KAΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

«Οι ζωές των Ρομά δεν αξίζουν λιγότερο»

«Οι ζωές των Ρομά δεν αξίζουν λιγότερο» Facebook Twitter
Ο πατέρας του Κώστα Φραγκούλη σύρθηκε από τα ΜΑΤ και συνελήφθη έξω από τα δικαστήρια επειδή διαμαρτυρόταν για τον βαρύτατο τραυματισμό του παιδιού του. Φωτ.: Eurokinissi
0



Ο 16XΡΟΝΟΣ ΡΟΜ
 Κώστας Φραγκούλης παλεύει για τη ζωή του μετά τη σφαίρα που δέχτηκε στο κεφάλι από τον αστυνομικό της ομάδας ΔΙΑΣ. Για τους εκπροσώπους των Ρομά το τραγικό περιστατικό αποτελεί ένα επαναλαμβανόμενο δολοφονικό μοτίβο «όσο οι αστυνομικοί που στοχεύουν ανήλικους από περιθωριοποιημένες ομάδες παραμένουν ατιμώρητοι».

«Δεν στοχεύεις να σκοτώσεις ένα παιδάκι για 20 ευρώ. Η ζωή του κρέμεται από μία κλωστή. H αντίδραση των αστυνομικών είχε ρατσιστικά κίνητρα», είπε στη LiFO o Παναγιώτης Σαμπάνης, μέλος της Πανελλαδικής συνομοσπονδίας «Ελλάν Πασσέ» από τη Θεσσαλονίκη, πριν λίγη ώρα στα δικαστήρια, όπου η κατάσταση παραμένει τεταμένη. Την ώρα που μας μιλούσε, ο πατέρας του παιδιού συρόταν από τα ΜΑΤ και συλλαμβανόταν έξω από τα δικαστήρια επειδή διαμαρτυρόταν για τον βαρύτατο τραυματισμό του παιδιού του.

Τα μέλη της «Ελλάν Πασσέ» που μίλησαν στη LiFO ανέφεραν ότι η συστηματικότητα των περιστατικών αστυνομικής βίας με θύματα νεαρά άτομα της Ρομά κοινότητας καθιστά πλέον προφανές ότι δεν μιλάμε για μεμονωμένα περιστατικά, αλλά για συστημικό πρόβλημα αυθαίρετης αστυνομικής βίας, η οποία πλήττει ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους.

«Ήξεραν ποιον κυνηγούσαν και γιατί», αναφέρει ο Παναγιώτης Σαμπάνης. «Ήξεραν ότι είναι ένας νεαρός Ρομά, πατέρας ενός κοριτσιού 1,5 ετών, που δεν είχε να πληρώσει τη βενζίνη. Ζητάμε τη βοήθεια και των δημοσιογράφων για να πάψουν να συμβαίνουν αυτά τα περιστατικά στα παιδιά μας. Έχουμε δημοκρατία. Οι ζωές των παιδιών αυτών δεν αξίζουν λιγότερο. Θα μπορούσαν να πάρουν το νούμερο των πινακίδων και στη συνέχεια να τον συλλάβουν», υποστηρίζει. 

Από το πρωί της Τρίτης, η ατμόσφαιρα στην περιοχή των δικαστηρίων είναι εκρηκτική. Ρομά διαμαρτύρονται για το νέο περιστατικό ακραίας αστυνομικής βίας, έναν χρόνο μετά μετά τη δολοφονία του 18χρονου Νίκου Σαμπάνη από αστυνομικά πυρά στο Πέραμα. 

«Οι ζωές των Ρομά δεν αξίζουν λιγότερο» Facebook Twitter
Ένας χρόνος έχει περάσει από τη δολοφονία του 18χρονου Νίκου Σαμπάνη από αστυνομικά πυρά στο Πέραμα. Φωτ.: Eurokinissi

«Το είχαμε πει και πέρσι τον Νοέμβριο, μετά τη δολοφονία του Νίκου Σαμπάνη, ότι θα πρέπει να περιμένουμε κι άλλα παρόμοια περιστατικά που θα καταλήξουν σε δολοφονίες. Και είχαμε δίκιο», μας λέει η δικηγόρος Αλεξάνδρα Καραγιάννη, μέλος της ειδικής γραμματείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της «Ελλάν Πασσέ». Αυτό, όπως μας λέει, οφείλεται στον εσφαλμένο τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη τη δολοφονία Σαμπάνη: «Το γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι έμειναν ατιμώρητοι και νομιμοποιήθηκε η πράξη τους ηθικά από κάποιους άλλους ενθαρρύνει την επανάληψη τέτοιων πράξεων εναντίον των Ρομά. Μιλάμε για έγκλημα μίσους, για δολοφονική επίθεση, ευθεία βολή σε ένα ανήλικο παιδί. Είναι μία απίστευτη βιαιότητα που δεν συναντάμε σε άλλες περιπτώσεις», υποστηρίζει.

Τα μέλη της «Ελλάν Πασσέ» που μίλησαν στη LiFO ανέφεραν ότι η συστηματικότητα των περιστατικών αστυνομικής βίας με θύματα νεαρά άτομα της Ρομά κοινότητας καθιστά πλέον προφανές ότι δεν μιλάμε για μεμονωμένα περιστατικά, αλλά για συστημικό πρόβλημα αυθαίρετης αστυνομικής βίας, η οποία πλήττει ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους.

ΠΑΝΤΖΟΣ
Βασίλης Πάντζος

Ο πρόεδρος Βασίλης Πάντζος μας λέει ότι «οι προσπάθειες για εξεύρεση λύσεων και οι προτάσεις που κάναμε το προηγούμενο διάστημα προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη με αφορμή τη δολοφονία του Νίκου Σαμπάνη έπεσαν στο κενό και τώρα φαίνεται πως η ιστορία επαναλαμβάνεται». Λέει ακόμη ότι η πολιτεία έχει τεράστια ευθύνη για αυτά τα αιματηρά περιστατικά, τα οποία είχαν κατ’ ουσίαν προαναγγελθεί. «Η αδράνεια της κυβέρνησης για τη διασφάλιση ίσων ευκαιριών σε ευάλωτους νέους Ρομά και η ατιμωρησία των αστυνομικών που εμπλέκονται σε τέτοιου είδους ενέργειες συμβάλλουν στην υιοθέτηση ενός δολοφονικού μοτίβου που έχει ως στόχο ανήλικους Ρομά από τις πιο περιθωριοποιημένες κοινότητες»

Ο ίδιος αναφέρει ότι για πάνω από μία πενταετία η κοινότητα Ρομά και οι εκπρόσωποί της αναζητούν γέφυρες για να σταματήσει αυτό το δολοφονικό μοτίβο, χωρίς δυστυχώς καμία απολύτως ανταπόκριση. Έχουν διοχετευθεί άπειροι πόροι και παρ' όλα αυτά η αποκατάσταση σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ αστυνομίας και κοινότητας Ρομά παραμένει το ζητούμενο: «Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, πέραν του κατασταλτικού χαρακτήρα των πρωτοβουλιών του, θα πρέπει να πρωταγωνιστήσει στην αναγκαιότητα συνολικής προσέγγισης του φαινομένου και τη χάραξη πολιτικών που θα στοχεύουν στην πρόληψη και στον εν γένει σχεδιασμό κοινωνικής ένταξης και ενσωμάτωσης των Ελλήνων Ρομά». 

Απαιτείται όμως, όπως μας είπαν όλοι, η διαρκής και καθημερινή συνεργασία τους με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το υπουργείο Δικαιοσύνης, το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων καθώς και με τα υπόλοιπα συναρμόδια υπουργεία για την εκπαίδευση των αστυνομικών μέσω σεμιναρίων ευαισθητοποίησης και την πρόληψη φαινομένων αστυνομικής αυθαιρεσίας.

Ο 16χρονος νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, ενώ οι διαμαρτυρίες των  Ρομά εξαπλώνονται σε όλη την Ελλάδα.

Οπτική Γωνία
0

KAΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Ρομαφοβία είναι ο τελευταίος αποδεκτός ρατσισμός

Daily / Η Ρομαφοβία είναι ο τελευταίος αποδεκτός ρατσισμός

Για τους Έλληνες Ρομά, τους τσιγγάνους, τους γύφτους, μοιάζει σα να μπορεί να λέει και να γράφει κανείς ό,τι στερεοτυπικό και ρατσιστικό και χολερικό και ισοπεδωτικό έχει στο μυαλό του, χωρίς καμιά συνέπεια, ούτε ποινική ούτε κοινωνική.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Gen Z και εργασία στην Ελλάδα: «Δυστυχώς αποφασίσαμε να προχωρήσουμε με άλλον υποψήφιο»

Οπτική Γωνία / «Δυστυχώς αποφασίσαμε να προχωρήσουμε με άλλον υποψήφιο»

Πώς είναι να προσπαθείς να μπεις στην αγορά εργασίας σε μια περίοδο που η αβεβαιότητα έχει γίνει κανονικότητα; Ο Βασίλης Τσούτσης, φοιτητής Οικονομικών, περιγράφει την εμπειρία της πρώτης αναζήτησης εργασίας, ενώ ο Χρήστος Γούλας, γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, αναλύει το χάσμα που υπάρχει μεταξύ νέων και εργοδοτών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η πολιτική δυναμική της Μαρίας Καρυστιανού, το ηθικό κεφάλαιο και το πολιτικό ρίσκο

Πολιτική / Η πολιτική δυναμική της Μαρίας Καρυστιανού, το ηθικό κεφάλαιο και το πολιτικό ρίσκο

Το 2025 ξεκίνησε με τις διαδηλώσεις για τα Τέμπη, που κατέβασαν στους δρόμους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε όλη τη χώρα, και κλείνει με την προαναγγελία δημιουργίας κόμματος από τη Μαρία Καρυστιανού, την πρόεδρο του Συλλόγου Πληγέντων του Δυστυχήματος των Τεμπών.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ και οι άλλοι «απόστολοι του MAGA» στην Ευρώπη

Οπτική Γωνία / Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ και οι άλλοι «απόστολοι του MAGA» στην Ευρώπη

Συγγενείς και φίλοι του Ντόναλντ Τραμπ ή χορηγοί του MAGA, σχεδόν όλοι οι νέοι πρεσβευτές των ΗΠΑ στην Ευρώπη έχουν εξυμνήσει τον Αμερικανό Πρόεδρο δυνατά και επίμονα. Σχεδόν κανένας τους δεν έχει καμία διπλωματική εμπειρία.
THE LIFO TEAM
Από την απώλεια του Κώστα Σημίτη ως την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ και το κίνημα των Τεμπών

Πολιτική Ανασκόπηση 2025 / Η επανεμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το κίνημα των Τεμπών

Το 2025 μπήκε με τις μαζικές διαδηλώσεις για τα Τέμπη, οι οποίες επηρέασαν καθοριστικά τις πολιτικές εξελίξεις. Ήταν επίσης μια χρονιά κατά την οποία μεγάλο μέρος της πολιτικής ζωής εξελίχθηκε μέσα από εξεταστικές επιτροπές και δικαστήρια.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Delivery

Οπτική Γωνία / Οι αόρατοι ντελιβεράδες της Wolt και του efood:  Μια νέα «Μανωλάδα» έξω από την πόρτα σου

Πίσω από την ταχύτητα των παραδόσεων και την ευελιξία της gig economy ξεδιπλώνεται ένα αθέατο δίκτυο εκμετάλλευσης, μαύρης και υποδηλωμένης εργασίας: διανομείς που δουλεύουν με εξαντλητικά ωράρια, πίεση και απειλές. Τι ισχυρίζονται οι εργαζόμενοι διανομείς και τι απαντούν οι ψηφιακές πλατφόρμες.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ο «Φραπές» και το πολιτικό πρόβλημα

Βασιλική Σιούτη / Ο «Φραπές» και το πολιτικό πρόβλημα

Η εμφάνιση του «Φραπέ» στη Βουλή, η αλαζονεία και η έλλειψη φόβου απέναντι σε θεσμούς που θα έπρεπε να τον ελέγχουν αναδεικνύουν την ύπαρξη ενός άτυπου συστήματος ισχύος που θεωρεί ότι μπορεί να μη λογοδοτεί πουθενά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ