάξεις. Υπάρχει, βεβαίως, σαφής βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας λόγω του εμβολιασμού και του καιρού, αλλά η μετάλλαξη Δέλτα δεν επιτρέπει σε καμία χώρα τη λήξη συναγερμού.

Ήδη στο Ισραήλ, όπου η εμβολιαστική κάλυψη πλησιάζει το 60%,  αυτή την περίοδο υπάρχει έξαρση κρουσμάτων, όπως και στη Βρετανία και αλλού, εξαιτίας του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα του νέου κορωνοϊού, που είναι πιο μεταδοτικό.

Στην Ελλάδα η ανοσία του πληθυσμού αργεί ακόμη, αφού οι εμβολιασμένοι είναι στο 30% και οι λοιμωξιολόγοι προειδοποιούν για τον κίνδυνο ενός τέταρτου κύματος το φθινόπωρο, που θα αφορά κυρίως τους ανεμβολίαστους.

Και ενώ ο στόχος για την ανοσία τον Ιούλιο δεν φαίνεται εφικτός και το Δέλτα στέλεχος απειλεί να εδραιωθεί μέχρι το φθινόπωρο αν δεν ληφθούν μέτρα, το υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης δεν θύμιζε και πολύ τα προηγούμενα, που ξεκινούσαν και τελείωναν με την πανδημία. Αντιθέτως, ήταν ένα υπουργικό συμβούλιο το οποίο είχε σκοπό να σηματοδοτήσει τη μετά covid εποχή, παρότι υπάρχει κίνδυνος αυτή να αποδειχτεί εικονική πραγματικότητα. 

Η κυβέρνηση επιταχύνει αυτές τις μέρες, καθώς, σύμφωνα με την αφήγησή της, επιθυμεί, μέχρι τη συμπλήρωση της δεύτερης επετείου από την εκλογική της νίκη τον άλλο μήνα, να έχει ψηφίσει ένα «μεταρρυθμιστικό πακέτο», το οποίο θα εμπλουτίσει τον απολογισμό της διετίας. 

Επέτειος δύο χρόνων και μεταρρυθμιστικό πακέτο

Στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο κυριάρχησαν η οικονομία και οι προοπτικές της, με το σκεπτικό «αφήνουμε τον κορωνοϊό πίσω μας και σχεδιάζουμε την οικονομική ανάπτυξη της χώρας». Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε μαζί με τον υφυπουργό Παναγιώτη Τσακλόγλου την «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά», που τους είχε ανατεθεί, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως το νομοσχέδιο για το σχολείο και κάποιου είδους αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης το νομοσχέδιο που του έχει ζητηθεί για τη διάρθρωση του υπουργείου του και την αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας και της Αστυνομικής Ακαδημίας, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, το νομοσχέδιο για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Υπήρξε, επίσης, εισήγηση από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη για προγραμματισμό προσλήψεων εντός του 2021. 

Η κυβέρνηση επιταχύνει αυτές τις μέρες, καθώς, σύμφωνα με την αφήγησή της, επιθυμεί, μέχρι τη συμπλήρωση της δεύτερης επετείου από την εκλογική της νίκη τον άλλο μήνα, να έχει ψηφίσει ένα «μεταρρυθμιστικό πακέτο», το οποίο θα εμπλουτίσει τον απολογισμό της διετίας. 

Ο φόβος για πρόωρες εκλογές και η ελπίδα από την απλή αναλογική

mitsotakis xrisoxoidis Facebook Twitter
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προφανώς άκουσε τις καμπάνες και γι’ αυτό ζήτησε τόσο από τον υπουργό Δικαιοσύνης όσο και από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να του παρουσιάσουν συγκεκριμένα τον σχεδιασμό τους με χρονοδιάγραμμα.

Στον ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο και αυτή είναι η ερμηνεία που δίνουν σε όσα πράττει. Οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να φέρνουν πρώτη τη ΝΔ, αν και με σαφείς απώλειες, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ παρατηρεί τα ποιοτικά στοιχεία που δείχνουν τη φθορά της, έστω και αν δεν μπορεί να επωφεληθεί από αυτή για την ώρα. Είναι χαρακτηριστικό ‒κάτι που έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν, αλλά τώρα αποτυπώνεται ξεκάθαρα και στις έρευνες κοινής γνώμης‒ ότι υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια στα θέματα ασφάλειας από τους πολίτες, και ειδικά από τους ψηφοφόρους της ΝΔ. 

Η δικαιολογία του περιβόητου νόμου Παρασκευόπουλου, που αποφυλάκισε ποινικούς, την οποία επικαλούνται διαρκώς τα κυβερνητικά στελέχη, έχει αρχίσει να εκνευρίζει πλέον ακόμα και ψηφοφόρους της ΝΔ, καθώς το κόμμα που ψήφισαν, μεταξύ άλλων και για την ατζέντα της ασφάλειας, κυβερνά εδώ και δύο χρόνια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προφανώς άκουσε τις καμπάνες και γι’ αυτό ζήτησε τόσο από τον υπουργό Δικαιοσύνης όσο και από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να του παρουσιάσουν συγκεκριμένα τον σχεδιασμό τους με χρονοδιάγραμμα. Αποτέλεσμα χειροπιαστό για την ώρα δεν υπάρχει, γι’ αυτό στην πρόσφατη δημοσκόπηση της ALCO για το OPEN το 48% των πολιτών δηλώνει λιγότερο ασφαλές από τα προηγούμενα χρόνια και μόνο το 12% περισσότερο ασφαλές. 

Ο Αλέξης Τσίπρας, ωστόσο, βλέπει ως ευκαιρία για το κόμμα του τα νομοσχέδια που θα φέρει προς ψήφιση η κυβέρνηση τον Ιούλιο (ασφαλιστικό και αξιολόγηση σχολικών μονάδων), τα οποία ελπίζει ότι θα πυροδοτήσουν κοινωνικές αντιδράσεις, τις οποίες θα καταφέρει να αξιοποιήσει πολιτικά. Αυτή την περίοδο σχεδιάζει να κλιμακώσει άλλη μία επίθεση προς την κυβέρνηση, σε μία ακόμα προσπάθεια να ξεκολλήσει τα ποσοστά του κόμματος, που παραμένουν καθηλωμένα.

Παράλληλος στόχος είναι να αυξήσει τη συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ και να προσελκύσει απογοητευμένους ψηφοφόρους της ΝΔ. Στο παρασκήνιο εδώ και αρκετό καιρό υπάρχουν πρωτοβουλίες για τη δημιουργία ενός συνασπισμού που θα μπορούσε να σχηματίσει μια «προοδευτική κυβέρνηση», ώστε να αξιοποιηθούν οι εκλογές με απλή αναλογική σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός αποφασίσει κάλπες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν ευήκοα ώτα και στο ΚΙΝ.ΑΛ. και στο ΜΕΡΑ. 

Πώς ο Ζάεφ ίσως έβγαλε την κυβέρνηση από τη δύσκολη θέση

zaev Facebook Twitter
Eνόχληση προκλήθηκε στην κυβέρνηση από την ανάρτηση στο Twitter του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος εξέφρασε την υποστήριξή του στην «εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Μακεδονίας», παραλείποντας το «Βόρεια». 

Στον ΣΥΡΙΖΑ περίμεναν εδώ και καιρό να αντεπιτεθούν στην κυβέρνηση και για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, με αφορμή την επικύρωση των μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, που έπρεπε να φέρει τον Ιούλιο στη Βουλή. Στην Κουμουνδούρου κάποιοι είχαν πληροφορίες από καραμανλικά στελέχη, με τα οποία διατηρούν επαφές, ότι υπάρχει αρκετή δυσαρέσκεια για το θέμα αυτό σε πολλούς βουλευτές της ΝΔ, ειδικά καραμανλικούς και σαμαρικούς. 

Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, σκόπευε να τα υπερψηφίσει, ταυτόχρονα σχεδίαζε να αναδείξει τις κυβερνητικές διαρροές που ήλπιζε να παρουσιαστούν και να δημιουργήσουν πρόβλημα στην κυβέρνηση. Πληροφορίες των τελευταίων ημερών, ωστόσο, ανέφεραν ότι η κύρωση των τριών μνημονίων συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων θα μετατεθεί για τον Σεπτέμβριο, παρότι ήταν προγραμματισμένη για τον επόμενο μήνα. Ο λόγος είναι η ενόχληση που προκλήθηκε στην κυβέρνηση από την ανάρτηση στο Twitter του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος εξέφρασε την υποστήριξή του στην «εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Μακεδονίας», παραλείποντας το «Βόρεια». 

Έτσι ο Ζάεφ έδωσε την αφορμή που χρειαζόταν η κυβέρνηση για να μεταθέσει ένα καυτό για το εσωτερικό της ζήτημα και την ευκαιρία να το διαχειριστεί επικοινωνιακά, ώστε να μην απολέσει το πατριωτικό ακροατήριο που κέρδισε στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τώρα ένα τμήμα του μοιάζει να βρίσκεται ήδη με το ένα πόδι έξω. Αυτό κάποιους τους ανησυχεί και κάποιους όχι. Οι πρώτοι φοβούνται ότι είναι εύκολο να μετακινηθούν μαζικά οι ψηφοφόροι αυτοί ως διαμαρτυρία. Οι δεύτεροι θεωρούν ότι η όποια απώλεια μπορεί να υπερκαλυφθεί από ψηφοφόρους του κέντρου. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς το TikTok έκαψε τον Τσίπρα κι ανέβασε τον Μητσοτάκη | Τα 11 της ημέρας

Άρης Δημοκίδης / Πώς το TikTok έκαψε τον Τσίπρα κι ανέβασε τον Μητσοτάκη | Τα 11 της ημέρας

Η διαφορά των αρχηγών στο TikTok, η εξαπάτηση της ρακής απ' τον Μητσοτάκη, η υποψηφιότητα της Νένας Βενετσάνου κ.α. / Ο Άρης Δημοκίδης σταχυολογεί τα προεκλογικά μικροπράγματα
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Explainer: Tι είναι τελικά μια επίθεση DDOS;

Tech & Science / Explainer: Tι είναι τελικά μια κυβερνοεπίθεση DDoS;

Ο Ελληνολιβανέζος Αλεξάντερ Σίνο, υπεύθυνος υπηρεσιών Microsoft στην BlueVoyant και ειδικός στην κυβερνοασφάλεια, εξηγεί τι ακριβώς είναι μια κυβερνοεπίθεση όπως αυτή που χτύπησε την τράπεζα θεμάτων, και ποιος θα μπορούσε να βρίσκεται από πίσω.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ