Πάπας Λέων ΙΔ΄, ο σθεναρός αντίπαλος του Τραμπ

Πάπας Λέων ΙΔ΄, ο σθεναρός αντίπαλος του Τραμπ Facebook Twitter
Ο Ρόμπερτ Φράνσις Πρεβόστ, νυν Λέων ΙΔ΄, προτίμησε να σνομπάρει τις τραμπικές παράτες για το μείζον γεγονός της πατρίδας του, προκειμένου να δείξει ότι βαδίζει αταλάντευτα στον δρόμο που άνοιξε ο προκάτοχός του, ο αείμνηστος Φραγκίσκος.
0


Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Τζέι Ντι Βανς προσκάλεσε προσωπικά τον Πάπα Λέοντα ΙΔ΄ στους εορτασμούς της 250ης επετείου της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ στις 4 Ιουλίου. Από τη μεριά του, το Βατικανό ανακοίνωσε ότι ο Πάπας θα περάσει την 4η Ιουλίου με μετανάστες στη Λαμπεντούζα. Η άρνηση του πρώτου Αμερικανού Πάπα επισφραγίζει την ήδη ορατή ρήξη μεταξύ της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και του τραμπισμού.

Ο γεννημένος και μεγαλωμένος στο Σικάγο, Ρόμπερτ Φράνσις Πρεβόστ, νυν Λέων ΙΔ΄, προτίμησε να σνομπάρει τις τραμπικές παράτες για το μείζον γεγονός της πατρίδας του, προκειμένου να δείξει ότι βαδίζει αταλάντευτα στον δρόμο που άνοιξε ο προκάτοχός του, ο αείμνηστος Φραγκίσκος, του οποίου ίσως η μεγαλύτερη συνεισφορά υπήρξε η ριζοσπαστική προσέγγιση του μεταναστευτικού/προσφυγικού.

Έναν σχεδόν χρόνο μετά την εκλογή του, ο Λέων έχει καταδείξει ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες του Φραγκίσκου υπέρ των «αδύναμων και των φτωχών»· ότι στέκεται στο πλευρό των μεταναστών που αντιμετωπίζουν τη βία των μασκοφόρων της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων (ICE)· και ότι αντιτίθεται αδιαπραγμάτευτα στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού για να περισταλούν οι ατομικές ελευθερίες.

Ο Λέων ΙΔ΄ έχει δείξει ότι στέκεται στο πλευρό των μεταναστών που αντιμετωπίζουν τη βία των μασκοφόρων της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων (ICE)· και ότι αντιτίθεται αδιαπραγμάτευτα στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού.

Σε αντίθεση, όμως, με τον Φραγκίσκο που τον πολέμησαν οι «θεοσυντηρητικοί» καθολικοί, φαίνεται ότι τουλάχιστον μέχρι στιγμής ελέγχει απολύτως την κατάσταση. Αντίθετα από την εκτίμηση του ακροδεξιού Στιβ Μπάνον ότι η εκλογή του είναι «αντί-Τραμπ ψήφος», το κονκλάβιο δεν τον ψήφισε έχοντας πρωτίστως κατά νου τα συμφέροντα των φιλοτραμπικών επισκόπων.

Από πουθενά δεν προκύπτει ότι η μάχη που δίνει ο νέος Πάπας είναι κομματική – ειδάλλως θα επρόκειτο για ασυγχώρητη ανοησία. Απεναντίας, στις παρεμβάσεις του εστιάζει σε μια ηθική ζωής βασισμένης στην παράδοση και στα Ευαγγέλια. Καταρχάς, διότι ένας ενδοχριστιανικός ψυχρός πόλεμος εκτυλίσσεται στις ΗΠΑ με τον χριστιανοεθνικισμό και τον χριστιανοσιωνισμό, δύο κινήματα που έχουν οπλοποιήσει τη θρησκεία για πολιτικούς και στρατιωτικούς σκοπούς. Τελευταίο επεισόδιο, η επίθεση τις προάλλες του πάστορα Νταγκ Γουίλσον –το ίνδαλμα του υπουργού Πολέμου Πιτ Χέγκσεθ–, ο οποίος συζήτησε την απαγόρευση των καθολικών ευχαριστηρίων πομπών στις ΗΠΑ. Δεν παλεύεις τον αντίπαλο αντιγράφοντας τις θέσεις του· τον αντιμετωπίζεις με εναλλακτικό σχέδιο και λόγο. «Ο Θεός δεν μπορεί να στρατολογηθεί από το σκοτάδι», δήλωσε ο Πάπας την περασμένη Κυριακή επικρίνοντας όσους επικαλούνται τη θρησκεία για να διεξαγάγουν πόλεμο.

Η σύγκρουση με τον τραμπισμό δεν άργησε να φτάσει στις γεωπολιτικές αναστατώσεις. Τον Ιανουάριο, οι τρεις καρδινάλιοι Μπλέιζ Κούπιτς (Σικάγο), Ρόμπερτ ΜακΕλρόι (Ουάσιγκτον) και Τζόζεφ Τόμπιν (Νιούαρκ) εξέδωσαν μια ασυνήθιστα σκληρή δήλωση στην οποία ανέφεραν ότι η χώρα έχει εισέλθει «στην πιο βαθιά και έντονη συζήτηση σχετικά με την ηθική βάση των ενεργειών της Αμερικής στον κόσμο από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου». Ο πόλεμος με το Ιράν διεύρυνε το χάσμα μεταξύ Τραμπ και καθολικών. Την 1η Μαρτίου, λίγες ώρες μετά την έναρξη των επιχειρήσεων, ο Λέων κατήγγειλε τον πόλεμο του Τραμπ λέγοντας: «Αφήστε τη διπλωματία να φιμώσει τα όπλα».

Υπάρχουν κι άλλα. Ο δισεκατομμυριούχος χρηματοδότης του Τραμπ, Πίτερ Τιλ, ιδρυτής της Palantir και ο πιο «διανοούμενος» από τους τεχνο-ολιγάρχες, μετά το Παρίσι δίνει αυστηρά ελεγχόμενες διαλέξεις στη Ρώμη σχετικά με τον Aντίχριστο – «ένας κακός βασιλιάς ή τύραννος ή αντιμεσσίας που εμφανίζεται στους έσχατους καιρούς», ουσιαστικά συνώνυμος με «ένα παγκόσμιο κράτος». Προσπερνώντας τον ιδεολογικό αχταρμά του Τιλ και την εσχατολογική τρομολαγνεία του, αυτό που μένει είναι η θρασύτητα των τεχνο-ολιγαρχών που θεωρούν ότι μόνον στον εαυτό τους είναι υπόλογοι.

Εξού και η αντίθεσή τους με τον Πάπα Λέοντα ΙΔ΄, ο οποίος μαζί με πολλούς άλλους προειδοποιεί για τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης. Ο Πίτερ Τιλ αναμασά τον προ πολλού παρωχημένο λιμπερταριανισμό ισχυριζόμενος ότι η ρύθμισή της θα σταματούσε την επιστημονική πρόοδο, ο δε Λέων ΙΔ΄, που εκθειάζει την τεχνολογική καινοτομία, υποστηρίζει ότι η ρύθμιση είναι απαραίτητη για τη διαχείριση των κινδύνων που εγκυμονεί – παλαιόθεν διάσημο δίπολο, γνωστό ως ο δρόμος της αρετής και της κακίας.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιος (δεν) καταλαβαίνει τον 89χρονο;

Ιλεκτρίσιτυ / Ποιος (δεν) καταλαβαίνει τον 89χρονο;

Το βίωμα της περιφρόνησης που εισπράττεις από το κράτος είναι σχεδόν καθολικό, ακόμα κι αν οι περισσότεροι δεν κάνουν επιθέσεις. Ο κυρίαρχος δημόσιος λόγος επιλέγει να το αγνοήσει· συσκοτίζει την κατάσταση, εστιάζοντας στην ασφάλεια και επιστρατεύοντας το στερεότυπο του «επικίνδυνου τρελού».
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
ΕΠΕΞ Golden Visa 250.000: Αναζωογόνηση ακινήτων ή χαριστική βολή στο μικρεμπόριο;/ Golden Visa 250.000: «Σώζει» κτίρια ή «σβήνει» το λιανεμπόριο;/ Η Golden Visa των 250.000 και ο θάνατος του εμποράκου

Ρεπορτάζ / Golden Visa 250.000: «Σώζει» κτίρια ή «σβήνει» το λιανεμπόριο;

Ισόγεια καταστήματα και παλιά γραφεία μετατρέπονται σε κατοικίες, ακίνητα που έμεναν ανενεργά χρησιμοποιούνται ξανά. Αυτή η νέα δυναμική αγορά ζωντανεύει κτίρια-φαντάσματα ή δίνει τη χαριστική βολή στα παραδοσιακά καταστήματα των αθηναϊκών γειτονιών;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φραντσέσκα Αλμπανέζε: «Η σφαγή παιδιών είναι απαράδεκτη και πρέπει να σταματήσει»

Οπτική Γωνία / Φραντσέσκα Αλμπανέζε: «Η σφαγή παιδιών είναι απαράδεκτη και πρέπει να σταματήσει»

Η Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη βρέθηκε στην Αθήνα για μια σειρά εκδηλώσεων όπου κατήγγειλε την ισραηλινή πολιτική ως συστηματική καταπίεση και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα σε ουσιαστική δράση, δηλώνοντας πως «δεν μπορεί να εξισώσει τον καταπιεστή με τον καταπιεσμένο».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έχουν μειωθεί σημαντικά οι εμβολιασμοί;

Οπτική Γωνία / Γιατί έχουν μειωθεί σημαντικά οι εμβολιασμοί;

Η αισθητή πτώση των ποσοστών εμβολιασμού στην Ελλάδα προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς, καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος επανεμφάνισης ξεχασμένων ασθενειών. Ο Δημήτρης Παρασκευής, καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το μανιφέστο Τσίπρα και το στοίχημα της επιστροφής

Οπτική Γωνία / Ένα «αριστερό Ποτάμι»; Το μανιφέστο Τσίπρα και το στοίχημα της επιστροφής

Ο ιστορικός Αντώνης Λιάκος και ο καθηγητής Πολιτικής Συμπεριφοράς, Γιάννης Κωνσταντινίδης, αναλύουν τη στόχευση, το timing και τις προοπτικές του εγχειρήματος επιστροφής του πρώην πρωθυπουργού στην κεντρική πολιτική σκηνή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Λυκαβηττός: Το σχολείο-μνημείο του Δημήτρη Πικιώνη που καταρρέει

Ρεπορτάζ / Λυκαβηττός: To σχολείο-μνημείο του Δημήτρη Πικιώνη καταρρέει

Η δύσκολη διαχείριση της καθημερινότητας, τα συνεχή ατυχήματα και οι βανδαλισμοί στο εμβληματικό σχολείο του Πικιώνη στον Λυκαβηττό συνθέτουν μια ασφυκτική πραγματικότητα, ενώ η τύχη της αποκατάστασης του κτιρίου παραμένει μετέωρη.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Γιατί δεν μας απασχολεί το τι γίνεται στον Έβρο;

Ιλεκτρίσιτυ / Γιατί δεν μας απασχολεί το τι γίνεται στον Έβρο;

Η υποτίμηση των Άλλων, ο αποκλεισμός τους από τη σφαίρα του ανθρώπινου και του «πενθίσιμου» επιτρέπει στον κόσμο είτε να αγνοεί τη βία κατά των προσφύγων είτε να τη θεωρεί αποδεκτή στο πλαίσιο του «εθνικού συμφέροντος».
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Ας κάνουμε επιτέλους κάτι για τις μπουλντόζες που σκότωσαν την κόρη μου

Οπτική Γωνία / «Ας κάνουμε κάτι για τις μπουλντόζες που σκότωσαν την κόρη μου»

Η Σίντι Κόρι, μητέρα της Ρέιτσελ Κόρι που σκοτώθηκε στη Γάζα από μια μπουλντόζα αμερικανικής κατασκευής, προσπαθώντας να προστατεύσει ένα παλαιστινιακό σπίτι, ζητά να σταματήσει η εξαγωγή τέτοιων μηχανημάτων στο Ισραήλ.
THE LIFO TEAM
Τα πτυχία ή για τα παθήματα της αριστείας

Οπτική Γωνία / Τα πτυχία ή για τα παθήματα της αριστείας

Η υπόθεση Μακάριου Λαζαρίδη διαψεύδει την κλασική εκσυγχρονιστική αφήγηση της κυβέρνησης περί ικανότητας και αξίας, κι αυτό τής κάνει ζημιά, εφόσον ρίχνει τόσο βάρος στη διαγραφή των «αιώνιων φοιτητών» και στα διάφορα προσοντολόγια.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
«Επεκτάσεις οικισμών και σχεδίων πόλεων μέσα σε περιοχές Natura»

Περιβάλλον / «Επεκτάσεις οικισμών και σχεδίων πόλεων μέσα σε περιοχές Natura»

Η σύντομη δημόσια διαβούλευση για το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ολοκληρώθηκε, προκαλώντας έντονο κύμα αμφισβήτησης. Ποιες είναι οι επίμαχες διατάξεις του;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ