Η διεθνής άνοδος της ακροδεξιάς και η αδιέξοδη πολιτική του Ισραήλ

Δεδομένα και υποθέσεις για την άνοδο της ακροδεξιάς παντού και την αδιέξοδη πολιτική της ισραηλινής κυβέρνησης Facebook Twitter
Μοιάζει να έχει αμβλυνθεί η παραδοσιακή τάση που ήταν ισχυρή σε πολλές χώρες, είτε για προοδευτικούς, ας πούμε, είτε για συντηρητικούς λόγους, να προηγούνται στις επιλογές στόχων τα εθνικά συμφέροντα. Eικονογράφηση: bianka/LIFO
0


Η ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
είναι η πιο δεξιά στην ιστορία της χώρας, γράφει αρχές Μαΐου δημοσιογράφος στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde», και ο επικεφαλής του κόμματος Λικούντ, ο Βενιαμίν Νετανιάχου, «είναι ο πιο αμφισβητούμενος πολιτικός ηγέτης που υπήρξε ποτέ, εφόσον μόνο 15% των Ισραηλινών επιθυμεί να παραμείνει πρωθυπουργός μετά τον πόλεμο». «Σύμφωνα με τον ΟΗΕ», συνεχίζει, καθώς «οι συνεχείς επιθέσεις» στη Γάζα οδηγούν σε αδιέξοδο, στην Κνεσέτ ψηφίζονται «αλλαγές στη νομοθεσία που δίνουν στην κυβέρνηση Νετανιάχου» τη δύναμη να ελέγχει τους δικαστικούς θεσμούς.

Κατά την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ αμφισβητεί την πολιτική του πρωθυπουργού και καλεί σε διάλογο για το μέλλον της χώρας. Απομονωμένος, αλλά συγχρόνως πανίσχυρος, ο Νετανιάχου καταφέρνει να την ελέγχει. Παράλληλα, στο Ισραήλ, σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ σχεδόν ξαφνιάζει μια απροσδόκητη στροφή προς την ακροδεξιά που σχολιάζεται ως δυσνόητη και συγχρόνως επικίνδυνη για όλους.

Η μεγάλης σημασίας αντιπολίτευση στον Νετανιάχου μέσα στο Ισραήλ είναι αντικειμενικά πολλά υποσχόμενη, αλλά παράλληλα τη ναρκοθετεί η αύξηση της φτωχοποίησης.

Απ’ όσο παρακολουθώ, αυτό που κυρίως απουσιάζει από τα σχόλια των πολλών είναι η σημαντική και συνεχής αύξηση των ποσοστών φτωχοποίησης κοινωνικών ομάδων που συμβαίνει ταυτόχρονα.

Μοιάζει να έχει αμβλυνθεί η παραδοσιακή τάση που ήταν ισχυρή σε πολλές χώρες, είτε για προοδευτικούς, ας πούμε, είτε για συντηρητικούς λόγους, να προηγούνται στις επιλογές στόχων τα εθνικά συμφέροντα. Η παρουσία στη διεθνή σφαίρα διεθνικών οικονομικών γιγάντων, με πιο ισχυρό παράδειγμα την Apple ή την Amazon, επηρεάζει σε υψηλό βαθμό τις τοπικές χρηματιστηριακές δυνάμεις και η όλη επιρροή καταλήγει σε (ας πούμε) αδιαφορία για το παρόν και το μέλλον της εκάστοτε εθνικής οικονομίας. 

Η στατιστική αύξηση της φτωχοποίησης κοινωνικών ομάδων σε όλες τις ηπείρους συμβαδίζει με την έντονη τάση να επιλέγονται ακροδεξιές ηγεσίες. Οι εκπρόσωποι των θεσμών στη δυτική Ευρώπη μοιάζει να μην παρακολουθούν τις γύρω εξελίξεις, π.χ. τον θάνατο κατά τη συντριβή ελικοπτέρου του υπερσυντηρητικού Προέδρου του Ιράν, γεγονός που αύξησε σημαντικά τις εντάσεις σε όλη την περιοχή της Ανατολής. Οι εκπρόσωποι των δυτικοευρωπαϊκών δυνάμεων συμπεριφέρονται σαν να μη βλέπουν ότι ο θάνατος του Ιρανού Προέδρου οδηγεί τις σχέσεις Ιράν και ΗΠΑ σε επικίνδυνη ανοιχτή σύγκρουση με σημείο αναφοράς τα πυρηνικά όπλα του Ιράν. 

Παρά την κρίσιμη κατάσταση και τους κινδύνους που τη συνοδεύουν, Ισραηλινοί «ακροδεξιοί» συχνά σταματούν τις φάλαγγες που πηγαίνουν στη Γάζα βοήθεια κάθε είδους (από τρόφιμα και φάρμακα έως όπλα), η οποία αποστέλλεται από τις ΗΠΑ και μερικές ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με άρθρο της Ραχήλ Φινκ (18/5) στη «Χααρέτς», Εβραίοι και Άραβες οργάνωσαν κίνημα ενεργούς παρέμβασης για να αποτρέπονται αυτοί «ακροδεξιοί» οπαδοί του Νετανιάχου.

Η εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση στο Ισραήλ, που προς το παρόν είναι βουβή, φαίνεται να αλλάζει προσανατολισμό. Παράδειγμα αποτελεί η στροφή προς τον ακτιβισμό νέας βουλεύτριας, μέλους της Κνεσέτ και του Εργατικού Κόμματος. Από κει που ήταν περιορισμένη στα βουλευτικά καθήκοντα, η Ναάμα Λαζίμι συμμετέχει σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στους δρόμους, γράφει (18/5) η «Χααρέτς», θέτοντας στον υπότιτλο το ερώτημα: «Άραγε, θα αναβιώσει τη σιωνιστική αριστερά;».

Η μεγάλης σημασίας αντιπολίτευση στον Νετανιάχου μέσα στο Ισραήλ είναι αντικειμενικά πολλά υποσχόμενη, αλλά παράλληλα τη ναρκοθετεί η προαναφερθείσα αύξηση της φτωχοποίησης. Αυτή η τάση σε όλες τις χώρες, από τις ΗΠΑ έως τη Λατινική Αμερική και από τις βορειοδυτικές χώρες της Ευρώπης έως την Ελλάδα, ευνοεί τη συναίνεση αυτών των ομάδων σε ακροδεξιές ιδεολογίες και αντίστοιχα πολιτικά μορφώματα. Χρειάζεται δημόσιος διάλογος ώστε να αναδειχθούν οι πολλών ειδών κίνδυνοι που εγκυμονεί αυτή η συναίνεση.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ιράν: Τι αλλάζει στην πολιτική της Τεχεράνης για τα πυρηνικά ο θάνατος του Εμπραχίμ Ραϊσί

Διεθνή / Ιράν: Τι αλλάζει στην πολιτική της Τεχεράνης για τα πυρηνικά ο θάνατος του Εμπραχίμ Ραϊσί

Ποιος είναι ο νέος Ιρανός ΥΠΕΞ - Πώς επηρεάζονται οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν για τα πυρηνικά της Τεχεράνης - «Τεχνική βλάβη στο ελικόπτερο» λένε τα ΜΜΕ του Ιράν
ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
Ευρωεκλογές 2024: Τι «αντισώματα» έχει ο ευρωπαϊκός Νότος στην Ακροδεξιά;

Guest Editors / Ευρωεκλογές 2024: Τι «αντισώματα» έχει ο ευρωπαϊκός Νότος στην Ακροδεξιά;

Δύο μήνες πριν ανοίξουν οι κάλπες των Ευρωεκλογών, στο σημερινό έβδομο σημείωμα του Παρατηρητηρίου για την Ακροδεξιά, το Σημείο διερευνά γιατί οι χώρες της Νότιας Ευρώπης δεν αποτελούν πια εξαίρεση στην πανευρωπαϊκή τάση ενίσχυσης του δεξιού άκρου.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ-ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί οι Έλληνες δεν κάνουν παιδιά;

Οπτική Γωνία / Γιατί δεν κάνουν παιδιά οι Έλληνες;

Υπάρχουν λύσεις για το δημογραφικό μας πρόβλημα; Μετατρεπόμαστε σταδιακά σε μία χώρα γερόντων; Ποιες πολιτικές απαιτούνται στο ασφαλιστικό; Μιλά στη LiFO o ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά, Πλάτων Τήνιος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το κρασί, το λάδι και ένας υπουργός του Τραμπ

Οπτική Γωνία / Ειδήσεις που περνούν στα ψιλά και είναι πιο σημαντικές από το μαλλί ενός υπουργού

Η σύγχρονη ακροδεξιά από τη μία κλείνει το μάτι στην πιο παραδοσιακή, αδιάφορη για θέματα υγείας και περιβάλλοντος, κουλτούρα, ενώ από την άλλη, ορισμένοι εκπρόσωποί της, όπως ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, δείχνουν ευαισθησία απέναντι στους κινδύνους του τεχνολογικού καπιταλισμού.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Το δικαίωμα στην απομόνωση

Ιλεκτρίσιτυ / Ας αφήσουμε τους ιθαγενείς στην ησυχία τους

Οι φυλές ιθαγενών που ζουν αποκομμένες από τον ανθρώπινο πολιτισμό χαίρουν νομικής προστασίας, καθώς η επαφή τους με τα οργανωμένη κράτη ενέχει καταστροφικές συνέπειες για τις κοινότητές τους.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Enrico Bellini / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ