Πώς η Τουρκία παρεμβαίνει στις ελληνικές εκλογές με δόλωμα το μειονοτικό

δδ Facebook Twitter
Ο υποψήφιος βουλευτής Ροδόπης Οζγκιούρ Φερχάτ και ο Τούρκος πρόξενος Κομοτηνής Μουράτ Ομέρογλου συμπροσεύχονται με τον ψευτομουφτή Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερήφ, στο τζαμί του χωριού Λινός.
0

 

Το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή προσπαθεί διαχρονικά να επηρεάζει τη μουσουλμανική μειονότητα και να έχει ρόλο ακόμα και στις ελληνικές εκλογές. Υπάρχουν υποψήφιοι που προωθούνται σχεδόν απροκάλυπτα. Υπάρχουν όμως και ανεξάρτητοι μουσουλμάνοι υποψήφιοι που αγωνίζονται για τη μειονότητα και το νομό τους, χωρίς δεσμούς με τον εκάστοτε πρόξενο ή άλλες αρχές. Αυτούς το τουρκικό προξενείο τους πολεμά και κάποιοι το έχουν καταγγείλει.  

Η προσπάθεια ελέγχου των μειονοτικών βουλευτών που θα εκλεγούν στη Θράκη, αποκτά μεγαλύτερη σημασία για το τουρκικό προξενείο, στην περίπτωση που μετά τις εκλογές σχηματιστεί μία κυβέρνηση με μικρή πλειοψηφία ενός, δύο ή τριών βουλευτών.  Για αυτό και είναι σημαντικό για την Τουρκία οι μουσουλμάνοι βουλευτές που θα εκλεγούν στη Θράκη να είναι αυτοί που προωθεί το ελεγχόμενο από το καθεστώς Ερντογάν προξενείο και όχι οι ανεξάρτητοι που δεν τους ελέγχει.

Το τουρκικό προξενείο, που έχει καταγγελθεί στο πρόσφατο παρελθόν και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για παρεμβάσεις στα εσωτερικά θέματα της χώρας (πέρα από τα όρια που προσδιορίζουν οι συμβάσεις της Βιέννης περί διπλωματικών και προξενικών σχέσεων), έχει υπό την επιρροή του πολιτευτές από όλα τα κόμματα. 

«Την Παρασκευή πριν από την Κυριακή των εκλογών, γίνεται η προσευχή στα τεμένη κι εκεί οι ιμάμηδες του ψευδομουφτή δίνουν γραμμή στους πιστούς, ενώ κάποιοι θα μοιράσουν και ψηφοδέλτια» αναφέρει πολιτευτής από την Ροδόπη.

Αυτή τη φορά όμως, προκειμένου να μην διασπαρεί η μειονοτική ψήφος και να λάβει όσο το δυνατόν μαζικότερη κατεύθυνση για να εκλεγούν οι πιο εκλεκτοί του προξενείου, η γραμμή δίνεται κυρίως υπέρ δύο υποψηφίων, του Χουσεΐν Ζειμπέκ στη Ξάνθη και του Οζγκιούρ Φερχάτ στη Ροδόπη, που είναι και οι δύο υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Ζειμπέκ προβλήθηκε πρόσφατα και από το τουρκικό πρακτορείο Ανατολού. Υπάρχουν και άλλοι πολιτευτές από όλα τα κόμματα που διατηρούν δεσμούς με το τουρκικό προξενείο, αλλά χωρίς μεγάλες πιθανότητες εκλογής και χωρίς ιδιαίτερη στήριξη από τον Τούρκο πρόξενο. Όπως υπάρχουν και οι χειραφετημένοι μουσουλμάνοι υποψήφιοι, σε διάφορα κόμματα, που δίνουν ένα δύσκολο αγώνα, καθώς δεν διατηρούν προνομιακούς δεσμούς ούτε με το τουρκικό κράτος, ούτε με το ελληνικό.  

Ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και το τουρκικό προξενείο 

Οι πρόσφατες δηλώσεις στο τουρκικό πρακτορείο Ανατολού περί «τουρκικής μειονότητας» και όχι μόνο, του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις. Σύμφωνα με τη συνθήκη της Λωζάνης, η μειονότητα στη Θράκη είναι μουσουλμανική και όχι τουρκική, όπως η Τουρκία θέλει να αποκαλείται. Μέσα σε αυτήν υπάρχουν και Πομάκοι και Τσιγγάνοι που δεν είναι και  δεν αισθάνονται Τούρκοι. Οι δηλώσεις περί «τουρκικής μειονότητας» από βουλευτή του ελληνικού κοινοβουλίου και εκ νέου υποψήφιου, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, προκάλεσαν δημοσιογραφικά ερωτήματα που τέθηκαν στον μέχρι πρότινος τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Κατρούγκαλο, αλλά δεν μπόρεσε να απαντήσει.

Ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, που έχει σπουδάσει στην Άγκυρα και εκλέγεται βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ από το 2012, συνοδεύει συχνά τους ψευδομουφτήδες, είναι πάντα παρών στις αντιπροσωπείες των Τούρκων  αξιωματούχων που επισκέπτονται τη Θράκη, και φιλοξενείται τακτικά στα κρατικά τουρκικά ΜΜΕ. Τον Νοέμβριο του 2021 είχε υποστηρίξει ότι η Τουρκία είναι κοσμικό κράτος ενώ η Ελλάδα όχι, κάτι που αργότερα ανασκεύασε λόγω των αντιδράσεων που προκάλεσε. Είχε και έχει στενές σχέσεις και δημόσιες κοινές εμφανίσεις με όλους τους Τούρκους πρόξενους που θήτευσαν στην Κομοτηνή την τελευταία 15ετία, ενώ πριν από μερικούς μήνες συμμετείχε σε εκδηλώσεις για την εκλογή του νέου ψευδομουφτή Ξάνθης, Μουσταφά Τράμπα, στις οποίες συνόδευε τον μέχρι πρότινος Τούρκο πρόξενο Μουράτ Ομέρογλου. Εξίσου αγαστές σχέσεις έχει και με τον νέο πρόξενο της Τουρκίας στην Κομοτηνή, Αϊκούτ Ουνάλ, που ανέλαβε καθήκοντα τον περασμένο Δεκέμβριο.

δδ Facebook Twitter
Ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ

Ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και ο Μπουρχάν Μπαράν ήταν οι δύο βουλευτές που παραβρέθηκαν στο πρώτο δείπνο γνωριμίας  που διοργάνωσε η λεγόμενη «Συμβουλευτική Επιτροπή Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης» προς τιμήν του νέου διπλωμάτη τον ίδιο μήνα.  

 Η Συμβουλευτική αποτελεί το «άτυπο ιερατείο» στο οποίο συμμετέχουν όλοι οι αιρετοί της μειονότητας, οι  πρόεδροι συλλόγων και οι θρησκευτικοί φορείς, το οποίο προωθεί την ατζέντα του τουρκικού προξενείου. 

δδ Facebook Twitter
Ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ γονατιστός στο κέντρο, στην τελετή λήξης των μαθημάτων Κορανίου στην περιοχή του Εχίνου. Η επιγραφή πίσω του αναγράφει «Τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης-Μουφτεία Ξάνθης-Μαθήματα Κορανίου Εχίνου».

Προνομιακοί δεσμοί πολιτευτών 

Τον Σεπτέμβριο του 2022 ο μουσουλμάνος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής, Μπουρχάν Μπαράν, ο οποίος είναι επίσης μεταξύ όσων διατηρούν στενή σχέση με το προξενείο, αλλά αυτή τη φορά φαίνεται να είναι ριγμένος, καλούσε την «τουρκική», όπως αποκαλούσε,  μειονότητα να συμμετάσχει στην εκλογή του ψευδομουφτή Ξάνθης (ο οποίος εκλέγεται με μια μη δημοκρατική διαδικασία χαμηλής συμμετοχής  διά ανάτασης χειρός στα μουσουλμανικά τεμένη και δεν αναγνωρίζεται από το ελληνικό κράτος). Σε εκείνη την περίπτωση όμως, το ΠΑΣΟΚ τον αποδοκίμασε αμέσως και του ζήτησε να επανορθώσει. Ο Μπουρχάν Μπαράν ανασκεύασε πλήρως τη δήλωσή του, λέγοντας, ότι σέβεται απολύτως και ανεπιφύλακτα το Σύνταγμα της Ελλάδας και την ελληνική νομοθεσία, που ρυθμίζει ειδικά τον θεσμό της μουφτείας». Προνομιακούς δεσμούς με το προξενείο έχουν και άλλοι, όπως  η υποψήφια του ΠΑΣΟΚ Σιμπέλ Μουσταφάογλου, ο Μουσταφά Κατραντζή της ΝΔ και ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης, Οζγκιούρ Φερχάτ. Ο τελευταίος είναι το φαβορί του τουρκικού προξενείου για την Ροδόπη, που τυγχάνει ιδιαίτερης υποστήριξης.

Ο ανερχόμενος Φερχάτ Οζγκιούρ

Το 2019 ο Φερχάτ Οζγκιούρ δεν είχε καταφέρει να εκλεγεί και εξελέγησαν δύο χριστιανοί- όπως αποκαλούν τους μη μουσουλμάνους στη μειονότητα, ο Δημήτρης Χαρίτος από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης από τη Νέα Δημοκρατία και ένας μουσουλμάνος, ο Ιλχάν Αχμέτ με το ΠΑΣΟΚ, ο οποίος όμως δεν προωθήθηκε από το προξενείο. 

Τότε το προξενείο είχε υποστηρίξει εκτός από τον Φερχατ Οζγκιουρ και τον Κατραντζί της Ν.Δ. Αυτή τη φορά όμως, επικεντρώνει την προσπάθεια στην υποστήριξη μόνο του Φερχάτ Οζγκιούρ, καθώς την προηγούμενη φορά έχασε την έδρα από τον Δημήτρη Χαρίτο με μικρή διαφορά. Είχε ζητήσει και επανακαταμέτρηση, αλλά αυτή δεν άλλαξε το αποτέλεσμα. 

Αναστάτωση σχετικά με τον  Φερχάτ Οζγκιουρ είχε προκληθεί και πέρσι με την εκλογή του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Υπήρχαν καταγγελίες μελών του ΣΥΡΙΖΑ τότε και δημοσιεύματα που μιλούσαν για αλλαγή των αποτελεσμάτων προκειμένου να εκλεγεί, καθώς το όνομα του όπως ισχυρίζονταν δεν υπήρχε αρχικά στους εκλεγμένους. «Υπήρξε μια μεγάλη καθυστέρηση στην εμφάνιση των τελικών αποτελεσμάτων.  Και όταν τελικά ανακοινώθηκαν, ο Φερχάτ Οζγκιούρ ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής» αναφέρει στην Lifo πηγή από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Αρχικά είχαν ανακοινωθεί μόνο τα ονόματα του Τάκη Χαρίτου και της Αγγελικής Κουγιουμτζόγλου, αλλά στη συνέχεια προστέθηκε και του Οζγκιούρ Φερχάτ για τον οποίο το κόμμα ήθελε  να εκλεγεί οπωσδήποτε στην Κεντρική Επιτροπή».

δδ Facebook Twitter
Ο Οζγκιούρ Φερχάτ με τον Γενικό Πρόξενο της Τουρκίας κ. Μουράτ Ομέρογλου.

Οι καταγγελίες μελών του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης

Τον περασμένο Ιανουάριο ο Θανάσης Καλογιαντσίδης από τον ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης, ανακοίνωσε την παραίτησή του στο facebook, καταγγέλλοντας «σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ροδόπης». «Κι επειδή όλα έχουν κι ονοματεπώνυμο» έγραφε, «το πρόβλημα ξεκινάει από την ανεπάρκεια της συντονίστριας της Νομαρχιακής, η οποία αδυνατεί να ανταπεξέλθει στοιχειωδώς στον ρόλο της, συνεχίζει με τον πρώην αναπληρωτή συντονιστή της Νομαρχιακής Οζγκιούρ Φερχάτ, ο οποίος στο όνομα της προσωπικής του φιλοδοξίας να γίνει βουλευτής, έχει παγιδεύσει ολόκληρο τον ΣΥΡΙΖΑ του νομού σε έναν πολιτικό κατήφορο που καταλήγει στο Τουρκικό Προξενείο της  Κομοτηνής…». 

Από αυτή τη διαδικασία επηρεάζονται κυρίως κάποιοι ηλικιωμένοι και οι οικογένειες τους, αλλά όχι όλοι. Είναι όμως μια σημαντική επιρροή. Υπάρχει ένα μεγάλο τμήμα της μειονότητας που έχει μορφωθεί και χειραφετηθεί γενικώς, οπότε δεν θα ασχοληθεί με τις υποδείξεις μηχανισμών

Πέρσι το καλοκαίρι, άλλο ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, η Ελένη Λαφτσή, είχε κατηγορήσει κι αυτή δημόσια με ανάρτηση της τον Οζγκιούρ Φερχάτ για την σχέση του με το τουρκικό προξενείο. 

«Από τη μια ο πρώην υπουργός εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ Γιώργος Κατρούγκαλος, στο συνέδριο του αδελφού κόμματος HDP στην Τουρκία καταδικάζει την πολιτική Ερντογάν απέναντι στην Ελλάδα και στον ίδιο τον τουρκικό λαό που οδηγεί στην εξαθλίωση και από την άλλη ο Οζγκιούρ Φερχάτ, μόνιμος πλέον ακόλουθος και συνδαιτυμόνας του Τούρκου προξένου, του εκπροσώπου δηλαδή του Ερντογάν στη Θράκη! Τι σχέση μπορούν να έχουν οι θέσεις και απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, όπως εκφράζονται επίσημα από τον τομεάρχη εξωτερικών του με τις πρακτικές του εν λόγω»; είχε γράψει στην ανάρτηση της η κ. Λαφτσή. 

Στη Ροδόπη είναι προφανές ότι όλοι γνωρίζουν τη στενή σχέση του Φερχάτ Οζγκιουρ με το προξενείο, την οποία άλλωστε ούτε ο ίδιος κρύβει. 

δδ Facebook Twitter

Ο τέως πρόξενος της Κομοτηνής και οι διαμαρτυρίες για παρεμβάσεις

Μετά από πέντε χρόνια θητείας στην Κομοτηνή, ο Ομέρ Μουράτογλου, που επικρίθηκε ότι υπερέβαινε τα διπλωματικά του καθήκοντα, αποχώρησε από το προξενείο τον περασμένο Νοέμβριο. 

Οι καταγγελίες για τη δράση του έφτασαν στη Βουλή τον Ιούνιο του 2022,  με ερώτηση που είχαν καταθέσει τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, οι οποίοι ανέφεραν ότι «παρεμβαίνει με πρωτοφανή τρόπο στα εσωτερικά πολιτικά ζητήματα της χώρας» και «οι ενέργειές του ναρκοθετούν την  ειρηνική συμβίωση χριστιανών και μουσουλμάνων». 

«Η αποστολή του διπλωμάτη είναι να συσφίξει περαιτέρω τις σχέσεις των δύο κρατών, να ενισχύσει την οικονομική διπλωματία και αυτόματα να εξυπηρετήσει κάποιους Τούρκους υπηκόους στην περιοχή» είχε δηλώσει τότε εξέχον στέλεχος της μειονότητας. «Η αποστολή των προξένων και κάθε διπλωματικού υπαλλήλου δεν είναι να ασχολείται με τα εσωτερικά ζητήματα. Το ενδιαφέρον κάθε Τούρκου Προξένου στην Κομοτηνή ως προς την μειονότητα, λόγω και της Συνθήκης της Λωζάννης, ίσως θεωρηθεί ως ένα σημείο ομαλό. Από εκεί και μετά όμως, δεν μπορεί να γίνεται οποιαδήποτε παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα της μειονότητας. Ό,τι ξεφεύγει από αυτό το πλαίσιο δεν είναι σύννομο».

«Απαράδεκτο αλλά όχι έκπληξη οι παρεμβάσεις του προξενείου»

Τις ημέρες εκείνες, δηλαδή τον Ιούνιο του 2022, που το θέμα συντηρούνταν στην επικαιρότητα, κυρίως στα τοπικά μέσα, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ως τομεάρχης εξωτερικών, είχε ρωτηθεί από τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό για τις παρεμβάσεις του προξενείου και είχε απαντήσει ότι αυτές «δεν αποτελούν έκπληξη» συμφωνώντας όμως ότι ο Ομέρογλου παραβιάζει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Βιέννης.

Στον κ. Κατρούγκαλο είχε γίνει η εξής ερώτηση από το τοπικό Ράδιο Χρόνος: «Στην περιοχή μας συνεχίζονται οι παρεμβάσεις από το τουρκικό προξενείο. Πριν μερικούς μήνες στην επίσκεψή σας στην Κομοτηνή είχατε τοποθετηθεί ξεκάθαρα. Όμως, η προσπάθεια του προξενείου παραμένει συνεχής κι ενόψει των εκλογών που οσμίζονται οι περισσότεροι. Και ο κ. Κατρούγκαλος είχε απαντήσει: «Δεν αποτελεί έκπληξη αυτό. Πολλές φορές (ο Τούρκος πρόξενος) παραβιάζει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Βιέννης, που προβλέπει πως πρέπει να συμπεριφέρονται οι προξενικές αρχές. Αλλά θέλει (ο Τούρκος πρόξενος) το προξενείο να επεμβαίνει ενεργά στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα της χώρας μας. Αυτό είναι απαράδεκτο, δεν πρέπει να γίνεται και πρέπει προφανώς να καταδικάζεται από όλες τις πλευρές. Θεωρώ δεδομένο ότι τα ελληνικά κόμματα το καταδικάζουν και στέκονται απέναντι σε αυτό το γεγονός.

Σε κομματική εκδήλωση στη Σύρο ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ  είχε υπερασπιστεί το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, αναφέροντας ότι η μειονότητα της Θράκης ορίζεται ως μουσουλμανική  στη Συνθήκη της  Λωζάνης. Το γεγονός αυτό όμως, όπως είπε, «δεν στερεί τη δυνατότητα οποιουδήποτε θέλει να αυτοπροσδιορίζεται όπως θέλει». Εξήγησε ότι στη μουσουλμανική μειονότητα υπάρχουν τρεις συνιστώσες: οι τουρκογενείς, οι Πομάκοι και οι Ρομά. «Στο εσωτερικό λοιπόν της μειονότητας ο καθένας μπορεί να λέει "εγώ είμαι Ρομά", ή "εγώ είμαι Τούρκος". Αυτό το δικαίωμα έχει επιβεβαιωθεί με πρόσφατες αποφάσεις και επαναλαμβανόμενες του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

Ο νέος πρόξενος με την παλιά συνταγή

Ο νέος πρόξενος της Κομοτηνής Αϊκούτ Ουνάλ ανέλαβε τα καθήκοντά του στον περασμένο Δεκέμβριο, στη θέση του Μουράτ Ομέρογλου.  Στο δείπνο καλωσορίσματος  που κατέθεσε προς τιμήν του η «Συμβουλευτική Επιτροπή Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης» παραβρέθηκαν οι βουλευτές οι Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και Μπουρχάν Μπαράν. Το δείπνο  διοργάνωσε ο ψευδομουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ, ενώ παρών ήταν και ο νέος ψευδομουφτής Ξάνθης Μουσταφά Τράμπα. Γενικότερα με την έλευση του νέου διπλωμάτη οι υπάρχουσες ισορροπίες και οι φιλικές σχέσεις με τους μουσουλμάνους βουλευτές που υπήρχαν, δεν άλλαξαν. 

Τα στελέχη της μειονότητας που διαγκωνίζονται στον πολιτικό στίβο και επιδίωκουν τη στήριξη των μηχανισμών του τουρκικού προξενείου επί των ημερών του προηγούμενου διπλωμάτη, συνεχίζουν να συναγελάζονται και με τον καινούριο πρόξενο της Κομοτηνής για τους ίδιους λόγους.

Στο πρώτο του μήνυμά του όταν ο νέος Τούρκος πρόξενος ανέλαβε τα καθήκοντά του, απηύθυνε κάλεσμα προς τους «ομογενείς»της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να μοιραστούν τις προσδοκίες, τις απόψεις και τις προτάσεις τους σχετικά με τις υπηρεσίες και τις δραστηριότητες του  Προξενείου. Επίσης τους παρότρυνε να ακολουθούν τον ιστότοπο και τους λογαριασμούς του προξενείου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να έχουν πρόσβαση στις ανακοινώσεις και τις δραστηριότητές του.

Τα τουρκόφωνα ΜΜΕ της μειονότητας

Σημαντικό ρόλο για το που θα κατευθυνθεί η μειονοτική ψήφος παίζουν και τα τουρκόφωνα μέσα της Θράκης. Η πλειοψηφία ελέγχεται από το τουρκικό Προξενείο, αλλά η επιρροή τους δεν είναι τόσο καθοριστική στους νέους που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και τις πλατφόρμες στα ΜΚΔ. Παλιά υπήρχαν εφημερίδες της επιρροής του προξενείου και αυτές ήταν η μοναδική πηγή ενημέρωσης των μουσουλμάνων της μειονότητας. «Τώρα δεν είμαστε εκεί» όπως επισημαίνουν οι ντόπιοι.

 Ωστόσο, όσοι υποψήφιοι χειραφετούνται από το τουρκικό προξενείο, εξαφανίζονται από τα μικρόφωνα και τις ιστοσελίδες των τουρκόφωνων ΜΜΕ. «Παίρνουν γραμμή από το τουρκικό προξενείο, το οποίο ''επιβλέπει'' την ορθή δημοσιότητα με σκοπό τη χειραγώγηση της μουσουλμανικής μειονότητας» μας λέει δημοσιογράφος της Ροδόπης. Στις πιο επιδραστικές εφημερίδες, οι οποίες όλες πια έχουν πάρει διαδικτυακή μορφή συγκαταλέγεται η Gundem στην Κομοτηνή. Πρόκειται για την αρχαιότερη εφημερίδα η οποία εκφράζει την κοσμική  αλλά και την κυβερνητική γραμμή της Τουρκίας σήμερα.  Τη γραμμή του προξενείου και της Άγκυρας μεταφέρει και η Millet που εκδίδεται στην Ξάνθη, η Birlik, η Ulku που έχει έδρα τις  Σάπες και η Rodopruzgari. Στους  τουρκόφωνους ραδιοφωνικούς σταθμούς με απήχηση που βρίσκονται υπό την επιρροή του τουρκικού προξενείου και απευθύνονται στη μειονότητα είναι ο Radio City 107.6, ο Cinar FM που έχει και portal και ο joy fm

Σήμερα η τουρκόφωνη εφημερίδα Μπιρλίκ, μεταφέρει το μήνυμα του ψευδομουφτή της Ξάνθης, σε άρθρο της με τίτλο: «Το να ψηφίσουμε άτομα που επιθυμούν να «τελειώσουν» τη μειονότητα θρησκευτικά και εθνικά είναι σαν να ετοιμάζουμε το τέλος μας με τα χέρια μας». 

Πώς η Τουρκία επεμβαίνει στις ελληνικές εκλογές με δόλωμα το μειονοτικό Facebook Twitter
Ο ψευδομουφτής Μουσταφά Τράμπα!

Οι χειραφετημένοι

Δεν συνωστίζονται όλοι οι υποψήφιοι της μειονότητας στην αυλή του προξενείου για να λάβουν υποστήριξη. Υπάρχουν και αυτοί που δίνουν τη μάχη με τις δικές τους δυνάμεις. Μεταξύ των δημοφιλών χειραφετημένων πολιτικών της μειονότητας, είναι ο βουλευτής και εκ νέου υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ στην Ροδόπη, Ιλχάν Αχμέτ, που διαθέτει ένα πολιτικό προφίλ δημοκράτη μεταρρυθμιστή. Σήμερα είναι ο δημοφιλέστερος όλων των υποψηφίων, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε πρόσφατα η Kapa Research στην περιοχή της Ροδόπης. 

Η δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στον τοπικό τύπο, κατέγραψε ότι το 46% των ερωτηθέντων έχει θετική ή μάλλον θετική γνώμη για τον Ιλχάν Αχμέτ. Ακολουθεί ο Ευριπίδης Στυλιανίδης (ΝΔ) με 41% και ο  Δημήτρης Χαρίτος (ΣΥΡΙΖΑ) με 34%. 

 «Εκπροσωπώ τους απλούς πολίτες του μόχθου και του μεροκάματου» είχε δηλώσει πέρσι σε συνέντευξή του στην Καθημερινή.«Η τρίτη επανεκλογή μου μετά το 2019 προφανώς δεν άρεσε σε κάποιους κύκλους, που διαπίστωσαν ότι ο Αχμέτ Ιλχάν στηρίζει την πολιτική του ύπαρξη στη Ροδόπη στους ακατάλυτους δεσμούς του με τους απλούς πολίτες και δεν εξαρτάται από κατεστημένα που επιθυμούν να ορίζουν όπως εκείνα θέλουν την πολιτική ζωή του τόπου».  Για το θέμα της θρησκείας ο Ιλχάν Αχμέτ είχε πει: «Σέβομαι τη θρησκεία και τις θρησκευτικές ευαισθησίες των συμπολιτών μου. Προσεύχομαι μαζί τους και δεν αποφεύγω να πηγαίνω στο τζαμί. Όμως είναι ξεκάθαρο ότι πρεσβεύω την αντίληψη του λαϊκού κράτους, με ξεκάθαρους ρόλους ανάμεσα στη θρησκεία και την πολιτεία, όπου θα υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός στη λειτουργία τους».

Ένας άλλος υποψήφιος που ζητά τις ψήφους όχι μόνο των μουσουλμάνων, αλλά και των χριστιανών, είναι ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στην Ξάνθη, Ντελή Γιουσούφ: «Εγώ καλώ Χριστιανούς και μουσουλμάνους να ψηφίσουν Γιουσούφ. Όχι μόνον οι μουσουλμάνοι να ψηφίζουν Χριστιανούς και οι Χριστιανοί να μην φοβούνται να ψηφίσουν Γιουσούφ» δήλωσε όταν ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του.  Δηλώνει υπέρ της καλής σχέσης με την Τουρκία γιατί «οι διχόνοιες, δεν μας φέρνουν καλό» και «όπου ζουν οι μειονότητες, αν γίνει μια «στραβή», πιο πολύ την «πληρώνει» η μειονότητα» όπως λέει. Εκτός από τον Ιλχάν Αχμέτ και τον Ντελή Γιουσούφ, χειραφετημένοι μουσουλμάνοι υποψήφιοι υπάρχουν και άλλοι σε όλα τα κόμματα, αλλά δεν έχουν σοβαρές πιθανότητες εκλογής. 

Το δόλωμα της μειονοτικής ψήφου

Οι υποψήφιοι που βρίσκονται κοντά στο προξενείο είναι το πάγιο δόλωμα προς τα κόμματα για να αποσπάσουν όσο δυνατόν περισσότερες ψήφους. Το προξενείο με τους μηχανισμούς του δεν επηρεάζει όλα τα μέλη της μειονότητας. Επηρεάζει όμως όσους έχουν στενούς δεσμούς μαζί του και ειδικά τους πιο συντηρητικούς. Ορισμένοι κομματικοί παράγοντες δεν διστάζουν να συνδιαλέγονται με το τουρκικό προξενείο, προκειμένου αυτό να κατευθύνει ψήφους προς το κόμμα τους. Έτσι συχνά δέχονται υποψήφιους που αυτό τους υποδεικνύει και που βρίσκονται υπό τον πολιτικό έλεγχό του.

Πώς επιχειρείται η χειραγώγηση 

Το πώς χειραγωγεί τη μειονοτική ψήφο το τουρκικό προξενείο, είναι απλά μαθηματικά: Υπάρχει μία εκτεταμένη ομάδα πληθυσμού που έχει σημείο αναφοράς την Τουρκία και έχει έμμισθη σχέση με το τουρκικό κράτος. Πρόκειται για περίπου 2,5 χιλιάδες ανθρώπους, στους οποίους εκτός από τους υπαλλήλους του προξενείου, είναι μουσουλμάνοι της μειονότητας που δραστηριοποιούνται γύρω από το θρησκευτικό Ισλάμ όπως, πάσης φύσεως ιερωμένοι, πρόεδροι συλλόγων και σωματείων: «Τα μέλη  της μουσουλμανικής μειονότητας που ανήκουν σ΄αυτή την κατηγορία έχουν δεσμούς με την Τουρκία. Εκεί έχουν καταθέσεις, εκεί σπουδάζουν τα παιδιά τους, ή έχουν κάποιο χαμηλότοκο δάνειο από τουρκική τράπεζα. Μαζί με τις οικογένειές τους, αριθμούν περί τα 10 χιλιάδες άτομα και  έχουν άμεση ή έμμεση σχέση υπαλληλίας και εξάρτησης με το προξενείο» αναφέρει δημοσιογραφική πηγή από τη μειονότητα. 

«Την Παρασκευή πριν από την Κυριακή των εκλογών, γίνεται η προσευχή στα τεμένη κι εκεί οι ιμάμηδες του ψευδομουφτή δίνουν γραμμή στους πιστούς, ενώ κάποιοι θα μοιράσουν και ψηφοδέλτια» αναφέρει πολιτευτής από την Ροδόπη. «Από αυτή τη διαδικασία επηρεάζονται κυρίως κάποιοι ηλικιωμένοι και οι οικογένειες τους, αλλά όχι όλοι. Είναι όμως μια σημαντική επιρροή. Υπάρχει ένα μεγάλο τμήμα της μειονότητας που έχει μορφωθεί και χειραφετηθεί γενικώς, οπότε δεν θα ασχοληθεί με τις υποδείξεις μηχανισμών». 

Οι παρεμβατικός ρόλος του προξενείου ως μακρύ χέρι του μηχανισμού της  Άγκυρας στη Θράκη και τη μουσουλμανική μειονότητα είναι κοινό μυστικό. Τα κόμματα όμως, για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους αντιπαρέρχονται τις υπόγειες αυτές μεθοδεύσεις και καταφεύγουν συχνά σε επιλογές προσώπων που υποδεικνύονται από το «σύστημα» του προξενείου. Αυτό έχει ως συνέπεια πολλές φορές και την εργαλειοποίηση ή εκμετάλλευση των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας, που ενισχύει μόνο τα εθνικιστικά στοιχεία σε κάθε πλευρά και δεν συμβάλλει στην αρμονική συμβίωση των δύο κοινοτήτων, των χριστιανών και των μουσουλμάνων. Ωστόσο, μικροκομματικά συμφέροντα αφήνουν χώρο στο βαθύ κράτος της Τουρκίας, που στην πραγματικότητα, καθόλου δεν το ενδιαφέρει να προστατεύσει τις ελευθερίες, τα δικαιώματα και την ευημερία της μειονότητας, την οποία  χρησιμοποιεί ως εργαλείο άσκησης πολιτικής και πιέσεων.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα: Οι μεγάλες φιλοδοξίες και τα αγκάθια

Ρεπορτάζ / Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα: Οι μεγάλες φιλοδοξίες και τα αγκάθια

Η ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας, η άφθονη, φθηνή και πράσινη ενέργεια, αλλά και ένα πακέτο επενδύσεων-μαμούθ, που αναμένεται να αγγίξει το μισό τρισεκατομμύριο ευρώ από το 2025 έως το 2050, είναι οι φιλόδοξοι στόχοι που θέτει τo Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα. Τι είναι αυτό το σχέδιο και γιατί μας αφορά όλους;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ανησυχώντας για τις «αξίες»

Λοξή Ματιά / Ανησυχώντας για τις «αξίες»

Για τους ανήσυχους πατριώτες και ταγούς μιας Ευρώπης των εθνικών αξιών, η κρίση της «μέσης οικογένειας» συνδέεται κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, με τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, τις πολιτικές δικαιωμάτων ή την κουλτούρα του «γουοκισμού».
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
alimos

Ρεπορτάζ / ΣτΕ: Ξεκινά η μεγάλη μάχη για τα ύψη των κτιρίων

Δήμοι, πολίτες και οργανώσεις θα βρεθούν απέναντι στο υπουργείο Περιβάλλοντος, σε κατασκευαστικές εταιρείες και στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Η επικείμενη κρίση του ΣτΕ θα είναι καθοριστική για το παρόν και το μέλλον του αστικού περιβάλλοντος.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
δουκας ανδρουλακης

Οπτική Γωνία / Οι προκλήσεις και τα αδύναμα σημεία των δύο υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ

Τα αδύναμα σημεία των δύο υποψηφίων που πέρασαν στον δεύτερο γύρο είναι αρκετά. Θα καταφέρουν να αλλάξουν και να διορθώσουν ό,τι χρειάζεται για να ανταποκριθούν στις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν τις προηγούμενες μέρες και να μη χάσουν άλλη μια ευκαιρία;  
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οι γεωμέτρες και η πολιτική σύγκρουση

Οπτική Γωνία / Οι γεωμέτρες και η πολιτική σύγκρουση

Για έναν κόσμο –πολίτες με ποικίλη προέλευση– αυτό που μετράει πια είναι μια κάποια πολιτική κομψότητα και ευπρέπεια ή παραμετρικά μέτρα βελτίωσης της καθημερινότητας· κυρίως όμως η αποφυγή των «περιπετειών».
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Γιατί αυξάνονται τα περιστατικά βίας στους νέους;

Οπτική Γωνία / Γιατί αυξάνονται τα περιστατικά βίας στους νέους;

Πώς φτάσαμε στο σημείο να μιλάμε για βιασμό 5χρονου από συνομηλίκους του; Τι κάνει ο γονιός όταν το παιδί του αντιληφθεί ότι είναι ο θύτης, όχι το θύμα; Πόσο επηρεάζει το διαδίκτυο και το online gaming την ανάπτυξη των εφήβων; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος Αντιγόνη Γινοπούλου εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ