Ο γρίφος της εξωτερικής πολιτικής της Κίνας και το ρίσκο του Σι Τζινπίνγκ

Ο γρίφος της εξωτερικής πολιτικής της Κίνας και το ρίσκο του Σι Facebook Twitter
Η κινεζική οικονομία παραμένει υπερβολικά εξαρτημένη από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους εταίρους της για να διακινδυνεύσει να της επιβληθούν βαριές κυρώσεις για την αποστολή όπλων στον Πούτιν.
0

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΟΤΙ ΒΟΡΕΙΟΚΟΡΕΑΤΙΚΑ στρατεύματα έχουν συγκεντρωθεί στη Ρωσία προκειμένου να ενισχύσουν τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στην εκστρατεία του εναντίον της Ουκρανίας έχει υποδαυλίσει τους δυτικούς φόβους για τη σύμπραξη αυταρχικών κρατών που υπονομεύουν τα συμφέροντα των φιλελεύθερων δημοκρατιών. Φαίνεται πράγματι να υπάρχει ένας συνασπισμός ολοκληρωτικών καθεστώτων, αλλά είναι μάλλον ασταθής – και εξαρτάται από την ανοχή που μπορεί να έχει η Κίνα στο γεωπολιτικό χάος.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αποτελέσει μια πρόβα συνεργασίας μεταξύ τεσσάρων κρατών –της Ρωσίας, της Κίνας, του Ιράν και της Βόρειας Κορέας– που μοιράζονται μια αντιπάθεια προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη διεθνή τάξη που εκείνες εκπροσωπούν.

Από το 2022 που εισέβαλε στη γείτονα χώρα της, η Ρωσία προμηθεύτηκε μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους από το Ιράν. Τον Οκτώβριο, η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις σε κινεζικές εταιρείες επειδή συνεργάζονταν με ρωσικές εταιρείες για την παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, η Κίνα προμηθεύει επίσης τη Ρωσία με ζωτικής σημασίας εξαρτήματα που βοηθούν στη διατήρηση της πολεμικής της μηχανής. Και τώρα βορειοκορεατικά στρατεύματα έχουν έρθει στη Ρωσία, όπου, όπως πιστεύουν Ουκρανοί αξιωματούχοι, ετοιμάζονται να ενταχθούν στις δυνάμεις εισβολής. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν δήλωσε ότι αν τα στρατεύματα συμμετάσχουν στον πόλεμο, θα είναι ένα «πολύ, πολύ σοβαρό ζήτημα» με πιθανές επιπτώσεις τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ασία.

Ωστόσο, αυτός ο συνασπισμός κρύβει έριδες και διαιρέσεις μεταξύ των μελών του. Η Ρωσία, η Κίνα, η Βόρεια Κορέα και το Ιράν δεν συμφωνούν απαραίτητα για το πώς θα επιτύχουν τον κοινό τους στόχο, δηλαδή την αντιμετώπιση της αμερικανικής κυριαρχίας. Ο Πούτιν έχει επιλέξει έναν επεκτατικό πόλεμο. Η Βόρεια Κορέα και το Ιράν –κράτη εξουθενωμένα, απομονωμένα από τη Δύση, που μοιράζονται έναν αντιαμερικανικό ζήλο– έχουν λίγα να χάσουν και κάτι ουσιαστικό να κερδίσουν από τη βοήθεια προς τη Ρωσία. Η θέση της Κίνας όμως είναι πιο περίπλοκη, επειδή η επιθυμία της να αλλάξει την τρέχουσα παγκόσμια τάξη μετριάζεται από την εξάρτησή της από την ίδια αυτή τάξη. Η κινεζική οικονομία παραμένει υπερβολικά εξαρτημένη από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους εταίρους της για να διακινδυνεύσει να της επιβληθούν βαριές κυρώσεις για την αποστολή όπλων στον Πούτιν.

Οι αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες άλλων απολυταρχικών χωρών μπορεί να μοιάζουν με νίκη για την Κίνα, επειδή αποστραγγίζουν τους πόρους της Δύσης και υποβαθμίζουν τη θέση της στον κόσμο. Αλλά είναι επίσης ριψοκίνδυνες, επειδή η αναταραχή που δημιουργούν μπορεί να εξελιχθεί σε μπούμερανγκ για την Κίνα.

Περιοριζόμενος από αυτά τα ανταγωνιστικά συμφέροντα, ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ στοχεύει προφανώς στη διατήρηση ενός μέτρου παγκόσμιας σταθερότητας για την προστασία της κινεζικής οικονομίας, ενώ επεκτείνει σταθερά την γεωπολιτική ισχύ της Κίνας.

Ταυτόχρονα όμως, έχει εμβαθύνει τις σχέσεις του με τη Ρωσία και το Ιράν. Η Ουάσινγκτον πιέζει το Πεκίνο να παρέμβει και να περιορίσει τη συνεργασία της Βόρειας Κορέας με τη Ρωσία, αλλά ο Σι δεν έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να αξιοποιήσει την επιρροή του για να χαλιναγωγήσει τους αυταρχικούς φίλους του. Ο Κινέζος Πρόεδρος συναντήθηκε με τον Πούτιν μόλις μία ημέρα πριν η κυβέρνηση Μπάιντεν αποκαλύψει την παρουσία βορειοκορεατικών στρατευμάτων στη Ρωσία. Το τι ακριβώς συζητήθηκε μεταξύ των δύο ανδρών δεν έχει γίνει γνωστό, αλλά τα στρατεύματα παρέμειναν.

Μπορεί να υποστηρίξει κανείς ότι η Κίνα όχι μόνο επιτρέπει, αλλά και χρηματοδοτεί έμμεσα όλη αυτή την αναστάτωση. Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα, οδηγώντας και τις τρεις χώρες να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα. Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ της Κίνας και της Ρωσίας έφθασαν πέρσι το ποσό ρεκόρ των 240 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι ρωσικές επιχειρήσεις στρέφονται ακόμη και στο κινεζικό νόμισμα, το γουάν, για να αντικαταστήσουν το δολάριο. Η Κίνα αγοράζει το σύνολο σχεδόν των εξαγωγών πετρελαίου του Ιράν και αντιπροσωπεύει το 90% του εξωτερικού εμπορίου της Βόρειας Κορέας.

Αυτές οι τρεις χώρες θα μπορούσαν να είχαν συνεχίσει τους πολέμους, τα πυρηνικά προγράμματα και τις εκστρατείες τους χωρίς οικονομικούς δεσμούς με την Κίνα. Αλλά η υποστήριξη του Πεκίνου αναμφίβολα βοηθάει, και ο Σι είναι προφανώς πρόθυμος να αποδεχτεί το αποτέλεσμα.

Οι αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες άλλων απολυταρχικών χωρών μπορεί να μοιάζουν με νίκη για την Κίνα, επειδή αποστραγγίζουν τους πόρους της Δύσης και υποβαθμίζουν τη θέση της στον κόσμο. Αλλά είναι επίσης ριψοκίνδυνες, επειδή η αναταραχή που δημιουργούν μπορεί να εξελιχθεί σε μπούμερανγκ για την Κίνα.

Για παράδειγμα, ένας ευρύτερος πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να τρυπήσει τις αγορές της ενέργειας και να πλήξει την οικονομία της Κίνας. Ο Σι δεν βρίσκεται σε ευνοϊκή διπλωματική ή στρατιωτική θέση στη Μέση Ανατολή έτσι ώστε να περιορίσει τη ζημιά.

Εν τω μεταξύ, η ανάπτυξη της Βόρειας Κορέας στη Ρωσία απειλεί να κλιμακώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η ηγεσία της Κίνας έχει ελάχιστα να κερδίσει από τη συγκέντρωση των προσπαθειών των Ευρωπαίων και Ασιατών συμμάχων της Αμερικής εναντίον της Ρωσίας. Σε περίπτωση που ο πόλεμος διευρυνθεί, οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα μπορούσαν να εντείνουν τις κυρώσεις σε βάρος της Κίνας για να την αναγκάσουν να περιορίσει την υποστήριξή της στη Μόσχα.

Ο γρίφος της εξωτερικής πολιτικής της Κίνας συνίσταται στο ότι επιδιώκει ταυτόχρονα να ανατρέψει μακροπρόθεσμα την τρέχουσα διεθνή τάξη και να τη διατηρήσει βραχυπρόθεσμα. Η λύση του Σι σε αυτό το πρόβλημα είναι να μειώσει μεσοπρόθεσμα την εξάρτηση της Κίνας από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το παγκόσμιο σύστημα στο οποίο κυριαρχούν. Επιδιώκει την «αυτάρκεια» και ενθαρρύνει στενότερους δεσμούς εμπορίου και επενδύσεων με τον παγκόσμιο Νότο για να απεξαρτηθεί η κινεζική οικονομία από τη δυτική τεχνολογία και τις καταναλωτικές αγορές. Αλλά αυτό είναι το μέλλον. Προς το παρόν, ο Σι είναι πρόθυμος να ανεχθεί έναν κόσμο που φλέγεται, με την ελπίδα ότι η Κίνα δεν θα καεί.

Με στοιχεία από The Atlantic

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Νότια Κορέα ετοιμάζεται να στηρίξει την Ουκρανία λόγω Βόρειας Κορέας

Διεθνή / Η Νότια Κορέα ετοιμάζεται να στηρίξει την Ουκρανία λόγω Βόρειας Κορέας

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι έχουν περιγράψει την άμεση συμμετοχή της Βόρειας Κορέας στον πόλεμο στην Ουκρανία ως απειλή για την ασφάλεια της χώρας
LIFO NEWSROOM
Νέος «πόλεμος των άστρων»: Η Κίνα έχει εξωφρενικές δυνατότητες, προειδοποιεί το Διαστημικό Σώμα των ΗΠΑ

Διεθνή / Νέος «πόλεμος των άστρων»: Η Κίνα έχει εξωφρενικές δυνατότητες, προειδοποιεί το Διαστημικό Σώμα των ΗΠΑ

«Ο αριθμός των διαφορετικών κατηγοριών διαστημικών όπλων που έχει δημιουργήσει η Κίνα και η ταχύτητα με την οποία το κάνει αυτό είναι πολύ απειλητική», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής «Space Force»
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Πόσο κοστίζει σήμερα το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα;

Ρεπορτάζ / Είσαι γονιός στην Ελλάδα; Θα γονατίσεις οικονομικά

Πόσο κοστίζει το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα και πώς σχετίζεται με το δημογραφικό προβλημα; Τα έξοδα ξεκινούν από τη βρεφική ηλικία και αυξάνονται σταδιακά. Τι αναφέρουν οι ίδιοι οι γονείς, τι συμβουλεύουν οι ειδικοί επιστήμονες και τι μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φυλακές Κορυδαλλού: Πότε θα πάνε στον Ασπρόπυργο και ποιο είναι το σχέδιο για την τύχη των παλιών κτιρίων

Ρεπορτάζ / Πότε θα φύγουν τελικά οι φυλακές από τον Κορυδαλλό;

Η απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού και η μεταφορά τους στον Ασπρόπυργο αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και είναι ένα έργο βαρύνουσας σημασίας. Πότε θα γίνει η μετεγκατάστασή τους και πώς θα αξιοποιηθούν τα παλιά κτίρια;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ