Η Ρομαφοβία είναι ο τελευταίος αποδεκτός ρατσισμός

Η Ρομαφοβία είναι ο τελευταίος αποδεκτός ρατσισμός Facebook Twitter
Για τους Έλληνες Ρομά μοιάζει σα να μπορεί να λέει και να γράφει κανείς ό,τι στερεοτυπικό και ρατσιστικό και χολερικό και ισοπεδωτικό έχει στο μυαλό του. Φωτ.: Eurokinissi
0

ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΦΤΕΡΑ οι υπόλοιποι ρατσισμοί –ίσα-ίσα μοιάζουν να απενοχοποιούνται και να αναζωπυρώνονται μέρα με τη μέρα–, τουλάχιστον όμως τηρούνται κάποια προσχήματα.

Για τους Έλληνες Ρομά, τους τσιγγάνους, τους γύφτους, μοιάζει σα να μπορεί να λέει και να γράφει κανείς ό,τι στερεοτυπικό και ρατσιστικό και χολερικό και ισοπεδωτικό έχει στο μυαλό του, χωρίς καμιά συνέπεια, ούτε ποινική ούτε κοινωνική.

Η συντριπτική πλειοψηφία κόβει λάσπη, αλλάζει πεζοδρόμιο, κουμπώνεται και φεύγει μακριά. Ούτε να τους βλέπει θέλει ούτε να τους ξέρει. Αποτελούν το αιώνιο Άλλο. 

Λίγες ώρες μόνο μετά το συμβάν και με την οργή να ξεχειλίζει για το νέο αυτό περιστατικό εγκληματικής αστυνομικής αυθαιρεσίας, ο πρωθυπουργός βρήκε την ώρα να εξαγγείλει χριστουγεννιάτικο μποναμά για την αστυνομία, ως επιβράβευση του έργου της.

Ακόμα και το προοδευτικό, το εξ ορισμού ευαισθητοποιημένο κομμάτι της κοινωνίας δεν σκοτώνεται ακριβώς να τους προσφέρει «ορατότητα» και «συμπερίληψη» όπως κάνει με άλλες μειονότητες.

Συγχρόνως κάνει τα στραβά μάτια για τις συνθήκες ακραίου κοινωνικού και χωροταξικού αποκλεισμού που ζει η μεγάλη πλειοψηφία του Ρομ πληθυσμού αλλά και για τις αρχέγονες αμαρτίες της κοινότητας: τον εγκλωβισμό των νεαρών μελών, την καταπίεση των γυναικών, τους «πρώιμους» γάμους, τα παιδιά που γεννάνε παιδιά, την παιδική εργασία, την παιδική κακοποίηση.   

Καίτοι γέννημα-θρέμμα Έλληνες πολίτες, δεν χωράνε στην προβολή του Έθνους. Η ίδια τους η φύση, η ίδια τους η ταυτότητα είναι ύποπτη, απειλητική, αποκρουστική. Κι αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, συμβαίνει και αλλού στην Ευρώπη, με ποικίλες διαβαθμίσεις. Ούτε και η (εύκολη) στοχοποίησή τους από τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες φαίνεται να λειτουργούν με την επίγνωση ότι καμιά πόλη δεν θα καεί ποτέ για χάρη ενός σκοτωμένου από αστυνομικά πυρά Ρομά. Κι ας είναι μόλις 16 χρονών. 

Στη μεγάλη πανευρωπαϊκή έρευνα-δημοσκόπηση που είχε διεξάγει πριν από τρία χρόνια το Pew Research Center σχετικά με τις μειονότητες, η Ελλάδα βρέθηκε στην τρίτη θέση όσον αφορά τη λεγόμενη Ρομαφοβία (72% αρνητική άποψη, 25% θετική). Πρώτη αναδείχθηκε η Ιταλία (83% αρνητική άποψη για τους Ρομά) στο συγκεκριμένο πεδίο, πήραμε όμως το αίμα μας πίσω κερδίζοντας την πρωτιά στον αντισημιτισμό ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. (38% αρνητική άποψη για τους Εβραίους, πάνω κι από Σλοβακίες, Ουγγαρίες, Πολωνίες και τους λοιπούς συνήθεις υπόπτους). 

Δεν μπορώ να φανταστώ όμως ότι μπορεί να συνέβη ποτέ σε οποιαδήποτε άλλη χώρα η χθεσινή νοσηρή συγκυρία. Λίγες ώρες μόνο μετά το συμβάν και με την οργή να ξεχειλίζει για το νέο αυτό περιστατικό εγκληματικής αστυνομικής αυθαιρεσίας, ο πρωθυπουργός βρήκε την ώρα να εξαγγείλει χριστουγεννιάτικο μποναμά για την αστυνομία, ως επιβράβευση του έργου της.

Δεν πάμε καθόλου καλά – ούτε θεσμικά, ούτε κοινωνικά, ούτε και σε κανένα άλλο σημαντικό για τους πολλούς επίπεδο. Δεν πειράζει, αρκεί που πάμε καλά τουριστικά.

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Aftersun στέκεται «στο ακίνητο σημείο του κόσμου που γυρίζει»

Daily / Το «Aftersun» στέκεται «στο ακίνητο σημείο του κόσμου που γυρίζει»

Πέρα από τις υποψηφιότητες, τα βραβεία και τους διθυράμβους, η επιτυχία της ταινίας της Σάρλοτ Γουέλς στις δοκιμαζόμενες ελληνικές αίθουσες οφείλεται σε μια διαρκή μετάδοση ενθουσιασμού και συγκίνησης από στόμα σε στόμα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Άντρεα Ράιζμπορο

Shortcut / Η μικρή ταινία με τη μεγάλη καρδιά, τη μεγάλη ερμηνεία και τα μεγάλα κονέ

Πώς έφτασε στα Όσκαρ μια ταινία που έμοιαζε να μην έχει δει κανείς εκτός από τους σταρ του Χόλιγουντ που κινητοποιήθηκαν για να αποθεώσουν δημόσια τη συγκλονιστική ερμηνεία της πρωταγωνίστριάς της.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ένας προφήτης μα τι προφήτης: Ο Τζιμ Κάρεϊ στα 60

Daily / Ένας προφήτης μα τι προφήτης: Ο Τζιμ Κάρεϊ στα 61

Μετά τον τραγικό θάνατο της πρώην συντρόφου του το 2015, είχε αποσυρθεί για μια τριετία σχεδόν από το προσκήνιο καθώς προσπαθούσε να βρει υπαρξιακές διεξόδους στον πνευματισμό, στην πολιτική ευαισθητοποίηση, στη ζωγραφική, στη συγγραφή των απομνημονευμάτων του, που κυκλοφόρησαν μέσα στο πρώτο καλοκαίρι της πανδημίας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ