Τα ελληνο-τουρκικά μετά την εισβολή

Τα ελληνο-τουρκικά μετά την εισβολή Facebook Twitter
Μαζικές συγκεντρώσεις συμπαράστασης στην Ουκρανία έγιναν σε πολλές πρωτεύουσες, αλλά το πολυπληθές συλλαλητήριο στην Πλατεία του Βάτσλαβ της Πράγας είχε ιδιάζουσα σημασία δεδομένου ότι πολλοί από τους συμμετέχοντες είχαν γνωρίσει εισβολή των Ρώσων από πρώτο χέρι.
0

ΤΑ ΕΛΛΗΝΟ-ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ

Πολλές αναλύσεις και σχόλια δημοσιεύτηκαν αυτές τις μέρες με κεντρικό μοτίβο ότι η ρωσική εισβολή άνοιξε την όρεξη στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για αντίστοιχη επίθεση κατά της Ελλάδας, τηρουμένων πάντα των αναλογιών. Το επιχείρημα είναι ότι ο Πούτιν άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, και η «νομιμοποίηση» της παραβίασης του διεθνούς δικαίου αποτελεί τη χρυσή ευκαιρία για την υλοποίηση των επεκτατικών σχεδίων της Τουρκίας.

Απεναντίας, πιστεύω ότι η εισβολή μετέθεσε μια ενδεχόμενη επίθεση της Τουρκίας εναντίον της χώρα μας στο άδηλο μέλλον.

Με δεδομένη την πλήρη και αδιαπραγμάτευτη ταύτιση των δυτικών όσον αφορά την εισβολή, οποιαδήποτε νέα διατάραξη των ισορροπιών, οποιοδήποτε ρήγμα στην ενότητα που έχει επιτευχθεί, δεν πρόκειται να γίνει ανεκτό. Πόσο μάλλον, όταν η ρήξη αφορά δύο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, η δε επίθεση θα στρέφεται εναντίον μιας χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με άλλα λόγια, θα τινάζει στον αέρα τους δύο πυλώνες της ομόθυμης συμμαχίας των δυτικών, ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αποτελεί τετριμμένη διαπίστωση ότι η αντιπαλότητα μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας έχει φθάσει στα ουράνια, και θα είναι μακροχρόνια, είτε η Ουκρανία υποκύψει είτε κρατήσει. Θα χρειαστεί καιρός να εξομαλυνθούν οι διαφορές και, συνεπώς, οποιαδήποτε αταξία θα ερμηνεύεται αμέσως ως υπονόμευση.

Η εκτίμηση αυτή δεν υποδηλώνει ότι η χώρα μας θα πρέπει να περιορίσει τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων της. Η απειλή εναντίον της Ελλάδας είναι εγγενές στοιχείο της τουρκικής στρατηγικής και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται.  

• • •

ΑΛΛΑΖΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΥ ΞΕΡΑΜΕ

Η βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία BP (British Petroleum) ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τον ρωσικό κολοσσό Rosneft, του οποίου κατέχει το 19,75%. 

Σύμφωνα με τα ετήσια αποτελέσματά της, που δημοσιεύτηκαν πριν από από δύο εβδομάδες, στη συμμετοχή της στη Rosneft οφείλονται τα 2,7 δισ. δολάρια των κερδών της, ήτοι το ένα πέμπτο του συνόλου. Η δυνητική «χασούρα» της θα είναι 25 δισ. δολάρια.

Η απόφαση, σύμφωνα με το BBC, ήταν καθαρά πολιτική.

Ο Νορβηγός πρωθυπουργός, Γιόνας Γκαρ Στέρε, δήλωσε την Κυριακή ότι το Κρατικό Ταμείο Επενδύσεων της Νορβηγίας, συνολικής αξίας πάνω από 1,1 τρισ. ευρώ, θα ξεκινήσει την πλήρη έξοδο από τη Ρωσία, όπου κατέχει μετοχές σε 47 εταιρείες και κυβερνητικά ομόλογα, αξίας 2,83 δισ. δολαρίων. 

Δύο μόλις μέρες πριν, ο επικεφαλής του Ταμείου, Nicolai Tangen, δήλωνε αντίθετος στην πώληση των ρωσικών μετοχών, με το επιχείρημα ότι «θα κάνουμε δώρο» στους ολιγάρχες πουλώντας φθηνά.

Ρώσοι και ρωσικές οντότητες στη μαύρη λίστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις ελβετικές τράπεζες για να παρακάμπτουν τις ευρωπαϊκές κυρώσεις, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Αρχή Εποπτείας του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος της Ελβετίας (Finma).

Οι καθαρά πολιτικές αυτές αποφάσεις υποδεικνύουν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ριζικές αλλαγές στο διεθνές σκηνικό, και είμαστε ακόμη στην αρχή.

Πηγή: BBC, Reuters

Τα ελληνο-τουρκικά μετά την εισβολή Facebook Twitter
Η ΒΡ αποχωρεί από τον ρωσικό κολοσσό Rosneft, απεμπολώντας το ένα πέμπτο των συνολικών ετήσιων κερδών της.

• • •

ΕΓΚΩΜΙΟΝ ΜΠΑΪΝΤΕΝ

Ο Ντ. Τραμπ και οι τραμπικοί, εντός και εκτός ΗΠΑ, χαρακτηρίζουν «ξεμωραμένο», «αδύναμο», «αναξιόπιστο», «πάσχοντα από άνοια» τον Τζο Μπάιντεν.

Αυτός ο «αδύναμος» πρόεδρος, ωστόσο, κατάφερε να συγκροτήσει την πιο ενιαία, συμπαγή, αποφασιστική συμμαχία των δυτικών κρατών (των φιλελεύθερων, των δημοκρατικών κοινωνιών), εδώ και δεκαετίες. Ασφαλώς, «βοήθησε» και ο Πούτιν με την προκλητική στάση του, αλλά δίχως ηγετικό συντονισμό τίποτε δεν εγγυάτο ότι οι χώρες θα συνέκλιναν σε κοινή στρατηγική. 

Αυτός ο «αδύναμος» πρόεδρος απέδειξε ότι πολιτικά απέχει εκατομμύρια έτη φωτός από τον «δυναμικό» αλλοπρόσαλλο Τραμπ, που μεταχειριζόταν τους Ευρωπαίους σαν παρίες, ήθελε να βάλει ταφόπλακα στο ΝΑΤΟ, και μετά την εισβολή εξύμνησε την «ιδιοφυία» του Πούτιν.

Τα ελληνο-τουρκικά μετά την εισβολή Facebook Twitter
Ο Τζο Μπάιντεν κατάφερε να συγκροτήσει την πιο ενιαία, συμπαγή, αποφασιστική συμμαχία των δυτικών κρατών εδώ και δεκαετίες.

• • •

ΟΜΟΙΟΣ ΟΜΟΙΩ

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρο, αρνήθηκε να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή, και υπερασπίστηκε το δικαίωμα των αυτόνομων περιοχών του Ντονμπάς να αποσχιστούν από την Ουκρανία. 

Δήλωσε, επίσης, ότι θα τηρήσει ουδέτερη στάση στο Ουκρανικό και δεν θα επιβάλει κυρώσεις, διότι η χώρα του εξαρτάται από τα ρωσικά λιπάσματα και ενδεχόμενη δράση εναντίον της Μόσχας «θα μπορούσε να πλήξει σοβαρά τη γεωργία της Βραζιλίας».

Ο Μπολσονάρο είπε ακόμη ότι οι Ουκρανοί «εμπιστεύτηκαν σε έναν κωμικό την μοίρα του έθνους τους», εννοώντας την προηγούμενη καριέρα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ως ηθοποιού και κωμικού.

Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο, από εκλεκτικές συγγένειες μεταξύ απολυταρχικών πολιτικών προσώπων.

Πηγή: CNN

• • •

ΕΝΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Ο πολυβραβευμένος δημοσιογράφος, Christo Grozev, αναφέρει ότι χθες ρωσικά κρατικά μέσα δημοσίευσαν ένα «εξαιρετικά σοκαριστικό» κείμενο, «ακόμη και για τα μέτρα του Κρεμλίνου».

Στο κείμενο διαβάζουμε: «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανέλαβε, δίχως ίχνος υπερβολής, την ιστορική ευθύνη αποφασίζοντας να μην αφήσει τη λύση του ουκρανικού ζητήματος στις μελλοντικές γενιές». «Ένας νέος κόσμος αναδύεται μπροστά στα μάτια μας», που αναστρέφει την καταστροφή του 1991, και μετατρέπει τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και την Ουκρανία σε ενιαία χώρα. «Τώρα το πρόβλημα λύθηκε — η Ουκρανία επέστρεψε στη Ρωσία».

Αλλά αυτό το κείμενο γράφηκε με την υπόθεση ότι προχθές θα έπεφτε το Κίεβο. Το οποίο δεν έπεσε.

Τι έκανε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων; Κατέβασε το άρθρο. Κατόπιν ακολούθησαν και όσα μέσα το είχαν αναδημοσιεύσει, μεταξύ των οποίων και το Sputniknews.

Ωστόσο, το κείμενο αρχειοθετήθηκε στο διαδίκτυο, και υπάρχουν επίσης στιγμιότυπα της οθόνης.

Το σενάριο περί ενσωμάτωσης της Ουκρανίας στη Ρωσία κυκλοφορεί ήδη. Η επίκλησή του, όμως, από ΜΜΕ ελεγχόμενα από το Κρεμλίνο το καθιστά ανατριχιαστικά ρεαλιστικό.

• • •

  

Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΚΙΕΒΟΥ

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ουκρανίας Vernadsky ιδρύθηκε το 1918, και με 15 εκατομμύρια τεκμήρια είναι η 20η μεγαλύτερη στον κόσμο.

Ανάμεσα στα σημαντικότερα τεκμήρια της είναι η μεγαλύτερη συλλογή εβραϊκής λαϊκής μουσικής παγκοσμίως, το λεγόμενο Εβραϊκό Μουσικό Φολκλόρ (1912-1947), ηχογραφημένη σε κέρινους κυλίνδρους του Έντισον.

Το αρχαιότερο τεκμήριο είναι ένας πάπυρος, στον οποίο υπάρχει η παλαιότερη αντιγραφή του Κατά Λουκάν Ευαγγελίου 4:1-2 στα ελληνικά, πιθανόν του 3ου αιώνα.

Ο πολυτιμότερος θησαυρός της βιβλιοθήκης είναι τα Ευαγγέλια Peresopnytsia, τα οποία γράφηκαν από το 1556 έως το 1561, και είναι η αρχαιότερη σωζόμενη μετάφραση των Ευαγγελίων στην αρχαία καθομιλουμένη oυκρανική γλώσσα. Στα Ευαγγέλια αυτά ορκίστηκαν και οι έξι πρόεδροι της χώρας από το 1991.

Εξίσου σημαντικά είναι τα Ευαγγέλια Orsha του 13ου αιώνα, ένα από τα αρχαιότερα σε κυριλλική γραφή, και με εικόνες του Αγίου Λουκά και του Αγίου Λουκά σε στυλ της δυναστείας των Παλαιολόγων. 

Από το 1989, η κύρια Βιβλιοθήκη στεγάζεται σε ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα μοντέρνα κτήρια του Κιέβου. Το 27 ορόφων κτήριο επισκέπτονται περίπου 260.000 άτομα ετησίως. 

Πηγή: Kiev Post, Incunabula

Τα ελληνο-τουρκικά μετά την εισβολή Facebook Twitter
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ορκίζεται πρόεδρος στα Ευαγγέλια Peresopnytsia.
Τα ελληνο-τουρκικά μετά την εισβολή Facebook Twitter
Εικόνα από τα Ευαγγέλια Orsha του 13ου αιώνα, ένα από τα αρχαιότερα σε κυριλλική γραφή.

• • •

ΤΟ ΡΗΤΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Η Ουκρανία αποτελεί πρόσθετη απόδειξη.

«Υπάρχουν δεκαετίες στις οποίες τίποτε δεν συμβαίνει, και υπάρχουν βδομάδες στις οποίες δεκαετίες συμβαίνουν».

― Βλαντίμιρ Ιλίτς Λένιν

Τι διαβάζουμε σήμερα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τηλέφωνο, το πιο ισχυρό όπλο του Ζελένσκι

Διεθνή / Τηλέφωνο, το πιο ισχυρό όπλο του Ζελένσκι

Σε μια σειρά τηλεφωνικών κλήσεων από το πολιορκημένο Κίεβο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έπεισε τη Δύση να συμφωνήσει σε μια σειρά κυρώσεων κατά της Ρωσίας που ήταν αδιανόητες πριν από μια εβδομάδα.
THE LIFO TEAM
Το απονενοημένο εγχείρημα του Πούτιν και η Ελλάδα (ξανά) στη σωστή μεριά της ιστορίας

Ευτύχης Βαρδουλάκης / Το απονενοημένο εγχείρημα του Πούτιν και η Ελλάδα (ξανά) στη σωστή μεριά της ιστορίας

Μια χώρα όπως η Ρωσία –όσο ισχυρή και αν είναι γεωπολιτικά– δεν είναι εύκολο να βγει κερδισμένη από μια μακροχρόνια σύγκρουση με την (εξοργισμένη πλέον) Δύση.
ΕΥΤΥΧΗΣ ΒΑΡΔΟΥΛΑΚΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

«Για μένα η Αθήνα ήταν πιο όμορφη από το Παρίσι, η Αθήνα μου έμαθε ότι μπορεί κανείς να ανήκει οπουδήποτε»: Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Σάρα Γουίλερ γράφει στην Telegraph για την Αθήνα του 1982 όπως την έζησε
THE LIFO TEAM
Είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ

Σήμερα: Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ · · · είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; · · · οι Anonymous προκάλεσαν μποτιλιάρισμα στη Μόσχα · · · σύννεφο γεννάει θεωρίες συνωμοσίας · · · εκπληκτικός Αλκαράθ · · · τι χρωστάμε στο μέλλον · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Σήμερα: Η λίμνη Mead στη χαμηλότερη στάθμη της · · · προβληματική η τιμή πλαφόν στο αέριο · · · παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία · · ·  εξαιρούνται από τις κυρώσεις τα ρωσικά μέταλλα · · · Ζελένσκι και Μακρόν συνομιλούν το πρωί της εισβολής · · ·  οι Κλίντον ξέχασαν την κόρη τους στο Κρεμλίνο · · ·  πάγωσε, πάγωσε, πάγωσε · · · ένας εξαιρετικός Φουτζίτα
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Τι διαβάζουμε σήμερα / Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Σήμερα: Όχι στην αυστηρή χορτοφαγία · · · παίζουμε με τη φωτιά · · · πληρωμές σε ρούβλια και γουάν · · ·  οι δημόσιες πισίνες θύματα των τιμών της ενέργειας · · · Ρωσία και Ουκρανία αναζητούν οπλισμό στο εξωτερικό · · · γέφυρα κατέρρευσε στα εγκαίνια της · · · αντικείμενα από ελεφαντόδοντο στον Ναό του Δαβίδ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Σήμερα: 10ετή φυλάκιση σε γιατρό ∙ ∙ ∙ ο ΟΠΕΚ+ αντιδρά στην πτώση της τιμής του πετρελαίου ∙ ∙ ∙ η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ ∙ ∙ ∙ μείωση-ρεκόρ των εκπομπών CO2 στην Κίνα ∙ ∙ ∙ το CERN θέλει προειδοποίηση μιας ημέρας ∙ ∙ ∙ Ισραηλινός στρατιώτης σκότωσε «πιθανότατα» τη δημοσιογράφο ∙ ∙ ∙ το καρμπόν ποτέ δεν πεθαίνει  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Σήμερα: Δίωξη Τούρκου καθηγητή · · · μαζική διαδήλωση στην Πράγα · · · η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα · · · πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία η Ινδία · · · ρεκόρ σεξουαλικών επιθέσεων στον αμερικανικό στρατό · · · ο ωμός φασισμός του Νταλί · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Σήμερα: Μάθημα πρώτο, η εκκένωση · · · όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία · · · στα ύψη ο πληθωρισμός στην Τουρκία · · · δικαίωση των Ουιγούρων · · · η τεχνολογική μοναδικότητα είναι φαντασίωση · · · το παράδοξο των διακοπών · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Σήμερα: Ρωσίδα ηθοποιός σε δίκη · · · η διαμάχη για τις βίζες · · · προς καλό τέλος για τα πυρηνικά τού Ιράν · · · ο περιορισμός των αμβλώσεων είναι αμαρτία · · · ο σταχανοβισμός θέλει να βασιλεύσει · · · μια ιστορική ομιλία του Γκορμπατσώφ   
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ντομάτες προκαλούν μποτιλιάρισμα · · · «Αν όχι εγώ, τότε ποιος; Και αν όχι τώρα, πότε;» · · · ξέρει κανείς τι είναι τα υπερκέρδη; · · · η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο · · · το μεγαλύτερο στρατιωτικό μπλοκ της ιστορίας · · · επιστροφή στη δεκαετία του ‘70 · · · Ζακ-Λουί Νταβίντ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Σήμερα: Κι όμως άγαλμα του Καρλ Μαρξ · · · αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία; · · · εξορθολογισμός των εξορκισμών · · · δίχως μουστάρδα πώς να φας · · · μια γλώσσα πεθαίνει · · · καλοδιατηρημένο τμήμα της Φλαμινίας Οδού · · · ένα αγέραστο άλμπουμ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Τι διαβάζουμε σήμερα / Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Σήμερα: DON’T PAY UK · · · τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές · · · «ο άνθρωπος της τρύπας» πέθανε · · · μόνον ντόπιοι στις διαφημίσεις · · · μικρή η συγκέντρωση για τον Ρούσντι · · · δωσ’ μου έναν Λεόνε · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Τι διαβάζουμε σήμερα / Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Σήμερα: Κατεδαφίστηκε μνημείο στη Ρίγα • • • ιστορικό ρεκόρ στα μερίσματα • • • οι προθέσεις του Πούτιν μέσω του ποδοσφαίρου • • • η Χάγη ζητάει εξαίρεση από τις κυρώσεις • • • το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος» • • • υποχώρησε δραματικά το ενδιαφέρον για την Ουκρανία • • • εσφαλμένοι οι ισχυρισμοί περί ρωσικής αυτοκρατορίας • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Τι διαβάζουμε σήμερα / Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Σήμερα: Ένα γιγαντιαίο ουκρανικό χέρι • • • ο Καναδάς επιστρέφει όλες τις τουρμπίνες • • • Ουκρανός πρέσβης επικρίνει τον Πάπα • • • ποδοσφαιρικός αγώνας διάρκειας 267 λεπτών • • • τηλεργασία και Βιρτζίνια Γουλφ • • • εξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί • • • τυχαία ανακάλυψη γυναικείου τάφου των Βίκινγκς
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ARMY USA

Τι διαβάζουμε σήμερα / 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Σήμερα: Η 15χρονη Ντάρια Ντούγκιν σε διαδήλωση • • • υπάρχουν κάποια όρια • • • πολιτική θύελλα λόγω κακής πρόβλεψης θύελλας • • • κατάσκοπος ή μπλόγκερ; • • • η μάχη του γκολφ • • • 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ξεκινά το ουκρανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου • • • καλό προμήνυμα • • • η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο • • • χαμόγελα στις συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν • • • τιμές της ινσουλίνης • • • μια θαρραλέα δημοσιογραφική έρευνα • • • κανένα πρόβλημα πάρκινγκ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σήμερα: Κατάργηση νόμου της αποικιοκρατίας κατά της ομοφυλοφιλίας • • • ο υπερεκτιμημένος Αλεξάντερ Ντούγκιν • • • η Νορβηγία δεν θα εξάγει ηλεκτρικό ρεύμα • • • ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο • • • το τίμημα της ελευθερίας • • • παίζουν με τη φωτιά στην Ουκρανία • • • το ρητό της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε η προοπτική διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας

Τι διαβάζουμε σήμερα / Μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε η προοπτική διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας

Σήμερα: Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Βοήθειας • • • μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε • • • τα ύστερα του κόσμου • • • η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; • • • πόσες φορές μπορείς να διπλώσεις ένα φύλλο χαρτιού Α4; • • • δύο επιστημονικά επιτεύγματα • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
taliban

Τι διαβάζουμε σήμερα / Yπερβολικό το τίμημα για τους Αφγανούς

Σήμερα: Νέος διαστημικός σταθμός • • • υπερβολικό το τίμημα για τους Αφγανούς • • • τα Starbucks πέθαναν, ζήτω τα Stars Coffee • • • η Βουλγαρία απαγορεύει την εξαγωγή ξυλείας • • • η Airbnb θα χρησιμοποιεί «τεχνολογία αντι-πάρτι» • • • άνθρακας ο θησαυρός ενός σχεδόν αιώνα • • • Μαρσέλ Προυστ, από την πλευρά της μητέρας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ