Ρωσική εισβολή: Πού συμφωνούν και πού διαφωνούν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛ. 

Ρωσική εισβολή: Πού συμφωνούν και πού διαφωνούν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛ.  Facebook Twitter
Στην Ελλάδα, Μητσοτάκης, Τσίπρας και Ανδρουλάκης καταδίκασαν χωρίς περιστροφές τη ρωσική επίθεση, με τα υπόλοιπα, μικρότερα κόμματα να διαφοροποιούνται αισθητά και να διαφωνούν με την κυβερνητική στάση. Εικονογράφηση: Ατελιέ/LIFO
0



Η EIΣΒΟΛΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ στην Ουκρανία καταδικάζεται ομόθυμα και από τα τρία μεγαλύτερα κόμματα, Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛ., αλλά η συζήτηση στη Βουλή ανέδειξε αρκετές διαφορές στο πώς βλέπουν τη γεωπολιτική θέση της χώρας και τις συμμαχίες της.

Η ρωσική επίθεση, πάντως, εκτός από τις συνέπειες στο πολεμικό πεδίο, παράγει πολιτικά αποτελέσματα τόσο διεθνώς όσο και στη χώρα μας. Οι ΗΠΑ μπορεί να επέμεναν εδώ και καιρό ότι ο Πούτιν θα εισβάλει στην Ουκρανία, αλλά αρκετές χώρες, ακόμα και στο ΝΑΤΟ, υποβάθμιζαν την απειλή ή έδειχναν να μην το πιστεύουν.

Οι δύο χαρακτηριστικότερες και σημαντικότερες περιπτώσεις ήταν της Τουρκίας και της Γερμανίας, οι οποίες συνεργάζονταν με τη Ρωσία σε πολλούς τομείς, γι’ αυτό και όταν ξεκίνησε η επίθεση, αρχικά εμπόδισαν τις κυρώσεις εναντίον της (η Τουρκία εξακολουθεί να μην τις υιοθετεί). 

Η Ουκρανία ζητούσε επανειλημμένα εξοπλισμούς και αμυντική βοήθεια από τη Γερμανία, η οποία αρνούνταν, προκαλώντας τη διαμαρτυρία των Ουκρανών. Αν ο Πούτιν «είχε τελειώσει τη δουλειά» μέσα σε 48 ώρες, μπορεί να πράγματα να ήταν αλλιώς και να μην υπήρχε χρόνος για να αναδειχθούν οι αντιθέσεις.

Δεν έγινε έτσι όμως, καθώς η στρατιωτική νίκη της Ρωσίας δεν αποδείχτηκε τόσο εύκολη υπόθεση όσο είχε εκτιμηθεί αρχικά κι αυτό ανάγκασε τη Γερμανία να κάνει τη μεγάλη στροφή. Όχι μόνο ως προς το να πάρει σαφή θέση και να στείλει βοήθεια στην Ουκρανία αλλά και ως προς την ενεργειακή και αμυντική πολιτική της, δύο τομείς στους οποίους, αν και μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., προσπαθούσε να παίξει και ατομικά και όχι πάντα συλλογικά, εξασφαλίζοντας φθηνό ρωσικό αέριο για τις επιχειρήσεις της και αφήνοντας τις άλλες χώρες να πληρώνουν για τις δαπάνες του ΝΑΤΟ.

Αυτό προκαλούσε σοβαρή αντιπαράθεση εδώ και πολύ καιρό με τις ΗΠΑ, οι οποίες φρόντιζαν να μην τη φέρνουν στο προσκήνιο. Παρασκηνιακά, ωστόσο, υπήρχε έντονη κινητικότητα γύρω από το θέμα αυτό. 

Η κυβέρνηση θέλει να μειώσει την εξάρτηση της χώρας από το ρωσικό φυσικό αέριο, γι’ αυτό σκοπεύει να εισάγει περισσότερο αέριο σε υγροποιημένη μορφή και να κατασκευάσει δεύτερο σταθμό υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη.

Οπωσδήποτε υπάρχουν πάρα πολλά που δεν γνωρίζουμε ακόμα. Όπως τι ακριβώς έχει συμβεί στις σχέσεις Ρωσίας - Γερμανίας; Θα υλοποιήσει η τελευταία πραγματικά την πολιτική στροφή που ανακοίνωσε; Δεν γνώριζε, όπως οι ΗΠΑ, ότι η Ρωσία θα επιτεθεί στην Ουκρανία; Μεσολάβησε κάτι άλλο στη μεταξύ τους σχέση; Ο Γερμανός πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, πάντως, παραμένει στο περιβάλλον του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος τον έχει τοποθετήσει ως επιτελικό στέλεχος της πανίσχυρης ρωσικής εταιρείας αερίου Rosneft, προκαλώντας αρκετές αντιδράσεις.

Ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων Αντρέι Κορτούνοφ πρότεινε την Άνγκελα Μέρκελ ως τον κατάλληλο άνθρωπο για να διαμεσολαβήσει μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Η πρώην καγκελάριος, πάντως, έχει καταδικάσει τον «επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας», λέγοντας ότι «σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής στην Ιστορία της Ευρώπης μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου».

Στην Ελλάδα, Μητσοτάκης, Τσίπρας και Ανδρουλάκης καταδίκασαν χωρίς περιστροφές τη ρωσική επίθεση, με τα υπόλοιπα, μικρότερα κόμματα να διαφοροποιούνται αισθητά και να διαφωνούν με την κυβερνητική στάση. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, διαφώνησε με την αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι η χώρα θα έπρεπε να στείλει μόνο ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε αυτό, αναρωτήθηκε πώς θα μπορούσαν οι Ουκρανοί να υπερασπιστούν την εδαφική τους ακεραιότητα εάν δεν έστελναν οι χώρες αμυντικό υλικό. Η επιχειρηματολογία του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης γι’ αυτό το θέμα που φαίνεται να διχάζει τους πολιτικούς ήταν ότι η Ελλάδα έχει παραπάνω λόγους από πολλά άλλα ευρωπαϊκά κράτη να συνδράμει την Ουκρανία και με αμυντικό εξοπλισμό. Όχι μόνο ως έκφραση αλληλεγγύης αλλά και για να μπορεί να ζητήσει μια αντίστοιχη στήριξη σε περίπτωση που το χρειαστεί, καθώς «δεν είμαστε, δυστυχώς, στην πιο ασφαλή γειτονιά του πλανήτη», όπως είπε ο πρωθυπουργός στη Βουλή. Τόνισε ότι η Ελλάδα ανήκει στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ και οφείλει να είναι συνεπής σύμμαχος, διαβάζοντας «το γεωπολιτικό πεδίο και τα συμφέροντα της χώρας έτσι όπως διαμορφώνονται στην ευρύτερη περιοχή».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση θέλει να μειώσει την εξάρτηση της χώρας από το ρωσικό φυσικό αέριο, γι’ αυτό σκοπεύει να εισάγει περισσότερο αέριο σε υγροποιημένη μορφή και να κατασκευάσει δεύτερο σταθμό υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, όπου υπάρχει ήδη η υφιστάμενη υποδομή.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε επίσης ότι «δεν μπορούμε να στεκόμαστε αδιάφορα απέναντι σε κάθε αυταρχικό ηγέτη που θέλει να ζωγραφίσει μόνος του τα σύνορα, επομένως εδώ δεν χωρούν ίσες αποστάσεις». Η αναφορά αυτή μπορεί να ήταν για τον Πούτιν, αλλά ήταν σαφές ότι αφορούσε και τον Ταγίπ Ερντογάν. 

Ο Αλέξης Τσίπρας συμφώνησε με τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, λέγοντας ότι «ως ευρωπαϊκή χώρα ορθώς στηρίζουμε και συμμετέχουμε σε αυτές», αλλά πρόσθεσε ότι αυτές πρέπει να είναι «ένα εργαλείο για την ειρήνη και όχι ένα εργαλείο για τη συνέχιση του πολέμου με άλλα μέσα». Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως προεξοφλεί ότι θα κάνει τα ίδια και η Τουρκία αντί να επιδιώκει να θέσει η Ελλάδα την ατζέντα στην Τουρκία, χαρακτηρίζοντας τεράστιο λάθος και ανευθυνότητα να επιβεβαιώνει μέσω της ουκρανικής κρίσης τις επιλογές του «για υπέρογκες εξοπλιστικές δαπάνες» και να ζητάει «εκ νέου λευκή επιταγή».

Στην υπενθύμιση του πρωθυπουργού ότι η Ελλάδα ανήκει στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι «είμαστε και Δύση και Ανατολή, είμαστε και Βορράς και Νότος από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα» και σε (άλλη) μια προσπάθεια να θυμίσει Ανδρέα Παπανδρέου έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες και αυτό είναι και οριστικό και αμετάβλητο».

Αυτό όμως δεν το άφησε αναπάντητο ο πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ., λέγοντας ότι «η Ελλάδα όχι μόνο ανήκει στους Έλληνες, όπως ανέφερε πρώτος με αυθεντικό τρόπο ο Ανδρέας Παπανδρέου, αλλά ήταν πάντα και στην πλευρά της υπεράσπισης του διεθνούς δικαίου και απέναντι σε όσους το παραβιάζουν εις βάρος των λαών». Ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνιζε διαρκώς αυτές τις μέρες ότι όπως ο Πούτιν «δείχνει μια αναθεωρητική αντίληψη για τα θέματα της γεωπολιτικής, βασιζόμενος δήθεν σε ένα αυτοκρατορικό παρελθόν, τα ίδια ακριβώς λέει και ο Ερντογάν».

Όσο για την αμυντική βοήθεια, δεν διαφώνησε, υποστηρίζοντας ότι αν ζητάς την αλληλεγγύη των άλλων, πρέπει και να την προσφέρεις. Εξήγησε όμως ότι δεν υπάρχει καμία αντιπαράθεση με τον ρωσικό λαό, παρά μόνο με τον Πούτιν, που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Ο πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. πρότεινε στον πρωθυπουργό να συγκαλέσει άμεσα το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, κατηγορώντας τον ότι συνεχίζει τις παραδόσεις του Αλέξη Τσίπρα και υποβαθμίζει το κρίσιμο στοιχείο της εθνικής συνεννόησης σε μια εποχή μεγάλων αλλαγών.

Κατά τα άλλα, ο Νίκος Ανδρουλάκης επιμένει σταθερά στην ανάγκη να προχωρήσει γρηγορότερα η πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης, «αποκτώντας εργαλεία που θα διασφαλίζουν όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς αλλά και θεσμική ολοκλήρωση που θα επιτρέπει να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για μια ενιαία εξωτερική πολιτική». 

Στο Ευρωκοινοβούλιο υπήρχαν επίσης διαφοροποιήσεις μεταξύ των Ελλήνων, με κυριότερη αυτή των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι δεν ψήφισαν την οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία με μορφή δανείου που έχει ζητήσει η κυβέρνηση Ζελένσκι από την Ε.Ε., ισχυριζόμενοι ότι είναι «μνημόνιο».

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ANDROULAKIS

Πολιτικό επταήμερο / Το ΚΙΝ.ΑΛ. υποδέχεται δυσαρεστημένους από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση

Στο ΚΙΝ.ΑΛ. θεωρούν αναμενόμενες τις επιθέσεις τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, από τη στιγμή που έγιναν υπολογίσιμος παίκτης, αλλά το ενδεχόμενο συμμετοχής στην επόμενη κυβέρνηση με οποιονδήποτε εταίρο δεν φαίνεται να αποτελεί επιλογή του Νίκου Ανδρουλάκη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
chechen troops

Βασιλική Σιούτη / Ο Πούτιν χρησιμοποιεί Τσετσένους για να σκορπίσει τον τρόμο στην Ουκρανία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θεωρεί τον εαυτό του ως τον μεγάλο πολιτικό ηγέτη των Σλάβων και της Ορθοδοξίας, αλλά δεν διστάζει διόλου να χρησιμοποιεί Τσετσένους ισλαμιστές εναντίον χριστιανών Ουκρανών.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΤΕΤΑΡΤΗ 22/02- ΕΧΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ-Γιάννης Λούλης: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε τις εκλογές ως το μικρότερο κακό»

LiFO politics / Γιάννης Λούλης: «Ο Μητσοτάκης κέρδισε ως η λιγότερο κακή επιλογή»

H Βασιλική Σιούτη συζητά με τον επικοινωνιολόγο, πολιτικό αναλυτή και συγγραφέα Γιάννη Λούλη σχετικά με την τάση που παρατηρείται στην Ελλάδα οι πολίτες στις εκλογές να ψηφίζουν τον λιγότερο κακό υποψήφιο.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Τα ελληνο-τουρκικά μετά την εισβολή

Τι διαβάζουμε σήμερα / Τα ελληνο-τουρκικά μετά την εισβολή

Σήμερα: Συμπαράσταση και συγκίνηση • • • τα ελληνο-τουρκικά μετά την εισβολή • • • αλλάζει ο κόσμος που ξέραμε • • • εγκώμιο Μπάιντεν • • • όμοιος ομοίω • • • ένα εξαιρετικά σοκαριστικό κείμενο • • • η βιβλιοθήκη του Κιέβου • • • το ρητό της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Social Media / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ