ΑΠΟΨΕΙΣ

Προανακριτική επιτροπή, ΣΥΡΙΖΑ, διεθνής διπλωματία και ανεμβολίαστοι

Kalogritsas Facebook Twitter
Η μαρτυρία του άλλοτε συνεργάτη, χορηγού και κουμπάρου Χρήστου Καλογρίτσα ήταν αποκαλυπτική... Φωτ.: Eurokinissi
0ΑΝ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟ ΚΟΜΜΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ευρωπαϊκής χώρας και τα στελέχη του είχαν αποκαλυφθεί όσα αποκαλύφθηκαν αυτές τις μέρες στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για τον Νίκο Παππά (και όχι μόνο), θα υπήρχαν οπωσδήποτε ηχηρές παραιτήσεις ή αποπομπές, αλλά στον ΣΥΡΙΖΑ, για την ώρα τουλάχιστον, δεν κουνιέται φύλλο. Στο παρασκήνιο υπάρχουν σχόλια, ανησυχίες και δυσαρέσκεια μεταξύ κάποιων στελεχών, αλλά ως εκεί. Κανένας δεν τολμά ούτε καν να θίξει το ζήτημα. Όχι ότι έπεσε και κανένας από τα σύννεφα φυσικά. Η δράση του Νίκου Παππά ήταν γνωστή σε πολλούς και ακόμα περισσότεροι υποψιάζονταν, χωρίς να ξέρουν λεπτομέρειες. Πολλά στελέχη, μάλιστα, ανησυχούσαν μήπως όλα αυτά που αποκαλύπτονται (επιβεβαιώνονται για την ακρίβεια) τώρα έβγαιναν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Για καλή τους τύχη, όμως, άργησαν αρκετά να αποκαλυφθούν. Αυτό για το οποίο ανησυχούν τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι εάν η προανακριτική επιτροπή παραπέμψει τον Νίκο Παππά ή όχι (είχε ξανάρθει στη Βουλή υπόθεση που τον αφορούσε, αλλά η ΝΔ τότε είχε κάνει τα στραβά μάτια). Πάντως, τα στοιχεία που έχει ήδη στη διάθεσή της επιτροπή είναι πολλά, και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.


Η μαρτυρία του άλλοτε συνεργάτη, χορηγού και κουμπάρου τους Χρήστο Καλογρίτσα ήταν αποκαλυπτική, αλλά τα αποδεικτικά sms που προσκόμισε αποτελούν αδιάψευστες αποδείξεις για τις δοσοληψίες του Νίκου Παππά με τον μεγαλοεργολάβο και διεκδικητή τηλεοπτικής άδειας, την περίοδο που το δεξί χέρι του Τσίπρα διερρήγνυε τα ιμάτιά του ότι η διαδικασία ήταν αδιάβλητη. Ήταν άγνωστες οι δοσοληψίες αυτές; Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ τις γνώριζαν ή τις υπέθεταν. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, τις διέψευδε κατηγορηματικά. Αυτές τις μέρες, ωστόσο, παρουσιάστηκαν και οι αποδείξεις. 

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, τις τελευταίες μέρες, ανησυχεί αρκετά για τις αποκαλύψεις της υπόθεσης Καλογρίτσα, αν και δεν είναι το μόνο που την απασχολεί. Αυτή την περίοδο φοβούνται και πάλι ότι μόλις προχωρήσει ο εμβολιασμός και επιτευχθεί ένα επίπεδο ανοσίας, η κυβέρνηση θα πάει σε εκλογές.


Τις προηγούμενες μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε αρκετές φορές τη θέση του και την υπερασπιστική του γραμμή, πέφτοντας συχνά σε αντιφάσεις. Ξεκίνησε χαρακτηρίζοντας τον Καλογρίτσα αναξιόπιστο, αλλά όταν ζητούσε από τους βουλευτές της ΝΔ να μην τον πιέζουν, τον επικαλούνταν ως αξιόπιστο. Βεβαίως, οι βουλευτές της ΝΔ τον πίεζαν να μιλήσει, γνωρίζοντας ότι έχει κι άλλα ντοκουμέντα, και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά το δίδυμο Πολάκης-Τζάκρη, που έχει αναλάβει το κομματικό καθήκον, τον πίεζαν για το αντίθετο. Άλλοτε πιάνοντάς τον με το καλό και λέγοντάς του ότι θα βοηθήσει τη δεξιά αν το κάνει, άλλοτε κάνοντάς του επίθεση και κατηγορώντας τον με πολύ βαριά λόγια, παρότι γνωρίζουν ότι η υγεία του είναι εξαιρετικά εύθραυστη. Επίσης, πριν προσκομίσει τα sms o Καλογρίτσας, η κομματική γραμμή ήταν ότι αυτά δεν υπήρχαν, αλλά, όταν ο Καλογρίτσας τα εμφάνισε, επιχείρησαν να δώσουν δικές τους ερμηνείες σε αυτά. 

 

Παρότι πολλά στελέχη του κόμματος ισχυρίστηκαν ότι ο Καλογρίτσας λέει ψέματα, ούτε ο Νίκος Παππάς ούτε κανένας άλλος τον μήνυσε, αν και ο ίδιος τους προκάλεσε να το κάνουν: «Να μου κάνουν μήνυση, για να δούμε ποιος είναι ο “ψευδομάρτυρας”. Τότε θα απαντήσω όπως πρέπει. Με ήχο και εικόνα, και όχι μόνο για τον Νίκο Παππά. ∆εν έχω να χάσω τίποτα! Μου κατέστρεψαν την οικογένεια, την υγεία και την περιουσία. ∆εν φοβάμαι τίποτα πλέον» φέρεται να είπε, σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας από την κατάθεσή του. Είναι αλήθεια ότι ο Καλογρίτσας έχασε την εφημερίδα που εξέδωσε για λογαριασμό τους, την οποία του την πήραν, όπως λέει, ενώ και η οικογένειά του βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση, με πολλά προβλήματα, για τα οποία εν πολλοίς ο άλλοτε κραταιός μεγαλοεργολάβος κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ. Ίσως γι’ αυτό αισθάνεται ότι πλέον δεν έχει πολλά να χάσει. Πολιτικό πρόσωπο της αριστεράς, που γνωρίζει καλά τον Καλογρίτσα, σχολίαζε τις προηγούμενες μέρες ότι αυτό που είδαμε στην προανακριτική επιτροπή ήταν μια ανοιχτή, δημόσια διαπραγμάτευση με όλους, προκειμένου να βγει από τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει. Ο ίδιος είναι μόνος τώρα απέναντι στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ και φροντίζει να αποκαλύπτει όσα χρειάζεται κάθε φορά για να αποδείξει ότι κρατάει αρκετούς στο χέρι με τα στοιχεία που διαθέτει, αλλά χωρίς πρόθεση να τα πει όλα, ώστε μετά να είναι «καμένο χαρτί». 

Ο Νίκος Παππάς, πάντως, αντί να μηνύσει τον Καλογρίτσα, πήγε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου μαζί με τον δικηγόρο και φίλο του Γιάννη Μαντζουράνη (ο οποίος είχε εμπλοκή και ο ίδιος σε παλιά πολιτικά σκάνδαλα του ΠΑΣΟΚ) και κατέθεσε μήνυση σε βάρος του προέδρου της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής, Σταύρου Κελέτση, για τον οποίον ισχυρίστηκε πως «έχει ομολογήσει ότι κατά το δοκούν θα σβήνει και θα γράφει στα πρακτικά, λες και τα πρακτικά είναι το τεφτέρι του για τα ψώνια». Ο Σταύρος Κελέτσης απάντησε ότι δεν έχει γίνει καμία αλλοίωση πρακτικών και ότι τηρεί τον κανονισμό της Βουλής, που λέει ότι ο πρόεδρος έχει την ευθύνη, όταν γίνονται παρεμβάσεις, διακοπές από κάποιους που δεν έχουν τον λόγο, να λέει «σταματήστε, δεν έχετε τον λόγο, δεν καταγράφονται στα πρακτικά αυτά που λέτε». Ο πρόεδρος της προανακριτικής υποστήριξε ότι η κατάθεση Καλογρίτσα έφερε σε δύσκολη θέση τον Νίκο Παππά, ο οποίος βρήκε το πυροτέχνημα της υποβολής μήνυσης στον πρόεδρο για να καλύψει άλλα.

687
Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, τις τελευταίες μέρες, ανησυχεί αρκετά για τις αποκαλύψεις της υπόθεσης Καλογρίτσα, αν και δεν είναι το μόνο που την απασχολεί. Αυτή την περίοδο φοβούνται και πάλι ότι μόλις προχωρήσει ο εμβολιασμός και επιτευχθεί ένα επίπεδο ανοσίας, η κυβέρνηση θα πάει σε εκλογές. Βέβαια, πρόωρες εκλογές έβλεπαν από τον πρώτο χρόνο της κυβέρνησης Μητσοτάκη και τώρα πλησιάζει ήδη στα μισά της θητείας της, χωρίς ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει καταφέρει να ανασυγκροτηθεί και να πολλαπλασιάσει τα μέλη του, όπως ήταν ο στόχος μετά την ήττα του 2019. Γιατί ανησυχούν τόσο οι επόμενες εκλογές την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ; Επειδή, αν τις χάσει κι αυτές –ειδικά αν γίνουν διπλές εκλογές και χάσει και τις δύο–, ακόμα και αν δεν το θέσει κανείς, θα τεθεί εκ των πραγμάτων θέμα ηγεσίας. Αυτό παραμένει ταμπού στον δημόσιο διάλογο του κόμματος, αλλά παρασκηνιακά συζητιέται. Αρκετοί παρατηρούν ήδη ότι στα δυτικά δημοκρατικά κόμματα ο αρχηγός δεν παραμένει μετά από ήττα, ειδικά μετά από σερί ηττών. Αυτό δεν είναι χαρακτηριστικό των δυτικών δημοκρατικών κομμάτων αλλά παραπέμπει σε συγκεκριμένα λατινοαμερικάνικα κόμματα. Και τελευταία ο Τσίπρας επιχειρεί να παρουσιάσει ένα σοσιαλδημοκρατικό προφίλ, ώστε να προσελκύσει τους κεντρώους ψηφοφόρους. Τις προηγούμενες μέρες, μάλιστα, κάποιοι κυκλοφόρησαν μια φήμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έμπαινε στη Σοσιαλιστική Διεθνή, στην οποία προεδρεύει ο Γιώργος Παπανδρέου (οι περισσότεροι έχουν ξεχάσει την ύπαρξή της), αλλά η φήμη αυτή διαψεύστηκε, χωρίς να πετύχει κάτι. 

ΣΤΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ, ο Νίκος Δένδιας, με το ταξίδι του στη Ρωσία, επιχείρησε να ξεπαγώσει κάπως τις ελληνορωσικές σχέσεις, κυρίως επειδή η Ελλάδα χρειάζεται τους Ρώσους τουρίστες, ειδικά αυτή την περίοδο. Το θέμα με τη Λευκορωσία που προέκυψε, όμως, με την εν πτήσει απαγωγή του αντικαθεστωτικού δημοσιογράφου, δεν διευκόλυνε την κατάσταση, αντίθετα έκανε πιο δύσκολη τη συγκυρία. 

Η πορεία του τουρισμού και των εσόδων του αυτό το καλοκαίρι είναι η μεγαλύτερη ανησυχία της κυβέρνησης αυτές τις μέρες. Η πανδημία και η εξέλιξή της συνδέονται άμεσα με τον τουρισμό και ένα από τα ζητήματα που επίσης έχουν σημάνει συναγερμό είναι η απροθυμία σημαντικού τμήματος του πληθυσμού να εμβολιαστεί. Φαίνεται ότι ο αριθμός των απρόθυμων είναι μεγαλύτερος απ’ ό,τι εκτιμούσε αρχικά η κυβέρνηση (και οι δημοσκοπήσεις) και ίσως αποδειχτεί κρίσιμος για την επίτευξη της ανοσίας. 
Οι πολίτες, ωστόσο, ανησυχούν ιδιαίτερα τελευταία και για το θέμα της εγκληματικότητας. Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, επτά στους δέκα δεν αισθάνονται ασφαλείς, λόγω των εγκλημάτων (ληστείες, βιασμοί, δολοφονίες) και των συμβολαίων εκτέλεσης που συμβαίνουν πλέον πολύ συχνά. Στο Μέγαρο Μαξίμου έχει υποχωρήσει μάλλον η εμπιστοσύνη που είχαν στις ικανότητες του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος δεν έχει επιβεβαιώσει τις προσδοκίες που υπήρχαν γι’ αυτόν. Από την υπόθεση Φουρθιώτη μέχρι τη διαφυγή του χρυσαυγίτη Παππά και τα καθημερινά θέματα ασφάλειας, το υπουργείο του έχει εκθέσει αρκετές φορές όχι μόνο την κυβέρνηση αλλά και την εικόνα της χώρας, ενώ το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών δεν είναι από αυτά που δεν έχουν (και) πολιτικό κόστος. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

 
Οπτική Γωνία
0

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεκάνια στη Ζάκυνθο: Μία από τις σημαντικότερες παραλίες στον κόσμο

Περιβάλλον / Σεκάνια στη Ζάκυνθο: Μία από τις σημαντικότερες παραλίες στον κόσμο

Είναι σπάνιο προνόμιο πια στην Ελλάδα να επισκεφθεί κανείς μια απάτητη παραλία. Η LiFO είχε αυτή την ευκαιρία. Βρέθηκε στα «απάτητα» Σεκάνια της Ζάκυνθου, ακολουθώντας την επιστημονική ομάδα του WWF Ελλάς και είδε από κοντά πώς προετοιμάζεται η μοναδική αυτή παραλία για να φιλοξενήσει τις νέες φωλιές της θαλάσσιας χελώνας καρέτα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Παράνομη στάθμευση: Πώς βάζει φρένο στη λειτουργία της πόλης

Ρεπορτάζ / Παράνομη στάθμευση στην Αθήνα: Παρκαδόροι, τουριστικά λεωφορεία και αντικοινωνική συμπεριφορά

Η παράνομη στάθμευση είναι μία από τις βασικές αιτίες πίσω από το κυκλοφοριακό πανδαιμόνιο της Αθήνας. Μια έρευνα για το χάος που δημιουργεί στους δρόμους της πόλης, για τους ελέγχους και τα μέτρα που έχουν ληφθεί, γι' αυτά που σχεδιάζονται αλλά και για τους παράγοντες που κάνουν τη λύση της εξίσωσης ακόμη πιο δύσκολη.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η αιμομιξία είναι πολύ πιο συχνή απ’ ό,τι ίσως νομίζουμε

Tech & Science / Η αιμομιξία είναι πολύ πιο συχνή απ’ ό,τι ίσως νομίζουμε

Οι ευρέως διαδεδομένες εξετάσεις DNA αποκαλύπτουν τη μία μετά την άλλη «μυστικές» περιπτώσεις παιδιών που γεννήθηκαν από στενούς συγγενείς, παρέχοντας μια άνευ προηγουμένου καταγραφή της αιμομιξίας στις σύγχρονες κοινωνίες.
NEWSROOM
Ο Πιβό και οι ταξιτζήδες

Οπτική Γωνία / Ο επιδραστικός Πιβό και οι ταξιτζήδες

Σε αντίθεση με τη Γαλλία, μια εκπομπή για το βιβλίο και τη λογοτεχνία με τεράστια θεαματικότητα στην ελληνική τηλεόραση, που να συζητείται και να καθηλώνει τους πάντες μπροστά στις οθόνες, φαντάζει όνειρο θερινής νυκτός. 
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Γιατί ο Ίλον Μασκ κουβαλάει παντού μαζί του τον τρίχρονο γιο του;

Οπτική Γωνία / Γιατί ο Ίλον Μασκ κουβαλάει παντού μαζί του τον τρίχρονο γιο του;

Ο μικρός X εμφανίζεται διαρκώς μαζί του, ακόμα και σε ακατάλληλες ώρες και περιστάσεις, βοηθώντας τον Μασκ να «μαλακώσει» τη δημόσια εικόνα του και λειτουργώντας ως πιόνι στη διαμάχη του με την Grimes για τη γονική επιμέλεια.
THE LIFO TEAM
Το μανιφέστο Κασσελάκη προκαλεί τρόμο στον παλιό ΣΥΡΙΖΑ

Βασιλική Σιούτη / Το μανιφέστο Κασσελάκη προκαλεί τρόμο στον παλιό ΣΥΡΙΖΑ

Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν παραδίδει τα κλειδιά του ΣΥΡΙΖΑ, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών. Παραμερίζει τα όργανα και προκρίνει την «αδιαμεσολάβητη σχέση» του με τον λαό.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μάνος Καμακάρης: «Δεν με αφορά οτιδήποτε είναι εύπεπτο από στρέιτ ανθρώπους»

Social Media / Μάνος Καμακάρης: «Δεν με αφορά οτιδήποτε είναι εύπεπτο από στρέιτ ανθρώπους»

Ο Μάνος Καμακάρης καταφέρνει να δημιουργεί το πιο αναπολογητικά queer περιεχόμενο στο αποστειρωμένο, κατά τα άλλα, ελληνικό TikTok, όσο εφαρμόζει ευλαβικά highlighter στα ζυγωματικά του.
ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ
«Δεν υπάρχει καμία ανησυχία για ανεπιθύμητες ενέργειες τόσο καιρό μετά τον εμβολιασμό»

Οπτική Γωνία / «Δεν υπάρχει καμία ανησυχία για ανεπιθύμητες ενέργειες τόσο καιρό μετά τον εμβολιασμό»

Η απόσυρση του εμβολίου της AstraZeneca και τα οφέλη έναντι των κινδύνων από τον εμβολιασμό. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Παρασκευής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ