Νέος «πόλεμος των άστρων»: Η Κίνα έχει εξωφρενικές δυνατότητες, προειδοποιεί το Διαστημικό Σώμα των ΗΠΑ

Νέος «πόλεμος των άστρων»: Η Κίνα έχει εξωφρενικές δυνατότητες, προειδοποιεί το Διαστημικό Σώμα των ΗΠΑ Facebook Twitter
Το επανδρωμένο διαστημόπλοιο Shenzhou-19 και το σύστημα εκτόξευσης Long March-2F στις εγκαταστάσεις εκτόξευσης στην Εσωτερική Μογγολία, στην Κίνα/Φωτογραφία: Getty Images
0

Ο επικεφαλής του Διαστημικού Σώματος των ΗΠΑ απηύθυνε ηχηρή προειδοποίηση για τις όλο και πιο εξελιγμένες διαστημικές δυνατότητες της Κίνας, που όπως λέει αυξάνονται με «εξωφρενικό ρυθμό», δημιουργώντας τις συνθήκες για μελλοντικές πολεμικές συγκρούσεις πάνω από την ατμόσφαιρα της γης. 

«Ο αριθμός των διαφορετικών κατηγοριών διαστημικών όπλων που έχει δημιουργήσει [η Κίνα] και η ταχύτητα με την οποία το κάνει αυτό είναι πολύ απειλητική», δήλωσε ο στρατηγός Τσανς Σάλτζμαν, επικεφαλής της λεγομένης αμερικανικής «Space Force».

Το αμερικανικό Διαστημικό Σώμα ιδρύθηκε το 2019 από τον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, με σκοπό να υπερασπίζεται τα συμφέροντα του Πενταγώνου στο διάστημα.

Νέος «πόλεμος των άστρων»: Η Κίνα έχει εξωφρενικές δυνατότητες, προειδοποιεί το Διαστημικό Σώμα των ΗΠΑ Facebook Twitter
Ο επικεφαλής του διαστημικού σώματος των ΗΠΑ Τσανς Σάλτζμαν κατά τη διάρκεια ακρόασης στη βουλή των Αντιπροσώπων, όπου προειδοποίησε για την κινεζική διαστημική ισχύς: Φωτογραφία: EPA, αρχείου
 

Όπως εξήγησε ο Σάλτζμαν στο πλαίσιο συνέντευξης με το Politico Europe, βασικός λόγος για τη δημιουργία του Σώματος που ηγείται ήταν οι ενέργειες της Ρωσίας και της Κίνας, που εδώ και δύο δεκαετίες έχουν «επιδείξει την ικανότητα διεξαγωγής πολεμικών επιχειρήσεων στο διάστημα».

Από την πλευρά τους και οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια διαστημικές τεχνολογίες, τόσο για αμυντικούς σκοπούς, αλλά και ενδοεπικοινωνίες. 

Όπως γράφουν οι Financial Times, η Κίνα θέτει όλο και μεγαλύτερη σημασία στο πεδίο του διαστήματος, παρότι το Πεκίνο αρνείται κατηγορηματικά ότι το ολοένα και πιο εξελιγμένο του πρόγραμμα αποτελεί κίνδυνο για άλλες χώρες. 

Μάλιστα, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε φέτος την Ουάσιγκτον ότι επίτηδες αναπαράγει μη ρεαλιστικής εκτιμήσεις της Κινεζικής ισχύος, ως δικαιολογία «για να επεκτείνουν τις δυνάμεις τους στο διάστημα και να διατηρήσουν τη στρατιωτική ηγεμονία».

«Κινητικές μηχανές του θανάτου» και «διαστημικά πυρηνικά όπλα» δοκιμάζουν Κίνα και Ρωσία

Τόσο η Κίνα, όσο και η Ρωσία, έχουν κάνει δοκιμές με δορυφόρους που περιλαμβάνουν «γάντζους», δίνοντας τους τη δυνατότητα να τραβούν άλλους δορυφόρους, βγάζοντας τους από την τροχιά τους. 

Ακόμη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αμερικανικού στρατού, οι γεωστρατηγικoί τους αντίπαλοι έχουν εξελίξει ακόμη και διαστημικές «κινητικές μηχανές του θανάτου», ικανές να στοχεύουν δορυφόρους και βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στο διάστημα. 

Όμως οι εικασίες για άκρως τρομακτικά ύπερ-όπλα δε σταματούν εδώ. Τον Μάιο, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων ότι η Ρωσία αναπτύσσει ένα «τρομερό» πυρηνικό όπλο σχεδιασμένο να σταλεί στο διάστημα.

Παράλληλα, τον Σεπτέμβριο η Κίνα έκανε μια τρίτη μυστική δοκιμή ενός μη επανδρωμένου διαστημικού αεροσκάφους που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να διαταράξει δορυφόρους. 

Να τεθούν τα θεμέλια για ευρωπαϊκό διαστημικό σώμα αλλά «με προσοχή»

Στην περιοδεία του στη γηραιά ήπειρο, ο Σάλτζμαν αναγνώρισε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πολύ πιο μπροστά από την Ευρώπη στον τομέα των διαστημικών υποδομών. Αλλά παρότι υπογράμμισε τη σημασία να τεθούν τα θεμέλια για την εξέλιξη μίας Ευρωπαϊκής διαστημικής δύναμης, προειδοποίησε ότι πρόκειται για ένα πολύ «ακριβό σπορ». 

«Η δημιουργία μιας νέας υπηρεσίας απαιτεί πολλούς πόρους. Ακόμη και στην Αμερική, όπου νομίζουμε ότι έχουμε περισσότερους πόρους, υποτιμήσαμε τι θα χρειαζόταν», δήλωσε. 

Η Διαστημική Δύναμη των ΗΠΑ, η οποία παρακολουθεί περισσότερα από 46.000 αντικείμενα σε τροχιά και έχει περίπου 10.000 άτομα προσωπικό, είναι το μικρότερο τμήμα του αμερικανικού στρατού. Οι αξιωματικοί της είναι γνωστοί ως «φύλακες».

Το κόστος της δημιουργίας διαστημικών αμυντικών δυνατοτήτων σημαίνει ότι οι ΗΠΑ εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από ιδιωτικές εταιρείες, γεγονός που δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με τη δύναμη των δισεκατομμυριούχων σε έναν τομέα όπου η ρύθμιση εποπτεία παραμένει περιορισμένη. 

Η SpaceX του Έλον Μασκ έχει εξελιχθεί στον κορυφαίο ιδιωτικό συνεργάτη του αμερικανικού διαστημικού σώματος των ΗΠΑ, αλλά οι πιθανοί δεσμοί του ιδρυτή της με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, όπως και το ενδιαφέρον του στην κινεζική αγορά αυτοκινήτων λόγω της Tesla, έχουν προκαλέσει ανησυχίες σε κάποιους Αμερικανούς αξιωματούχους. 

Με πληροφορίες από Financial Times


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρετανία: Ουίλιαμ και Κέιτ υποδέχθηκαν τους Μακρόν – Η πριγκίπισσα με look εμπνευσμένο από Dior

Διεθνή / Βρετανία: Ουίλιαμ και Κέιτ υποδέχθηκαν τους Μακρόν – Η πριγκίπισσα με look εμπνευσμένο από Dior

Η Κέιτ Μίντλετον εντυπωσίασε με σακάκι Christian Dior και σκουλαρίκια που ανήκαν στην πριγκίπισσα Νταϊάνα, τιμώντας τη γαλλοβρετανική φιλία και την παράδοση του οίκου
LIFO NEWSROOM
Αμερικανικά πανεπιστήμια σε κρίση: Χάνουν 1 δισ. δολάρια από διεθνείς φοιτητές λόγω Τραμπ

Διεθνή / Αμερικανικά πανεπιστήμια σε κρίση: Χάνουν 1 δισ. δολάρια από φοιτητές λόγω Τραμπ

Οι νέες πολιτικές της κυβέρνησης Τραμπ προκαλούν μαζική φυγή διεθνών φοιτητών από τις ΗΠΑ, με τα πανεπιστήμια να χάνουν έως και $1 δισ. σε δίδακτρα - Ποιες σχολές πλήττονται περισσότερο
LIFO NEWSROOM
Το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης προετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία

Διεθνή / Το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης προετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία

Το λιμάνι του Ρότερνταμ προετοιμάζεται για ενδεχόμενη στρατιωτική σύγκρουση, διαθέτοντας χώρο για πολεμικά πλοία και κρίσιμα εφόδια - Πώς η Ευρώπη αναδιαμορφώνει την αμυντική της στρατηγική
LIFO NEWSROOM
Ο Φειδίας Παναγιώτου δημοσίευσε τελικά τη συνέντευξη με τον Τατάρ: «Εγγύηση για τους Τουρκοκύπριους τα τουρκικά στρατεύματα»

Διεθνή / Ο Φειδίας Παναγιώτου δημοσίευσε τελικά τη συνέντευξη με τον Τατάρ: «Εγγύηση για τους Τουρκοκύπριους τα τουρκικά στρατεύματα»

Ο Ερσίν Τατάρ απαντά στις επικρίσεις για πλήρη εξάρτηση του από την Τουρκία και ισχυρίζεται πως η ύπαρξη του Κυπριακού οφείλεται στις «σφαγές» Τουρκοκυπρίων από Ελληνοκύπριους το 1963-1964
LIFO NEWSROOM