Ο isyriza και ο Οντέρ Μουμίν

Ο isyriza και ο Οντέρ Μουμίν Facebook Twitter
Σύμφωνα με εργαζόμενους και δημότες, ο Οντέρ Μουμίν συμπεριφερόταν με έντονο αυταρχισμό, σαν ένας μικρός Ερντογάν, διώκοντας όποιον θεωρούσε γκιουλενιστή. 
0

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ πέρσι στον δήμο Ιάσμου και την απουσία του από την πολιτική για έναν χρόνο, ο φιλόδοξος Οντέρ Μουμίν εμφανίστηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, αν και πρώην μέλος της ΝΔ. Παρότι «φυτεύτηκε» από την κεντρική ηγεσία, αυτή τον παρουσίασε ως μέλος που γράφτηκε στο κόμμα «αδιαμεσολάβητα» μέσω του isyriza. Σήμερα, 12 από τα 21 μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη ζητούν από τον Στέφανο Κασσελάκη να διαγράψει τον Μουμίν και εξηγούν γιατί.

Στις 29 Δεκεμβρίου 2022, κατά την περίοδο των γιορτών και λίγο πριν τελειώσει ο χρόνος, ο Μάκης Βορίδης, ως υπουργός Εσωτερικών τότε, εξέδωσε έκτακτη ανακοίνωση με την οποία ενημέρωνε ότι ζήτησε από τον γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης να εξετάσει τυχόν έκνομες ενέργειες του δημάρχου Ιάσμου, Οντέρ Μουμίν. 

Ο λόγος για τον οποίο ζητήθηκε η έρευνα σε βάρος του Μουμίν ήταν οι καταγγελίες εργαζομένων, οι οποίοι τον κατηγορούσαν για απολύσεις και διακοπή μισθοδοσίας σε εργαζόμενους τους οποίους στοχοποιούσε ως γκιουλενιστές ή τρομοκράτες. Οι καταγγελίες ανέφεραν επίσης ότι είχε φτάσει να ανακαλέσει αντιδημάρχους και να ζητήσει την παραίτηση αιρετών επειδή θεωρούσε ότι σχετίζονται με την οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν. Ακόμα και στη σελίδα του δήμου στο Facebook είχε αναρτήσει ανακοίνωση που έλεγε ότι «Ο δήμαρχος Ιάσμου ως προϊστάμενος των υπηρεσιών αποφασίζει και διακόπτει άμεσα τη σύμβαση εργασίας (Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας) του Ν.Χ. του Αλή, για σπουδαίο υπηρεσιακό λόγο – Ισχυρές ενδείξεις συμμετοχής στην τρομοκρατική οργάνωση FETÖ». 

Το γεγονός ότι οι περισσότεροι μουσουλμάνοι εγκατέλειψαν τον ΣΥΡΙΖΑ στη Θράκη προκάλεσε ανησυχία στο προεδρικό περιβάλλον και ξεκίνησαν οι αναζητήσεις, καταλήγοντας στον Μουμίν, που ήταν στα πολιτικά αζήτητα μετά την παραίτησή του.

Σύμφωνα με εργαζόμενους και δημότες, ο Οντέρ Μουμίν συμπεριφερόταν με έντονο αυταρχισμό, σαν ένας μικρός Ερντογάν, διώκοντας όποιον θεωρούσε γκιουλενιστή. 

Η έκθεση η οποία συντάχθηκε μετά την έρευνα που έγινε διαπίστωνε ότι είχε προβεί σε πλήθος παράνομων ενεργειών και ακυρώθηκαν 17 αποφάσεις του, ενώ κινήθηκαν διοικητικές διαδικασίες για την παύση του, προκαλώντας την έντονη αντίδρασή του.

Ο isyriza και ο Οντέρ Μουμίν Facebook Twitter

Τελικά, λίγο αργότερα, τον Μάρτιο του 2023, παραιτήθηκε επικαλούμενος λόγους υγείας και έκτοτε δεν είχε απασχολήσει ξανά την επικαιρότητα. Τα ίχνη του είχαν χαθεί, μέχρι τώρα που βρέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ προκαλώντας νέα αναστάτωση. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης είχε βιώσει τον διχασμό πριν από την έλευση του Στέφανου Κασσελάκη, καθώς η οργάνωση του κόμματος εκεί ήταν ατύπως μοιρασμένη στα δύο, στους «δικαιωματικούς» και την «πατριωτική αριστερά». Όταν έγινε πρόεδρος ο Κασσελάκης, οι μισοί έφυγαν και μαζί τους πήγαν και οι μειονοτικοί, για αρκετούς λόγους: οι θέσεις της Νέας Αριστεράς στα εθνικά θέματα ήταν πιο κοντά στις δικές τους απόψεις από ό,τι εκείνες των προεδρικών του ΣΥΡΙΖΑ, η επιρροή τους σε ένα μικρότερο κόμμα θα ήταν πολύ μεγαλύτερη, αφού χωρίς αυτούς δεν θα είχαν ούτε τον απαιτούμενο αριθμό των δέκα, και ορισμένοι υποστηρίζουν ότι, επειδή η μειονότητα είναι πιο συντηρητική και από την πλειονότητα σε θέματα ΛΟΑΤΚΙ+, το γεγονός ότι ο πρόεδρος είναι ανοιχτά ομοφυλόφιλος και παντρεμένος με άντρα έπαιξε και αυτό κάποιον ρόλο στη φυγή των μουσουλμάνων από τον ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον ο Στέφανος Κασσελάκης, όταν συγκρουόταν με την Έφη Αχτσιόγλου για την αρχηγία, είχε δηλώσει: «Εγώ δεν έχω βουλευτές στο πλευρό μου που να θεωρούν τη μουσουλμανική μειονότητα τουρκική». 

Το γεγονός ότι οι περισσότεροι μουσουλμάνοι εγκατέλειψαν τον ΣΥΡΙΖΑ στη Θράκη προκάλεσε ανησυχία στο προεδρικό περιβάλλον και ξεκίνησαν οι αναζητήσεις, καταλήγοντας στον Μουμίν, που ήταν στα πολιτικά αζήτητα μετά την παραίτησή του. Για να αποφύγουν τις αντιδράσεις στην Κουμουνδούρου, ο Μουμίν δεν μπήκε στον ΣΥΡΙΖΑ ακριβώς από την πόρτα αλλά, από ό,τι λένε τα μέλη του, από το παράθυρο του isyriza, με τη φροντίδα του Πάνου Ρήγα

Σήμερα 12 από τα 21 μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης απευθύνονται με επιστολή τους στον Στέφανο Κασσελάκη, με βασικό αίτημα τη διαγραφή του Οντέρ Μουμίν. Την επιστολή υπογράφει ο πρώην βουλευτής Ροδόπης και μέλος της Κ.Ε. Τάκης Χαρίτου και 12 μέλη της Νομαρχιακής. 

Στο κείμενό τους γράφουν ότι «η ένταξη στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. του πρώην δημάρχου Ιάσμου Οντέρ Μουμίν, μέσω του isyriza, που επικύρωσε η ηγεσία, είναι μια επιλογή που θα έχει τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα». Αναφέρουν ότι ως δήμαρχος «απασχόλησε το Πανελλήνιο με τις ενέργειές του, για τις οποίες μάλιστα υποχρεώθηκε να παραιτηθεί από το αξίωμά του πριν τη λήξη της θητείας του, καθώς καρατόμησε αντιδημάρχους, μεταξύ αυτών και μουσουλμάνους, κατηγορώντας τους ως γκιουλενιστές, εκδίωξε προϊσταμένους υπηρεσιών του δήμου, ανακάλεσε συμβάσεις εργασίας, ώθησε σε παραίτηση τη διευθύντρια της Κοινωφελούς Επιχείρησης του δήμου κατηγορώντας την ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης, εξαπέλυσε πειθαρχικές διώξεις εναντίον μονίμων υπαλλήλων, σφράγισε την ταμειακή υπηρεσία της τοπικής αρχής, ενώ ταυτόχρονα εξέθεσε τη χώρα μας με διχαστικό και επικίνδυνο λόγο, προσκαλεσμένος αλυτρωτικών συλλόγων σε εκδηλώσεις στην Προύσα της Τουρκίας». 

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης ανέφεραν επίσης ότι «ο Οντέρ Μουμίν εμφανίστηκε σε ρόλο εκπροσώπησης (;) του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μαζί με τον σ. Π. Ρήγα στις συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς, χωρίς να έχει προηγηθεί συζήτηση στη Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ροδόπης. Με αυτού του είδους όμως τις επιλογές, που γίνονται ερήμην μας και για τις οποίες βρισκόμαστε απολογούμενοι στην τοπική κοινωνία, η δημοκρατία που έχουμε κατακτήσει στο κόμμα μας, οι αναφορές στο κείμενο των "θέσεων" για το συνέδριο καθώς και οι δεσμεύσεις του προέδρου Σ. Κασσελάκη για κόμμα των μελών καθίστανται κενό γράμμα» .

Ποιος είναι ο Οντέρ Μουμίν

Ο Μουμίν είναι δικηγόρος που αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, ασχολήθηκε πρώτη φορά με την αυτοδιοίκηση στα 25 του χρόνια, το 2010, όταν εξελέγη μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιάσμου, ενώ έγινε και μέλος της Νέας Δημοκρατίας. Το ρεπορτάζ λέει ότι κέρδισε γρήγορα την εύνοια του τουρκικού προξενείου και το 2014 εξελέγη πρώτος Περιφερειακός Σύμβουλος στη Ροδόπη. Το 2017 ανεξαρτητοποιήθηκε από την αυτοδιοικητική παράταξη στην οποία ανήκε και λίγο καιρό μετά παραιτήθηκε και από τη ΝΔ για να κατέβει ως ανεξάρτητος υποψήφιος στον δήμο. Το αυτοδιοικητικό όραμά του έλεγε ότι ήταν να αγκαλιάσει ο δήμος Ιάσμου τη «μητέρα πατρίδα».

Ο isyriza και ο Οντέρ Μουμίν Facebook Twitter
Το αυτοδιοικητικό όραμα του Οντέρ Μουμίν έλεγε ότι ήταν να αγκαλιάσει ο δήμος Ιάσμου τη «μητέρα πατρίδα». Φωτ.: Πηγή: x.com/OnterMoumin
Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα ελληνο-αλβανικό ανήκειν εν τη γενέσει;

Guest Editors / Μεταξύ ελληνικότητας και αλβανικότητας 

Μια έρευνα επιβεβαιώνει ότι η αλβανική μετανάστευση στην Ελλάδα αναδιαμορφώνει ριζικά τις έννοιες της ταυτότητας και του ανήκειν, αποκαλύπτοντας τις προκλήσεις και τις προοπτικές αυτής της νέας πραγματικότητας.
ΙΛΙΡΙΝΤΑ ΜΟΥΣΑΡΑΙ
ΕΠΕΞ Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Περιβάλλον / Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για τη θαλάσσια ζωή και μπλόκαρε, έστω προσωρινά, τα σχέδια για εξορύξεις στον ανεξερεύνητο βυθό. Ο Andrew Sweetman μιλά στη LiFO για την έρευνα που έγινε απροσδόκητα viral και συγκρούστηκε με κολοσσούς, πολιτικές αποφάσεις και… το TikTok.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Ακροβατώντας / Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Τι σημασία έχουν τα μεγάλα σκάνδαλα, όταν η απειλή είναι μπροστά μας, όπως οι καραβιές Λίβυων και Σουδανών μεταναστών και πολιτικών προσφύγων που καταφθάνουν στη νότια Κρήτη και εισβάλλουν ανεξέλεγκτα στην πατρίδα;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Ο δημοσιογράφος της «Εφημερίδας των Συντακτών» και του e-tetRadio μιλά για την εφημερίδα, επιβεβαιώνοντας τις τελικές συζητήσεις με τον Δημήτρη Μελισσανίδη, για την κρίση της αριστεράς, την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα και το μέλλον του Τύπου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Οπτική Γωνία / «Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Ο θεατρικός σκηνοθέτης Guy Ben-Aharon, που βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, γράφει στη LiFO για την απόρριψη που βιώνει τόσο στην πατρίδα του όσο και στο εξωτερικό ως Ισραηλινός που υποστηρίζει την ελευθερία της Παλαιστίνης. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Οπτική Γωνία / «ΟΠΕΚΕΠΕ: Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έστειλε πριν από λίγο καιρό στη Βουλή τη δικογραφία για Αυγενάκη και Βορίδη, αλλά η ΝΔ δεν βλέπει ποινικές ευθύνες υπουργών στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και επιμένει ότι πρόκειται για «διαχρονικές παθογένειες». 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Γιατί κανείς δεν μας προστατεύει από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Οπτική Γωνία / Γιατί δεν μας προστατεύει κανείς από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Η Κομισιόν στέλνει τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν έχει υιοθετήσει τα απαραίτητα σχέδια δράσης για την ηχορρύπανση. Τι σημαίνει αυτό για την καθημερινότητά μας; Μιλά στη LiFO ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Γεώργιος Παπανικολάου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένας κανονικός αφελληνισμός

Οπτική Γωνία / Ένας κανονικός αφελληνισμός

Στη θέση εκείνων των ξένων που καλλιεργούσαν μια αληθινή σχέση με την Ελλάδα, πολλαπλασιάζονται τα φιμέ τζάμια των υπερπολυτελών τζιπ, αόρατοι και αδιάφοροι μεσάζοντες, αγοραστές επαύλεων που υπενοικιάζονται ή έχουν γίνει φρούρια με μικρούς ιδιωτικούς στρατούς τραμπούκων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός και θεωρητικός φυσικός μιλά για την προέλευση της συνείδησης, τoν εγκέφαλο ως κβαντική μηχανή και το μέλλον του ανθρώπου ως υβριδίου τεχνολογίας και βιολογίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Οπτική Γωνία / «Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Ένα 13χρονο παιδί δεν άντεξε την ομοφοβία και έδωσε τέλος στη ζωή του. Ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής Σάββας Σαββόπουλος εξηγεί πώς μπορούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να εντοπίσουν έγκαιρα τα σημάδια της αυτοκτονικής διάθεσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Antinero: Καταγγελία-μαμούθ για το μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης

Ρεπορτάζ / Antinero: Πώς το «μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης» έγινε πεδίο καταγγελιών

Με εκατομμύρια ευρώ να έχουν ήδη διατεθεί, το πρόγραμμα Antinero μπαίνει στο στόχαστρο: 213 φορείς και πολίτες υπέβαλαν αναφορά στην Ε.Ε., αμφισβητώντας τη νομιμότητα και την αποτελεσματικότητά του.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ