«Οι ζωές των Ρομά δεν αξίζουν λιγότερο»

«Οι ζωές των Ρομά δεν αξίζουν λιγότερο» Facebook Twitter
Ο πατέρας του Κώστα Φραγκούλη σύρθηκε από τα ΜΑΤ και συνελήφθη έξω από τα δικαστήρια επειδή διαμαρτυρόταν για τον βαρύτατο τραυματισμό του παιδιού του. Φωτ.: Eurokinissi
0Ο 16XΡΟΝΟΣ ΡΟΜ
 Κώστας Φραγκούλης παλεύει για τη ζωή του μετά τη σφαίρα που δέχτηκε στο κεφάλι από τον αστυνομικό της ομάδας ΔΙΑΣ. Για τους εκπροσώπους των Ρομά το τραγικό περιστατικό αποτελεί ένα επαναλαμβανόμενο δολοφονικό μοτίβο «όσο οι αστυνομικοί που στοχεύουν ανήλικους από περιθωριοποιημένες ομάδες παραμένουν ατιμώρητοι».

«Δεν στοχεύεις να σκοτώσεις ένα παιδάκι για 20 ευρώ. Η ζωή του κρέμεται από μία κλωστή. H αντίδραση των αστυνομικών είχε ρατσιστικά κίνητρα», είπε στη LiFO o Παναγιώτης Σαμπάνης, μέλος της Πανελλαδικής συνομοσπονδίας «Ελλάν Πασσέ» από τη Θεσσαλονίκη, πριν λίγη ώρα στα δικαστήρια, όπου η κατάσταση παραμένει τεταμένη. Την ώρα που μας μιλούσε, ο πατέρας του παιδιού συρόταν από τα ΜΑΤ και συλλαμβανόταν έξω από τα δικαστήρια επειδή διαμαρτυρόταν για τον βαρύτατο τραυματισμό του παιδιού του.

Τα μέλη της «Ελλάν Πασσέ» που μίλησαν στη LiFO ανέφεραν ότι η συστηματικότητα των περιστατικών αστυνομικής βίας με θύματα νεαρά άτομα της Ρομά κοινότητας καθιστά πλέον προφανές ότι δεν μιλάμε για μεμονωμένα περιστατικά, αλλά για συστημικό πρόβλημα αυθαίρετης αστυνομικής βίας, η οποία πλήττει ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους.

«Ήξεραν ποιον κυνηγούσαν και γιατί», αναφέρει ο Παναγιώτης Σαμπάνης. «Ήξεραν ότι είναι ένας νεαρός Ρομά, πατέρας ενός κοριτσιού 1,5 ετών, που δεν είχε να πληρώσει τη βενζίνη. Ζητάμε τη βοήθεια και των δημοσιογράφων για να πάψουν να συμβαίνουν αυτά τα περιστατικά στα παιδιά μας. Έχουμε δημοκρατία. Οι ζωές των παιδιών αυτών δεν αξίζουν λιγότερο. Θα μπορούσαν να πάρουν το νούμερο των πινακίδων και στη συνέχεια να τον συλλάβουν», υποστηρίζει. 

Από το πρωί της Τρίτης, η ατμόσφαιρα στην περιοχή των δικαστηρίων είναι εκρηκτική. Ρομά διαμαρτύρονται για το νέο περιστατικό ακραίας αστυνομικής βίας, έναν χρόνο μετά μετά τη δολοφονία του 18χρονου Νίκου Σαμπάνη από αστυνομικά πυρά στο Πέραμα. 

«Οι ζωές των Ρομά δεν αξίζουν λιγότερο» Facebook Twitter
Ένας χρόνος έχει περάσει από τη δολοφονία του 18χρονου Νίκου Σαμπάνη από αστυνομικά πυρά στο Πέραμα. Φωτ.: Eurokinissi

«Το είχαμε πει και πέρσι τον Νοέμβριο, μετά τη δολοφονία του Νίκου Σαμπάνη, ότι θα πρέπει να περιμένουμε κι άλλα παρόμοια περιστατικά που θα καταλήξουν σε δολοφονίες. Και είχαμε δίκιο», μας λέει η δικηγόρος Αλεξάνδρα Καραγιάννη, μέλος της ειδικής γραμματείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της «Ελλάν Πασσέ». Αυτό, όπως μας λέει, οφείλεται στον εσφαλμένο τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη τη δολοφονία Σαμπάνη: «Το γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι έμειναν ατιμώρητοι και νομιμοποιήθηκε η πράξη τους ηθικά από κάποιους άλλους ενθαρρύνει την επανάληψη τέτοιων πράξεων εναντίον των Ρομά. Μιλάμε για έγκλημα μίσους, για δολοφονική επίθεση, ευθεία βολή σε ένα ανήλικο παιδί. Είναι μία απίστευτη βιαιότητα που δεν συναντάμε σε άλλες περιπτώσεις», υποστηρίζει.

Τα μέλη της «Ελλάν Πασσέ» που μίλησαν στη LiFO ανέφεραν ότι η συστηματικότητα των περιστατικών αστυνομικής βίας με θύματα νεαρά άτομα της Ρομά κοινότητας καθιστά πλέον προφανές ότι δεν μιλάμε για μεμονωμένα περιστατικά, αλλά για συστημικό πρόβλημα αυθαίρετης αστυνομικής βίας, η οποία πλήττει ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους.

ΠΑΝΤΖΟΣ
Βασίλης Πάντζος

Ο πρόεδρος Βασίλης Πάντζος μας λέει ότι «οι προσπάθειες για εξεύρεση λύσεων και οι προτάσεις που κάναμε το προηγούμενο διάστημα προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη με αφορμή τη δολοφονία του Νίκου Σαμπάνη έπεσαν στο κενό και τώρα φαίνεται πως η ιστορία επαναλαμβάνεται». Λέει ακόμη ότι η πολιτεία έχει τεράστια ευθύνη για αυτά τα αιματηρά περιστατικά, τα οποία είχαν κατ’ ουσίαν προαναγγελθεί. «Η αδράνεια της κυβέρνησης για τη διασφάλιση ίσων ευκαιριών σε ευάλωτους νέους Ρομά και η ατιμωρησία των αστυνομικών που εμπλέκονται σε τέτοιου είδους ενέργειες συμβάλλουν στην υιοθέτηση ενός δολοφονικού μοτίβου που έχει ως στόχο ανήλικους Ρομά από τις πιο περιθωριοποιημένες κοινότητες»

Ο ίδιος αναφέρει ότι για πάνω από μία πενταετία η κοινότητα Ρομά και οι εκπρόσωποί της αναζητούν γέφυρες για να σταματήσει αυτό το δολοφονικό μοτίβο, χωρίς δυστυχώς καμία απολύτως ανταπόκριση. Έχουν διοχετευθεί άπειροι πόροι και παρ' όλα αυτά η αποκατάσταση σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ αστυνομίας και κοινότητας Ρομά παραμένει το ζητούμενο: «Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, πέραν του κατασταλτικού χαρακτήρα των πρωτοβουλιών του, θα πρέπει να πρωταγωνιστήσει στην αναγκαιότητα συνολικής προσέγγισης του φαινομένου και τη χάραξη πολιτικών που θα στοχεύουν στην πρόληψη και στον εν γένει σχεδιασμό κοινωνικής ένταξης και ενσωμάτωσης των Ελλήνων Ρομά». 

Απαιτείται όμως, όπως μας είπαν όλοι, η διαρκής και καθημερινή συνεργασία τους με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το υπουργείο Δικαιοσύνης, το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων καθώς και με τα υπόλοιπα συναρμόδια υπουργεία για την εκπαίδευση των αστυνομικών μέσω σεμιναρίων ευαισθητοποίησης και την πρόληψη φαινομένων αστυνομικής αυθαιρεσίας.

Ο 16χρονος νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, ενώ οι διαμαρτυρίες των  Ρομά εξαπλώνονται σε όλη την Ελλάδα.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Ρομαφοβία είναι ο τελευταίος αποδεκτός ρατσισμός

Daily / Η Ρομαφοβία είναι ο τελευταίος αποδεκτός ρατσισμός

Για τους Έλληνες Ρομά, τους τσιγγάνους, τους γύφτους, μοιάζει σα να μπορεί να λέει και να γράφει κανείς ό,τι στερεοτυπικό και ρατσιστικό και χολερικό και ισοπεδωτικό έχει στο μυαλό του, χωρίς καμιά συνέπεια, ούτε ποινική ούτε κοινωνική.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μένουμε Ευρώπη; Ο Ν. Αλιβιζάτος λέει «ναι», ο Β. Βενιζέλος «θεωρεί το ερώτημα λάθος»

Βασιλική Σιούτη / Μένουμε Ευρώπη; Ο Ν. Αλιβιζάτος λέει «ναι», ο Β. Βενιζέλος «θεωρεί το ερώτημα λάθος»

Στην εκδήλωση που τράβηξε την προσοχή πριν από την πραγματοποίηση της, η έκπληξη ήταν η συμμετοχή του Βαγγέλη Βενιζέλου, αλλά την παράσταση έκλεψε ο Νίκος Αλιβιζάτος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Dragon’s Den: Ήταν 5 πλούσιοι και τους έδειξαν λίγο ελληνικό επιχειρείν

Τηλεόραση / Dragon’s Den: Ήταν 5 πλούσιοι και τους έδειξαν λίγο ελληνικό επιχειρείν

Τη νύχτα που μια σχετικά καλοπροαίρετη εκδοχή του καπιταλισμού συναντήθηκε για λίγο με ό,τι συναλλασσόμαστε κάθε μέρα: κάποιους εργατικούς και ταλαντούχους, κάποιους αμετανόητους αεριτζήδες και κάποιους που γιατί δεν τους κάνουμε διευθυντές εδώ και τώρα. Όλα αυτά στο νέο reality επιχειρηματικότητας του ΑΝΤ1.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Explainer: Γιατί δεν έχει βγει ένταλμα εναντίον του φερόμενου ως ψευτογιατρού;

Explainer / Explainer: Γιατί δεν έχει βγει ένταλμα εναντίον του φερόμενου ως ψευτογιατρού;

... ενώ δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία και φωτογραφίες του; Οι δηλώσεις του Αλέξη Κούγια για την ανύπαρκτη ποινική δίωξη και το μυστήριο με τη δικογραφία και τα απανωτά ντοκουμέντα θυμάτων των «θεραπειών» του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Στα άκρα η πολιτική σύγκρουση για τις παρακολουθήσεις

Ρεπορτάζ: Β. Σιούτη / Στα άκρα η πολιτική σύγκρουση για τις παρακολουθήσεις

Για την ολοκλήρωση μιας μεθόδευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και μήνες και περιλαμβάνει υλικό από παρακρατικά κέντρα μιλά η κυβέρνηση, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί την παραίτηση του «πρωθυπουργού των υποκλοπών».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Εxplainer: Γιατί το κακόγουστο show του οίκου Schiaparelli υποτιμά πραγματικά τη νοημοσύνη μας;

Explainer / Εxplainer: Γιατί το κακόγουστο show του οίκου Schiaparelli υποτιμά πραγματικά τη νοημοσύνη μας;

Μήπως η υψηλή μόδα απευθύνεται πλέον αποκλειστικά στα ποταπότερα ένστικτά μας; Το φθηνό μάρκετινγκ των πολυτελών οίκων και το «αφήγημα» των ειδικών για «πράγματα – που – δεν – καταλαβαίνουμε – εμείς – οι – κοινοί – θνητοί» και κάποιος πρέπει να μας τα εξηγήσει...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Για πόσο θα κρέμεται το μπαλκόνι στη Συγγρού πάνω απ’ τα κεφάλια μας;

Explainer / Για πόσο θα κρέμεται το μπαλκόνι στη Συγγρού πάνω απ’ τα κεφάλια μας;

Ποιος είναι κατά νόμο υπεύθυνος για το ξηλωμένο μπαλκόνι; Τι συμβαίνει με τα παλιά κτίρια της Αθήνας; Γιατί ξεχνάμε ότι έχουμε ήδη θρηνήσει έναν νεκρό στο αθηναϊκό κέντρο και πόσες μελέτες έχουν γίνει μέσα σε μία δεκαετία για επικίνδυνα κτίρια στην Αθήνα και τον Πειραιά; Μια ιστορία αστικής τρέλας και σουρεαλισμού, τη στιγμή που για 5η μέρα ένα ετοιμόρροπο μπαλκόνι κρέμεται πάνω από κεφάλια περαστικών.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Γιατί μπήκε στον πάγο η δίκη της Folli Follie - ποιοι ευθύνονται

Ρεπορτάζ / Γιατί μπήκε στον πάγο η δίκη της Folli Follie και ποιοι ευθύνονται;

Ο δρόμος που οδηγεί στην ετυμηγορία του δικαστηρίου για την πολύκροτη υπόθεση της Folli Follie προς το παρόν δεν έχει τέλος και κανένας δεν ξέρει πόσο μακρύς θα είναι. Τι πραγματικά συνέβη και τινάχτηκε η δίκη στον αέρα;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Explainer: Γιατί είναι τόσο δύσκολο να προλάβεις μια γυναικοκτονία, αφού πια είναι τόσο γνώριμο το μοτίβο;

Explainer / Explainer: Γιατί είναι τόσο δύσκολο να προλάβεις μια γυναικοκτονία, αφού πια είναι τόσο γνώριμο το μοτίβο;

Για πόσες γυναικοκτονίες ανά μήνα μιλάμε πλέον βάσει στατιστικών στοιχείων και γιατί η Ελλάδα θυμίζει το «ιταλικό μοντέλο» σε ό,τι αφορά τις γυναικτονίες, την ορατότητά τους και τις προσπάθειες αναγνώρισης του όρου;
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Explainer: Όλα όσα γνωρίζουμε για τις εκλογές στην Τουρκία

Explainer / Explainer: Γιατί οι τουρκικές εκλογές είναι η πιο κρίσιμη αναμέτρηση του 2023;

Η 14η Μαΐου ορίστηκε ως η ημοερομηνία διεξαγωγής των προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών, που οι διεθνείς αναλυτές έχουν βαφτίσει ως την πιο κρίσιμη αναμέτρηση του πλανήτη το 2023 και την ημέρα της κρίσης για το δόγμα του ερντογανισμού.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ